A hetedik helyért játszhatnak a debreceniek

Bár jól kezdtek a debreceniek, a folytatásban, a kritikus pillanatokban a román csapat játékosai voltak nyugodtabbak, pontosabbak, így a tizenegy bedobott tripla ellenére távolról gyengén célzó debreceniek egy elvben verhető riválissal szemben alulmaradtak.

Pitesti Egyetem - Debreceni Egyetem 92-85  (18-25, 28-19, 25-23, 21-18)

Debrecen: NAGY BOTOND 29/12, Nagy Benedek 7, PÉK 22/15, Szarka 9/3, Reizer 7. Cs: Bács 4, Kiss L. 4, Tóth L., Tóth P. 3/3, Gál.

Délelőtt a corvinusos lányok már megmutatták, hogyan kell "elbánni" egy román csapattal. Az azonban nagy kérdés, a debreceni legényekre hogyan hatott a reggeli körüli tortúra. Közel 1 órát vártak a buszukra, majd amikor megérkeztek az étkezőhöz, első közelítésben azt közölték velük: lekésték a reggelit... Végül csak hozzájutottak a táplálékhoz, de finoman fogalmazva is elég "macerás" reggeli volt.

Kapkodva kezdtek a debreceniek, 4 román pont után azonban Nagy Boti triplája megnyugtatta a hajdúsági legényeket. Ügyes támadások végén következett két dupla Reizer Rolitól, majd a két Dávid is megvillant, előbb Pék triplát dobott, majd Szarka indulás után volt eredményes. A románok 12 hajdúsági pont, s 12-4-es debreceni vezetés után találtak be újra. A negyed közepén Nagy Botond előkészítőként jeleskedett, előbb Bács Csabát, majd Reizert hozta remekül helyzetbe, s 18-9-es magyar vezetésnél időt kért a román edző. Nagy Benedek labdaszerzése után ziccert dobott. Következett egy kis hullámvölgy, 6 pontra feljött a Pitesti. A DEAC kosárcsendjét szép középtávoli találattal Pék törte meg. A szakasz Kiss Lajos egy jó büntetőjével s 7 pontos debreceni vezetéssel zárult.  

A második román kosárral indult, de Kiss támadó pattanó után kosár plusz büntetős játékkal jelentkezett. A negyed elején tartotta 6-8 pontos előnyét a Debrecen. A szakasz közepén elbizonytalanodtak, több labdát eladtak a srácok, ledolgozta hátrányát a Pitesti, 30-30-as tenisz eredmény virított a táblán. Időt kért Dr. Nagy Ágoston, amelyet követően Nagy Botond 3 büntetővel ismét a hajdúságiakat juttatta előnyhöz - kosár plusz büntetős akcióval egalizált a román együttes, sőt egy hármassal előnyt is szerzett. Nem volt igazán ritmusuk a debreceni akcióknak a román zóna ellen. Sok kihagyott DEAC-tripla után Pék beemelt egy hármast. Szinte egymaga tartotta versenyben a félidő vége felé a magyar csapatot. A félidő végén Tóth Péter is "bevert" egy hármast, szünetben 2 ponttal vezetett a Pitesti. 

Román kosárral kezdődött a második félidő, szervezettebbnek tűnt a Pitesti játéka. Nagy Botond triplájával, majd Reizer büntetőivel 1 pontra jött föl a Debrecen, sőt, Nagy Benedek parádés betörés utáni kosarával fordított. Ezután azonban támadásban rossz döntések, kihagyott tiszta helyzetek következtek, nem úgy román részről: egy 10-2-s futással ellépett a Pitesti. Hosszabb idő után Szarka Dávid szerzett akciókosarat debreceni részről. A triplák továbbra sem (siker)ültek, a csapatként ekkor tudatosabbnak, szervezettebbnek tűnő Pitesti ellen Nagy Botond bravúros betörések utáni kosaraival tudta tartani a lépést a hajdúsági alakulat, majd amikor egy hármast is beemelt, 2 pontra zárkózott fel a DEAC. Sajnos a Pitesti játékosainak labda nélküli befutásai ellen nem nagyon volt ellenszerük a debreceni srácoknak, ismét megugrott 7 ponttal a román legénység. A szakasz végén Boti újabb hármasa adott némi reménysugarat. 

Debreceni labdaszerzéssel s román sportszerűtlen hibával kezdődött a záró szakasz, Nagy Benedek 1 büntetőt értékesített. Ami kívülről kicsit bosszantónak tűnt, hogy a látszatra testesebb, nagyobb darab román legények nem egyszer leindították fiainkat. Pék villant, majd 3 pontos román vezetésnél végre a mi fiaink vezethettek létszámfölényes akciót - sajnos elrontották, s ebből kosarat kaptak, így 1 helyett 5 pont lett. Sőt, ez az elrontott lerohanás szinte végzetesnek tűnt,  a negyed közepén ezután ugyanis egy 10-0-s rohamot "repesztett" a helyzeteit - ismerjük el - sokkal könnyebben kialakító, s azokat hatékonyabban értékesítő román csapat, amelynek egyik játékosa, Lucian Chirof extra egyéni teljesítménnyel rukkolt ki. Nagy Benedek szerzett labdát, majd kosarat, de a rutinosabb románok feleltek rá, miközben a támadások befejezéseit siettető debreceniek triplái továbbra is kimaradtak. Bő 2 perccel a vége előtt Pék bedobott egyet, 10 ponton belülre kerültek a fiúk. A büntetők értékesítésével is hadilábon álltak a srácok, így bár az utolsó pillanatig harcoltak, küzdöttek, nyerni nem volt esélyük. 

És mindebben azért a reggeli előtti, körüli tortúra is benne lehetett...

Dr. Nagy Ágoston: - Az első három percben védekeztünk, utána harminchét percig semmit. Nem akarati dolgok miatt, a negyedik meccs volt, és egy ilyen sorozaton van olyan, amikor szinte semmi nem sikerül, nekünk ez a mai meccs volt az. Szinte mindig lekéstünk, lemaradtunk egy ütemmel egy amúgy is jól dobó, ma pedig kitűnő dobóformát kifogó csapat ellen. Bízom benne, hogy holnap az izraeliek ellen egészen más arcát mutatja majd a társaság.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus