Beindult a nagyüzem az egyetemi bajnokságban

Az elmúlt héten beindult a "nagyüzem" az egyetemi és főiskolai bajnokságban. A nyíregyházi és a szegedi lányok a vártnál kisebb különbséggel, de biztosan nyertek idegenben, a debreceni orvosegyetemistáknak jobban ment, mint debütáló pécsi társainak. Idegenbeli győzelemmel kezdte az évadot a TF férfi csapata, a továbbra is nyeretlen ELTE pedig sérültjei felépülésére vár. Nézzük a részleteket!

NŐI KELETI CSOPORT

MEAFC - NYFSE 60-75 (16-26, 19-19, 15-12, 10-18)

MEAFC: Faragó 8/6, VERES 9/6, HÁJER 13/3, Kovács K. 6,  ARAD 18. Cs: Kővári, Eisert 6.

Nyíregyháza: GÖMZE 16/3, POPENKO 10, Domokos, PÁLL 18, SÁNDORFI 31. Cs: Bene.

Nem a legerősebb összeállításukban érkeztek a vendégek, a MEAFC viszont ennyire erősen eddig még nem állt föl a bajnokság során. Bár a vendégek az első 8 pontjukat szerző Sándorfi Dóra révén vezettek, a MEAFC jó csapatmunkával a negyed közepéig tartani tudta a lépést ellenfelével. A negyed második felében azonban Sándorfinak "besegített" a pontszerzésbe Páll Vivien és Popenko Karolina, így 10 ponttal ellépett a negyed végére a nyíregyházi együttes.

A második 10 perc Veres Zsanett triplájával kezdődött. A folytatásban állandósult a vendégek 10 pont körüli előnye, a MEAFC Arad Zsófia és Hájer Tamara révén versenyben maradt. A helyzet nem változott a harmadik negyed közepéig, amikor is Eisert Eszter két ügyes duplájával 10 ponton belülre került a MEAFC, sőt Hájer duplája, majd Faragó Fanni triplája után a negyed hajrájában 5 pontra jöttek föl a hazaiak. A befejező negyed előtt 7 pont volt a vendégek előnye. 60-53 után a nyíregyháziak "döntő csapást" mértek a helyenként ügyesen kombináló s jól játszó hazaiakra, s Gömze Angéla, valamint Sándorfi vezérletével egy 10-0s rohammal eldöntötték a meccset a maguk javára.


EKF-EVSI  – DEAC 20-125 (7-37, 6-20, 5-36, 2-32)

Eger: Mizsér  2, NOVÁK Á. 8, Kovács Zs., Takács P. 2, Tóbiás 6/3, Cs: Szőllősi 2, Pócsik.

DEAC: SZABÓ 2. 13/3, Jávor 12/6, GÁL 18, SCHMIEDT 15/3, GÖTTLINGER 28,.Cs: Chvatal T. 4, PAPP A. 13/9, Kovács E. 4, MÁRIÁSI 10, English  4, Királ 4.

Az egri lányok teljesen amatőr csapata nagyon lelkesen, végig küzdött, harcolt minden labdáért, de a vendégcsapat játékosainak magasabb képzettsége, nagyobb tudása a feldobástól a lefújás pillanatáig megmutatkozott. A hazaiakat elszántságukért, küzdeni tudásukért illeti elismerés, a debreceni lányokat pedig mert megtisztelték szerényebb képességű ellenfelüket azzal, hogy az elejétől a végéig maximálisan komolyan vették a találkozót. A vendégek játékosai a dobott pontokon szépen megosztozva próbáltak új játékelemeket is gyakorolni, és védekezésben is "odatették" magukat, mindennek az eredménye lett ez a nagy különbségű DEAC-diadal.
 

NKE SE- USC Szeged 53-63 (9-23, 17-17, 2-6, 25-17)

NKE: Kokavecz 8/6, TARNAI 18/6, URBÁN 12/6, SZABÓ N. 12, Karlóczai 3. Cs: Németh R., Beneda, Riba.

Szeged: MÉSZÁROS 16, Kőházi 4, MARTONOSI 6, FÖLDI 17/3, TÓTH C. 18/3. Cs: Barabás 2, Szeverényi, Balog T.

Bár a Szeged "esett be" nem sokkal kezdés előtt, s melegítettek játékosai csupán perceket, az első negyed úgy zajlott, mintha a hazaiakkal történt volna mindez. Kapkodás, eladott labdák, rossz dobások jellemezték az NKE játékát az első negyedben. A Szeged a Mészáros Vivien - Földi Alexandra - Tóth Cecília trió szellemes játéka és eredményessége révén jelentős előnyt szerzett az első 10 percben 2/19-es mezőnymutatóval célzó hazaiak ellen.

A második etap Tarnai Kata bravúros, s talán szerencséseknek is minősíthető kosaraival (bal horog, palánkos tripla) kezdődött. Ez felrázta a hazaiakat, akik elsősorban a negyed során kitűnő dobóformát mutató Szabó Nóra jóvoltából felnőttek a feladathoz, partiban voltak a rutinosabb szegediekkel. A vendégek a gyengén dobó (3/14 mezőnyből), de hatalmas mezőnymunkát végző (15 lepattanó, 8 szerzett labda, 5 gólpassz, 4 blokk), szinte A-csoportos fizikumú Martonosi Zita mellett az előbb említett 3 játékosuk vezérletével tartották előnyüket.

A harmadik negyednek megvolt a maga különös bája. Hajlamosak lennénk legyinteni egy 6-2-es 10 percre, pedig mindkét csapat mutatott be értékes dolgokat, igaz, nem támadásban - védekezésben. A hazaiak nem nagyon tudtak kibontakozni a Szeged időnként igen agresszív emberfogása ellen, becsületükre legyen viszont mondva, az eladott, elvesztett labdák után villámgyorsan visszazártak, s zónájuk ellen pedig a vendégek voltak gyakran tanácstalanok.

A záró szakasz remek játékot, s némi izgalmat is hozott. A hazaiaktól az addig rendre pontatlanul célzó Urbán Vanda nagyon elkapta a fonalat, szórta a kosarakat, s Kokavecz Anna is betalált távolról a vendégek zónája ellen. A szegediek időnként könnyelműsködtek, ennek eredményeként a hajrában egy ízben 10 ponton belülre kerültek, ám igazán szorossá tenni nem tudták a meccset.

A Szeged végig vezetve győzött, az ellenfelét az első negyedben nagyon "elengedő" NKE-t pedig azért illeti dicséret, mert a gyenge kezdés után volt tartása.


ELTE-BEAC - EKF-EVSI 59-21 (22-6, 6-8, 22-5, 9-2)

ELTE: CSAJKÓ 8, WIESNER 12, MÁTRAVÖLGYI 6, Mangliár 6, Wunderlich 7. Cs: Új 2, FARKAS G. 8, Nagy Zs., Erős, ÁRVAY 10.

Eger: Mizser, Kovács Zs. 2, Takács P. 6, TÓBIÁS 8, SZÖLLŐSI 5. Cs: Pócsik.

A közelmúltban hasonló párosításban a fiúknál fölényes egri siker született, most a hazai csapat tűnt esélyesnek.

Kissé idegesen kezdett első szezonbeli meccsén az ELTE, az első percekben a már két összecsapást lejátszó egriek tartani tudták a lépést a hazaiakkal. A negyed második felében azonban 8-4 után egy 14-2-vel megnyugtató előnyt szerzett a vendéglátó együttes.

A második negyedben "leült" a hazaiak játéka, s néhány kulcsembere, s ezt a küzdelmes, de meglehetősen alacsony színvonalú negyedet "elvitte" a lelkes vendégcsapat.

Térfélcsere után 10-2-vel nyitott az ELTE, s ezt a negyedet uralta is a 6 játékossal felálló, ráadásul a héten már a második meccsét játszó, így az erejével fokozatosan elkészülő egri csapat ellen, s végül biztosan győzött.

 

NŐI NYUGATI CSOPORT

ÁOK Petőfi SE - Közgáz 41-58 (14-16, 9-10, 8-14, 10-18)

ÁOK: VIANA 8/6, Fülöp 5, Gutierrez 7/3, Molnár F. 6, Takács F. 7. Cs: Pupp, Ott, Bognár 6/3, Opravecz, Hajnáczky, Varga R, Varga F.

Közgáz: Légrádi 4, PÉTER 11, Szabó Zs. 2, IMRE 16, FILIPOWICZ V.  13/6. Cs: Kovács D.

A hazaiak kezdtek jobban, Gutierrez, majd Viana triplájával 12-6-ra megugrottak. A negyed második felében Imre Nóra remek sorozatával fordított a Közgáz.

A küzdelmes, de sok hibával tarkított második negyed elején közepén Bognár Eszter triplájával rövid időre visszaszerezték a vezetést a hazaiak. A félidő végén a fővárosiak Imre, valamint Péter Alexandra - mivel női meccsről van szó, ez esetekben különösen indokolt a keresztnevek említése - villanásaival újra előnyhöz jutottak.

A második félidőt Filipowicz Vanda triplája után 7-0-lal kezdte a Közgáz, s ez egy ilyen meccsen, amelyen ennyire kevés kosár esik, nagy előnynek számított. A folytatásban e negyedben kiegyenlített volt a játék, a pécsiek nem tudtak igazán közel kerülni ellenfelükhöz. A záró szakasz közepén, 12 pontos Közgáz vezetésnél Filipowicz triplája törte meg végképp a hazai csapat ellenállását.

 

FÉRFI KELETI CSOPORT

MEAFC-NYFSE 77-69 (20-20, 25-19, 11-19, 21-11)

MEAFC: KISS B. 10/3, NÁDASI 13/3, Szepesi 8/6, Takács K. 4, Tamás 4. Cs: VERES 13, SÖRLEI 13/3, Hadházi 9/3, Horváth M. 3.

Nyíregyháza: CZURA 27, Szondi K. 2, Major 3, OLÁH 20/3, Földesi 7. Cs: Soltész, TÁRNOK 10, Horányi.

7-2-vel kezdett a MEAFC, ám a folytatásban a vendégek Czura Attila és Oláh Zoltán jóvoltából felvették a ritmust, sőt a 6. percben átmenetileg át is vették a vezetést. A negyed hajrájában váltott vezetéssel haladtak a felek, a szakasz döntetlennel végződött.

A második negyed elejének koreográfiája hasonlított az elsőjéhez: 8-2-es futással ellépett a MEAFC, ám Oláh ekkor dobta a vendégek egyetlen sikeres tripláját, fel is jött az NYFSE - ekkor egyedül ő tartotta versenyben csapatát. Hazai oldalon jobban eloszlottak a terhek, Kiss Balázs dobott triplát, s két cserejátékos, Veres és Sörlei is eredményes volt, nekik köszönhetően állandósította 5-8 pontos előnyét a MEAFC. Szünetben 6 ponttal vezettek a hazaiak.

Szünet után lendületben maradt a MEAFC, Szepesi Szabolcs triplája is kellett ahhoz a 7-2-es hazai rohamhoz, amelynek köszönhetően 10 pont fölé nőtt a miskolci előny. Érdekesen alakult a folytatás: Czura tarthatatlan volt, vezérletével egy 9-0-s futással feljött a Nyíregyháza, ám 52-50-nél két duplával úgy tűnt, lélegzethez jut a MEAFC. A szakasz végén azonban újra Oláh lépett elő, s egy 8-0-s vendég rohamot vezetett, amelynek köszönhetően a záró szakasz előtt 2 ponttal már a nyírségiek vezettek.

A negyedik negyed elején Tárnok pontjai, lepattanói révén tartotta előnyét a Nyíregyháza, ám a MEAFC-nál e kritikus helyzetben Hadházi Balázs lépett elő, triplát dobott, büntetőket értékesített. A szakasz közepén váltva vezettek a csapatok, ám a hajrában, 65-65 után Sörlei és Veres jóvoltából egy 8-0-s rohammal a maga javára döntötte el a meccset a MEAFC.

Mindkét csapat igen gyengén dobott távolról, a MEAFC sem lehet igazán büszke az 5/19-es tripla mutatójára, de ez még mindig sokkal jobb volt, mint a vendégek 1/19-es "találati aránya", amely bizony közrejátszott a vereségükben. Kis számszaki érdekesség: a MEAFC pont ugyanannyira nyerte a lepattanó csatát, mint amennyire szünetben vezetett: 45-39-re...


NKE SE - USC Szeged 58-83 (14-29, 9-15, 19-19, 16-20)

NKE: Tulkán 11/6, Mikecz 5/3, BALLA 23/6, Szőke F, Fülöp. Cs: Bozó 2, Muzsik 3/3, SZAKÁCS D. 10.

Szeged: GYURISKÓ 15/3, VERBA 18/9, TAKÁCS G. 25/6, Simon, SZŐKE B. 10. Cs: Horváth R. 3/3, Masa 5/3, Szőke T. 1, Csúcs, Fehér Á. 2, Jáhni 3, Brenyó 1.

A hazai csapatból hiányzott az első számú center, az ELTE legyőzése alkalmával nagyot alakító Szakács Ádám. 4-4 után "robbantott" a Szeged, amely a Gyuriskó András - Takács Gergely - Verba Barna trió révén "ízekre szedte" a hazai csapat védekezését. Lendületesen, gyorsan játszottak, pontosan dobtak a szegediek, akik egy 18-3-as rohammal jelentős előnyre tettek szert. A szakasz második felében Szakács Dávid ügyes megmozdulásaival kiegyenlítetté tudta tenni a játékot az NKE. Ha hajszínre nem is, névleg "kiszőkült" a játéktér, volt, hogy egyszerre három Szőke - Ferenc hazai, Bence és Tamás szegedi részről - volt a pályán.

A második szakasz elején Balla Soma néhány villanásával a szakaszt 7-1-gyel indító hazaiak 10 ponton belülre kerültek. Egy ideig ekkor "befagyott" az eredményjelző, majd Masa Tamás két villanása átlendítette a holtponton a vendégeket, akik egy 11-0-s szakasszal zárták a félidőt, így előnyük 20 pont fölé nőtt.

Térfélcsere után Balla vezérletével újra megpróbált felzárkózni a lelkes s helyenként ügyesen játszó hazai együttes. A szakasz közepén azonban Verba zsinórban 8 pontot - 2 tripla 1 dupla - dobott, s ezzel végképp eldőlt a meccs. A szakasz sajnálatos eseménye a szegedi Csúcs Balázs bokasárülése volt - jobbulást kívánunk.

A záró szakaszban már nem nagyon ügyeltek a védekezésre a csapatok. Hazai részről beesett pár tripla, a vendégek pedig Szőke Bence közeli kosaraival s Takács dinamikus, lendületes betöréseiből elért találataival tovább tudták növelni előnyüket.


DMSE - ELTE-BEAC 83-79 (25-27, 16-10, 21-18, 20-24)

DMSE: Oláh 9, HANZEL 11/3, Vidó 9/3, PALI 23/15, MEZEI 10 Cs: Bartus 3/3, Dajka 2, Kőrösi 2, Máté 6, Varnyú 8, Kalas.

ELTE-BEAC: Kereszti 6, JAKUCS 18/12, SZABARI 24/9, Szabó 6, MARJAY 20, Cs: Molnár 3, Mayer 2.

Igazi pontzuhataggal indult a találkozó. Az első percekben még váltva estek a kosarak. A negyed közepén az ELTE-nél az első 10 pontból 6-ot "vállaló" Szabari Krisztiánnak "besegítettek" társai a pontszerzésben, s egy 10-0-s rohammal megugrottak a vendégek, akik ekkor szinte minden támadásukat kosárral fejezték be. A hazaiak zónára váltottak, s ez bejött, Pali Dávid pedig szépen elkapta a fonalat. A 7. és a 12. perc között 11 pontot, benne 3 triplát dobott, vezérletével a második negyed elején ledolgozta hátrányát a hazai csapat. Ezt követően sokáig fej-fej mellett haladt a két gárda.

A 7 játékossal, köztük 4 centerrel felálló ELTE a Marjay Ádám - Jakucs Balázs - Szabari trió révén a harmadik negyed közepéig tartotta a lépést a sokat cserélő, játékosait frissen tartó DMSE együttesével. Ettől kezdve fokozatosan húztak el a hazaiak, beesett 1-1 tripla Bartus Zsolttól és Vidó Bencétől, újabb 2 pedig Palitól. A 35. percben már 14 ponttal vezetett a DMSE, játékosai talán azt hitték már "zsebben" a meccs. A vendégek, elsősorban Jakucs és Marjay azonban nem így gondolták, minden erőtartalékukat mozgósítva hosszú hajrát nyitottak. A "leülő" hazaiak nem tudtak felpörögni, az ELTE-BEAC egy 13-0-ás rohanással egy pontra zárkózott fel az utolsó percben. Fél perccel a lefújás előtt a DMSE hozhatta a labdát, majd egy rossz dobást követően megszerezték a támadó lepattanót, és Hanzel Tamás 8 másodperccel a vége előtt egy triplával biztosította be a DMSE győzelmét.

 

FÉRFI NYUGATI CSOPORT

ÁOK Petőfi SE - Közgáz 54-92 (19-26, 12-21, 8-24, 15-21)

ÁOK: SASHEGYI 13/9, Kiss 11, Prieto, KLEIN 12, Matthias 6. Cs: Martin 2, Szentágotai 2, Gustavson 5, Tárkányi, Czétány 2, Ragány.

Közgáz: SZALAY 13, TÓTH SZ. 17/6, KORZITSKA 14/6, Kardos 9, Teremy 4. Cs: Gulyás, Németh P. 2, FAZEKAS 14/12, Papp G. 2, Sarp 3/3, Szatmáry 6, Bános 8.

Szalay és Tóth lendületes, eredményes játéka révén hamar elhúzott 11-3-ra a Közgáz, ám a hazaiak Kiss és Klein révén megkezdték a felzárkózást, sőt Sashalmi triplájával 3 pontra közelítették meg a vendégeket. A szakasz végén új erőre kaptak a budapestiek, az utolsó szó is az övék volt, török játékosuk, Sarp dobott triplát.

A második szakasz elején felváltva estek a kosarak, Korzitska révén tartotta előnyét a Közgáz. A félidőt többek között egy Tóth triplának köszönhetően egy 10-2-es futással s 16 pontos előnnyel zárta a Közgáz.

Szünet után a 3. negyedben 4 triplát is beemelő Fazekas vezérletével végképp eldöntötte a találkozót a maga javára lelkes, de fáradó ellenfele ellenében a Közgáz, amely végül fölényes győzelmet aratott.


SMAFC-TFSE 64-81 (23-18, 15-22, 10-21, 16-20)

SMAFC: Nagy G. 6/6,  SZABÓ N. 15/3, Jávor 21/9, BERNECZEI 7, Török 7. Cs: Forrai 6/6, Czeller, Gaál 2, Szála.

TFSE: SZOLLÁR 14/3, JÓKAI 14/3, Palán 7, BÓDI 17/3, Mácsai 7. Cs: Baksa, Krajnyák 4, Oláh 3, Takács M., VILÁGI 15.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, felváltva estek a kosarak. Szinte minden támadás után változott a vezető csapat kiléte, majd a negyed derekán Szabó Norbert ügyes megmozdulásai után négy ponttal "meglépett" a nyugati együttes (13-9). Szollár Gergő próbált lelket önteni csapatába fővárosi részről, de magára maradt, így a negyed végéig tartotta 4-5 pontos előnyét a hazai csapat.

A második etapban tovább folytatta a soproniak üldözését a TF, a hazaiak Forrai Dániel és Jávor Barna távoli kosaraival tartották előnyüket. A vendégek jórészt büntetőik révén tudták tartani a lépést a SMAFC-cal. Magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a fővárosiak, a soproniak gyakran csak szabálytalanságok árán tudták megakadályozni a vendég akciókat. A félidő hajrájában a hazaiak sorra adták el a labdákat, Szollár révén pedig könnyű ziccerekkel a TF átvette a vezetést. Török Balázs és Mácsai Károly remek kis különcsatát vívott egymással a gyűrűk közelében, általában a védekező játékos került ki győztesen. A félidő végén Szabó szerzett szép közép-távoli duplákat, de az egységesebben kosárlabdázó TF-nél volt az előny (38-40).

A harmadik negyed első felében fej-fej mellett haladt a két csapat, látványos, színvonalas volt ekkor a játék. A negyed derekán Török a cserepadra került 4. személyi hibája után. A lepattanók tekintetében ekkor elsősorban a jól és eredményesen játszó Bódi Bence (17 pont, 12 lepattanó) révén a soproniak fölé nőtt a TF, amely egy 12-0-s rohamot produkálva meglépett ellenfelétől.

A záró szakaszban még rátett egy lapáttal a fővárosi csapat, közelről és távolról is egyaránt betaláltak a vendégek. Hamar 20 pont körüli előnyre tett szert a TF, amelyet a hátralévő időben tulajdonképpen könnyedén meg is tartott.

Fotók, Slide - AmbZolphoto

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus