A csehországi csoda nyomában - 2. rész

Ember tervez, gondolkodik, s ahogy jönnek a gondolatok, azok "végeznek" is, azaz áthúzzák az ember eredeti terveit, számításait. Az U17-es válogatott remeklése kapcsán tegnap még csupán 2 részesre tervezett sorozat mára az időközben az ember eszébe jutó gondolathalmazt követően 3 részesre bővül. Reméljük, nem bánják kedves olvasóink. A mai epizódnak a sportszakmához nincs túl sok köze. Egyrészt azt taglaljuk, milyen közvetlen előzmények után utazott ki a válogatott a vb-re, másrészt azt, mit is jelentett egyáltalán kijutni a világbajnokságra, s mit is jelent vb-bronzérmesnek lenni, s szó lesz benne egy különös, személyes történetről. A harmadik részben pedig már tényleg a Klatovyban és Plzenben történteket vizsgáljuk.

SZOMORÚ UTAZÁS

Érdemes végiggondolni, vajon hogyan, milyen hangulatban is utaz(hat)ott ki Klatovyba a magyar küldöttség. Bár lehet, akadtak tréfálkozások, élünk a gyanúperrel, összességében elég szomorú, lehangolt lehetett a társaság. A vezetőség minden bizonnyal azért, mert a világbajnokságot megelőző napokban döbbenetes halálozási hullám söpört végig a sportágon. A vb-t megelőző napokban hunyt el Bokor György, Szabics Magdolna, Horváth Elemér és Polster Péter. Nem valószínű, hogy a játékosok ismerték e remek, legendás sportembereket, ám a vezetőségből, a szakmai stábból minden bizonnyal többen is akadtak, akik a vb előtt az élők sorából távozó sportemberek egyikével-másikával közeli jó barátságot ápoltak. A lányok hangulatára pedig feltételezésünk szerint Tóth Tímeának az esete hatott finoman fogalmazva nem túl kedvezően. Nála a világbajnokságra való indulást megelőző napon mutatott ki egy orvosi vizsgálat olyan rendellenességet, amelyet azonnal kezelni kellett, tehát amikor a csapat Csehország felé buszozott, Tóth Tímeán beavatkozást hajtottak végre. Személyében a védekezés egyik meghatározó játékosát, egy nagyon fontos kiegészítő magas emberét vesztette el a csapat. Tavaly Várnában, az U16-os Eb-n ő volt a bronzérmes együttes legjobb blokkolója. Ilyen közvetlen előzmények után lányaink szinte végigverték a világot...

AZ ÉLETÉT KÖSZÖNHETI A VÁLOGATOTTNAK

Van valaki a szakmai stábban, akinek az esete külön történet az együttes sikersorozatán belül. Egy keserédes történet. Szentendrei Áron, a csapat másodedzője az életét köszönheti annak, hogy korosztályos válogatott szakmai stábjának lehetett tagja. Tavaly ősszel még a Győr másodedzője volt, s emellett őt nevezték ki az akkor U15-ös, most pedig Magyar Gergely vezetésével a debreceni A-csoportos U16-os Eb-re készülő csapat élére. Szentendrei azonban korábban e friss vb-bronzérmes csapat szakmai stábjában is benne volt, amikor az Bulgáriában Eb-bronzérmes lett - s felkérést kapott Mészárosné Kovács Andreától a munka folytatására. Tavaly szeptember elején Sopronban volt összetartása az akkor U15-ös, most U16-os csapatának. Erre az időszakra kötött le két edzőmeccset egymással a hűség városában a soproni és a győri felnőtt együttes. Az első meccs lejátszása után a győriek hazautaztak, Áron viszont Sopronban maradt a válogatottal. Így aztán nem ült azon a buszon, amelyen szeptember 7-én a második edzőmeccsre, Sopronba tartva Fűzy Ákos és Tapodi Péter életét vesztette... A tragédia után Áron vette át a Győr első csapatát, és végiggondolta: a Győr és az U15-ös csapat vezetőedzői posztja, és a vb-re készülő Eb-bronzérmes együttes szakmai stábtagsága együtt túl sok lett volna neki. Úgy döntött, lemond az 1998-as válogatott vezetőedzőségéről. Később Győrből távozva hazatért Pécsre, majd a PINKK szakmai stábjához csatlakozott és bajnokságot nyert. Most pedig vb-bronzéremnek lehetett tevékeny részese, talán nem túlzás azt állítani, élete legsikeresebb évadja ez - amely szörnyű tragédiával indult. Sajnos a mentor, az atyai jó barát, Fűzy Ákos nem tud gratulálni neki...

KIJUTNI IS BRAVÚR VOLT

Menjünk vissza újra kicsit az időben: már a világbajnokságra való kvalifikáció is óriási bravúr volt. Ezt a lányok a tavalyi bulgáriai A-divíziós Eb-n szerzett bronzérmükkel vívták ki. Az akkori csapathoz képes két változás történt a vb-keretben. A vb előtti napon Tóth Tímea helyére László Boróka került be - aki kint edzésen megsérült, így végül rá sem számíthatott Mészárosné Kovács Andrea -, Bach Boglárka helyén pedig Jankó Flóra volt a keretben. Szóval a tavalyi várnai Eb-bronzzal kvalifikált a csapat a vb-re. Arra a vb-re, amelyről távol maradt többek között a felnőtt klubszinten női vonalon Európában uralkodó orosz és török válogatott, nem voltak kint a szerbek, a litvánok a fehéroroszok, a horvátok és a litvánok sem - egyetlen szovjet és jugoszláv utódállam válogatottja sem tudta kiharcolni a vb-szereplés jogát.

SZLOVÁKIA HELYETT CSEHORSZÁG

A világbajnokság rendezését eredetileg nem Csehországnak, hanem Szlovákiának ítélte oda a FIBA. Csakhogy északi szomszédaink időközben tetemes tartozást halmoztak fel a nemzetközi szövetség felé, amely miatt az kizárta tagjai sorából. És ennek megfelelően a világbajnokság rendezési jogát is elvette tőle... és, hogy azért a régióban maradjon, átadta a cseheknek. Azoknak a cseheknek, akik mint Eb-ezüstérmesek, ezzel a világbajnokságon minimum éremesélyesekké léptek elő. E döntés a mieinket azért érintette hátrányosan, mert válogatottunk egy csoportba került az immár házigazává előlépő cseh csapattal.

NAGYHATALMAK A MIEINK MÖGÖTT

Jó érzés mondogatni, vb-bronzérmes lett a magyar U17-es válogatott. Azt látni pedig, hogy ki mindenkit utasítottak maguk mögé 17 éves lányaink, talán még jobb. Olyan kontinensnyi országok nézhetik - képletesen szólva - lányaink hátát a vb után, mint Ausztrália, Kanada vagy Kína, s olyan sportági nagyhatalmak is mögöttünk végeztek, mint a szinte minden női utánpótlás versenyen a győzelem jogos igényével pályára lépő francia vagy a házigazda, a már említett tavalyi bulgáriai U16-os Eb-n még a mieinket megelőző cseh csapat, amelyet kétszer is legyőzve végül világbajnoki érmesek lettek lányaink.

Foto - fiba.com
Slide - MKOSZ, Sándor Ádám

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus