Női válogatott: felkészülés: rajt

Hétfőn elkezdte idei nyári felkészülését Farkas Sándor szövetségi kapitány vezetésével női kosárlabda válogatottunk. Az edzésbe álló játékoskeret egyik fele hétfőn délelőtt volt, a másik kedden megy felmérésre a sportkórházba. A bázis jelenleg a Vasas pasaréti csarnoka.

A hétfőn edzésbe álló keretben négy az elmúlt szezont külföldön töltő kosaras mellett 12 hazai csapatokban szereplő játékos található. Farkas Sándor szakmai stábjában egy változás történt: a közelmúltban gyermeknek életet adó Kocsis Boglárka helyett Völgyi Péter lett a kapitány egyik segítője.

Akik a jövő évi magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében hétfőn edzésbe álltak: Bálint Réka, Bozóki Bettina, Czank Tímea, Honti Kata, Horti Dóra, Laklóth Anna, Mansaré Manty, Őri Györgyi, Rasheed Rita, Ruják Nóra, Sarok Nikolett, Simon Zsófia, Vajda Anna, Varga Zsófia, Zele Dorina.

Ez utóbbi, a Szekszárd játékosa abszolút újonc, Őri és Mansaré korábban már edzett a kerettel.

Sajnos - különböző okokból - szép számmal hiányoztak is a kapitány jelöltjei közül. Fegyverneky Zsófia és Nagy Bujdosó Nóra családi okok miatt nem álltak edzésbe, Zsovár Orsolyára és Krivacsevics Tijanára sérülésük miatt operáció vár a közeljövőben, s nagy valószínűséggel Raksányi Krisztinát is meg kell műteni. Szécsi Orsi, ha minden jól megy, június végén diplomázik az Egyesült Államokban, s szintén ott van, méghozzá az amerikai profi bajnokságban, a WNBA-ben szerepel.

Amint arról Farkas Sándor szövetségi kapitány honlapunkat tájékoztatta, a tervezett ausztráliai túra már jó korán meghiúsult, miután a távoli kosaras nagyhatalomnál alaposan átalakították a menetrendet, így azt a tornát, amelyről szó volt, hogy az ausztrálok mellett többek között a magyar nemzeti együttes is részt vehet, nem rendezik meg. A programot ezek után természetesen át kellett alakítani. A felkészülés során elsősorban a már tavaly elkezdett taktikai gyakorlás kerül előtérbe, a tavalyi közösen töltött időszakhoz képest újra a kerettel készülő, ha úgy tetszik visszatérő két törökországi légióssal, Hortival és Vajdával, valamint a pár éve már szintén a nemzeti csapatban szereplő Varga Zsófiával kiegészülve próbálják csiszolgatni a védekező és a támadó stratégiát. Nem könnyíti a kapitány helyzetét, hogy a játékosok terhelésénél arra is figyelni kell, hogy akad akinek számára már márciusban befejeződött a szezon, és olyan is, aki csak egy-két hete zárta le csapatával az évadot.

A csapat először a jövő hét végé, azaz május  30-án, 31-én és június 1-én Kassán vesz részt nemzetközi tornán, amelyen a FIBA-eltiltás alól információink szerint már felmentett házigazda szlovákok mellett a szintén Eb-selejtezőre készülő német és észt válogatott lesz az ellenfél. Június 3-án és 4-én a horvátországi Slavonski Brodban a horvát csapattal méri össze erejét Farkas Sándor együttese, majd 13-án és 14-én Debrecenben, rá egy hétre pedig Aradon mérkőzik meg az Eb-társrendező Románia válogatottjával. A felkészülési mérkőzések sorozata június 28-án és 29-én Szombathelyen az osztrákok elleni két összecsapással zárul.

 

Fotó: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus