Az erő a törökökkel volt

15 percig tudta tartani a lépést a török Fatih Egyetem csapata ellen a debreceni férfi csapat az Európai Egyetemi Játékokon a negyeddöntőben. A jelentős magassági és erőfölényben lévő félholdasok az első félidő végén lényegében eldöntötték a meccset a maguk javára. Debreceni részről ezúttal nem volt, aki igazán felnőtt volna az ismét óriásit alakító Nagy Botond mellé

Fatih Egyetem - Debreceni Egyetem 83-67  (19-20, 26-11, 15-12, 23-24)

Debrecen: NAGY BOTOND 31/18, Nagy Benedek 2, Pék 11/6, Kiss L.2, Reizer 8. Cs: Szarka 8/6, Tóth P. 3/3, Bács 2, Tóth L. 2, Mezei, Gál, Opre.

Nagy Botond NBA-szinten is triplának számító hármasával indult a meccs, a törökök centere kosár plusz büntetős akcióval egyenlített. "Boti" újra villant, a törökök egyértelműen a palánk alatti erőfölényük kihasználására törekedtek. Eurochallenge-bronzérmes centerük, Sertac vezérletével fordítottak, védekezésben pedig letámadva űzték hajtották a két Nagy-fivért. Közülük Botond 3 és fél perc elteltével már 7 pontnál járt, de a debreceniektől senki más nem talált a török kosárba. S az első 5 percben egyedül ő tartotta versenyben a debrecenieket, majd a 6. perc közepén Szarka Dávid pöckölt vissza egy támadó pattanót s 1 pontra jöttek fel a srácok. A törökök is zavarba jöttek a Debrecen kitámadó, csapdázó védekezésétől, eladtak, levesztettek labdákat. Sajnos a debreceniek palánk alatti játékosai nagyon tartottak Sertactól - nem alaptalanul. Bentről nem is nagyon érkeztek pontok debreceni részről, egészen a 8. perc végéig, amikor egy messze kipattanó labdát Nagy Botond szerzett vissza, s belépve a segítés után ügyesen hozta helyzetbe Kiss Lajost, aki feltette a pontot az i-re. A negyed hajrájában Nagy Botond újabb bravúros triplát szerzett, a törökök támadó pattanók utáni kosarakkal tartották szűk előnyüket. A negyed végén egy pazar Nagy Botond - Reizer Roland akció végén a center kosarával átvette a vezetést a Debrecen. Kár, hogy a bónusz büntető kimaradt, de így is magyar vezetéssel zárult az első negyed.

A második szakasz újabb támadó pattanó utáni török találattal kezdődött, Nagy Boti két triplát emelt be feleletként, a 13. perc elején 20/12-nél járt. A törökök is dobtak egy hármast, s ez nagyot lendített rajtuk, zsinórban 9 pontot dobtak, miközben a magyar fiúk eladtak pár labdát s elsiették a támadások befejezéseit. Leült Sertac, felgyorsult a Fatih játéka. A debreceni kosárcsendet indítás után Nagy Botond ugyan megtörte, de a török csapat lendületét  nem tudta. Sajnos a török Muhammed Baygül nagyon elkapta a fonalat, szórta a triplákat. A félidő hajrájában egy 24-2-es rohammal megnyugtató előnyt szerzett a Fatih.

Caner triplája után Reizer Roland szerzett indítás után duplát. Pék triplájába "sikított bele" egy török - technikaiért. A törökök továbbra is a gyűrű közeléből szerezték pontjaikat, Pék Dávid triplájával próbáltak zárkózni a debreceniek. Nem adták olcsón a bőrüket a hajdúsági srácok, ám sajnos amíg a magyar fiúk közelről rendre bizonytalanul engedték el a labdát s dobásaik kimaradtak, addig, bár távolról gyengén céloztak, a törökök közeli helyzeteiket magabiztosan értékesítve tartani tudták 15 pont körüli előnyüket. Amint Reizer rendezetlen védelem elleni találatával e határon belülre került a Debrecen, rögtön időt kért a törökök mestere. 56-43-nál "befagyott" az eredményjelző, a negyed 4 török ponttal, s 17 pontos Fatih vezetéssel zárult.

Török triplával indult a befejező szakasz, kerek 20 pontra nőtt a különbség. A török csapat elkezdte pihentetni legjobbjait, Szarka emelt be egy hármast. A hajrában végig 20 pont körül volt a török csapat előnye, a jól küzdő debreceni együttesnek - amely már egy év alatt is rengeteget fejlődött - sok ilyen mérkőzésre lenne szüksége a további előrelépéshez. A hajdúsági legénység az 5-8. helyért játszik a folytatásban.

Dr. Nagy Ágoston: - Az első félidő hajrájában visszaütött, hogy addig túl kevesen dobtak pontot és kicsit egyoldalú volt a játékunk. Sajnos a többiek már akkor találtak be, amikor már lényegében eldőlt a meccs, de volt tartásunk, nem hagytuk magunkat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus