Amatőr lányaink helytálltak a szerb profik ellen

A záró szakasz közepén csupán 5 ponttal vezettek a szerbek a Budapesti Corvinus Egyetem női csapata ellen a Rotterdamban zajló Egyetemi Európai Játékokon. A hajrában ellenfelünk szakvezetése kénytelen volt visszahozni csapata legjobbjait, s összességében lányaink jól helytálltak a kizárólag élvonalbeli profikból álló tavalyi egyetemi Európa-bajnok ellen.

Belgrádi Egyetem - Budapesti Corvinus Egyetem 67-51 (16-16, 21-11, 11-11, 19-13)

Corvinus: SZAMOSI 9/3, GYIMESI 8, VÁSÁRHELYI 10/6, HOFFMANN 14, Hevesi 4. Cs: Balogh, Kováts G. 1, Füge 2, SZÉCSÉNYI 3, Légrádi, Péter.

A tegnapi mérkőzésen bokasérülést szenvedett Lantos Andrienn ugyan társaival egyetemben átsétált a Csarnokba, Ahová Még Busz Sem Visz Ki, de nem öltözött át, civilben a kispadról próbálta buzdítani társait.

Hevesi Mercédesz duplájával indult a meccs, gyorsan dobtak rá egy triplát (Jovana Popovics - Partizan Belgrád) és egy duplát (Latinka Dusanics - Szekszárd) a szerbek. A két az előző évadban nálunk kosarazó profi, Dusanics és Karakasevics (MTK) villanásaival megugrottak a szerbek az ekkor kicsit "túlpörgő", kapkodó amatőr lányaink ellen. A negyed hajrájában Hoffmann Flóra és Gyimesi Krisztina ügyes játékával próbálta tartani a lépést a Corvinus ellenfelével. Fordítani is tudott a Corvinus, s az élvezetes, fordulatos első negyed végén döntetlent mutatott az eredményjelző.

A második szakasz elején másfél percig nem esett kosár, majd a Dusanicsot kitűnően őrző Vásárhelyi Kinga talált be. Triplával fordított a Belgrád, ám erre Vásárhelyi is beemelt egy hármast, Dusanics pedig Hevesitől kapott egy "sapkát" a szebbik fajtából. Sok volt a pontatlanság, a tenisznyelven szólva ki nem kényszerített hiba mindkét oldalon, fej-fej mellett haladtak a felek. A 17. percben Hoffmann Flóra ügyes, befutás után dobott kosarával még a mi lányaink vezettek, ellenfelünk többnyire büntetőkből, s nagy ritkán indításból volt eredményes. A félidő végén kis pihenő után visszatért Popovics, és alaposan felpörgette a belgrádi csapat játékát. Két triplával, valamint erőszakos betörések utáni kosarakkal egy 14-2-es rohammal zárta a félidőt ellenlábasunk, így 10 pontos előnnyel térhetett pihenőre.

Szünet után Szamosi Rita vette formás vállaira a Corvinus csapatát, az irányító előbb duplát majd triplát "hintett", s megfelezte hátrányát a magyar csapat. Több lehetőségük is volt a lányoknak arra, hogy még szorosabbá tegyék a partit, de ekkor sajnos megremegtek a kezek. A kivétel nélkül első osztályú csapatokban szereplő játékosokból álló szerb csapat 38-33 után egy 10-0-s rohammal úgy tűnt, végleg eldöntötte a meccset. Lányaink azonban ezt nem így gondolták, Hoffmann mesés villanásaival a negyed végére 10 pontra küzdötték vissza magukat.

Sőt, lendületben is maradtak a befejező 10 percben. Ez ugyan Dusanics duplájával kezdődött, ám Vásárhelyi újabb pazar hármasa után Szécsényi Noémi villant, majd Füge Anna büntetett, s e 7-0-s rohammal ismét 5 pontra zsugorodott a hátrány. És megint volt több lehetőség a felzárkózásra, de ezek sajnos kimaradtak, még 1-2 ajtó-ablak ziccer is. A jelek szerint az, hogy futottak a lányok az eredmény s az ellenfél után, valamint hogy többször is nagyobb hátrányból tették koncentrált, pontos játékkal szorossá a meccset, sokat kivett belőlük. A szerbeknek a végjátékra - vélhetően előzetes terveikkel ellentétben - vissza kellett hozni kulcsembereiket. A hajrá egyértelműen az övék volt, de a profi kosarazással szemben a tanulmányaikat előtérbe helyező, néhány a tanulás mellett már dolgozó játékost felvonultató magyar lányok ellen bizony megizzadt az egyetemi Európa-bajnok, kizárólag élvonalbeli profikkal felálló szerb csapat - amelynek tavaly Magyarországon profiskodó játékosai semmivel sem tűntek jobbaknak a posztjukon velük szemben álló corvinusos, vagy ha jobban tetszik, közgázos lányoknál.

Vladár Csaba: - A végén kijött a hivatásosok és az amatőrök közötti erőnléti különbség, de abszolút nincs okunk szégyenkezni. A második negyed hajrájáig jól játszottunk, kiegyenlített volt a meccs, később pedig bebizonyították a lányok, hogy van tartásuk, hiszen többször is nagy hátrányból tudták szorossá tenni a meccset.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus