Maradtak még nyitott kérdések a női NBI-ben

Szombaton az utolsó fordulóra kerül sor a női alapszakaszban. Ezúttal a rájátszást kezdő pozíciók lehetséges variációkat vettük górcső alá.

A hétvégén már az utolsó, 18. fordulóra kerül sor a női NBI alapszakaszában. A záró játéknap előtt több csapat helyezése is biztosra vehető és a papírforma alapján könnyen elképzelhető, hogy a jelenlegi sorrend már egyáltalán nem is változik.

Laklóth Annáék győzelmükkel biztosan másodikakKezdjük a biztos dolgokkal: a Sopron már korábban „kőbe véste” első helyét, 16-1-es mérlegével biztosan az első helyről kezdheti meg a playoffot. A 2-5. hely között – ahogy az egész idény során – alapos torlódás van, az ezt követő sorrend viszont már ugyancsak biztos: a ZTE a 6., a Szekszárd a 7., a Cegléd pedig a 8. helyről várhatja a felsőházi rájátszást. Miként az is már eldőlt, hogy a kiesés elkerüléséért a két fővárosi csapat, az MTK és a Vasas mérkőzik.

Az már fordulókkal korábban eldőlt, hogy a Gáll Tamás vezette zalaiak biztosan a 6. helyen végeznek, míg a záró forduló után a Szekszárd és a Cegléd mérlege még lehet egyaránt 6-12-es, ám az egymás elleni eredményekből a tolnaiak jönnek ki jobban, hiszen oda-vissza verték a CEKK-et.

Az érdekes helyzet a 2-5. helyek között alakulhatnak ki. Ahogy az egész szezon során, úgy az utolsó fordulóhoz érkezve is fej-fej mellett halad a Győr, PEAC, DVTK, PINKK négyes. A Győr és a PEAC több győzelmével (12-5-ös mérleggel) helyzeti előnyben van, ráadásul a záró fordulóban saját kezükben van a sorsuk. A győriek a PINKK elleni komlói sikerrel jókora lépést tettek a második hely megszerzéséért, miközben a PINKK szinte lehetetlen helyzetbe került – már, ami az előrébb lépést illeti.

A legegyszerűbb helyzetben a PEAC van a 18. fordulóban, hiszen hazai pályán fogadja az MTK-t és nem lebecsülve a fővárosiakat, de jókora esélyesei is a mérkőzésnek. Győzelmük esetén a pécsiek minimum harmadikak, a második helyhez viszont bízniuk kell a DVTK esetleges győri győzelmében.

A már említett PINKK azért van igen nehéz helyzetben, mert az éllovas Sopronhoz látogat. Bár a Sopron számára igazi tétje már nincs a mérkőzésnek, de láthattuk, Krnjicsék Miskolcon is győztek hasonló előjelekkel. A PINKK veresége esetén biztosan csak az 5. helyen zár, amellyel nem lesz pályaelőnye már az első körben sem a rájátszásban. Hiába végezne hasonló mérleggel esetleg a DVTK-val, a diósgyőriek egymás elleniben 11 ponttal verik a bajnokot. A címvédő csak egy soproni bravúrgyőzelemmel léphetne előrébb a tabellán, de ekkor is csak úgy, ha vagy a PEAC vagy a Diósgyőr veszít, de nem egyszerre mindegyik…

Egyszerűsítve a történetet a Sopron és a PEAC győzelme igen valószínű, a miskolciak győri vendégjátéka hozhat igazán nagy csatát.

A végeredményt az alábbi forgatókönyvek írhajták  (a viszonyításokhoz a jelenleg előrébb állókat vettük):

Ha a Sopron, a Győr és a PEAC is győz:
-    ebben az esetben változatlan marad a sorrend.

Ha a Sopron és a PEAC nyer, a Győr veszít:
-    ebben az esetben a PEAC lesz a 2., a PINKK mindenképpen 5. A Győr és a Diósgyőr helyezése pedig az egymás ellenitől függ, a DVTK-nak legalább 5 ponttal kellene nyernie, ha ez nem sikerül, akkor a Győr a 3., a DVTK a 4.

Véleményünk szerint a fenti két forgatókönyvre van toronymagasan a legtöbb esély.


Ha a Sopron és a Győr nyer, a PEAC veszít:
-    ebben az esetben nem változik a sorrend.

Ha a Sopron nyer, a Győr és a PEAC veszít:
-    a PINKK ekkor is 5., 12-6-tal végezne a Győr, a PEAC és a DVTK is, a minitabella alapján hazai veresége ellenére a Győr maradna a 2., a DVTK 3., a PEAC a 4. lenne.

A fenti két lehetőségre az esély igen minimális.


Ha a Sopron veszít, a Győr és a PEAC győz:
-    a PINKK feljönne a 4. helyre a Győr és a PEAC mögé, a DVTK visszacsúszna az 5. helyre.

Ha a Sopron és a Győr veszít, a PEAC győz:
-    a PEAC és a Győr helyet cserélne, a PINKK viszont így is a DVTK mögött maradna.

Erre a két lehetőségre az esély megvan, ám nem valami sok.


Ha a Sopron és a PEAC veszít, a Győr nyer:
-    csak a PINKK lépne egy helyet előre a DVTK elé.

Ha a Sopron, a Győr és a PEAC is veszít:
-   totális holtverseny alakulna ki a négy csapat között, hiszen mindegyikük 12-6-tal végezne. A minitabellán a Győr 5-1, a PEAC és DVTK 3-3, a PINKK 1-5-tel végezne. Az egymás elleniből a Diósgyőr kerülne ki jobban, így megelőzné a 3. helyen a PEAC-ot.

Az utolsó két lehetőségre a legcsekélyebb az esély.


A szombati nap programja:

Uniqa-Euroleasing Sopron (16-1) – PINKK-Pécsi 424 (11-6)
CMB Cargo-UNI Győr (12-5) – Aluinvent DVTK-Miskolc (11-6)
PEAC-Pécs (12-5) – MTK-Budapest (3-14)
Atomerőmű KSC Szekszárd (6-11) – ZTE NKK (9-8)
Ceglédi EKK (5-12) – MKB-Euroleasing Vasas (0-17)

A mérkőzések egyaránt 18 órakor kezdődnek.

Fotó: gyorikosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus