A DEAC "mentette meg" kelet becsületét

A hölgyeknél teljes keleti sikert hoztak a negyeddöntők az egyetemi és főiskolai bajnokságon. A férfiak mezőnyében viszont 75%-os volt a nyugati "dominancia", azaz három a nyugati csoportba sorsolt gárda jutott a négyes döntőbe, keletről ez csupán a címvédő DEAC együttesének sikerült. Nézzük mi történt a negyeddöntők visszavágóin

Szombathelyi ESE - USC Szeged 63-72 (16-19, 20-17, 12-18, 15-18)

SzOESE: TÓTH D. 11, Simon B. 2, Földesi Á. 7/3, MÉSZÁROS M. 11/3, Földesi M. 6/3. Cs: Szabó B. 4, Horváth A. 2, Karagity 8, ZSEBE 9, Novák 3/3. 

Szeged: GYURICSKÓ 14/6, Horváth R. 4, KÁTAY 11, Szőke 10 VARGA D. 26. Cs: Gardi 1, Liszkai 2, Simon 4. 

Az első meccsen elszenvedett 17 pontos veresége után Gura és Masa, azaz két meghatározó külső mezőnyembere nélkül, tartalékosan érkezett a szombathelyi visszavágóra a szegedi csapat.
A szombathelyiek a Szegeden kiharcolt, 17 pontos megnyugtatónak tűnő előnnyel várták a hazai mérkőzést. Ennek ellenére mindkét csapat játékán érződött, hogy a tét a döntőbe jutás. Kapkodva támadtak a csapatok és mindkét oldalon dominált a védekezés,  jelentős előnyt egyik fél sem tudott szerezni.
A második negyedben sem sokat változott a játék, a hazaiak támadójátéka továbbra is akadozott, sok hibával játszottak. Ezt azonban jó védekezéssel sikerült ellensúlyozni, így sok támadásban elkövetett pontatlanságuk ellenére nem tudott meglépni a Szeged. A félidő Földesi Ádám. utolsó másodperces triplájával és 36-36-os döntetlen állással ért véget.
Úgy tűnt, szünetben a Szegednek sikerült jobban rendezni a sorait, a SZOESE továbbra is ritmustalanul és kapkodva támadott. A Szeged Varga D. támadólepattanóival és pontjaival 6 pontos előnnyel várhatta 
a záró játékrészt, de ez összesítésben még mindig 11 pont hátrányt jelentett a vendégeknek.
A negyedik negyedben a Szeged mindent megpróbált a továbbjutás, a 17 pontos hátrány ledolgozása érdekében. Vezettek már 10 ponttal is a vendégek, a SZOESE azonban ezen, azaz az összesített 7 pontos határon belülre nem engedte a Varga mellett az erős dupla-duplát elérő Kátay vezette vendégeket. Szombathelyen 9 ponttal ugyan a szegediek nyertek, győztek,  összesítésben azonban 155-147-el a SZOESE jutott a négyes döntőbe, a párharc egészét tekintve visszavágva, a tavalyi Final Four-ban a Szegedtől elszenvedett vereségért.


ELTE-BEAC - Nyíregyházi Főiskola 83-49 (22-10, 16-11, 23-15, 22-13)

ELTE: Beri 5, BUZA 17/9, Lakosa 5/3, BAK  20, Marjay 6. Cs: TAKÁCS 10/6, JAKUCS 12/12, Szabari 6/3, Szentesi 2, Mayer. 

Nyíregyháza: Oláh 11, Makrai 4, Gáspár 5, FÖLDESI 16/3, Szondy Á. 2. Cs: Szondy K., SZARVAS 9, Soltész. 

A szabolcsiaknál a visszavágón sem állt Hegedűs Ferenc rendelkezésére s derekával bajlódó Farkasinszki Gábor, a csapat legeredményesebb játékosa, az ELTE együttesébe viszont visszatért Lakosa Zsolt, ami tovább növelte a fővárosi együttes esélyeit. Magához is ragadta a kezdeményezést az ELTE, amely a remekül kosarazó Bak Márton, valamint Buza Dániel révén 12 pontos előnyt szerzett a nyitó szakasz végére. A második negyed elején Földesi Norbert vezetésével 10 ponton belülre kerültek a vendégek. A félidő hajrájában azonban egy 12-4-es 5 perces rohammal gyakorlatilag a visszavágót is eldöntötte a maga javára az ELTE. Szünet után már Pintér Attila együttesében több szerepet kaptak a korábbi meccseken a pályán kevesebb időt töltő játékosok, s néhányan - többek között Takács Máté és Jakucs Balázs - jó teljesítménnyel hálálták meg a bizalmat. 
Ki kell emelni Bak illetve Földesi játékát, mindketten igen "izmos" dupla-duplát értek el, előbbi 20 pontja mellé, 15, utóbbi pedig 16 pontja mellé 14 lepattanót szerzett. 
Az ELTE kettős győzelemmel jutott a négyes döntőbe. 


DEAC - Széchenyi Egyetem Győr 97-77 (24-19, 24-19, 24-23, 25-16)

DEAC: NAGY BOTOND 27/9, NAGY BENEDEK 10/6, Pék 2, Reizer 2, VAS 19. Cs: SZARKA 9/9, Gál. Mezei, Balogh 10, Helgason 4, Szendrei 6, Bács 8

Győr : Sipos 6/3, Gáll 4, Vida 4, BARUTA 17/3, PAPP 23. Cs: KÁLI 8/3, Péterfai 8, Erdész 7, Hlinyánszky, Oláh. 

Valódi kupahangulatban indult a mérkőzés. Egymásnak estek a csapatok és támadásban mindkét fél kitett magáért. Az akcióknak nagy részük  kosárral ért véget. Az első két negyedben a valamivel több jó egyéni teljesítményt felvonultató címvédő elsősorban Nagy Benedeknek, valamint a hosszabb kihagyás után most visszatérő Vas.Viktornak köszönhetően 10 pontos előnyt szerzet. A győrieket magas embereik, Baruta Richárd és Papp Balázs próbálta versenyben tartani. 
 A harmadik negyedben a cseréknek köszönhetően frissültek a csapatok és gyorsult az iram. Bár a DEAC ekkor jobban elhúzott, de a győri csapatnak volt tartása, s a negyed végén ismét a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötte fel magát. Igazán szorossá azonban nem tudta tenni a meccset, a hazai kispadról Szarka Dávid és Balogh András is ügyesen, eredményesen játszott, a meccs végére a DEAC felőrölte a jól küzdő s 30 percen át magát remekül tartó győri együttest.
A bajnok DEAC kettős győzelemmel jutott a négyes döntőbe. 

 

Közgáz - TFSE 66-80 (11-22, 10-17, 20-19, 25-22)

Közgáz: Szécsényi 6, SZALAY 18/9, Korzitska 5/3, Nagy Sz. 7, Kardos 6. Cs: ORBÁN 8, TÓTH SZ. 10, Nagy Z. 2, Losonczi 2, Dinnyés 3. 

TFSE: Sinkovits 2, SZOLLÁR 18/6, TAKÁCS 9, BÓDI 8, MÁCSAI 10/6. Cs: Laki 3, Arató 6, Bognár 2, Haris 7/6, Jókai 2, OLÁH 10, Világi 3. 

A Közgáz szezon elején pályára lépő csapatából különböző okokból három meghatározó játékos, Lakits András, Moravcsik Áron és Vágvölgyi Ádám is hiányzott, a TF kulcsemberei közül csupán Misek Levente.  
Mácsai Károlynak a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában dobott hármasával kezdődött a meccs. Kardos Ádámnak két kifejezetten ügyes támadás végén csak az i-re kellett feltennie a pontot, fordított a Közgáz. Utána azonban egy 11-2-es rohanást mutatott be a TF, amelyből a vendégek kezdő ötösének minden tagja szépen kivette a részét, Bódi Bence jól tartotta Nagy Szabolcsot. 
Azzal, hogy ellépett a TF el is dőlt a mérkőzés. A Közgázban a súlyos idegenbeli vereség után már nem volt elég tűz, a játék pedig a szó szoros és átvitt értelmében is csapkodó lett.  A második negyed első fele borzasztó alacsony színvonalú játékot hozott, ezt az időszakot 4-2-re nyerte a TF, amely fokozatosan növelni tudta előnyét. 
A harmadik negyed a két honvédos kosaras, Szalay Ákos és Szollár Gergő villogásának jegyében telt, a záró 10 percre pedig mindkét szakmai stáb azokat a játékosokat szerepeltette, akik kevesebb lehetőséghez jutottak a szezon során. Hazai részről Tóth és Orbán egy-egy látványos zsákolással vétette magát észre, a túloldalon pedig Oláh volt többször is jókor jó helyen. 
A párharc már az első meccsen eldőlt, a TF kettős győzelemmel jutott a négyes döntőbe.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus