Női Eb: Cél a csoportból való továbbjutás, az olimpiai selejtező

Elkezdte felkészülését a június végén kezdődő Európa-bajnokságra a női kosárlabda válogatott. A szövetség vezetése, valamint a válogatott szakmai stábja ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában.

A hunbasket.hu számolt be a székesfehérvári sajtótájékoztatóról:

Elkezdte felkészülését a június végén kezdődő Európa-bajnokságra a női kosárlabda válogatott. A szövetség vezetése, valamint a válogatott szakmai stábja ma délelőtt sajtótájékoztatót tartott az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában.
 
Az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc kiemelte, mennyire jó újfent Székesfehérváron elkezdeni az új ciklust.

"A női kosárlabda meghatározó szerepet tölt be a sportágban mind klub-, mind válogatott szinten felnőtt korosztályban és utánpótlásban egyaránt. Az utánpótláscsapatok megítélése egészen kiváló, a franciák után, a spanyolokkal egy szinten teljesítettek válogatottjaink az elmúlt nyár folyamán. A jelenlegi női válogatott 17-es keretében rengeteg fiatal van. Beindult egy folyamat, amely hosszú évekre meghatározóvá teheti a női kosárlabdát. Sajnos Gereben Lívia nincs itt a 18-as keretben, de drukkolunk azért, hogy mihamarabb visszatérhessen ide. Természetesen vannak tapasztaltabb játékosok is, mint Horti Dóra. Rá nagy szükség volt center poszton, hiszen a válogatott honosított játékosa Yvonne Turner lesz, aki óriási segítséget nyújthat csapatunknak a kontinenstornán." - nyilatkozta Szalay Ferenc
 
Az elnök kiemelte, hogy ha egy ország egymás után kétszer is női Euroliga Final Fourt rendezhet úgy, hogy abban van klubcsapata is, az óriási eredmény.

"A bajnokságban is látszódott, hogy milyen magas a színvonal. A Sopron ugyan kiemelkedett, de az őt követő öt csapat nagyon szoros mérkőzéseket játszott."

Szalay Ferenc kimondta, hogy a cél az Eb-n a csoportkörből való továbbjutás.

"Ez egy komoly célkitűzés, az alapelvárás pedig az, hogy a lányok szedjék fel a parkettát, a válogatott minél inkább kihozza magából, ami benne van. A játékosok nagyon komolyan felkészülnek, és tudjuk, hogy el tudják érni a célt."

 
Székely Norbert, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy rengeteg feladat van a csapatnak, de egy ember hiányzik, és ő nagyon - Gereben Lívia.

"Remélem, hogy novemberben, mikor a következő selejtezőt elkezdjük, már ő is velünk lehet. Jobbulást, mihamarabbi gyógyulást kívánunk neki innen is!"

Székely Norbert kiemelte, hogy sok tennivalója van a lányoknak, de egyelőre nagyon jó a hangulat. Mindig is egységes, összetartó közösséget alkotott a társaság, ez most is így van, ez pedig elengedhetetlen a mai csapatsportokban - ez jó alapot ad arra, hogy jól játsszon a válogatott, eredményes legyen.
 
A szövetségi kapitány elmondta, hogy Spanyolországban szerepel majd a csapat egy felkészülési tornán, ahol egyik csoportellenfelünkkel, a törökökkel is összecsapunk. Ezt követően játszunk a csehekkel, a bosnyákokkal, végül pedig a fehéroroszokkal. Ezt követően csatlakozik a kerethez Yvonne Turner, az ő beépítésére 10-12 napja lesz a szakmai stábnak, de úgy gondolja, hogy ez elegendő lesz, mert Turner jó játékos, és emberileg is kifogástalan.
 
"Egyelőre jól halad a felkészülés. Mindenki szeretné, ha továbbjutnánk a csoportból, én a legjobb nyolc közé kerülést is, de nem állnék meg itt. Megpróbálunk kijutni az olimpiai selejtező tornára is, tehát a legjobb 6 közé is be akarunk kerülni." - zárta gondolatait Székely Norbert.

 
Raksányi Krisztina, a válogatott csapatkapitánya azt mondta, hogy kemény, "ragasztós" edzéseik vannak, kontaktokkal együtt folynak a tréningek. Fizikálisan fel kell készülni, de jó kedvvel dolgoznak a lányok. A szakmai stáb jól felkészült a 6 hetes felkészülési időszakra és az Eb-re is.

 
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és az MKOSZ elnökségi tagja gratulált Szalay Ferencnek az újraválasztáshoz.
 
"Látszik az építkezés az elmúlt években, női és férfi vonalon is megvannak az eredmények, ezt pedig folytatni tudjuk a következő években a jelenlegi vezetés égisze alatt. Szeretném megköszönni azt is, hogy ez az épület elkészült, és itt készülnek a korosztályos és a felnőtt válogatottak is. Ez a komplexum minden adottsággal rendelkezik, hogy minden feltételnek megfeleljen. Az egész magyar társadalom szurkol a magyar csapatnak, hogy minél jobb eredményt érjen el." - mondta Cser-Palkovics András.

 
Ivkovicsné Béres Tímea, a válogatott csapatvezetője is megköszönte a szövetségnek és Székesfehérvár városának, hogy tökéletes körülmények között készülhet az együttes.
 
"Ez a csapat büszke arra, hogy itt lehet, mint női válogatott. Mindent meg fogunk tenni, hogy méltóképpen képviseljük a címeres mezt, és mindent megteszünk Gereben Líviáért is."

 
Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, hogy a szövetség számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy megfelelő körülményeket teremtsen a válogatottnak, ez volt a cél a székesfehérvári edzőközpont létrehozásakor.
 
"Két évvel ezelőtt Székely Norbert feladata az volt, hogy új válogatottat építsen fel a jövő embereivel. Ez gyönyörűen látszódott a selejtezőkben, ahol a keveset játszók meccseket döntöttek el. A magyar kosárlabdázás zászlós hajója a női szakág. Hangsúlyt kell fektetni a magyar játékosok szerepeltetésére, ezért tegnap a férfi szakágra is kiterjesztettük a kötelező magyar szerepeltetést. A másik nagy kihívás Turner játékengedélye volt, amely a múlt héten megérkezett. A nemzetközi események szervezése és a FIBA megsegítése pont ezért fontos, ezért vesznek minket komolyan, így Európa egyik legjobb irányítója áll a rendelkezésünkre. A 3x3 szakág miatt kompromisszumokat kellett hozni. Köszönöm a két szövetségi kapitánynak, hogy megegyeztek, ki hol szerepeljen." - zárta szavait és a sajtótájékoztatót Bodnár Péter.

Forrás, Fotó, Slide - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus