A Vasas Milánóban: Az 1-2. nap és értékelése

A Vasas Akadémia U17-es csapata csütörtökön kezdte meg szereplését a Milánóban megrendezésre kerülő Intesa Sanpaolo kupán, ahol hét nagyon magasan jegyzett korosztályos együttessel méreti meg magát a magyar alakulat. Az első játéknapon ugyan a hazai Olimpia Milano és a spanyol Cornella ellen sem sikerült győzni, majd ma az Olimpija Ljubljanát sem tudta elkapni a pasaréti gárda, ám értékes tapasztalatokat szerezhetett mind a szakmai stáb, mind pedig az itthon korábban korosztályos bajnokságot nyerő együttes. A három találkozó rövid összefoglalója mellett a vezetőedző, Berényi Sándor és a nyitónap legjobbja, Joel Nshimba értékelte a látottakat és mesélt a további célokról.

Berényi Sándor, a csapat vezetőedzője így értékelte az eddigieket:

Mit vártál a torna előtt, mit szerettél volna látni a srácoktól ezen a megmérettetésen?

Csak annyit tudtunk a megmérettetés előtt, hogy nagyon erős mezőny lesz, európai élklubok fiataljaival találkozunk, az elvárásom pedig annyiban volt megfogalmazható, hogy jó képet fessünk magunkról és az olasz közönség előtt is hozzuk, amire egyébként képesek vagyunk. Ez eddig hellyel közzel meg is valósult.

Mik voltak az első két nap legfontosabb tapasztalatai számodra?

Azt gondolom, hogy a két vendégjátékosunk, Mócsán Bálint és Denis Adegbite zökkenőmentesen beépültek, ami az ő érdemük mellett a csapat érdeme is. Az első meccsen a hazaiak ellen egy kicsit megilletődötten játszottunk az első félidőben, ám amint a harmadik negyedben, amint azt játszottuk, amiben jók vagyunk, fel is jöttünk, de a végére nem maradt erőnk fordítani már. Összességében elégedett voltam azzal a meccsel, mert nagyot hajtottak a fiúk.

A második találkozón a spanyoloknak sajnos 30 perc előnyt adtunk, akiket előzetesen mindenképp meg akartunk verni. Úgy gondolom, extra napot fogtak ki, de mi is kellettünk ahhoz, hogy ennyire összejöjjön nekik minden, a végén pedig már a hatalmas hajránk is kevés volt a győzelemhez.

Sajnos megint nagyon rosszul kezdtünk a szlovének ellen, hasonlóan az első két összecsapáshoz, ám szerencsére most is volt tartásunk és a második negyedben nagyon szépen kosárlabdázva feljöttünk négy pontra, s külön öröm, hogy hozzá tudtak tenni a csapat teljesítményéhez azok is, akik eddig kevesebb szerephez jutottak. Az látszik még, hogy az eddigi menetelés során többen nagyon elfáradtak, de ezzel meg kell birkóznunk csapatszinten. Ez a Ljubljana volt a legerősebb csapat, mellyel eddig játszottunk, s tisztában is vagyunk vele, mennyi neves játékost adott az európai kosárlabdának az Olimpija műhelye, talán a jövő nagy kosarasai közül is láthattunk párat köztük. Főleg mezőnyposzton voltak képzettek, kíváncsi vagyok, mi lesz belőlük.

Hogy tetszik maga a torna?

Az látszik, hogy a másik csoport is nagyon erős, az azon a fronton már két vereséget szenvedő német gárda remek játékosokból áll, ők egy évvel fiatalabbakkal szerepelnek itt, s leginkább a belső posztokon vannak extra játékosaik, ők jelentik a Ba,berg erősségét. Ha velük összekerülünk, erre kell felkészülnünk. Láttuk a litván Sabonist is, a baltiak a rájuk jellemző sok külső dobással, valamint a rengeteg labdás elzárással operálnak főként, valamint náluk is számos nagy tehetség van a keretben, akikre oda kell figyelnünk, ha összekerülünk velük.

Összességében nagyon tetszik, bár eddig a másik csoport többi csapataiból túl sokat nem láttam, ez a hátralévő napok feladata lesz, a hab a tortán pedig a Milano - Maccabi Euroliga meccs megtekintése lesz ma este a Fórumban, ami nagy hatással lehet a srácokra, hiszen a játékosaink többsége még NB I-es meccset is keveset láthatott testközelből. Már akkor megérte eljönni, ha valaki ilyen tapasztalatokkal gazdagodhat.

Mit szeretnél látni a srácoktól a helyosztókon?

 Az látszott már tegnap és ma is, hogy ez a gárda az utolsó erőtartalékjait mozgósítja, viszont nagy akar és megy előre komoly hátrány után is, a további cél pedig az lehet, hogy tartsuk fent ezt az intenzitást a torna végéig és szerezzük meg az ötödik helyet.

Joel Nshimbát, a tornán egy évvel fiatalabbként résztvevő kongói játékost is kérdeztük az eddig látottakról:

Mi számodra a legjobb ezzel a tornával kapcsolatosan?

Mindenképp jó, hogy sok új és értékes tapasztalatot gyűjthetünk csapatként, de látjuk, hogy ebben a mezőnyben helyt állni elég nehéz dolog. Örülök, hogy itt lehetek és egy ilyen közegben kosarazhatok, ez az első alkalom, hogy Milánóban járok.

Mennyire vagy elégedett az első napon mutatott játékoddal?

Nagyon boldoggá tesz, hogy ennyit hozzá tudtam tenni a csapat teljesítményéhez és remélem, hogy hasonlóan fogok tudni produkálni, mint az első két derbin a mai rosszabbul sikerült meccsem után.

 

A Vasas Akadémia csoportmeccsei:

Olimpia Milano - Vasas 68 - 50

Az első félidőben sokkal jobban pörgő olaszok 20 ponttal meglógtak, ám a harmadik etap első felében egészen hat egységnyire feljött a MAFC-os vendégjátékos, Mócsán Bálint, valamint a palánk alatt hihetetlen dolgokat bemutató Joel Nshimba vezetésével a pasaréti együttes, de nem volt már elég erő a húzóemberekben ahhoz, hogy meg is fordítsák a találkozót, így Berényi mester minden játékosának bőven lehetőséget adva egy tisztesnek mondható vereséggel nyitott a Vasas.

Milano: Viganò 6, Carzaniga 17, Toffali 7, Colombo 4, Carrara, Pecchia 6, Di Meco 2, Rossi 5, Badocchi 19, Chiesa 4, Calò 13

Vasas: Szanthoffer, Boros 7, Kozma 2, Siklós, Mokos 8, Kiss 4, Adegbite, Mócsán 16, Ács, Nshimba 16, Völgyi.

 

CB Cornella - Vasas 78 - 75

Sokáig úgy tűnt, hogy a torna mélypontja lesz a magyarok számára ez a derbi, hiszen előzetesen verhető ellenfélnek látszottak a spanyolok, akik egy kiütéses vereséggel nyitották a napot és Kozmáékhoz hasonlóan másodszor játszottak csütörtökön, ám 23 pontos hátrányból is visszahozta magát egy dobáson belülre az ezúttal extra alacsony szerkezetben, a két vezér, Boros és Nshimba kevesebb játszatásával együtt is hatékony Vasas, mely kis híján hőstettet hajtott végre, ám végül "jogos" vereséget szenvedett a meccs egésze alatt lényegesen jóval összeszedettebb és kintről extrán dobó Cornella ellen.

Vasas: Szanthoffer 10, Boros 6, Kozma 3, Siklós 5, Mokos 6, Kiss 16, Adegbite, Mócsán 9, Ács 3, Nshimba 15, Völgyi 7.

Cornella: Velasco 2, Escride 7, Loracnp, Oliva 2, Membrado 4, Sese 19, Peinado 17, Dazac 14, Pueyo.

 

Olimpija Ljubljana - Vasas 72 - 49

Nagyon rosszul kezdett és korán majd 20-as hátrányba került a Nshimbát korai faultgondok miatt sokat jegelő pasaréti gárda, ám a padról öt gólpasszal és nagyon stabil játékkal beszálló Kozma Norbert, valamint az élete talán legjobb nemzetközi teljesítményét nyújtó Siklós Olivér (9 pont, 4 szerzett labda, 2 gólpassz) és a vendégjátékosként a magyarok mai legjobb dobójaként záró Denis Adegbite (10 pont, 5 lepattanó (ebből 4 támadó)) főszereplésével többször is látótávolságon belülre jöttek a berényi tanítványok, ám végül viszonylag nagy arányú, de a játék képe és a brutális magasságbeli különbséghez képest tisztes vereséget szenvedtek fiatal honfitársaink, akik jelenleg várják, hogy ki ellen folytathatják holnap 12:15-től az 5-8. helyért vívott keresztjátékot.

Dobók később!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus