Olimpiai bajnok center Pécsett, ex-soproni bedobó Miskolcon

A csoportküzdelmek után az egyenes kieséses rendszerben folytatódik a női Európa-kupa. A három magyar együttes közül kettő, a Diósgyőr és a PEAC beverekedte magát a sorozat egyenes kieséses folytatásába. Oda-visszavágós párharcokkal folytatódik az Európa-kupa. A PEAC-nak orosz, a Diósgyőrnek török ellenfele lesz

A PEAC a világsztárokkal felálló, Euroliga-szintű kerettel rendelkező, a félelelmetesen erős orosz bajnokság 3. helyén álló Dinamo Moszkva csapatát fogadja. Az orosz együttesben szerepel a klasszis irányító, a hosszú WNBA és Euroliga tapasztalattal rendelkező amerikai Lindsay Whalen, valamint honfitársa, a világ egyik legjobb középjátékosa, az Egyesült Államok válogatottjával olimpiát nyerő Tina Charles, a tavalyi Euroliga-sorozat legeredményesebb játékosa. Egy apró momentum, amely a pécsi csapat malmára hajthatja a vizet: az előző Euroliga-sorozatban a Győr oda-vissza megverte azt a Wisla Krakkót, amelyben Charles kosarazott. Mindkét összecsapáson szerepelt - tehát Tina Charlesról kifejezetten jó emlékei lehetnek a pécsi csapat két legújabb szerzeményének, Raksányi Krisztinának s Ieva Kublinának. A kosárlabda barátok számára különösen az oktatófilmbe illő, 83-67-es diadallal zárult győri mérkőzés lehet emlékezetes, a tragikus buszbalesetben elhunyt Fűzy Ákos edzői karrierjének egyik csúcsmérkőzése. 

E röpke kitérő után térjünk vissza a moszkvaiakhoz. A két amerikai sztáron kívül Tatjana Vidmer és Nagyezsda Grisajeva személyében orosz válogatott játékosai is vannak a Dinamo csapatának, és ne feledkezzünk meg a montenegrói válogatott bedobóról, Ana Dabovicsról. 

A párharc esélyese a csoportjából 5 győzelem mellett 1 vereséggel továbbjutó orosz együttes. 

Azt az 1 vereséget a Dinamo Törökországban, az Istanbul Universitesi otthonában szenvedte el. És ez a csapat látogat ma a Diósgyőr otthonába. A miskolciak ellenlábasa a 3 török Euroliga-csapat mögött a 4. helyen áll a bajnokságban. Egy a magyar - különösen a soproni - szurkolók számára ismerős játékost is láthatnak a nézők az összecsapáson a török csapat színeiben, oda igazolt az amerikai hátvéd, Shenise Johnson. Ha akkora sztárjai nincsenek is az Universitesinek, mint a pécsi csapat ellenfelének, azért ez az alakulat is tele van rutinos, éveken át az Euroligában edződött kosarassal. Az orosz válogatott center Irina Oszipova, a román válogatott bedobó Gabriela Marginean, az izraeli irányító Leron Cohen vagy a török válogatott Palazoglu. A török csapat is csupán egy vereséget szenvedett az Európa-kupában - Moszkvában, a Dinamótól...

A két oda-visszavágós párharc esélyese nem a két magyar együttes. A PEAC és a Diósgyőr is veszítenivaló nélkül kosarazhat, jobb, erősebb kerettel rendelkező riválisával szemben. Jó lenne, ha mindkét csapat olyan eredményt érne el hazai pályán, hogy az egy hét múlva esedékes visszavágónak még legyen tétje, maradjon remény a továbbjutásra.

Fotó: Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus