A TF a 9., a DEAC a 15. helyért játszhat

A TFSE női csapata végig vezetve győzött, így ma a 9. helyért játszhat, a DEAC viszont egy újabb nagyon szoros meccsen szenvedett vereséget, így a debreceni srácok a 15. helyért léphetnek ma pályára az Európai Egyetemi Játékokon.

TFSE-Split 64-55 (20-15, 10-6, 22-23, 12-11)

TF: MIHÁCZI 12, MÁNYOKY 14/6, Karlócai 4, NÉMETH A. 14, VARGA 9. Cs.: Bodnár 5, Kováts 2, Lakatos, SÁNDORFI D. 4.

Lendületes, gyors, pontos játékkal a Miháczi Dia, Mányoky Judit, Németh Alma trió ponterőssége révén 6-2-re, majd 15-7-re vezetett a TF. Horvát időkérés után agresszívvé vált a Split védekezése, s ez nem igazán ízlett a lányoknak, akik több labdát eladtak. Némi előnyt elsősorban azért sikerült megtartaniuk a lányoknak, mert bár gyengén dobtak a horvát zóna ellen, elsősorban a legkisebb, Miháczi Dia jóvoltából jó néhány sikertelen kísérlet után visszaszerezték a lepattanót.

A második negyed elején mindkét együttes játékosain érződött, hogy ez azért már az ötödik meccsük. Bodnár Fanni szép kosara és a horvát válasz után "megálltak" a felek, sok volt a hiba mindkét oldalon, továbbra is a TF vezetett. A negyed első 4 perce 2-2-es részeredményt hozott... Alma és Fanni jóvoltából egy 6-0-lal 10 pont fölé nőtt a magyar előny, ám a félidő hajrájában ismét "leült" a női MEFOB-bajnok játéka, így a lelkes, keményen küzdő spliti együttes 10 ponton belülre került.

Ügyes Barba(ra)trükkel indult a második félidő Varga részéről. Ismét "futott a szekér", egymást követték a gyors, pontos akciók, Barbi és Dia révén fokozatosan elhúztak a lányok a széteső horvát együttestől. 14-4-gyel kezdve a második félidőt közel 20 pontosra, tehát megnyugtatóra nőtt az előny. Meg is nyugodtak a lányok, talán túlságosan is. Beesett 1-2 tripla a horvátoknak, akik vérszemet kaptak, védekezésben pedig "csíptek, martak, haraptak", s ennek köszönhetően labdákat s könnyű kosarakat szereztek. A szakasz második felét 19-6-ra nyerve - Sándorfi Dóra szerzett fontos kosarakat a TF részéről ekkor - 6 pontra feljöttek.

A záró szakasz elején Mányoky dobott triplát, de ez nem tudta felrázni a csapatot. Szerencsére a támadások befejezéseit siettető rivális is sokat hibázott, de nem volt megnyugtató az előny. Csak a hajrában lett ilyen, amikor Alma többször is jó ütemben belépve a palánk alá kapott labdákat s szerzett kosarakat, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A TF irányítójának, Miháczi Diának a teljesítményét mindenképpen ki, s előtte kalapot kell emelni. A hatalmas elszántsággal küzdő apró termetű játékos 12 pontos, 15 (! lepattanós) dupla-duplával járult hozzá a csapata sikeréhez, 8 alkalommal a Split palánkja alatt szerezte vissza a lepattanót.

Boros Zoltán: - Örülök, hogy nyertünk, s annak is, hogy senki nem sérült meg. Hullámzó teljesítményt nyújtott a csapat, többször is nagyobb előnyt szerzett, ám ezután meg is nyugodott, s engedte felhozni a harcos, időnként az agresszivitás határát is átlépő horvátokat, akiknek kedvezett a játékvezetői felfogás. A végén helyén volt az eszük és a szívük a lányoknak, holnap mindent megteszünk a kilencedik hely megszerzéséért.

A 9. helyért holnap a litván Mykolas Romeris csapatával játszik a TF.


DEAC-Ljubljana 75-78 (17-16, 20-24, 25-22, 13-16)

DEAC: Nagy Benedek 6/6, NAGY BOTOND 18/12, Gál 8, KAKUNOV 14/6, KISS L. 21. Cs.: Lippai 4, Bak, Szendrei, Opre 1, Jávor 3/3.

Kakunov pozíciójáték utáni kosarával indult a meccs. Kiss Lajos vezetésével a debreceniek kezdtek jobban, a remek formában játszó center előbb a gyűrűnek háttal felugorva szerzett ritkán látható bravúros kosarat, majd lendületből, labdavezetéssel verve a szlovén irányítót mutatott be 2+1-es akciót. Nagy Botond is meg-megvillant, 12-4-re ellépett a DEAC. A megszerzett előny után azonban "túlpörögtek", kapkodni kezdtek a debreceni srácok, ez ki nem kényszerített eladott labdákhoz vezetett, egy 10-1-gyel, jórészt könnyű kosarakkal fordított a rivális. A negyed végén Gál Balázs és "Boti" jóvoltából visszaszerezte a vezetést a DEAC.

A második szakaszt a rivális kezdte jobban, egy-két triplával és ügyesen, ziccerig játszott akcióval fordított a szlovén legénység. Kakunov dobott szép hármast, s ez egy, az orosz fiú vezette 9-2-es, fordítást jelentő DEAC-roham kezdetét jelentette. Ljubljanai kosár után kiderült, Jávor Barna valószínűleg nem nagy barátja a tenisznek, de nem bántuk: 30-30 után egy pazar "sarkvidéki" hármassal azonnal átíratta az eredményjelzőt. A félidő vége az ellenfélé volt, a debreceni eladott labdákat, s a védekezésben a késéseket könyörtelenül büntetve egy 10-2-vel fejezte be a szakaszt az ellenfél, amely 3 ponttal vezetett szünetben.

Térfélcsere után a Gál Balázs-Kiss Lajos kettős vezérletével jól kezdett a DEAC. Nagy Benedek is "hozzászólt" a játékhoz egy szép triplával, visszavették a vezetést dr. Nagy Ágoston tanítványai. Folytatódott a hullámvasutazás, sajnos több közeli, ziccernek mondható helyzet maradt ki debreceni részről, s a szlovén csapat triplákkal, szép 2-2-k után ziccerekig játszott támadásokkal egalizált.

A befejező 10 percben is fej-fej mellett haladtak a felek, a DEAC-ot a Nagy Boti, Rusz, azaz Kakunov, s a végül újfent dupla-dupláig (21 pont, 10 lepattanó) jutó Kiss Lali tartotta versenyben. A végén egálnál egy triplával előnyt szerzett a Ljubljana. A debrecenieknek két lehetőségük is volt bedobni az egyenlítést jelentő triplát, de egyik kísérlet sem sikerült, így nagy csatában szlovén győzelem született. 

Dr. Nagy Ágoston: - Sok olyan hibát vétettünk, amilyeneket nem szoktunk, például hogy lerohanás közben a centernek passzolunk a félpályánál. Voltak ugyan nagyon jó időszakaink, de sajnos olyanok is, amikor palánk alatti játékosaink a szlovén centerektől tartva, amikor esetleg megtörhettük volna az ellenfelet, több ziccert is kihagytak, felhozva ezzel az ellenfelet. Sajnálom, hogy a végén az esetleges egyenlítést jelentő tripláink közül egyik sem ment be, s így nem tudtuk kicsikarni a hosszabbítást.

A DEAC holnap a 15. helyért játszik a zágrábi Egyetemi Európa Játékokon.

 

Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus