A TFSE és a DEAC is kikapott csütörtökön

A TFSE a Belgrádi Egyetemtől szenvedett vereséget, így nem jutott tovább a legjobb 8 közé, míg a DEAC-ot a házigazdák győzték le az Európai Egyetemi Játékok tegnapi napján.

 

A kosarsport.hu beszámolója a TFSE meccséről:

TFSE - Belgrád 45-77 (12-27, 11-17, 14-14, 8-19) 

TF: MIHÁCZI 10, Mányoky 5/3, Karlócai 4, Németh A.4, Varga B. 8/3. Cs.: BODNÁR 10, Kováts 2, Lakatos 2.

Tegnap este tartották az Európai Egyetemi Játékok ünnepélyes megnyitóját Zágrábban. A résztvevő sportolók számára minden bizonnyal örök élmény marad, hogy hazájuk lobogója alatt vonulhattak kamerák kereszttüzében be a stadionba a valóban szépen koreografált, látványos ünnepségen. Szemükben azonban sajnos minden bizonnyal csökkent valamit a feledhetetlen percek magasztos, ünnepi érzetén, hogy előtte - előbb a campusban, majd a stadion hátsó edzőpályáján - összesen közel 3 órát kellett várakozniuk, így meglehetősen elcsigázottan léphettek be a stadionba. A mai versenyeken, mérkőzéseken azt gondolom, jelentős szerepe lesz annak, hogy fizikálisan, mentálisan kiből mennyit vett ki a megnyitó. 

Mivel a belgrádiak 25 ponttal verték a Bologna csapatát, az olaszok pedig 9-cel a TF-et, Boros Zoltán tanítványainak elvben egy minimális 1 pontos győzelem is elegendő lett volna a továbbjutáshoz. Két TF-hallgató, a játékok teniszversenyén szereplő hölgy mindenesetre elkísérte az együttest, buzdította a lányokat. 

Szerb triplával kezdődött a meccs, Mányoky azonnal felelt hármassal, majd riválisunk két gyors, rendezetlen védelem elleni találattal megugrott. Szomorú közjáték miatt állt a játék: rosszul lett az eredményjelző kezelője. epilepsziás rohamot kapott. Ellenfelünk lendületét ez sem törte meg, egy 8-0-s rohammal 11-3-ra elléptek a belgrádiak, akik legalább egy sebességi fokozattal gyorsabban játszottak. A szakasz közepén 20-5-re vezetett a szerb csapat, fájóan egyoldalú volt a játék, lányaink eladott labdáiból könnyed indításos kosarakkal rohanták le csapatunkat a belgrádiak. Betörés után Németh Alma hosszú magyar kosárcsendet tört meg, majd lerohanásból Bodnár Fanni volt eredményes, majd a negyed hajrájában Varga Barbara dobott - tőle szokatlan módon - triplát. A negyed második felében sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot. 

A második negyed Varga távoli duplájával kezdődött. Zónára váltottunk - triplával átdobták. Miháczi Dia villant Kováts Gabi támadó pattanója után. Felpörögtek a lányok, a szerb lendület megtört a zóna ellen, de a büntetőkből Dia és Gabi is csak egyet-egyet értékesített, így jelentősen nem csökkent a hátrány. Bodnár Fanni ugyan dobott távoli duplát, ám utána kapkodni kezdtek a lányok, a belgrádiak ezt egy 7-0-lal büntetve 20 pontosra növelték előnyüket. Közben a lelátóra erősítésként megérkeztt a DEAC, a debreceni férfi együttes. A félidő hajrájában Karlócai Julianna villant középtávolról, a végén pedig előbb Mányoky kapott, majd Németh harcolt ki sportszerűtlen hibát. Szünetben 21 pontos hátrányban voltak lányaink. 

Parádés Miháczi-Varga "kényszerítő" után a TF irányítójának kosarával kezdődött a második félidő. Újra belgrádi percek következtek, centerük vezetésével egy 8-2-es rohamot mutattak be a szerbek, Bodnár volt eredményes magyar részről. Boros Zoltán érthető időkérése után Miháczi Dia ügyes kosaraival egy 6-0-lal 20 ponton belülre kerültek a lányok. A negyed végén váltva estek a kosarak, a 3. negyed végén ugyanúgy 21 ponttal vezettek a belgrádiak, mint félidőben. 

A záró szakaszra sajnos szétesett a magyar egyetemi bajnok, támadásban semmi sem sikerült a lányoknak. A negyedben az első TF-kosarat 6 és fél perc, valamint 14 szerb pont után Bodnár szerezte. A vége 32 pontos vereség lett, a TF az első negyed közepétől a 3. negyed végéig nyújtott játékára építhet. 

Tekintve, hogy a TFSE-nek jelentős tervei vannak a közeljövőben, ez az összecsapás abból a szempontból mindenképpen tanulságos volt, hogy játékosai saját bőrükön érezhették, milyen gyors, kemény a játék, s hogy egyetemi szinten hová lehet eljutni - sok ilyen intenzitású meccsre lenne szükség az előrelépéshez. A lányok a 9-16. helyért folytatják. 

Boros Zoltán: - Harcoltunk, küzdöttünk. A nagy különbségű vereség ellenére is úgy érzem, jó meccset játszottunk egy olyan csapat ellen, amelynek játékosai az olasz, német, francia, horvát szerb első osztályban és az Adria Ligában játszanak.

 

A TFSE meccsének összefoglalója a kosarsport.hu-ról:

DEAC-Zágráb 64-89 (16-25, 23-19, 9-26, 16-19) 

DEAC: Nagy Benedek 3/3, NAGY BOTOND 20/12, Gál 4, Lippai 7, KISS L. 17. Cs.: Kakunov 2, Opre, Szendrei, Tóth P. 3/3, BAK 8. 

Nincs szakadás! A tegnapi meccs hajrájában szerencsétlen térdsérülést szenvedett Szarka Dávidot a meccs után kórházba vitték, ahol a röntgen kimutatta: nincs szalagszakadása a magasbedobónak. A legendás Drazen Petrovicról elnevezett csarnokban a TF-lányok is kíváncsiak voltak arra, hogy mire mennek a debreceniek a házigazda, s a torna megnyerésére is esélyes zágrábi együttessel szemben. 

3-0-s hazai vezetés után Nagy Benedek egalizált triplával. A folytatásban a DEAC elsősorban a bátran és eredményesen kosarazó palánk alatti játékosai, Kiss Lajos és Lippai Szabolcs eredményessége révén tartotta a lépést a távolról remekül dobó hazaiakkal. A negyed hajrájában kicsit megtört a lendület, a horvátok egy-két védekezési hibát s eladott labdát könyörtelenül büntetve elléptek.  

Triplaesővel indult a második negyed, Nagy Botond mindkét triplájára (három)pontos távoli dobással feleltek a hazaiak. Kakunov előbb ügyes kosarat szerzett, majd Bak Mártont hozta ügyesen helyzetbe. A horvátok ki-kihagytak pár távoli dobást, Boti újabb hármasával 6 pontra csökkentette hátrányát a jól küzdő s helyenként jól is játszó DEAC. Gál Balázs bravúros találatával pedig 4 pontra zsugorodott a zágrábi vezetés. Óriási tűzzel, lelkesedéssel játszott a DEAC, a félidő utolsó percében Kiss egy támadó pattanó után egy duplányira hozta föl a debreceni legénységet, amely az egyenlítésért, sőt tripla esetén a fordításért támadhatott. Jött is a tripla, ám sajnos horvát részről, ennek ellenére remek első 20 percet produkált a DEAC. 

Zágrábi kosárral indult a második félidő, amelyre egy szellemes Gál-Kiss akcióval, s utóbbi kosarával felelt a DEAC. Horvát pillanatok következtek, a késéseket védekezésben, s az eladott labdákat egy 12-3-as rohammal büntette a Zágráb. Debreceni részről az extra eredményes Nagy Botond, Kiss Lajos kettős mellé pontszerzésben sajnos más nem tudott felnőni, ők ketten pedig közel 25 percig hozták az extrát A szakasz második fele már igen egyoldalú játékot hozott, a 3. negyed után már több mint 20 ponttal vezettek a hazaiak, el is döntötték a meccset a maguk javára. 

Ami debreceni részről örömteli volt az utolsó 15 percben, az Bak Márton bátor játéka, néhány szép megmozdulása, ügyes kosara. A szakasz közepén a DEAC két legjobbja mutatta be a meccs akcióját, Nagy Botond hát mögötti passzát Kiss Lali magasra emelkedve pöckölte a kosárba a TF-lányok hatalmas üdvrivalgása közepette. A végén mindkét csapatban több kiegészítő játékos is szóhoz jutott, remek harmadik negyedének köszönhetően biztosan nyert a Zágráb. 

Dr. Nagy Ágoston: - Amíg palánk alatt eredményességben és lepattanóban álltuk a versenyt a hazaiakkal, addig voltunk partiban egy az általunk megszokottnál jóval nagyobb iramú mérkőzésen. Ez nagyjából a harmadik negyed közepéig tartott, addig voltak időszakok, amikor átvehettük volna a vezetést s az irányítást, de akkor nem volt szerencsénk. A hajrában is volt egy jó szakaszunk, feljöttünk tizenhat pontra, de összességében amíg bírtuk, partiban voltunk, jól küzdöttünk, egy nálunk jobb csapattól kaptunk ki.

 

Forrás, Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus