Légiósok látogatása, ellenfelek feltérképezése

Nem így tervezte, de a jövő évi női Európa-bajnokság szombaton, Budapesten megtartott Eb-sorsolását az internetes közvetítésen volt kénytelen végignézni Farkas Sándor szövetségi kapitány - aki szerint ugyan nehéz a csoport, de az első lépés, az onnan való továbbjutás korántsem elérhetetlen.

Szövetségi kapitányunk honlapunk érdeklődésére a sorsolásról való távolmaradása kapcsán elmondta: felesége ágyhoz kötött, súlyos beteg, vírusos fertőzést kapott - ezúton is jobbulást kívánunk neki -, nem hagyhatta magára. A kapitány felesége azóta átesett egy sikeres operáción.

A sorsolás eredményét Farkas Sándor így értékelte: - Azt pontosan tudtuk, hogy könnyű csoportba nem kerülhetünk, így ez sem az. Ugyanakkor elég erősnek érzem a keretet - amelynek nyilván a tapasztaltabb, külföldön kosarazó játékosok lesznek az alapemberei - ahhoz, hogy hazai környezetben továbblépjen a csoportból. Az ellenfeleknek annyi előnyük van, hogy válogatott szinten a mi nemzeti csapatunkkal ellentétben folyamatosan játszottak tétmérkőzéseket. míg mi csak felkészülési találkozókon léptünk pályára. A spanyolok magasan kiemelkednek, de a többi riválissal szemben van esély megnyerni annyi mérkőzést, hogy továbblépjünk. Úgy gondolom, amennyiben ezt a minimális célt elértük, akkor már felszabadultabban játszhat majd a csapat, s ennek köszönhetően akár a következő körből is jól jöhetünk ki. Meg aztán csak így szabad nekimenni egy sorozatnak, hogy minél jobb eredményt szeretnénk elérni.

(A csoportbeosztást ezen a linken megnézhetitek!)

A következő hetek feladataival kapcsolatban Farkas Sándor elmondta: elsődleges feladat elkezdeni a csoportellenfelek feltérképezését, s ebben nagyon számít fiatal segítőjére, Jakab Mátéra, aki a válogatott korábbi mérkőzéseinek kapcsán már ezt a feladatot kitűnően ellátta. Mivel a felnőtt válogatottnak nem lesznek összetartásai, ugyanakkor az ellenfelek ismeretében, ha úgy tetszik, az Eb kapcsán már célegyenesbe került a csapat, a kapitány tervezi, hogy személyesen is ellátogat a külföldön kosarazó játékosokhoz, s személyesen is beszél, egyeztet velük.

Ezen túlmenően pedig - tekintettel a korosztályos válogatottak remek nyári szerepléseire, s arra, hogy a felnőtt válogatottnál is legyen egyfajta folytonosság - egy B-keret kialakítását tervezi. Ez a felnőtt válogatottnak amolyan előszobája lenne, s ide a legtehetségesebb fiatal játékosokat hívná meg, akik közül már ketten-hárman akár a nyári Eb-keretbe is oda kerülhetnek - természetesen, akik ezt megérdemlik. A cél ezzel az lenne, hogy a fiatal tehetségek szokják a légkört, érezzék, mit is jelenthet a felnőtt válogatott közelébe kerülni. Ennek a B-keretnek - amelyről már Farkas Sándor egyeztetett a szövetség elnökével s főtitkárával - a kialakítását decemberre prognosztizálja a kapitány, s e keretnek szervez januártól, havonta kétnapos összetartásokat - természetesen a versenynaptár figyelembe vételével, s a klubokkal is egyeztetve.

Foto, Slide - ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus