Debreceni Egyetem: sikeres "hármasugrás"

A heti aktuális mérkőzése mellett két előrehozott találkozóját is megnyerte a héten a Debreceni Egyetem a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban.

A heti "aktuális" mérkőzése mellett két előrehozott találkozóját is megnyerte a héten a Debreceni Egyetem együttese a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság férfiak keleti csoportjában. A legértékesebb nyilván az érzelemdús, izgalmas csatában kivívott egri diadal a lehetett a debreceniek számára. A TF simán nyert Szegeden. Nyugaton a Szombathely elvette a BME-MAFC veretlenségét, a SMAFC "ráijesztett" a Közgázra, de végül fővárosi siker született. A Mosonmagyaróvár "lelépte" a Petőfi SE együttesét, a PTE-PEAC pedig egy remek meccsen nyert Veszprémben.

Keleti csoport:

Szegedi RSC - TFSE 76-110 (14-40, 20-26, 27-23, 15-21)
Szeged, Topolya sor 3., 40 néző. V.: Vadász, Tóth.
Szegedi RSC: Eperjesi 7/3, Horváth 16, Kereszty, MAYER 19/3, LISZKAI  11/3. Csere: Jegesi, KUBIK 11/3, Szűcs 4, Jáhni 4, Kéri 4. Edző:  Szablics Péter
TFSE: ARMAGHANI 22, KATONA 27/15, Király 4, SCERBINSKIS 16, FÜLÖP 11. Csere: FÉLIX 9, Hole, Horváth 7/3, KOVÁCS 8/3, Laman 6/3, Schubert, Világi. Edző: Boros Zoltán

A mérkőzés első negyedében egyértelműen a TF akarata érvényesült, a vendégek jó védekezésüknek, és a Szeged pontatlanságának köszönhetően rengeteg labdát szereztek, így lerohanásból szerzett könnyű kosarakkal jelentős különbséget alakítottak ki Katona Bence és Armaghani Ármin vezetésével. A hazaiak a mérkőzést 19 pontos,10 lepattanós dupla-duplával záró Mayer Ákos kosaraival próbáltak kapaszkodni. A második negyedben távolról veszélyeztettek a vendégek, viszont itt már kiegyenlítettebb volt a játék. 66-34-es állásnál fordultak a csapatok. A harmadik negyed egy hazai futással indult Liszkai Dávid, Horváth Róbert és Eperjesi Dániel vette a hátára a szegedi csapatot.

A túloldalon a szintén dupla-dupláig jutó Fülöp Botond (11 pont, 12 lepattanó) és Katona Bence jeleskedett a  pontszerzésben, mégis a Szeged nyerte a 3. negyedet. Az utolsó  játékrészben az előny megtartásán volt a hangsúly a  vendégeknél a hazaiaknak nem sikerült szorossá tenni a mérkőzést, biztos győzelmet szerzett a TF csapata.

Szablics Péter: - Az első negyed eredményén látszik, hogy nagyon
álmosan kezdtünk és pár játékosom enyhe náthával vállalta a meccset. Természetesen az is látszik, hogy az ellenfelünk több tagja is magasabb osztályban játszik, mint mi, de a második negyedtől nyújtott teljesítménye miatt büszke vagyok a csapatomra. Sikerült felpörögnünk, és új, gyorsabb ritmusban játszanunk. Gratulálok az ellenfélnek!

Boros Zoltán: - Úgy gondolom, hogy az első negyedben sikerült megfognunk a Szegedet annyira, hogy gyakorlatilag végig kitartson ez a különbség. Utána tartottuk az előnyt, ettől függetlenül gratulálunk a Szegednek!
 

EKE Eger - Debreceni Egyetem 70-73 (21-25, 15-18, 20-16, 14-14)
Eger, EKE Sportcsarnok 70 néző, V.: Takács, Lónáth.
Eger: Megyes, SZABÓ 15/15, Steier 8, VERES 21/9, Varga 6. Csere:  ILLÉS 12, SZICSÁK 6, Beák 2. Edző: dr. Váczi Péter
Debreceni Egyetem: KOZÁK M. 27/3, Pollák  5/3, KOZÁK B. 10/6, ASSZÚ 19/15, Gáspár 5. Csere: Szűcs B. 1, Oláh M. 2, Nemes 2, Orosz D. 2. Edző: Kovács Adrián

Jó mérkőzésre számíthattunk a Leányka úton, bár a hazaiaknál gondot okozott, hogy több játékosuk is sérülés miatt nem állhatott dr. Váczi Péter rendelkezésére. A debreceniek jól kezdték a mérkőzést, ültek a tripláik. A  hazaiaknak nem ment annyira a dobás, de harcos játékkal látótávolságon belül voltak, 4-el ment a Debrecen. A második negyedben is jól dobtak távolról a vendégek, s apránként, fokozatosan növelték előnyüket, de félidőben is 10 ponton belül volt az egri gárda. A 3. negyed elején a hazai csapat helyzetét tovább nehezítette hogy két újabb játékosuk lesérült, Varga Imrét pedig kiállították. A hátralevő 17 percre már csak 6 hadra fogható egri volt, ám ők hősiesen küzdöttek, s ekkor már távolról is be-betaláltak. Az érdekes, rendkívül izgalmas második félidő során a hazai csapat, ahol át is vette a vezetést rövid időre. A hosszabb padjának köszönhetően azonban a debreceni legénység - amelyből Asszú Ádám (19 pont, 10 lepattanó) és Kozák Bertalan (10 pont, 11 lepattanó) is dupla-dupláig jutott - frissebb maradt a hajrára. A végjátékban még volt labdája a fordításhoz az egri csapatnak, de nem tudtak vele élni.a hősiesen küzdő vendéglátók, így végül a debreceni együttes örülhetett a győzelemnek.

dr. Váczi Péter: - Nehéz megszólalni, amikor a csapatból eleve több a sérült, mint ahányan a kispadon ülnek. A végén már gyakorlatilag négyen voltunk, egy sérült játékost kellett becserélnem. A körülmények ismeretében azt kell mondjam, hogy fantasztikus csapatom van, fantasztikusat küzdöttek és mérhetetlenül büszke vagyok rájuk.

Kovács Adrián: - Több hullámvölgyünk volt a meccs közben. Annak kifejezetten örülök, hogy tudtunk egy erős Eger otthonában nyerni. Megyünk tovább, dolgozunk tovább! Gratulálok a csapatomnak.
 

Debreceni Egyetem - Debreceni Medikus SE 103-69 (22-18, 29-12, 29-13, 23-26)
Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 22., 20 néző. V.: Kokas, Nemes
Debreceni Egyetem: Pollák 8, CSOMOR  26/15, KOZÁK B. 24/6, FÁBIÁN 8, Szekeres 8/6.  Csere: Oláh 9/9, Nemes 8/6, Orosz 1, SZŰCS 11, Gólya. Edző: Kovács Adrián
Debreceni Medikus SE: Bujdosó 4, Mlcoch 6, Veszprémy 7, Kovács 9, CSIRPÁK 23/3. Csere: Fekete, Hajdu 2, Urbán 10/9, Nagy, Nyíri 8/6 Edző: Kovács István

Nagy iramban kezdődött a két debreceni csapat találkozója. Kovács Adrián fiai letámadással igyekeztek megnehezíteni Kovács István legénységének dolgát, azonban az első negyedben úgy tűnt, ez nem vezet eredményre. A második negyedben azonban a folyamatos és agresszív letámadásnak köszönhetően  fokozatosan ellépett az esélyesebb "hazai"; csapat, amely ellenfelénél  pontosabban játszva fokozatosan növelte előnyét. A harmadik negyedben nem  változott nagyot a játék képe, tovább "nyílt az olló". Mindkét csapat edzője bátran nyúlt a cserékhez, A negyedik negyedben aztán a lelkes medikus legénység  valamit "kozmetikázott" veresége mértékén, de a "vendéglátók" magabiztos győzelemhez egy pillanatig nem fért kétség. A dupla-duplát elérő Csomor Péter (26 pont, 10 lepattanó) és Kozák B. ponterős játéka megoldhatatlan feladat elé állította a DMSE gárdáját, amely csapatban elsősorban Csirpák Patrik villogott.

Kovács Adrián: - Szerettünk volna azoknak a játékosoknak is lehetőséget adni a mai meccsen, akik kevesebbet játszanak az U20, U23-as csapataikban. Összességében a mai tökéletes felkészülés volt az  előttünk álló megmérettetésekre. Gratulálok a csapatomnak, sok sikert kívánok az ellenfélnek a továbbiakban.

Kovács István: - Gratulálok az ellenfélnek, jó mérkőzést játszottunk, biztató volt a jövőre nézve.
 

NKE SE - Debreceni Egyetem 61-73  (12-21, 18-28, 17-11, 14-13)
Ludovika Aréna, 30 néző. V.: Sentényi, Czupi.
NKE SE: Polgári  7, Obermann: 6, Kováts B. 7, Kaló: 2, Tasnádi 4.
Csere: BARANYI 19/6, ROZS 16, Marton Á., Kovács T. Edző: Szekeres Dávid
Debreceni Egyetem: Pollák 17/6, Asszú 23/12, Fábián Sz. 2,  Kozák B. 3, Oláh M. 2. Csere: Szekeres F. 12/6, Nemes D. 9, Orosz 4, Berzi, Gólya 1. Edző:  Kovács Adrián

Nagy iramú mérkőzésen nyert a Debreceni Egyetem. Az első félidőben pontosabban játszottak, jobban használták ki a helyzeteiket a vendégek, ami jelentős előnyt biztosított nekik. Szünet után feljavult az NKE védekezése, a vendégek játékán pedig látszott, hogy három nap alatt ez volt a harmadik mérkőzésük. Látótávolságba, a 10 pontos lélektani határ közelébe kerültek az "izmos" dupla-duplával jelentkező Baranyi Péter (19 pont, 15 lepattanó) vezette hazaiak, de az NKE nem tudta megfordítani az eredményt, így jó első félidejének köszönhetően a Debreceni Egyetem csapata győzött, s három nap alatt a harmadik mérkőzését is megnyerte.

Szekeres Dávid: - Gratulálok a Debreceni Egyetemnek a győzelemhez, szimpatikus és összeszokott csapat képét mutatták. Csapatom belement a nyílt sisakos adok-kapokba, ami a Debreceni Egyetemnek ment ma jobban. Ettől függetlenül kiválóan helyt álltunk, erre a hozzáállásra lehet építeni.

Kovács Adrián: - Sajnos nem sikerült felpörögni a mérkőzésre, úgy, ahogy elterveztük. Ennek ellenére sikerült győznünk. Gratulálok a srácoknak, és további sok sikert az ellenfélnek!


Nyugati csoport:

SMAFC-Közgáz 49-66  (13-4, 8-23, 18-18, 10-21)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Hernicz, Rudasits.
SMAFC: TÓTH B. 11/3 Gottlieb 3, Tukovits 6, SZEGEDI 17, Barcza 6/3. Csere: Széplaki 6/6, Gáspár, Erdős, Kőfaragó, Nichter. Edző: Farkas Dávid
Közgáz: SEBESTYÉN 15/6, Haris 9/9, Bános 2, MÁRIÁS 12/3, Debreceni. Csere: Úr 6, Harsányi, Bernacchini 2, Vincze 2, VÖRÖS 18/12  Edző: Vladár Csaba

Az első negyedben a hazai csapat meglepte az esélyesebbnek számító  vendégcsapatot. A végül 17 pontos, 15 lepattanós dupla-dupláig jutó Szegedi Márton által vezetett soproni gárda megnyerte az első negyedet 9 ponttal, 13-4-re. A második negyedben Sebestyén Dávid vezérletével a Közgáz magára  talált, ez ellen nem is volt Tukovitséknak ellenszerük, a 2. negyedet 23-8-ra a Közgáz nyerte. A félidőben 21-27-es vendég vezetéssel fordulhattak a csapatok. Ezután ismét "felpörgött" a hazai csapat, de a Közgáz tartani tudta előnyét, a  3. negyedet döntetlenre (18-18) "adták" a felek. A negyedik negyedben  kijött a rotációk közötti különbség, a SMAFC elfáradt, a vendégek pontosabban játszottak, így végül Vörös Miklós tripláinak köszönhetően biztos(nak látszó) 17 pontos győzelmet aratott a Közgáz.

Farkas Dávid: - Az agresszív védekezésünknek köszönhetően jól kezdtük a mérkőzést, hiszen mindössze egy büntetőt és egy hárompontos kosarat kaptunk az első negyedben. Sajnos, ahogy haladtunk előre a mérkőzésben, egyre jobban elfáradtunk és kijött a két csapat közti különbség, de ezt a különbséget ezen a mérkőzésen irreálisnak tartom, hiszen kis szerencsével és a végjátékban hozott pár jobb döntéssel tíz ponton belül maradhattunk volna a bajnokság egyik legerősebb csapata ellen. Gratulálok az ellenfélnek és a csapatomnak és örülök, hogy hatalmas szurkolótábor előtt léphettünk ma pályára. Köszönjük a  szurkolást! Jó Szerencsét!

Vladár Csaba: - A Sopron részéről jó döntés volt a zóna választása ellenünk, mert nagyon körülményesen játszottunk ellene, nehezen találtuk meg a ritmust. Amikor jól védekeztünk, abból volt pár jó gyorsindításunk, ez hozta meg a sikert. Sajnos a dobásaink ritmusával gond volt a támadásunkban. Köszönöm a játékot a Sopronnak és további sikereket kívánok nekik.
 

Veszprémi ESC - PTE-PEAC 79-88 (24-29, 16-21, 15-21, 24-17)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 30 néző. V.: Sebesi, Dr. Vajda.
Veszprémi ESC: NOVÁK 28, Veingartner 6, LENGER 12/3, KACSKÓ
21/15, Schmitz 9. Csere: Kovács 3. Edző: Mónus Péter
PTE-PEAC: BOKOR  9/6, SCHUJ 21/12, Halász 9/3, NYULÁSZ 15/3, FUTÓ 23. Csere: Iveszics 3, Major 3/3, Tombor 5/3. Edző: Földi Sándor

Jobban kezdtek a vendégek, 4-5 ponttal elhúztak, és a kosarakban gazdag, jó iramú etap végéig tartották előnyüket, 29-24-re nyerve az első 10 percet. A 2 negyed első  felében, felváltva estek a kosarak, a félidő hajrájában pontosabban játszottak a pécsiek, akik ezt a szakaszt 21-16-ra megnyerve 10 pontos előnnyel mehettek a szünetre.

A 3. negyed elején az "öltözőben maradt" a hazai csapat, gyorsan 19 pontra "hízott" a látogatók előnye az ekkor egyénieskedve játszó a vendéglátókkal szemben. A 4. negyedben nagyot változott a játék képe és a hazai gárda nagyot küzdve 5 pontra is felzárkózott, de ekkor jött egy "gyilkos" pécsi tripla. A végén felváltva estek a kosarak, így 9 ponttal megérdemelten nyert a vendégcsapat. A PEAC részéről a Schuj Márton-Futó Balázs tengely emelhető ki. Előbbi 21 pontot és 6 gólpasszt, utóbbi 23 pontot 12 lepattanó (6 támadó) tett a közösbe, de Nyulász Barnabás (15 pont, 7 lepattanó) és Bokor Zoltán (9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is hasznos játékkal járult hozzá a vendégek sikeréhez. Hazai oldalon Lenger Levente (12 pont) - Novák Patrik (28 pont 9 lepattanó (5 támadó), 10 kiharcolt fault és 8 gólpassz)-Kacskó Csaba 21 pont 9 lepattanó) trió szállította a pontokat és Schmitz Dávid 12 lepattanója emelhető még ki.

Mónus Péter: - Gratulálok az ellenfélnek és persze játékosaimnak. Nagyon jó iramú, jó mérkőzést játszottunk. Sajnos az összeszokatlanság, edzés hiány kiütközött, de jól küzdöttünk. A PEAC  csapata extrán dobott mezőnyből, ami döntő lett, mi pedig nagyon rosszul büntetőztünk. Nagyon remélem, lesz idén olyan mérkőzésünk amelyen teljes kerettel tudunk kiállni, nincsenek betegek, sérültek.

Földi Sándor: - Jó mérkőzés volt. Mind a két csapat jól dobott, nekünk centerben volt egy kis magassági fölényünk, ezzel kötöttük a védőket, valamint bedobtuk, amikor a legjobban kellett a helyzeteinket, így sikerült kiharcolnunk a győzelmet.
 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem - PTE-EMES Petőfi SE 100-50 (28-8, 27-14, 24-14, 21-14)
Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 50 néző. V.:  Hernicz, Rokob.
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: GEIGER 20/12, Tóth 5/3, Rátvay 6,  HORVÁTH Á. 18/6, DOMSITZ 36. Csere: Kovács 2, Mántity D. 5/3, Füzi 6,  Iváncsics 2. Edző: Laky Tibor
PTE-EMES Petőfi SE: Fülöp, Kiss 8, Fűzy 5, Kárpáti 8, Buday-Sántha 2.  Csere: Mándity 6/3, Pungor 4, Szavai 2, Gáspár 7, Kovács A. 6/3,  Marton 2. Edző: Petőfi Áron

A mérkőzés elején "villámrajtot" vett a vendéglátó csapat. Magabiztos játékokból a pécsi egyetemisták időkérése sem tudta kizökkenteni a hazai kosarasokat. A második etapban a mosonmagyaróvári alakulat két dupla-duplát elérő játékosa, Marton Domsitz (36 pont,12 lepattanó) és Horváth Ádám (18 pont, 14 lepattanó) vezérletével tovább uralta a játékot, a palánk alatti dominanciából adódóan. Így a nagyszünetre tetemes hazai előnnyel mehettek az öltözőbe a csapatok. A második félidőben néhány nem sokat változott a játék képe, így a Széchenyi Egyetem csapata, amelynek játékát a szintén dupla-duplával záró Geiger Bálint (24 pont, 10 gólpassz) remekül szervezte - fölényes győzelmet aratott.

Laky Tibor: - Ahhoz, hogy a célunkat elérjük ma győznünk kellett és ez  sikerült. Gratulálok a fiúknak a győzelemhez és az idény eddigi legjobb dobó százalékához.

Petőfi Áron: - Gratulálok a Mosonmagyaróvár csapatának, a játék minden elemében jobbak voltak nálunk.
 

Szombathelyi ESE - BME-MAFC 79-69 (21-17, 15-20, 21-13, 22-19)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 40 néző, V.: Esztergályos, Csák.
SzoESE: HORVÁTH 2, CZUKOR 27/3, MÉSZÁROS 20/3, Schveighoffer 8/3,  Oroszi 3. Csere: Papp 7/3, Földesi 6/3, Sinkovits 6, Soós. Edző: Kéri Péter
BME-MAFC: Schaul 2, FEHÉR 13, Csepregi 2, Tálos 19, TÓTH 18. Csere:  Lukács 3/3, Velenyák, FEKETE 12. Edző: Tiba Klára

Az eddig veretlen és listavezető BME-MAFC látogatott Szombathelyre. Bár több hiányzó volt hazai oldalon jó ritmusban kezdte a meccset a  SzoESE. Azonban a negyed végére változott a játék képe és 4 pontra zárkóztak a vendégek. A második negyedben lendületben maradt a BME-adta, amihez nem alkalmazkodott jól a SZOESE. Bár a budapesti pontokra általában volt válasz, félidőben 1 ponttal a vendégek vezettek.

A szünet 10 percében Kéri Péternek sikerült felrázni csapatát, akik egy más  mentalitással érkeztek vissza a pályára. Ennek meg is lett az eredménye. Változott a játék ritmusa. Tiba Klárának kellett néhány perc után időt kérnie. Ez sem változtatott a játék képén, a hazai  csapat ekkor főként Czukor Bence és Schveighoffer révén növelte előnyét. Bár  többször közel volt a szombathelyi csapat a lélektani 10 pontos előny megszerzéséhez, ezt nem sikerült elérni. Az utolsó játékrészt 57-51-es vezetéssel várta a hazai csapat. A záró negyed első öt percében a védekezésre helyezték a hangsúlyt a csapatok. 5 perc alatt  összesen 7 pont született. Kéri Péternek ekkor időkéréssel sikerült  rendezni a csapata támadójátékát és 4 perccel a vége előtt 11 ponttal vezetett a SZOESE. Bár még egyszer 5 pontra tudtak zárkózni a fővárosiak, Sinkovits utolsó 20 másodpercben elkövetett labdaszerzéseinek köszönhetően 10 ponttal győztek a hazaiak. Szombathelyi oldalon Czukor Bence múlt heti formáját átmentve egy erős dupla-duplával (27 pont, 10 lepattanó) 35 VAL-t hozott össze. A vendégeknél pedig Fehér Ákos (13 pont, 10 lepattanó) és Fekete József  (12pont, 11 lepattanó) produkált jó teljesítményt.

Kéri Péter: - Ismét sok hiányzónk volt, és olyan ötössel kezdtünk, amilyennel talán még soha nem játszottunk. Ennek ellenére jól kezdtünk, de hamar kapkodóvá vált a játékunk. Szünet után sikerült ritmust váltanunk és ezzel tudtuk kiharcolni a győzelmet.

Tiba Klára: - Színvonalas mérkőzést játszottunk. A harmadik negyedben a hazai csapat ritmust váltott és ekkor sok hibával játszottunk, ami ezen a meccsen nem fért bele.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus