A SzOESE-DEAC meccs dönt az egyetemi férfi bajnoki címről

Két-két győzelemmel kezdett a vendéglátó és a címvédő - mindez azt jelenti, hogy holnap a férfi torna utolsó meccse, a SzOESE-DEAC ütközet dönt a férfi egyetemi bajnoki címről.

Férfiak

DEAC-Közgáz 72-60 (19-11, 18-13, 13-16, 22-20)

DEAC: NAGY BOTOND 10/6, Nagy Benedek 2, PÉK 10/6, Szendrei 5, Kiss 8. Cs: LIPPAI 8, Reizer 4, SZARKA 18/3, Bács 5, Gál K. 2.

Közgáz: SZALAY 11, Sarp, VÁGVÖLGYI 12/3, Losonci 6, DINNYÉS 13. Cs: Tóth Sz., Jurászik, Szatmári 4, Bános 6, Papp 2, Németh P.

Bár első támadásából mindkét csapat kosarat szerzett, igazi "hajnali" tornaindító meccs volt, kapkodó játékkal, sok rontott dobással mindkét oldalon. A leglátványosabb jelenet az elején egy remek ütemű Dinnyés-szereplés volt. Az 5. percben 4-4-et mutatott az eredményjelző, majd kiment letámadásra a címvédő debreceni gárda, labdákat szerezve 10-6-ra megugrott, Vladár Csaba időkéréssel próbálta rendezni csapata sorait. A szakasz második felében távolról ugyan gyengén dobva, büntetőkkel, a zóna ellen visszaszerzett támadó lepattanókkal, büntetőkkel tartották a lépést a fővárosiak a DEAC-cal. A szakasz fővárosi eladott labdákkal és egy 7-0-s DEAC-futással zárult.

Szarka triplájával 10 pont fölé nőtt a hajdúsági előny a második szakasz elején, Szatmári hozta 10-en belülre a fővárosiakat betörésből elért kosarával. Állandósult a 10 pont körüli DEAC-előny, alacsony szerkezetre állt át a Közgáz. Felpörgöttg a meccs, élvezetes, döntőhöz méltó lett a játék. A Közgáz betörésekből szerezte pontjait, a debreceniek pedig ügyesen "széthúzva" a pályát s szabaddá téve a palánk alatti területet, centerei jó ütemű belépései után voltak eredményesek. A félidő végén Pék triplájával, s Lippai dudaszóra a kosárba pöckölt labdája 13 pontos DEAC-vezetést eredményezett szünetre.

Nagy Botond és Szarka Dávid akcióival növelte szünet után 6-2-vel indítva előnyét a DEAC, Losonci pozíciójáték utáni kosaraival próbált kapaszkodni a Közgáz. A 23. percben 15 sikertelen kísérlet után Jurászik jóvoltából beesett az első Közgáz-tripla, majd Vágvölgyi rögtön utána a másodikat is bevágta, a negyed közepén 43-26 után egy 12-2-vel 7 pontra zárkóztak fel a fővárosiak. Lett volna több lehetőségük tovább zárkózni, ám ezekkel nem tudtak élni.  A záró szakasz előtt 10 ponttal vezetett a DEAC.

Ez center kosarakkal kezdődött, Dinnyés találatára Reizer felelt. Pék triplájával 13 pontra nőtt a címvédő előnye. Nem adták olcsón a bőrüket a fővárosiak, labdaszerzések után ismét feljöttek 8 pontra. Ekkor az addig távolról pontatlanul dobó, ám 12 gólpasszt kiosztó Nagy Botond bedobta első tripláját. A negyed közepén Szalay szólójával ismét feljött 7-re a roppant elszánt Közgáz. Szalay újabb kosarával 5-re zárkóztak föl a budapestiek. A bónusz büntető kimaradt, nem úsz Szarkáé a túloldalon. Jurászik triplája fokozta az izgalmakat. ám e kiélezett szituációban a budapestiek többször is eladták a labdát, a DEAC egy 9-0-lal eldöntötte a meccset.

Nagy Botondnak egyetlen lepattanó hiányzott a tripola-duplához 10 ponttalm, 9 lepattanóval s 14 gólpasszal - igaz 8 eladott labdával - fejezte be a találkozót.


EKF SE Eger - SzOESE 71-80 (22-18, 16-22, 11-19, 22-21)

Eger: Tóth Z. 22/12, Csabák 5, Frey 5/3, JAKAB 10/3, VARGA 9. Cs: Kiss S. 2, NEMES 10, Meggyes, Pongrácz 8/6, Fülöp.

SzOESE: TÓTH D. 4, Simon B., MÉSZÁROS 18/6, Szabó B. 6, Karagity 10. Cs: Horváth A 6/6, SIMON K. 17/9, Földesi M. 7/6, PERAK 12.

Hatalmas iramban kezdődött a találkozó, 2-2 után Varga vezérletével egy 7-2-es rohammal megugrott az Eger, igazi szakmai csemegének ígérkezett a két irányító, a két Tóth, Dávid illetve Zoltán párharca. . A negyed közepén a hazaiak duplákat, az egriek viszont Tóth ls Pongrácz triplái révén hármasával szerezték a pontokat. 15-9-es egri vezetés után a védekezésén szilárdító szombathelyiek Perak és Karagity révén 1 pontra feljöttek. A negyed hajrájában mindkét csapat játékosai rendre 1-1 büntetőt értékesítettek. Amikor egyenlíthettek, netán fordíthattak volna a hazaiak, rendre hibáztak, így a negyed 4 pontos egri vezetéssel zárult.

Horváth Attila triplája majd Simon Kristóf 1 jó büntetője egyenlítést eredményezett a hazaiaknak. Kezdtek "beesni" a hárompontosok, Frey távoli találatára Simon felelt, ám az egriek elsőssorban Tóth Z. révén duplákat is dobtak, s egy 9-3-mal ismét megugrottak 6 ponttal. A félidő hajrájában óriási fordulat következett, Földesi Marcell hárompontosa egy lehengerlő, a triplát dobó, majd labdaszerzés után zsákoló Simon Kristóf vezette 15-2-es  szombathelyi száguldást láthatott a telt házas s remek hangulatot teremtő publikum, a 6 pontos hátrányát 7 pontos előnnyé alakította át Kéri Péter együttese. A félidő utolsó percében azonban Csabák duplájával, majd Pongrácz triplájával 2 pontra feljött az Eger.

Karagity és Tóth D. vezérletével 8-2-vel indított szünet után a SzOESE, befutások után könnyedén szerezték kosaraikat a házigazdák - akik most a kiírás szerint "vendégeknek" számítottak. Joggal kért időt Váczi Péter az egriek edzője, s volt is egy 5-0-s fellángolásuk a hevesieknek, ám ezt egy Perak (2+1) és az újabb triplát dobó Horváth és Földesi 3 pontos akcióira építve egy 11-0-s hazai futás követte, miközben az egri Tóth úgy tűnt, talán kissé "túlvállalta" magát. Váczi ismét kénytelen volt időt kérni, 14 pontos hátrányba kerültek fiai.Megzavarodtak a keleti régióból érkező legények, a center próbált bejátszani a bedobónak, több labdát is eladtak, igaz a SzOESE lendülete is megtört a negyed hajrájára. A záró 10 perc előtt 10 ponttal vezetett a Szombathely.

Ennek elején csaknem 2 percig nem esett kosár, majd Jakab találatára Karagity felelt. A szakasz közepén hiába lépett elő Nemes, s dobott triplát Jakab majd Tóth, a két hármassal jelentkező Mészáros vezérletével tartotta 8-10 pontos előnyét a SzOESE. Varga szerzett labdát majd kosarat, 6-ra hozva fel az EKF csapatát, amely kiment letámadni, labdákat is szerzett, ám ezeket el is adta. Perak büntetőket rontott, Jakab kosár plusz büntetős játékával 3 perccel a vége előtt  3 pontra mégis felküzdötte magát az egri - vagy ha így jobban tetszik a Váczi - legénység. A végjátáékban Simon Kristóf lépett elő vezérré, 4-ből 3 büntetőjével s egy triplájával, az egriekből sokat kivett a felzárkózás, s végül győzelemmel kezdett a vendéglátó.

Az egriektől Varga Imre 1 ponttal maradt el a dupla-duplától (9 pont, 12 lepattanó), a hazaiaknál Mészáros Máté hibátlan mezőnymutatóval (5/5 dupla, 2/2 tripla) teljesített.


DEAC-EKF SE Eger 93-75 (14-26, 28-8, 32-17, 19-24)

DEAC: NAGY BOTOND 27/21, NAGY BENEDEK 10/6, PÉK 10/6, Szendrei, KISS L 17. Cs: SZARKA 17/15, Bács, Lippai 11, Reizer 1, Gál K.

Eger: Tóth Z. 10/6, Csabák 7, JAKAB 10/6, PONGRÁCZ 24/3, VARGA 6. Cs: Kiss S. 3, Frey 2, NEMES 13/3, Szabó D., Bürgés, Horváth R.

Nem túlzás azt állítani: a meccs első perceiben a két egymást az egyetemi bajnokság mellett az NB I B-ből is igen jól ismerő csapat közül csak egy volt a pályán. És ez nem a nemzetközi porondon is vitézkedő egyetemi címvédő volt. Pongrácz, Jakab és Csabák szinte egymást múlták felül, az egriek sokkal jobban felpörögtek erre a meccsre, 6-0-ra, majd a negyed közepén 17-4-re vezettek, szinte átrohantak a tompának, enerváltnak tűnő címvédőn. A folytatásban Nagy Botond tripláival annyit ért el a DEAC, hogy nem nőtt tovább a remek dobóformát mutató egri legénység előnye.  A negyed Vargának Reizerrel szemben bemutatott szenzációs, látványos szerelésével, s 12 pontos Eger vezetéssel zárult.

A második szakasz elején Nagy Botond 3. és Szarka első triplájával gyorsan megfelezte az első negyed végi hátrányát a DEAC. Az ekkor több labdát eladó egriek edzője, Váczi Péter a 13. percben cserélt először. Pongrácz próbálta a hullámvölgybe került hevesi legénységet átlendíteni a holtponton, ám a DEAC-ból Pék is triplát dobott, a szakasz közepén Nagy Benedek triplájával átvette a vezetést a DEAC, amely a második negyed első 6 percét 19-4-re nyerte. A félidő hajrájában próbált a DEAC távoli dobásait megakadályozni az Eger. Ez ugyan sikerült, ám Nagy Botond többször is, mint kés a vajon hatolt át a hevesi védőfalon, kosaraival szünetben 8 ponttal vezetett a bajnok.

Térfélcsere után egy szellemes Nagy Botond-Kiss Lajos akció után utóbbi kosarával 10 pontra nőtt a lendületben maradó DEAC előnye. A debreceniek 7-0-s 80 másodperccel kezdték a második félidőt, hamar időt kellet kérni Váczi Péternek.Az Eger közel 4 perc s 10 válasz nélkül hagyott DEAC pont után Pongrácz révén szerezte első szünet utáni pontjait. A negyed közepén a két Dávid, Szarka és Pék lépett elő vezérré a DEAC-nál, az Eger a csereként érkező Nemes villanásaival maradt 20 ponton belül.  Szarka szórta a triplákat, társai "tömték" is labdákkal, remek sorozatával 20 pont fölé nőtt a negyed végére a DEAC előnye.

A záró szakaszt 5-0-lal indítva közel 30 pontra nőtt a különbség. Ezt követően dr. Nagy Ágoston, a címvédő cívis városiak edzője már a másnapi, a szombathelyiek elleni csatára gondolva próbálta pihentetni csapata néhány kulcsemberét. Az egri gárda becsületére legyen mondva volt tartása, lejött 79-51 után egy 24-9-es 7 percet bemutatva 15 ponton átmenetileg belülre került.

A DEAC-ból Nagy Benedek 10 pontos, 12 gólpasszos dupla-duplával zárt, fivérének 2 gólpassz hiányzott a duplához. Az egrieknél Varga Imre 6 pontja mellé 14 pattanóba "kapaszkodott bele".


Közgáz-SzOESE 59-66 (5-17, 16-15, 19-19, 19-15)

Közgáz: Szalay 2, Sarp 3/3, VÁGVÖLGYI 21/6, LOSONCI 8 DINNYÉS 10. Cs: JURÁSZIK 9/3 Bános, Németh P., Tóth Sz. 4, Fazekas, Szatmári 2,

SzOESE: TÓTH D. 13, Simon B. 4, Mészáros, SZABÓ B. 8, KARAGITY 18. Cs: SIMON K. 14, Horváth A. 2, Perak 4, Bereczki, Novák,

Az első nap záró meccsére ismét megtelt a szombathelyi egyetemi csarnok, és a jórészt a SzOESE csapatának szurkoló sportbarátok örömmel látták, hogy Karagity és Tóth révén 4-0-lal kezdett a Szombathely. Az 5. percben csupán 5-2-es hazai vezetést virított az eredményjelzőn. Aztán 2 eladott labda, s két szombathelyi ziccer után már kénytelen volt időt kérni Vladár Csaba, a Közgáz edzője, aki a mai napon már a harmadik meccsén ült a kispadon - a lány csapatot is ő "viszi".. Fiai támadásban nem tudtak kibontakozni a szervezett vasi védekezés ellen, kiszorított helyzetekből próbálkoztak rendre sikertelenül. A 8. percben is csak 2 pontnál tartottak, amikor török játékosuk, Sarp beemelt egy hármast. A vendéglátók sem dobtak jól, de a negyed végén Perak visszaszerzett támadó pattanó utáni kosarával 12 egységnyire nőtt előnyük.

Amely Földesi hármasa után 15-re duzzadt. Alacsony szerkezettel próbált gyorsítani csapata játékán a Közgáz szakvezetője, fiai pedig Vágvölgyi vezérletével megkezdték a felzárkózást. A negyed közepén 10 ponton belülre küzdötték vissza magukat, jobbára betörésekből. Szorosabbá is tehették volna a partit, de távolról ezúttal sem ment a fővárosiaknak.  A félidő hajrájában küzdelmes, de sok hibával tarkított játék mellett állandósult a 10 pont körüli vasi vezetés. Szünetben 11 ponttal "ment" a SzOESE.

A második félidőben gigászi küzdelem folyt a pályán. A harmadik negyed elején már 16 ponttal is vezetett a Karagity "húzta" Szombathely, ám Vágvölgyi szinte egymaga tudta versenyben tartani a Közgázt.

A záró szakaszban Dinnyés elementáris energiával vetette magát a küzdelembe, labdákat s kosarakat szerzett. Felnőtt mellé Jurászik is, s Losonci is meg-megvillant.A SzOESE elbizonytalanodott, csak fogyott az előnye. Kiélezett helyzetben Dinnyés és Losonci is kihagyta a büntetőit. Vágvölgyi triplájával mégis 2 pontra jött föl a Közgáz. A végáték azonban a hazaiak csupa szív irányítójáról, Tóth Dávidról szólt, aki ziccereivel. büntetőivel bebiztosította a SzOESE sikerét. Tóth 13 pontja mellé 8 lepattanóval s 6 gólpasszal segítette csapatát.


Nők

TFSE-DEAC 70-60 (22-16, 13-13, 13-13, 22-18)

TFSE: MIHÁCZI 13, BALSAY 6, BODNÁR 16, Karlócai 4, NÉMETH A. 14 Cs: Sándorfi, VARGA 12, Magyar 3/3, Czivinger 2,

DEAC: Gál 5, Papp, Szabó 3/3, JÁVOR 16/6, GÖTTLINGER 22. Cs: ÚJ E.. 8/6, Szendrei, CHVATAL 6.

Érdekesség, hogy a mérkőzés egyik játékvezetője az első egyetemi All Star gála MVP-jlének választott Földesi Ádám volt. Miháczi Dia a TF-nek szerzett vezetést, Gál büntetőivel egyenlített az egyik legjobbját, a center, Földvárit tanulmányi okok miatt ezen a napon nélkülöző DEAC, igaz a TF-nek is volt egy fontos hiányzója, a tripladobó specialista Mányoky  Juditra a közelmúltban elszenvedett súlyos térdésérülés miatt nem számíthatott Sterbenz Tamás.

A hajdúságiak másik kulcsjátékosának, Göttlinger Annának kellett centerben védekeznie. Ez azzal járt, hogy  szinte azonnal begyűjtött két személyit. Próbálta érvényre juttatni magassági fölényét a TF, amely a DEAC 7-5-ös vezetése után Varga Barbara eredményességére építve egy pazar, 13-3-as rohamot mutatott be. A DEAC triplákkal próbált versenyben maradni. A Göttlinger helyére érkező Új Eszter kettőt, Szabó Réka pedig egyet emelt be távolról. A szakasz végén 6 ponttal vezetett a TF.

Ahogy a meccs, a második negyed is Miháczi kosarával kezdődött. Nagyot esett a színvonal, egymás hibáiból éltek a csapatok, a  negyed eső 4 perce 3-3-as részeredménnyel zárult...Küzdelmes, de nem igazán látványos játék mellett Miháczi eredményessége, valamint a lepattanók révén tartotta 6-8 pontos előnyét a TF, de a debreceniek ügyesen kovácsoltak előnyt mozgékonyságukból, betörések utáni kiosztásokból, középtávolról találtak be.

Térfélcsere után elsősorban Jávor triplájára és Göttlinger, valamint Chvatal egy-egy duplájával  7-3-mal indítva 2 pontra feljöttek a debreceniek.  A Karlócaz-Bodnár duó révén egy 8-0-t bemutatva 10 ponttal megugrott a TF. Göttlinger egymaga produkált egy 6-0-t s ismét a TF "sarkában lihegett" a DEAC. A negyed Balsay kosarával s 6 pontos TF vezetéssel zárult. Ezt felezte meg a záró 10 perc elején Jávor egy kosár plusz büntetős akcióval. Ekkor Balasy és Németh lépett elő vezérré a fővárosiaknál, eredményességük révén egy 8-0-lal 11 pontra nőtt a fővárosiak előnye. Bár Jávor és Göttlinger a hajrában is megtett mindent a debrecenieknél, ezt követően a hajdúságiak igazán közel már nem tudtak kerülni a fővárosiakhoz.


USC Szeged - Közgáz  72-67 (16-13, 17-22, 22-9, 17-23)

Szeged: SZABÓ B 14/3., Kőházi 3, MARTONOSI 10/3, FÖLDI 16, TÓTH C. 14/3. Cs: Kecskés 5/3, Boros, Zsíros 8, Barabás 2.

Közgáz: Szamosi 2, GYIMESI 16/3, SHIRIAN 16, Hoffmann 6, Imre 2. Cs: Vásárhelyi 3, Kovács P. 6/6, Szóráth 2, LANTOS 12, Légrádi 2, Filipowicz.

Több, mint egy perc elteltével Tóth Cecília mutatós középtávoli dobással a Szegednek szerzett vezetést. Idegesen kezdett a címvédő, amely közel 3 perc elteltével a saját rossz dobása után a lepattanót visszaszerző Imre Nóra révén  szedrezte első akciókosarát. A higgadtabban kezdő, pontosabban dobó alföldiek Földi kosarával 8-3-ra elhúztak, ami gondot jelentett náluk, hogy egyik legjobbjuk, Martonosi Zita a negyed közepén már 3 személyinél járt.

Az első igazán pontosan végig játszott Közgáz akciót a születésnapját a torna előtti napon ünneplő Gyimesi Krisztina szerezte, s ez jókora lökést adott a címvédőnek, amely egy 6-0-s rohammal fordított. A negyed hajtájában a Szeged zónával megtörte a Közgáz lendületét, Szabó Bettina vezérletével a szakaszt egy 5-1-es hajrával zárva visszaszerezte a vezetést.

Kovács Petra triplája egyenlítést jelentett a címvédőnek a második szakasz elején, Tóth női mezőnyben ritkán látható, távoli kettessel felelt, hátrafelé lépve talált be. Bemelegedtek a lányok, felpörgött a meccs. Szóráth távoli duplát, a túloldalon Kecskés hármast dobott. A papíron hazainak számító Tisza-parti alakulat képtelen volt megállítani Shirian Fatime betöréseit, az ezekből elért kosarakkal, kiharcolt büntetőkkel, ha minimálisan is, de a Közgáz vezetett. Az újabb fordulatot a visszatérő Martonosi triplája jelentette, de csak a következő akcióig, amelynek végén Gyimesi mutatott be kosár plusz büntetős akciót. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok, izgalmas, élvezetes volt a játék. A félidő hajrájában nagyot esett a második negyedben addig kifejezetten magas színvonal, átmenetileg kollektív kapkodás lett úrrá a két csapat játékosain. A félidő végén jól játszott, de rosszul dobott a Közgáz, amely kialakította, de ki is hagyta helyzeteit. Barabás duplájával, majd Tóth hármasával egalizált a Szeged, ám a bajnok Szamosi bravúros kosarával mégis vezetett szünetben: Lantos dobását blokkolta Martonosi, a tovább pattanó labdára a Közgáz rutinos irányítója lecsapott s a dudaszó pillanatában dobott látványos horoggal szünetre előnyhöz juttatta csapatát.

Földi két duplájával a második félidő elején gyorsan fordított a Szeged. Légrádi betörésből egalizált. Elkeseredett küzdelem folyt a pályán, kevés kosárral. A negyed közepén a pontosabban dobó Szeged 6 ponttal elhúzott a tiszta helyzeteit ismét rendre elrontó Közgázzal szemben. Gyimesi felezte meg a fővárosi hátrányt triplával. A negyed vége a Szeged csapatáé volt, Szabó Bettina triplájával egy 7-0-s rohammal a záró 10 perc előtt 11 ponttal vezettek a szegediek.

Ez Tóth találatával kezdődött, 13 pontra nőtt a "Domo(n)kos-rendiek" előnye, a szegedi edző, Domokos Mihály kollégája, Vladár Csaba területvédekezést rendelt el, amely zónája jókora zavart okozott a Szegednél. Lantos vezérletével egy 8-1-es rohammal 6 pontra feljött a Közgáz. A holtponton Kecskés kosara lendítette át a szegedieket, akik Szabó és a mezőnyben nagyon hasznos Martonosi révén ismét elléptek 10 ponttal. A hajrában pedig jól dobták a büntetőket, így bajnokveréssel kezdték a négyes döntőt - igaz a végén a Közgáz egy 9-0-lal tudott "kozmetikázni" a vereségén. Szünet után a címvédő játékosai rengeteg tiszta helyzetet hagytak ki, így a pontosabban játszó Szeged megérdemelten fektette két vállra a bajnokcsapatot.

A győztes csapatból a meccs elején 3 hibát hamar "beszedő" Martonosi 10 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát ért el, Földi Alexandra (16 pont, 9 lepattanó)  pedig ettől 1 lepattanóval maradt el.  A Közgázból Shirian 16 pontos 13 lepattanós dupla-duplával zárt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus