Vasas: Így született meg az Európára szóló siker

Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar vonatkozású utánpótlás sikerét érte el az MKB Euroleasing Vasas az EYBL U16-os versengésének lengyelországi tornáján, ahol Pasaréthez hasonlóan aranyéremmel zártak Sárosi Bulcsú tanítványai. A korábbi meccsbeszámolók után most jöjjön a Vasas saját beszámolója a fantasztikus sikerről és annak körülményeiről:

"Nagyon hasznos napokat tölthettünk Lengyelországban, Chluchow városában, így igazán hálásak lehetünk érte.

Ismét nehéz ellenfelekkel találkoztunk, ahol szoros mérkőzéseken dőlt el a győztes kiléte. Minden labdának jelentősége volt, egy-egy rossz döntés akár lavinát indíthatott el. A Minszket leszámítva minden gárda „A divíziós” ország élcsapata volt, aki nem elégszik meg a hazai pontvadászattal, hanem a nemzetközi porondon is fejlődni kíván.

A tornán ezüstérmes lett a fehérorosz kirakatcsapat, a Minszk, mely egy nálunk jobb szerkezetű, célkosárlabdát játszó alakulat. Számos válogatottjukból is kiemelkedik Mikulski, aki a forduló legjobb dobója és MVP-je lett. Hullámzó meccsen gyűrtük le őket és csak nekünk sikerült feltörni az 1-2-2-es zónájukat.

Bronzérmes lett a lengyel Pomeraina, mely 4 válogatottal állt fel. A záró meccsen extra játékkal győztük le.

Végül negyedik helyen végzett a tornagyőzelemre is esélyes Hhimki. A híres klub korosztályos csapata sokat erősödött az utóbbi években, hiszen számos játékost igazolt. Jelenleg egy válogatottja van és top10-es csapat Oroszországban. Kiváló játékkal vezettünk ellene, de a második félidőben elkapták a fonalat és megfosztottak minket veretlenségünktől.

Ötödik lett a CZSKA. A nagynevű klub bivalyerős 98-as bajnokcsapata tavaly ripityára hullott, többen az USÁ-ba mentek tanulni, mások külföldre szerződtek. Az EYBL-ben induló csapat így többségében 99-es, próbálják inkább ezt a korosztályt erőltetni, ahonnan 3 játékosuk orosz válogatott. Akadémiai rendszerben tanulnak, heti 9-et edzenek, óriási potenciálú csapat. Legyőzésük a részletek ismerete mellett is bravúrnak mondható, ők játszották a tornán a legjobb kosárlabdát.

Hatodik lett az orosz kiscsapat, az Avtodor. Ő is a jobbak közé tartozik Oroszországban, a legjobb 16 között tanyázik, de nem tartozik a közvetlen krémhez. Az extra szerkezetű csapat két játékost ad a nemzeti válogatottnak. Legyőzésük a fordulóban nyújtott legjobb játékunkkal – a vártnál könnyebben – sikerült.

Hetedik helyen zárt a lett Liepaja, akivel ezúttal nem játszottunk. A török Istanbul nem jelent meg a fordulóban, így az összes meccsét 20-0-al vesztette el.

Nekünk hullámzóan ment a játék, de sokat tanulhattunk a mérkőzésekből. Ismét csapatként működtünk, mindenkinek voltak kimagasló meccsei. All-Star ötöst nem választottak, de a ”Csapat Legjobbja” díjat Rudner Gabi kapta a szervezőktől, teljesen megérdemelten. Talán Ondima Olivért lehetne még kiemelni, aki a torna első szakaszában foghatatlan volt.

A kitűzött célunkat elértük, hiszen a 9-1-es összesített mérlegünkkel már nem tudunk lemaradni a májusi Szuperdöntőről, ahova csak a nyolc legjobb mutatójú csapat kap meghívót. Bónuszban – ebben a fordulóban is – aranyérmeket kaptunk és egy kupát…"

Fotó, forrás: MKB Euroleasing Vasas

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus