A közgázos lányok készülhetnek Rotterdamra

A Közgáz "repülőrajtot" vett a DEAC ellen, s remek kezdésének köszönhetően biztosan nyert az egyetemi és főiskolai bajnokság női tornáján. A másik meccsen bár a nyíregyháziak kezdtek jobban, a második negyedtől a Szeged akarata érvényesült, amely fordított s nyert. Ez pedig azt jelenti, hogy a Közgáz már megnyerte a női tornát, s készülhet a rotterdami egyetemi Európa-bajnokságra.

Közgáz SC és DSK - DEAC  76-63 (24-3, 20-20, 18-23, 14-17)

Közgáz: SZAMOSI 20/3, Lantos 8, Balogh 11/3, HOFFMANN 12, Hevesi 3. Cs: Szőnyi, GYIMESI 14, Füge, KOVÁTS 8.

DEAC: Király 11/3, Szabó 4, GÖTTLINGER 20/6, Jávor 5/3, Gál 7. Cs: Földvári, Új 8/3, Schmiedt 4, Králik 4, Chvatal, Papp.

Az első forduló két győztese csapott össze, tehát aki ezt a meccset nyeri, nagyot lép a végső siker felé. A tétnek megfelelően mind a két csapat idegesen, kapkodva kezdett. Több mint 2 perc elteltével születtek meg az első pontok, Hoffmann Flóra büntetőkkel a Közgázt juttatta előnyhöz. Utána Balogh Júlia révén indításból a meccs első akciókosarát is a Közgáz dobta, Szamosi Rita betörés utáni ziccerét követően, 6-0-s Közgáz vezetésnél pedig kénytelen volt időt kérni a hazai szakvezetés. Ez sem segített sokat a debrecenieken, ahogy mondani szokás, egy csapat volt a pályán. A jól védekező Közgáz támadásban is magabiztos volt, Balogh triplát is dobott. A negyed közepén szerezte első pontjait a DEAC, igaz Jávor Petra dobásával rögtön hármat is. Triplára tripla volt a válasz, Szamosi talált be messziről. Magabiztosan, nagy önbizalommal játszott a Közgáz, Lantos Adrienn is villant. Hihetetlen egyoldalú volt a játék, a 9. perc végén kerek 20 pont tátongott a felek között.

Agresszív letámadással kezdte a második negyedet a DEAC. Ekkor már kiegyenlített lett a játék, Király Anna triplát is dobott, de a Közgáznak mindenre volt válasza. A nagy előny birtokában a Közgáz edzői próbáltak pihentetni egy-két kulcsembert. Jött pár eladott labda a fővárosiaktól és a DEAC egy Göttlinger Anna vezette 7-0-s rohammal 34-18-ra jött föl, Hevesi és Gyimesi lendítette át a holtponton a Közgázt, amely a 7-0-ra 7-0-lal felelt.

Szabó Réka szünet után 10 másodperc elteltével betalált, majd Göttlinger dobott triplát, jól kezdett a DEAC. Balogh válaszolt duplával a Közgáztól, amely közel 2 perc elteltével szerezte első kosarát. Kettejük dobópárbaját láthatták a nézők a harmadik negyed első felében. Király és Jávor is megvillant, miközben a Közgáz játékosai sorra adták el a labdákat, 11 pontra zárkózott fel a DEAC, amikor Hoffmann szerzett kosarat a vendégektől támadó lepattanó után. A szakasz közepén Kováts villanásaival tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét a Közgáz, még úgy is, hogy centerük, Hevesi bokasérülést szenvedett, amely szerencsére nem tűnt súlyosnak. A negyed hajrájában Hoffmann találataival 17 pontosra nőtt a fővárosi előny, kapkodtak a debreceniek. A záró szakaszt megelőzően 16-tal "mentek" a vendégek.

Ezt növelte tovább indításból szerzett könnyű kosárral Gyimesi, Új azonban triplával felelt. A türelmesen, nyugodtan kosarazó vendégek gond nélkül tartották 20 pont körüli előnyüket, még úgy is, hogy játékosai büntetőket hagytak ki. A DEAC pad ellen technikait ítéltek a játékvezetők. Király ugyan betörésekből eredményes volt, de nem tudott 15 ponton belülre kerülni a DEAC. A negyed közepén a Közgáz egyik legjobbja, Hoffmann kipontozódott, de ez sem akadályozta meg a fővárosiakat, hogy magabiztos rajt-cél győzelmet arassanak.

Kováts László: -  Bravúros kezdés után egyre inkább fáradva, de nagyot küzdve úgy is nyerni tudtunk, hogy a meccs végére két magas játékosunkat is elveszítettük, le a kalappal a lányok előtt.

Bajusz György: - Gratulálok a minket már az alapszakaszban is kétszer legyőző, jó erőkből álló Közgáznak, bár ehhez a sikerükhöz a mi gyenge kezdésünk is kellett. Annak örülök, hogy volt tartása a csapatnak és a második félidőt megnyerve lányaink megmutatták, hogy tudnak kosárlabdázni.

 

USC Szeged - Nyíregyházi Főiskola  61-55 (10-18, 14-6, 21-14, 16-17)

Szeged: Ódry 5/3, MÉSZÁROS 15/3, Tóth C. 4, Földi 6, Zsíros L 5/3. Cs: Szabó B. 9/3, Láng 4, MARTONOSI 11, Zsíros K., Barabás 2.

Nyíregyháza: Tatai 1, Tóth K 8., Popenko 4, Gömze 14/6, PÁLL 28. Cs: Domokos, Bene.

Két triplával nyitott a Szeged, a nyíregyháziak viszont a délelőtti meccshez képest két sikerélménnyel érkező játékossal - 30 ponttal nyerték a nyíregyháziak a pécsiek elleni NB I B-s meccset - erősödve szép, pontos játékkal, inkább közelről és középtávoli dobásokból szerezték pontjaikat. A Szeged a két triplán túl kapkodott, erőlködött, játékosai egyénieskedtek, így a negyed közepén 14-6-ra elhúzott a nyíregyházi csapat. A Szeged igen-igen hosszú kosárcsendjét Martonosi törte meg.

Alacsony színvonalú, sok hibával tarkított játék mellett 10 pontra nőtt a nyíregyháziak előnye az igen gyengén dobó Szegeddel szemben. A negyed közepén Földi "tolta" feljebb a Szegedet, 6 pontra csökkent a nyírségi előny, időt is kért Farkasinszkiné. Tóth C. büntetőivel faragott tovább hátrányán a Szeged, amikor a túloldalon a másik Tóth, Kitti villant. Magukra találtak a szegediek, sorra szerezték a labdákat s egységes csapatmunkával a kosarakat, a 18. percben kiegyenlítettek az elsősorban támadásban teljesen elbizonytalanodó szabolcsi alakulat ellenében. A félidő végén Tóth C. megkapta a 4. hibáját. Döntetlennel ért véget az első félidő.

Szabó Bettina kosarával kezdődött a második félidő, átvette a vezetést a Szeged, amely egy 6-0-s rohammal kezdte a felvonást. Páll próbálta versenyben tartani a nyíregyházi együttest. Fel is jöttek 2 pontra az első félidőben végig vezető szabolcsiak, ám ekkor Martonosi Zita vette egyébként meglehetősen karcsú vállaira a szegedi csapatot, betöréseivel nem tudtak mit kezdeni a nyíregyháziak. Szabó Bettina is felnőtt mellé, a túloldalon Páll eléggé magára maradt. Egyre magabiztosabbakká váltak a szegediek, a nyíregyházi hölgyeknek pedig alig-alig jött - illetve ment - be valami. Mégis a záró szakasz közepén 5 pontra feljöttek, ám ekkor Mészáros Vivien emelt be egy demoralizáló triplát a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában. Ódry is megtette ezt - igaz "csak" 2 pontért, így 10 fölé nőtt a szegediek előnye. Ennek a meccset a lelátóról figyelő közgázosok örültek igazán, mert a szegedi siker az ő végső diadalukat jelentené. És nyert is, mert bár a Nyíregyháza kezdett jobban, a második negyedtől a szegediek egyértelműen rájuk tudták kényszeríteni akaratukat. Ez pedig azt jelenti, hogy a hátralévő mérkőzések eredményeitől függetlenül a Közgáz nyerte a női tornát.

Domokos Mihály: - Most sajnálhatjuk igazán a délelőtti gyenge második félidőt. Sérültjeink játékra jelentkeztek, s ehhez a győzelemhez mindenki hozzátette a magáét.

Farkasinszki Gyuláné: - Kettővel többen voltunk, mint reggel és egy szoros, jó mérkőzést játszottunk.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus