Női válogatott: a nyári célpont Ausztrália

Idei első ellenőrző felmérésükön vesznek részt női válogatottunk itthon játszó tagjai a Testnevelési Egyetem terheléses laboratóriumában. Természetesen Farkas Sándor a női szakág szakmai igazgatója, s egyben a női válogatott szövetségi kapitánya "koordinálta" a programot, s ennek kapcsán készséggel adott helyzetjelentést a női válogatott s szakág helyzetéről - úgy másfél évvel a magyar-román közös rendezésű Európa-bajnokság előtt

- Kapitány úr, ha úgy tetszik, igazgató úr, milyen volt a tavalyi év?

- A felnőtt válogatott szempontjából - és ezt többször is nyilatkoztam már - sajnos nem a legerősebb csapattal vettünk részt Kínában egy igen erős tornán, de azt gondolom, nagyon hasznos megmérettetés volt. Akiknek kevesebb nemzetközi tapasztalatuk volt, saját bőrükön érezhették, mennyire gyors, kemény a játék ezen a szinten. Külön szeretném kiemelni Bálint Rékát és Krivacsevics Tijanát, akik rövid idővel azok után, hogy Kínában húzóemberei voltak a válogatottnak, az Universiade-n remekül szereplő, a 7. helyen végző magyar egyetemi együttesnek is vezéregyéniségeivé váltak. Krivacsevics a Universiade-n MVP és gólkirálynő lett. A korosztályos Európa-bajnokságokat nézve mindenképpen az élre kívánkozik U16-is együttesünk A-divízióban szerzett bronzérme. Ezen a tornán Dubei Debóra bekerült az All Star csapatba. Bízunk benne, hogy az U18-as és az U20-as csapat idén a B-divízióban kiharcolja a felkerülést.

- A terheléses vizsgálatokat nem először végzik a keret itthon játszó tagjainál, hogyan, milyen gyakorisággal mérik fel a lányokat?

- Két havonta végezzük a felméréseket, de a sűrű nemzetközi versenyprogram miatt nem könnyű egyeztetni. Úgy gondoljuk azonban, hogy a kluboknak is hasznos, ha a szakmai stábjuk képben van annak kapcsán, milyen fizikai állapotban vannak játékosaik. És természetesen ezek nekünk a válogatottnál is jó, fontos visszajelzések.

-  Hogyan alakul a felnőtt válogatott idei programja?

- Néhány nappal a bajnokság befejezése után, a tervek szerint május 19-én találkozik a keret Budapesten. Az itt töltött idő után az egyik Európa-bajnoki helyszínre Szombathelyre tesszük át székhelyünket. Az Európa-bajnoki selejtezők június 8-án kezdődnek, az előtt szeretnénk néhány mérkőzést játszani a selejtezőkre készülő csapatokkal, s lehetőleg minél többet Szombathelyen, amely csarnok a maga nagy terével nem igazán ismert női válogatottunk tagjai előtt. Ezt követően jönnek a már említett selejtezők, s ebben az időszakban itthon, pontosabban Európában az Eb-társrendező románokon kívül nem nagyon lenne edzőpartner. Éppen ezért a tervek szerint június második felében Ausztráliába utazunk, egy a tavalyi, kínaihoz hasonló tornára. Ez a torna még ausztrál részről szervezés alatt van, a jövő hétre várjuk a visszajelzést, akár a pontos programot.  Nagyon bízom benne, hogy ezen a nyáron már a tervezett bő Eb kerettel tudunk készülni.

- Ha már a bő Eb-keretet említetted, abban nyilván lesznek külföldön játszó játékosok is lesznek majd. Velük kapcsolatban mennyire vagy képben?

- Köszönhetően a két a női kosárlabdával, vagy a női kosárlabdával is foglalkozó honlap, a kezdo5.hu és a wbasket.hu portál pontos, napra kész híradásainak - amelyek nagyban megkönnyítik e tekintetben a munkámat - pontosan tudom, ki mikor hogyan teljesít. Velük kapcsolatban azt kell mondjam, úgy látom, jó helyen vannak, sokat és jól játszanak, erős ellenfelekkel szemben. Az, hogy csapataikban folyamatosan "tűzben vannak tartva" az mindenképpen biztató. A két előbb említett portálnak pedig ezúton is köszönöm a segítséget s további jó munkát kívánok.

- Az  itthon játszó kerettagok közül viszont többen megsérültek...

- Sajnos ez benne van a játékban. Szerencse a szerencsétlenségekben, hogy úgy tűnik, a Sopron két válogatott játékosa,  Fegyverneky Zsófi és Simon Zsófi sérülése, nem súlyos, két hét múlva újra edzhetnek. Ami jóval nagyobb gond, Határ Bernadettnek, a Vasas fiatal, 208 centis, a közeljövő center reménységének a gerinc problémája. Bízom benne, hogy szakemberek segítségével sikerül a legjobb  megoldást megtalálni az ifjú középjátékos mielőbbi felépülése érdekében.

- Az utánpótlás válogatottaknak - amint már utaltál rá - nyáron újra következnek a korosztályos Európa-bajnokságok...

- Sőt, köszönhetően az U16-os csapat tavalyi remek szereplésének, bronzérmének, az a társaság részt vehet az U17-es világbajnokságon.  A tavalyi U16-os csapatból Kiss Virág és Studer Ági marad hírmondónak ugyanebben a korosztályban, de akad több nagyon ügyes, tehetséges játékos, remélem, az új csapat is sikeres lesz. Terhet nem szeretnénk a csapat szakvezetőjére, Magyar Gergelyre és játékosaira tenni, bízom benne, hogy a társaság gond nélkül megőrzi A-divíziós tagságát. Az U18-as B-divíziós Eb-csapat magját Kovács Andrea tavaly az U16-ban bronzérmet szerzett csapatának játékosai adhatják. 11 nappal a pozsonyi világbajnokság után kezdődik a B-divíziós Eb Romániában. Szakmai szempontból szerencsés, hogy itt, a közelben lesz mind a világ, mind pedig az Európa-bajnokság, s előbbit nem mondjuk Kolumbiában rendezik. Itt felvetődhet - sőt egyes klubok részéről aggályként már fel is vetődött -, hogy lehetnek játékosok, akik a két sorozat kapcsán nagyobb megterhelésnek lesznek, lennének kitéve. Próbálunk erre nagyon odafigyelni a klubokkal, sőt még a szülőkkel is szeretnénk ennek kapcsán egyeztetni. Az U20-as csapatot Gáll Tamás vezeti, ő az Universiade-csapat élén sikeresen szerepelt, reméljük, most is eredményes lesz válogatottjával, s sikerül kiharcolnia az A-divízióba jutást.

Fotó: ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus