Túl a második nyári programon

Befejeződött női válogatottunk nyári programja. Tavaly ilyenkor Kínában túrázott nemzeti csapatunk, az idei évre Ausztrália volt a terv, ám ez meghiúsult. Helyette itthon készült, s néhány szomszédos országban járt válogatottunk, amelynek szövetségi kapitányát, Farkas Sándort kértük arra, értékelje a másfél hónapos felkészülést, valamint - bizonyos új fejlemények tükrében - a  válogatott helyzetét szűk egy évvel a hazai és romániai rendezésű Európa-bajnokság előtt.

- Mennyire szolgálta az elmúlt másfél hónap a csapat felkészülését a jövő nyári Európa-bajnokságra?

- Ahogy tavaly, idén is az volt a terv, hogy négy hét felkészülés után két hét alatt sok kemény mérkőzést tudjunk játszani, ugyanis jövőre az Eb-n - ha sikerül továbbjutni a csoportunkból, márpedig ez alapvető cél - tizenkét nap alatt kell nyolc kemény meccset lejátszanunk. Nagyjából abban az időszakban és azt a terhelést szerettük volna adni a csapatnak, ami jövőre az Eb-n vár majd rá. Tavaly Kínában sikerült, idén az volt a terv, hogy Ausztráliában veszünk részt egy erős, színvonalas tornán, csak az ausztrálok lemondták a megszervezését. Így aztán Európában kellett megpróbálnunk ellenfeleket keresni, ami fölöttébb nehéz volt. Arról gyakorlatilag le is kellett mondanunk, hogy június második felében erős ellenfelek ellen gyakoroljunk sorozatban, hiszen ekkor játszották az Európa-bajnoki selejtezőket. Felkészülésünk elején, közvetlenül a selejtező sorozat előtt játszottunk a selejtezőkre készülő, tehát gyakorlatilag csúcsformában lévő csapatokkal, a végén pedig az osztrákokkal. Nem így terveztük, a lehetőségekhez képest próbáltuk a lehető legtöbbet kihozni. Az is jó lett volna, ha a legerősebb csapattal tudunk készülni, játszani, s gyakorolni de vizsgák, sérülések és családi okok miatt Fegyverneky, Krivacsevics, Nagy-Bujdosó, Quigley, Raksányi, Szécsi és Zsovár nem tudott a csapattal készülni. Nagyon remélem, jövőre a legjobb magyar játékosokkal, a legerősebb csapattal tudunk felállni az Eb-n.

- A tavalyi, Kínában szerepelt együtteshez képest azért erősödött a most készülő s pályára lépő keret. Így, hogy heten hiányoztak, milyen szakmai céljai voltak a felkészülésnek - már a jövő évi Európa-bajnoki szereplésre való tekintettel?

- Ami a közvetlen szakmai stábot illeti, azt gondolom, Völgyi Péterrel és Iványi Dalmával nagyon jó munkakapcsolat, megosztás alakult ki köztünk, és a stáb többi tagja is végezte, tette a dolgát becsülettel, jó hangulatban. Ami magát a csapatot illeti, a vázat a három nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékos, a Honti, Vajda, Horti "tengely" jelentette. Mint mondtam, remélem, hogy tényleg a legerősebb kerettel tudunk kiállni az Eb-n. Ahogy a tavalyi, úgy a mostani hat hétnek is az volt a célja, hogy megnézzük, kitől mi várható. Ki mennyit tud lendíteni a csapat játékán, ki tud esetleg extrákat hozzátenni az eredményességhez. Arra is nagyon kíváncsiak voltunk, hogy a sorozatterhelésnél ki mennyire tud stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.

- És a felkészülés végére tisztult valamelyest a kép?

- Fogalmazzunk inkább úgy, hogy akadtak, akik kifejezetten kellemes meglepetést okoztak - itt kiemelném a keret legfiatalabb játékosát, Zele Dorinát, akinek lendületes, bátor játéka volt, amikor egy mérkőzés egész képét megváltoztatta, és Bálint Rékát. Ugyanakkor tény, hogy akadtak, akiktől tehetségük, képességeik, valamint előző évadban nyújtott játékuk alapján többet reméltünk.

- A következő szezonban nem lesz magyar csapat az Euroligában, és nem lesz Közép-Európai Liga sem, csak magyar bajnokság. Ennek milyen hatása lehet válogatottunk Eb-szereplésére?

- Sem szakmailag és talán sportdiplomáciailag sem igazán szerencsés, hogy közel két évtized után éppen a hazai rendezésű Eb előtti szezonban nem lesz magyar csapat a legrangosabb európai klub sorozatban. Ugyanakkor nyilván a klubjaink anyagi helyzete határozza meg lehetőségeiket. Öt csapatunk indul az Európa-kupában, úgy tűnik, jelen pillanatban a magyar élcsapatok financiális helyzetük és ebből adódóan a játékerejük jelen pillanatban reálisan nézve a második számú sorozatra lehet elég. Az öt csapatunkat felvonultató Európa-kupa mellett lesz egy magyar bajnokság tíz csapattal. A válogatott szempontjából nagyon fontos lenne, hogy minél többet lehessen s gyakorolhasson együtt a keret. Úgy vélem, okos szervezéssel megoldható lehet havonta egyszer egy képnapos összetartást megtartani - reményeim szerint úgy, hogy ezeken még a közeli országokban játszó légióskodó játékosaink is részt tudnak venni.

 

Foto - Maitz Kinga
Slide - ztekosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus