Nincs már veretlen az amatőr női bajnokságban

Nyugaton a helyzet - változott! A TF nagy küzdelemben megnyerte a Tatabánya elleni csúcsrangadót, így nincs már veretlen az ANB-ben. Keleten a BEAC Debrecenben és otthon a Nyíregyháza ellen is nagy küzdelemben nyert, őrzi vezető helyét.

Küzdelmes, izgalmas meccsen "gyűrte maga alá" a BEAC Debrecenben a DEAC együttesét. Az első félidő a csoport éllovasának elképzelése szerint alakult, a Szabó Flóra (32 pont, 13 lepattanó), Horváth Szilvia (16 pont, 7 lepattanó), valamint az ezúttal "előkészítő üzemmódban" kosarazó Süle Krisztina (10 pont, 9 gólpassz) vezérletével szünetre 9 pontos előnyt szerzett a BEAC. Térfélcsere után a Földvári Andrea (14 pont, 14 lepattanó) és Göttlinger Anna (22/6 pont, 9 lepattanó) "húzta" DEAC magára talált, rövid időre át is vette a vezetést. Végül azonban a vendégek nagyobb tapasztalatuk révén 69-63-ra nyertek.

Nem sokkal messzebb, Nyíregyházán a szegedi lányok hajtottak végre nagy bravúrt, 79-72-re verték a szabolcsi alakulatot. A szegedi diadalban jelentős szerep jutott annak, hogy a nyíregyházi lányok kiábrándító dobóformát fogtak ki, 0/17-es triplamutatójukat elnézve csoda, hogy csak ilyen kis különbséggel maradtak alul. De ne vegyük el a szegedi lányok érdemeit, nyilván az ő szervezett védekezésük is közrejátszott abban, hogy Papp Klaudia például csupán 9 ponttal és 0/10-es tripla mutatóval zárta a találkozót. Farkasinszki Orsolya (24 pont, 16 lepattanó) mellé ugyan felnőtt Földesi Vanessa (22 pont, 14/18 büntető, 7 szerzett labda) és Sándorfi Dóra (15 pont, 7 lepattanó), de nem tudtak felülkerekedni a szegedieken. Amilyen gyatra dobóformát fogtak ki a hazaiak, olyannyira "sült" a keze a szegedieknél Földi Alexandárnak, aki 86%-os (12/14) mezőnymutatóval jutott el 31/6 pontig. Szabó Bettina 17 pontig jutott, a Martonosi Zita (10 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz)-Tóth Cecília (6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) kettős pedig a mezőnymunkából vette ki részét, s tett hozzá az értékes diadalhoz.

Az ezúttal két az élvonalban is rendszeresen foglalkoztatott játékosával, Dubei Debórával és Horváth Bernadettel felálló diósgyőri fiatalok a papírformának megfelelően fölényesen verték a Kiss Lenke KS csapatát (106-45) Sikora Emőke (22 pont 8 lepattanó) és Arad Zsófia (13 pont, 10 lepattanó) vezérletével. A vendégektől elsősorban Nagy Anna (15 pont, 6 lepattanó) dicsérhető.

Az MTK-Szolnok (92-56) meccsen sem kellett rágniuk a körmüket az izgalomtól a nézőknek. A két Vivien, Szabó (27/6 pont, 7 lepattanó) és Böröndy (19/3 pont, 11 lepattanó), valamint Kováts Gabriella (12 pont, 8 lepattanó) és Kádár Kinga (12 pont 7 lepattanó) vezérletével magabiztos hazai siker született. A csekélyke szolnoki ellenállást Fekete Dóra (19/6 pont) és Kányási Veronika (15 pont, 5 lepattanó) vezette.

A kecskemétiek ellen már nem szerepelt Horváth és Dubei a diósgyőri fiataloknál, el is vitte a két pontot 67-50-es sikerével a hírös város csapata. A hazaiaktól a statisztika alapján egyedül Arad dicsérhető a 10 pontos, 15 lepattanós dupla-duplájáért. Sikora hiába szedett le 12 lepattanót, a 2/14-es mezőnymutatóval nem tudott túl sokat segíteni csapatán. A kecskeméti vezér a Győrből még Euroliga tapasztalattal is rendelkező Dobos Ágnes (17 pont, 11 lepattanó) volt, Kuli Orsolya is felnőtt a feladathoz (10 pont - igaz 3/12-es mezőnymutatóval - 8 lepattanó, 5 gólpassz).

Süle Krisztina (23 pont, 5 lepattanó, 12 kiharcolt fault (7/14 büntető) és 6 gólpassz) vezetésével a vártnál jóval nehezebben "gyűrte le" a BEAC a Nyíregyházát. Balogh Judit együttese 65-64-re nyert úgy, hogy a végén a szabolcsi lányok a győzelemért támadhattak, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Az első félidőben a 15 - végül 17 és 8 pattanó - pontig jutó Sándorfi tartotta versenyben a vendégeket, a szünet után aztán jött Papp Klaudia (10 pont, 4-4 szerzett és eladott labda, 5 gólpassz)-Farkasinszki Orsolya (16 pont, 17 lepattanó) kettőse, és végig partiban tartotta a Nyíregyházát. Hazai részről Süle mellett Szabó Flóra (10 pont, 12 lepattanó) és Pusztai Sára (10 pont, 4-4 pattanó és eladott labda, 5 gólpassz) tett sokat a nehezen kiharcolt BEAC-győzelemért.

Nyugaton a Tatabánya úgy nyert 110-29-re a SMAFC otthonában, hogy már a 30-5-re általa megnyert első negyed végén több pontja volt, mint amennyi ellenfelének lett a meccs végére.

Meglepően egyoldalú volt a BKG - MAFC meccs is, a szigetszentmiklósiak 83-34-re győztek. Kiegyensúlyozott csapatjátékuknak köszönhették fölényes sikerüket a szigetszentmiklósiak, akiknél öt játékos szerzett legalább 10 pontot, Vásárhelyi Kinga 12 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával zárt. Az egyik legjobbját, Abaházy Annát nélkülöző MAFC-ból pontban senki, lepattanóban viszont a 7 pontot szerző Rozsics Teodóra elérte a 10-et.

A győri fiatalok simán, 82-55-re nyertek Baján. Horváth Krisztinán (23/9 pont, 3/5 tripla) és Nagy Rebekán (15/3 pont, 9 lepattanó) érződött, hogy a legjobbak között is edződik, velük nem igazán tudott mit kezdeni a Kovács Dóra (14 pont, 5 lepattanó) és Kucsora Réka (13 pont) vezette bajaiak.

A lendületben lévő BKG a SMAFC otthonában sem kegyelmezett (117-37). A soproniak pontjainak több mint a felét Locsmándi Lilla (19 pont, 7 lepattanó) szerezte. A szigetszentmiklósiak a Hoffmann Flóra (27 pont, 5 lepattanó), Shirian Fatime (18 pont, 5 lepattanó), Tóth Emese 16 pont, 8/8 mezőnyből, 8 lepattanó) trió vezérletével átszaladtak a SMAFC csapatán.

És jöjjön a nyugati csúcsrangadó. Szűknek bizonyult a TF Alkotás úti tornaterme, jó néhányan állva figyelték a TF és az ANB egyetlen veretlen csapata a Tatabánya küzdelmét. A 2. perben 4-0-ra vezettek a hazaiak, de nem a pontok, hanem a begyűjtött személyik tekintetében. Sterbenz Tamás jelezte is a játékvezetőknek, hogy nem tetszik neki a dolgok ilyetén alakulása... Figyelmeztették is a játékvezetők, de érezhetően nem hatotta meg, ez viszont a túloldalon Lukács Sándornak nem tetszett... Zajlott a lélektani hadviselés, a nyomásgyakorlás a "sporikra". Szikrázóan kemény volt a csata, óriási az iram, a faultarány pedig a negyed végére 4-5 lett. Amúgy kevés kosár, feszült légkör, kemény, szervezett védekezés jellemezte az első negyedet, amelynek végén 11-10-re vezetett a TF. A szakasz végén Lukács mester pár szót váltott a játékvezetőkkel. Biztosat nem, legfeljebb találgatni tudunk, volt-e összefüggés e kis, kb. 20 másodperces diskurzus és a tény között, hogy a második negyedbeli első reklamálásért technikait kapott Sterbenz... A játék amúgy hullámzott, hol egyik, hol másik csapatnak akadt jobb, illetve gyengébb periódusa. A vendégeknél Ruttner Réka (18 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) volt a vezér, hazai oldalon szépen megoszlottak a terhek. A szünetben 25-25 volt az állás.

A második félidőt a Tatabánya kezdte jobban, Fekete Anett (7 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz) ügyesen tört be, s osztogatott, Ruttner mellé felnőtt Mozsolics Judit (15 pont), 5 ponttal ellépett a harcosan védekező Tatabánya. A faultarány a negyedben ekkor 5-1 volt a vendégek "javára", alátámasztandó a játékvezetés pártatlanságát. Ez persze Lukács Sándornak nem tetszett, jelezte is. A következő tatabányai támadásnál két hazai szabálytalanságot ítéltek a bírák. A második után Sterbenz "robbant" - büntetlenül. A lélektani hadviselés pedig folytatódott. A negyed második felében óriási fordulat következett be: Németh Alma többször is lefutotta a tatabányaiak statikusabb centerét, Fülöp Klaudiát, s szerzett könnyű kosarakat, majd az addig nem sokat játszó Magyar Bianka szerzett 5 az ellen részére demoralizáló pontot egy tripla. majd egy ügyes üres befutás után egy dupla formájában. A negyed második felét 15-5-re nyerve fordított a TF. A záró szakaszban a tatabányai akciókban már nem volt elég átütő erő, lendület, dinamika, Bodnár Fanni (12 pont, 5 lepattanó) villant, Varga Barbara (10 pont, 6 lepattanó, 6/6 büntető) keze nem remegett a büntetőknél, a kegyelemdöfést pedig a roppant hasznosan kosarazó Karlócai Julianna (7/3 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) adta meg a Tatabányának triplájával. A vége 66-56, igazi rangadó volt. A lefújás után a két edző kezet rázott, az egymást addig ádázul "gyilkoló" játékosok között is szent lett a béke, s a játékvezetőkkel sem volt senkinek gondja - a jobb erőben lévő csapat "felőrölte" riválisát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus