(Csapat)egységben az erő

Hétvégén megkezdi felkészülését női válogatottunk az oroszok és a litvánok elleni miskolci Eb- selejtezőkre. Interjú Székely Norberttel.

Az MKOSZ honlapja, a kosarsport.hu interjúja:

Hétvégén megkezdi felkészülését női válogatottunk az oroszok és a litvánok elleni miskolci Európa-bajnoki selejtezőkre. Székely Norbert szövetségi kapitánnyal az ellenfelekről, valamint természetesen a magyar válogatottról, azon belül is néhány honi klubcsapat szerepléséről beszélgettünk.

- A hét végén kezdődő felkészülés kezdetétől csak az oroszokkal foglalkozik a stáb, vagy egy kis kétmeccses sorozatban gondolkodik? 

- Együtt a két meccsben gondolkodunk. Természetesen elsősorban az oroszok lesznek fókuszban, de azt nem tehetjük meg, hogy teljesen elfeledkezzünk a litvánokról, ugyanis az oroszok elleni összecsapás után a tervek szerint két edzésünk lesz a litvánok elleni találkozóig, tehát a baltiakkal is kell foglalkoznunk. 

- Mi a véleménye a válogatott szempontjából a Sopron és a Szekszárd kitűnő meneteléséről a nemzetközi porondon,, valamint a Cegléd jelentős vissza-, vagy inkább széteséséről? 

- Nézzük szépen, sorban. A Sopron Euroliga szereplése előtt kalapot kell emelni, óriási elismerés jár azért a csoportkörben elért remek eredményért, ami nagyon sokat jelent a magyar kosárlabdának. Magam is hosszú ideig részt vettem ebben a sorozatban, amely egy félelmetesen erős versengés. Ebben tíz győzelemmel és négy vereséggel zárni a csoportkört, nehezen érzékelhető, hogy milyen nagy eredmény. A Sopron most erre fókuszál és teljes sikerrel teszi. Ebben a sorozatban, hangsúlyozom, ebben a válogatottnál számításba vehető játékosok nem sok szerepet kapnak, Dubei Debóra tölt érdemi időt a pályán a mérkőzéseken. 

- Azt azért hozzátenném, a Sopron csapatában a bajnokságban játszanak a válogatottnál számításba vett játékosok, nagyon bízom bennük. A szezon előtt, elején sokat beszélgettem Dokics Zseljko kollégámmal, a Szekszárd edzőjével. A csapat nemzetközi szereplése is szóba került, többek között, hogy melyik sorozat szolgálná a legjobban az együttes válogatott játékosainak fejlődését. Akkor úgy véltem, az Európa-kupa lehet ez a versengés. Nagyon szépen menetelt a Szekszárd az Európa-kupában. Kétszer kikaptak a Ragusa és Hatay csapatától, hatalmas idegenbeli bravúrt végrehajtva túljutottak a Wroclaw együttesén. Erős ellenfelek ellen, a nemzetközi színtér iramát, keménységét szokva szerintem az Európa-kupa szereplés remekül szolgálta a Szekszárd válogatott játékosainak a fejlődését, az együttes játékosai egyre inkább megkerülhetetlen tényezőkké válnak a bajnokságban és a válogatottban egyaránt - és természetesen nem is szeretnénk megkerülni őket, számítok rá, hogy a fejlődésüket a selejtezőkön is bizonyítják. 

- A Ceglédnek tavaly káprázatos szezonja volt. Hogy jelen pillanatban mi történik az együttesnél, mi áll a visszaesés hátterében, az alapvetően a klub belügye. Medgyessy Dóra és Katona Szidónia,nagyon fontos tagjai válogatottunknak, ha úgy tetszik, fontos alkotórészei a gépezetünknek. Nagyon bízom benne, hogy a tavalyi nem egy kiugró évad lesz Cegléden, és hogy mielőbb kiegyenesedik a klub, ez a magyar kosárlabda és a válogatott érdeke. 

- A két fontos selejteező első meccsén azok ellen az oroszok ellen játszunk, akik az előző két Európa-bajnokságon, különösen fényes (közel)múltjukhoz képest nem voltak túl sikeresek, és a selejtezőben hazai környezetben csak nehezen gyűrték le a litvánokat. Az orosz keret tagjai Európa top-csapatiban játszanak - de, kicsit talán a Sopron válogatottjaihoz hasonlóan - nem meghatározóak klubjaikban. Milyeneknek látja őket, mi lehet az esélyünk ellenük? 

- Nem mennék bele az összehasonlítgatásokba, már csak azért sem, mert Vagyejeva például meghatározó játékos abban a Kurszkban, amely tavaly megnyerte az Euroligát és - tekintve, hogy veretlenül nyerte csoportját - várhatóan idén is ott lesz végelszámolásnál. Beljakova és Muszina is kitűnően képzett remek kosaras Az orosz játékosok képességei, képzettségük, tudásuk alapján a világ élvonalába tartoznak, egyéni képességeik tekintetében jobbak, mint a mi játékosaink. Ez egyébként, ha kisebb mértékben is, de a litvánokra is igaz. Viszont csapatként úgy érzem, mi vagyunk a jobbak, erősebbek, egységesebbek. A mérkőzés kimenetele szempontjából döntő lehet, hogy vajon az ő játékosainak jobb egyéni képességei érvényesülnek, vagy pedig a mi szervezettségünk, egységes csapatjátékunk dominál majd. Azon dolgozunk, hogy ez utóbbi érvényesüljön. 

fotó: jochapress.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus