A TFSE győzelemmel, a DEAC vereséggel kezdett

Tegnap megkezdte szereplését az Európai Egyetemi Játékokon a TFSE női, illetve a DEAC férfi kosárcsapata - a lányok nagyon simán nyertek, a fiúk viszont hiába hajráztak nagyot, kikaptak.

A kosarsport.hu beszámolója a TFSE győzelméről:

TFSE - Bahcesehir 90-40 (20-12, 28-7, 12-13, 30-8) 

TF: MIHÁCZI 7/3, MÁNYOKY 16/12, KARLÓCAI 16/6, Németh A. 7, VARGA B. 10. Cs.: Bodnár 4, Lakatos 5/3, KOVÁTS 10, Magyar B. 3/3, Sándorfi R. 4, SÁNDORFI D. 8. 

Remek szerkezetű török csapat várt a TF női együttesére, három 190 centi körüli vagy afölötti lánnyal a soraiban. 18 másodperc elteltével Karlócai Juli szép középtávolival szerzett vezetést, s ezzel el is kapta azt a bizonyos fonalat. A következő TF-akciót triplával fejezte be - mintha nem csak a bemelegítés előtt dobált volna erre a gyűrűre. 

Két hasonló koreográfiájú kosár következett, török szépítés után Karlócai remek ütemben belépve a gyűrű alatt átvitte a labdát, s betalált, a kosárhoz Mányoky Judit remek ütemű átadása is kellett. Közben a törökök magassági fölényüket kihasználva tartották a lépést lányainkkal. Az első 9 TF-pontot Karlócai jegyezte, majd 9-7-nél Mányoky szerzett távoli duplát. Palánk alatt a lányainkon látszott: nincsenek hozzászokva, hogy közel 2 méteres védőkkel találják magukat szemben. Zónára állt át a török csapat, Varga Barbiara ügyes alapvonali belépés utáni kosárral villant. Egy szép mélységi támadás végén Varga kijátszott labdáját Miháczi Dia emelte be a sarokból 3 pontért. A védekezésen szigorítottak a lányok, jobban figyeltek a kizárásokra, s Varga büntetőivel egy 7-0-val 9 ponttal elléptek. Bár jött egy török 2+1, a negyed Varga szemfüles kosarával, s 8 pontos TF-előnnyel zárult.  

Parádésan kezdték a második szakaszt a lányok, előbb Bodnár Fanni szerzett ügyes kosarat köéptávolról, majd szépen végigjátszott támadás végén Lakatos Dóra triplájával 13 pontosra hízott az előny. Bár jött egy kis hullámvölgy 1-2 eladott labdával, ezen Mányoky triplája átlendítette az együttest. Németh Alma is villant kétszer, majd Kováts Gabi is beköszönt, a 17. percben 20 pontosra nőtt az előny, igazi csapatként játszottak a lányok, könnyedén, szellemesen. A török csapat szétesett, de ehhez kellett a remek, szervezett védekezés. Szünetben a több lerohanást is eredményesen befejező Kováts Gabi vezetésével közel 30 ponttal vezettek a lányok. 

Mányoky triplával indult a 2. félidő. Lányaink részéről örömjáték jelleget öltött a találkozó, bár ebbe hibák, eladott labdák is be-becsúsztak. A török csapat beletörődött a vereségébe, elég alacsony színvonalú volt ekkor a meccs. Németh Alma villant a szakasz közepén 2+1-gyel, állandósult a 30 pont körüli TF-előny. 

A záró szakasz elején Mányoky ismét "megrázta" magát, duplát, majd triplát dobott, utóbbit oly távolról, hogy az valószínűleg még az NBA-ben is 3 pontot ért volna. Boros Zoltán minden játékosát harcba dobta, ismét Kováts, valamint Sándorfi Dóra sziporkázott, rendre lefutva a magas török centereket voltak eredményesek. Összességében kitűnően kezdett a TF, helyenként kifejezetten szellemesen kosarazva fölényes győzelemmel mutatkozott be, s a játékosok könnyed örömjátékkal hangolódtak a nehezebb feladatokra. 

Boros Zoltán: - Tartottam a mérkőzéstől, de szerencsére a lányok nagyon koncentráltan, jól játszva hamar megnyugtató előnyt szereztek. Mindenki sokat játszott, örülök, hogy minden játékosunk megízlelhette az Európai Egyetemi Játékok légkörét, és persze annak is örülök, hogy jó játékkal, fölényes győzelemmel kezdtük a tornát. 

Karlócai Julianna: - Féltem tőle, hogy lassan, azaz görcsösen, idegesen, kapkodva kezdünk, de szerencsére éppen az ellenkezője történt. Járt a labda, gyorsan, pontosan játszva elég korán sikerült megnyugtató előnyt szerezni. Örülök, hogy ilyen szép győzelemmel kezdtünk.


A kosarsport.hu tudósítása a DEAC szoros vereségéről:

DEAC-Tilburg 63-65 (13-20, 16-15, 11-14, 23-16) 

DEAC: NAGY BENEDEK 10/6, NAGY BOTOND 19/9, Gál 3, OPRE, 4 Kiss L. 2 Cs.: Kakunov 11/9, Lippai 4, Szarka 4, Szendrei 1, Bak 2, JÁVOR 5/3. 

Gál Balázs szerezte büntetőből a DEAC első pontját. Nagy iramban, de idegesen, sok hibával kezdtek a felek, váltva vezettek a csapatok. A hollandok egyénileg, betörésekkel operáltak, Opre Roli viszont ügyes betörésből szerzett kosarat. 6-3-as holland vezetés után a frissen érkező orosz vendégjátékos, Ruszlan Kakunov emelt be egy hármast, ám ezt követően ki nem kényszerített debreceni hibákból, eladott labdákból egy 7-0-s rohammal ellépett a holland csapat. Nagy Botond villant kétszer, de a negyed végén ismét a DEAC eladott labdáiból kosarakat szerezve 7 ponttal ellépett a Tilburg. 

Szendrei József egy jó büntetőjével kezdődött a második negyed, majd a két Nagy fivér villant, s a DEAC 6-0-lal indítva a második negyedet 1 pontra feljött. A folytatásban mindkét fél kapkodott, minimális holland vezetés mellett folyt a játék. A szakasz közepén sajnos a rettentő meleg Drazen Petrovic csarnokban két ízben is ígéretes helyzetben csúszott ki a labda a DEAC játékosainak kezei közül. A hollandok remek lábmunkával tartották féken a DEAC kisembereit, s a betörésekből való kiosztások után egy-két tripla is beesett tőlük, 10 ponttal megugrottak. A DEAC hosszabb kosárcsendjét ügyes belépés után a friss erő, Bak Márton törte meg. A félidő hajrájában egy másik frissen érkező játékos, Jávor Barna is villant, majd a center, Kiss Lajos indításból szerzett kosarával szünetig 6 pontra jött föl a triplákat 20%-kal (3/15) dobó DEAC. 

Holland duplára Nagy Benedek felelt triplával, 5 pontra megközelítette ellenfelét a DEAC. Újra a Tilburg percei következtek, triplákkal alaposan megszórva a debrecenieket, egy 11-2-es futással a negyed közepén 14 pontos előnyt szerzett a DEAC riválisa. Ebben az időszakban egy ügyes akció végén a DEAC egyetlen kosarát Kiss Lali passzát pontokra váltva a különben sajnos támadásban görcsösen játszó, védekezésben pedig le-lemaradó orosz kosaras, Kakunov jegyezte. Az igen hosszú debreceni kosárcsendet a negyed hajrájában egy jó büntetővel Opre Roli törte meg. Sajnos távolról továbbra sem ment a debreceni srácoknak, pedig a helyzetek megvoltak. A negyed végén a hollandok pihentették kulcsembereiket, a DEAC pedig Lippai és Szarka jóvoltából egy 6-0-lal 10 ponton belülre került. 

Két tilburgi triplával kezdődött a befejező 10 perc, ezzel 15 pontosra nőtt a debreceni legénység hátránya. Nagy Botond faragott ezen egy triplával, majd büntetőivel 10 pontra jött föl a DEAC. Nagy Benedek triplájával tovább csökkentették a hátrányukat a hajdúságiak. Jávor is bevágott egyet, 5 pontra felzárkózva szorossá tette a végjátékot a DEAC. 1 perc 50-nel a vége előtt egy szépen tiszta helyzetig játszott támadás végén triplát dobtak a hollandok. A debreceni gárda azonban nem adta olcsón a bőrét, óriási hajrába kezdett. Nagy Botond büntetőit követően az addig magabiztos hollandok megzavarodtak, Kakunov triplájával 1 pontra jött föl fél perccel a vége előtt a DEAC, de végül hiába az óriási hajrá, 2 ponttal kikapott. 

Dr. Nagy Ágoston: - Nyitó hangulatban játszottunk - sajnos nem túl okosan. Két dologra kellett volna nagyon figyelni, az eladott labdákra és a védő lepattanókra. Új, nagyon kemény labdával játszottunk, emiatt a szokottnál jóval gyengébben dobtunk, de szerintem ellenfelünk is. Ha még fél perccel tovább tart a meccs, akár nyerhettünk is volna, de korábban is lett volna lehetőségünk átvenni a vezetést, s attól kezdve irányítani a játékot, ám az eladott labdák miatt végig hátrányban voltunk, s futottunk az eredmény után.

 

Forrás, Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus