Edzésbe állt és játszani akar az Eb-n

Két hónapja adott életet fiának, Márknak, két hete pedig edz Fegyverneky Zsófia, az Uniqa Euroleasing Sopron női kosárlabdacsapatának korábbi kapitánya, aki 101 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. A bő egy hónap múlva kezdődő Európa-bajnokságon pedig szeretné gyarapítani válogatottságai számát. Hogy játéktudása alapján helye van a válogatottban, az vitathatatlan - kérdés, hogy az előző évad kihagyása, valamint a szülés után mennyire "éri utol" magát az Eb-ig.

- Milyen baba Márk? - kérdeztük kisfiáról a kitűnő kosarast.

- Nagyon jó! - felelte örömmel és büszkeséggel a hangjában Fegyverneky Zsófia. -  Csendes, nyugodt, eszik és alszik, tehát azt csinálja, amit egy babának kell.

- Te pedig egy két hónapos gyermeket nevelve tagja vagy a szűk hónap múlva kezdődő Európa-bajnokságon pályára lépő válogatottunk tizenhét fős keretének. Hogy készülsz?

- Már több mint három hete mozgok, edzem. Persze csak fokozatosan. Most már itt vannak a lányok is Sopronban.

- Eddig egyedül edzettél. A saját elképzeléseid szerint?

- Szerencsére nem, hanem soproni csapat erőnléti edzőjének, Lukasz Trzaskomának az irányításával. Korábban már két évet dolgoztam együtt, jól ismerjük egymást. Az ő segítségével próbálom magam utolérni. Márk anyatejet kap, és szeretném, hogy ez így is maradjon, erre is figyelni kell.

- Hogy bírod, nem fárasztó, nehéz?

- Szerencsére nincs rajtam súlyfelesleg, már akkor sem volt, amikor a kórházból hazamentem. Az izomzat persze megérezte a hosszú kihagyást, az erőt, az állóképességet vissza kell szereznem. A terhelés fokozatosan erősödik, de  szerencsére nem csak erőnléti munka van. Hogy a játékkal kapcsolatos mozdulatok is "visszajöjjenek", dobó gyakorlatokat is végzek.

- Amikor edzel, ki vigyáz Márkra?

- Ebben a tekintetben nagy szerencse, hogy a férjem, Dénes Gábor is sportoló. Ha civil munkát végezne, elmenne reggel nyolckor és délután ötre érne haza, bizony nehéz lenne beosztani. Így viszont megoldható: akkor megyek edzeni, amikor Márk ebéd után szundít egy nagyot, s Gábor otthon van vele.

- Szülés után a pályára visszatérő pályatársak is segítenek?

- Béres Timivel nagyon jóban vagyunk, ő is szülése után három hónappal tért vissza. Vele sokat beszélgetünk a helyzetről, sok jó tanácsot kapok tőle.

- Nyilván fölösleges kérdés, hogy szeretnél játszani az Európa-bajnokságon...

- Egyértelmű, hogy szeretnék, de kérdés: mennyire sikerül utolérnem magam. Mindent megteszek, hogy sikerüljön, de a legfontosabb az egészség. Márké is természetesen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus