Debreceni és szombathelyi diadal a fővárosban

A múlt héten folytatódtak a küzdelmek az egyetemi és főiskolai bajnokságban (MEFOB). Nem volt túl jó hetük a fővárosi együtteseknek, az ELTE férfi és a Közgáz női csapata is hazai környezetben maradt alul, a BME-MAFC pedig bár tartalékosan helytállt a bajnok otthonában, vereséggel térhetett haza Szombathelyről.

NŐI KELETI CSOPORT

Közgáz-DEAC 69-71 (17-19, 20-11, 22-20, 10-21)

Közgáz: Kovács P., SHIRIAN 19, VÁSÁRHELYI 20/3, Imre 2, ABAHÁZY 18. Cs: Légrádi 2, Szalay 2, Donkó 2, Filipowicz 2, Szóráth 2.

DEAC: GÁL 25, Szabó 9/3, Jávor, Chvatal 2, GÖTTLINGER 23/15. Cs: STEKLER 7/3, Papp 5/3.

Göttlinger Anna triplájval, majd Gál Annamária duplájával indított a DEAC, s a Közgáz elsősorban Vásárhelyi Kinga, valamint Shirian Fatime révén az egész első negyedben üldözte ellenfelét. Amikor a DEAC közelébe értek a hazaiak, valaki mindig villant a debreceniektől, hol Szabó Réka, hol Gál, hol Göttlinger, ráadásul a hazaiak "maguk alatt vágták a fát" azzal, hogy sok büntetőt kihagytak. A második szakasz elején folytatódott az üldözőverseny, abban, hogy a DEAC továbbra is a Közgáz előtt járt, jelentős szerepe volt az ügyesen "beszálló" Stekler Kamillának. A szakasz közepén Vásárhelyi Kinga parádés sorozatának köszönhetően egy 10-3-as rohammal és 7 pontos előnnyel zárta a félidőt a Közgáz.

Ahogy a meccs, a második félidő is Göttlinger-triplával indult, s Szabó találata után a vendégek ismét ott lihegetek a fővárosiak sarkában. Ekkor azonban a Közgáz újított, a mindkét palánk alatt vitézkedő Abaházy Anna, valamint Shirian jóvoltából a szakasz közepén 9 ponttal ismét elléptek a hazaiak, akik rengeteg lepattanót szedtek vissza a DEAC palánkja alatt. Gál ekkor szinte egymaga tartotta versenyben ügyes találataival a vendégeket, ám a negyed hajrájában Légrádi betörés utáni kosarával 11 pontra nőtt a távolság a felek között, a DEAC egyik legjobbja, Göttlinger pedig faultproblémák miatt a padon ült.

A záró szakaszban fokozta a nyomást védekezésben a hazaiakon a DEAC, és ez kizökkentette addigi ritmusából a Közgázt. Fokozatosan elbizonytalanodtak a hazaiak, Gál mellé felnőtt a visszatérő Göttlinger, aki újabb triplával vétette észre magát. Fogyott a labdákat eladó, kapkodó hazai csapat előnye, megérezte az esélyt a DEAC. Abaházy és Vásárhelyi ugyan villant hazai részről, ám Papp Alexandra hármasával 1-re zsugorodott a hazai előny. Göttlinger előbb büntetőből egalizált, majd újabb triplájával fordított a DEAC. A hazaiaktól ekkor előbb az addig társai kiszogálásában jeleskedő Szalay Viktória, majd Vásárhelyi is betalált, aztán Szabó Réka szerencsésnek tűnő találatával újra a DEAC-nál volt az előny. A Közgáz eladta a labdát, majd gyors faultolásba kezdtek játékosai. Nem egészen 6 másodperccel a vége előtt 70-69-nél Göttlinger állt a büntetővonalra. Az első büntetőt biztos kézzel értékesítette, a másodikat pedig csapata számára talán a legjobb módon kihagyta, mert így a Közgáz nem tudott időt kérni, s rendes helyzetet sem kialakítani, Kovács Petra a félpálya közeléből elhajított labdája nem veszélyeztette a DEAC kosarát.

A lepattanó harcot 52-31-re nyerő Közgázból hárman is, Vásárhelyi (20 pont, 12 lepattanó), Shirian (19 pont, 10 lepattanó) és Abaházy (18 pont, 16 lepattanó) dupla-duplát értek el, mégis a gyenge büntetőzés (4/14 28,6%) és triplázás (1/13 7,7%) miatt alulmaradt a hazai együttes. A DEAC elsősorban annak köszönhette sikerét, hogy játékosai idegenben kitűnőnek mondható 8/19, 42,1%-os találati aránnyal dobták a triplákat, Gál pedig 25 ponttal és 10 lepattanóval - hasonlóan a 3 közgázos lányohoz - dupla-duplával zárta ezt a remek, fordulatos, izgalmas meccset.


EKF EVSI - NyF SE 25-115 (5-35, 7-22, 7-27, 6-31)

Eger: TAKÁCS P. 10, Mizser 3, Kovács B. 2, NÁDUDVARI 5/3, Szöllősi 5. Cs: Pócsik.

Nyíregyháza: TAKÁCS A. 19/15, FEKETE 26/6, GÖMZE 16/6, LIZÁK, 26 PÁLL 22. Cs: Szabó 2, Szabolcsi 4.

Lizák Kitti kosarára Szöllősi Dóra azonnal felelt, ám ezt követően zsinórban 23 pontot szereztek a nagyobb tudású vendégek a lelkes, de sok labdát eladó hazaiakkal szemben. Végig nagy fölényben játszottak a nyíregyháziak, bár a második negyedben hazai részről Takács Petrának voltak villanásai, Nádudvari Flóra pedig triplát dobott. A Takács Anna, Fekete Dóra, Lizák Kitti és Páll Vivien vezette nyíregyháziaknál a korábban kevesebb lehetőséghez jutó kosaras lányok is bőven kaptak lehetőséget. A papírformának megfelelően fölényesen nyertek a nyíregyháziak.

 

FÉRFI KELETI CSOPORT

EKF SE - USC Szeged 109-60 (27-20, 29-18, 32-9, 21-13)

Eger: Tóth Z. 4, KIS S. 9, FÜLÖP 18/6, VARGA I. 24, Csákvári 9. Cs: Ungi 10, CSABÁK 7/3, Jakab 5, BEÁK 12/6, MEGYES 6, Frey 3/3.

Szeged: Horváth R. 11/3, Masa 12/6, FEHÉR 16/6, Kamenik 6, HALÁSZ 12, Cs: Liszkai 3.

8-3-mal indított az Eger a tartalékos szegediek ellen, ám Masa Tamás vezérletével egy 8-0-lal a negyed közepén fordítottak a mindössze 6 játékossal érkező vendégek, akik felbátorodtak, s a 7. perc végén Fehér Ádám triplájával már 18-13-ra vezettek. A negyed utolsó bő 2 percében az egriek "robbantottak", s egységes teherviseléssel egy 14-2-vel nem csak fordítottak, de el is húztak ellenfelüktől. A második negyed első felében hatékony támadójátékot bemutatva 2 pontra feljöttek a vendégek. Ebbe azonban bele is fáradtak, az Eger újított, és a pontjai nagy részét erre az időszakra "sűrítő" Csabák Balázs vezérletével egy 21-5-ös száguldást bemutatva a félidő utolsó 5 percében megnyugtató előnyre tett szert.

Szünet után még rátett egy lapáttal az Eger, s az erejével egyre inkább elkészülő szegedi csapattal szemben Varga Imre és Beák Balázs vezérletével, egy 13-2-es rohamot bemutatva eldöntötte a meccset a maga javára. A folytatásban az elfáradó szegediekkel szemben egri oldalon a korábban kevesebb lehetőséghez jutó kosarasok is bőven kaptak időt a bizonyításra. Varga Imre tartja remek formáját, rontott dobás nélkül szerzett 24 pontot, s mellé 15 lepattanót. Szegedi részről Fehér Ádám ért el dupla-duplát (16 pont 11 lepattanó).

 

FÉRFI NYUGATI CSOPORT

ELTE-BEAC - SzoESE 55-70 (14-14, 10-22, 16-11, 15-23)

BEAC: Mokos 4, BUZA 19/6 , BOGNÁR 8, CZIMER 7/3, DÉVÉNYI 12. Cs: Gyurcsányi 4, Cseri, Molnár, Szentesi, Mayer, Jakucs 1.

Szombathely: SIMON B. 11/9, Földesi 2, Novák 6, MÉSZÁROS 19/6, Szabó B 2. Cs: Bazsó 7/3, NÉMETH A. 10/6, PERÁK 4, KOZMA 9/9, Kerekes.

"Pattogós" zónával kezdtek a hazaiak, s ezzel meglepték a kezdetben kissé tompának tűnő címvédőt. A szombathelyiek körülményesen támadtak, több labdát eladtak, s hiába kért időt 8-2-es BEAC-vezetésnél Kéri Péter, tovább nőtt a SzoESE hátránya. Szerzett labdákból könnyű ziccerekkel 14-4-re elhúztak a hazaiak. Bazsó Brúnó "színre lépésével" szervezettebb lett a bajnok játéka, az ELTE-BEAC viszont úgy, hogy nem tudott könnyű kosarakat szerezni, felállt védelem ellen szenvedett. A vendégek a 6. és a 13. perc között egy 16-0-t "repesztve" elsősorban Mészáros Máté eredményessége révén fordítottak. A második negyed közepén már 11 ponttal vezetett a SzOESE. A szakasz második felében elsősorban Buza Dániel jóvoltából kiegyenlítetté tette a játékot a BEAC, a félidő azonban Simon Bence hárompontosával és 12 pontos vendég vezetéssel zárult. 

A harmadik negyed első felében tartotta 10 pont körüli előnyét a Szombathely, majd a szakasz közepén Czimer Máté és Dévényi Gábor 6 pontra felhozta a hazaiakat. Ekkor Németh Armand emelt be egy "gyilkos" triplát, majd Bazsó is betalált távolról, s hamar megduplázódott a különbség. Ekkor azonban Buza beemelt két duplát, majd egy triplát, 5 pontra faragva csapata hátrányát. A negyed Novák Bence büntetőivel, s a bajnokcsapat 7 pontos előnyével zárult. A záró 10 perc pedig Németh, valamint Kozma Norbert révén két vendég triplával indult, a különbség pedig 13 pontra nőtt, s ezt követően már nem volt annyi a hazaiakban. hogy szorossá tegyék az összecsapást. Németh Armand 10 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával segítette győzelemhez a Szombathely csapatát, és döntő volt, hogy a cseresorok különmeccsét a vendégek 30-5-re nyerték.


SzoESE - BME MAFC 76-70 (20-13, 10-11, 24-16, 22-30)

SzoESE: SIMON B. 12/3, FÖLDESI 12., Novák B. 2, MÉSZÁROS 11/3, Szabó B. 4. Cs: BAZSÓ 16/3, Horváth A. 3/3, Perák 7, Németh A. 5/3, Gábor 4.

BME-MAFC: BARTA B. 22/6, Dobos 7/3, Bedőcs 2, Szálas 8/3, Gergely 6. Cs: HORVÁTH M. 16/6, Somodi, MIHÁCZI 9, Galambos.

Két meghatározó játékosa, Mihalics Gábor és Tóth Lóránt nélkül látogatott a címvédő otthonába a BME-MAFC, amely az esélytelenek nyugalmával, bátor, pontos játékkal a meccs elején meglepte a Szombathelyt. Barta Bence vezérletével 7-4-re, 9-6-ra, majd 13-10-re is vezettek a vendégek. A negyed második fele már egyértelműen a hazai együttesé volt, amely két padról beszálló játákosa, Bazsó Brúnó és Horváth Attila egy-egy triplájára építve 10-0-s 4 perccel, s 7 pontos előnnyel zárta a nyitó 10 percet. A második szakasz elején több mint 2 percig nem született kosár, majd Mészáros Máté a hazai csapat szekerén tolt egyet. Küzdelmes volt a játék, a szakasz közepén egy cserejátékos, Miháczi Ádám villanásaival egy 8-0-s "részhajrát" bemutatva 1 pontra feljöttek a vendégek. A félidő végén ismét Bazsó lépett elő vezérré hazai részről, s elsősorban az ő eredményességének volt köszönhető, hogy szünetben 6 ponttal vezettek a hazaiak.

Szünet után Mészáros és Szálas Gábor "váltott" gyorsan triplát, majd Földesi Marcell ügyes megmozduásaival 10 pontra nőtt a hazai előny. Ekkor centere, Gergely István tartotta versenyben a vendégeket. Simon Bence triplájával 10 pont fölé nőtt a címvédő előnye, s a negyed végén Perak Denis pontjaival tovább távolodott ellenfelétől a SzoESE, amelyet ekkor Miháczi próbált versenyben tartani. Simon Bence jóvoltából a záró etap elején 16 pontosra nőtt a távolság a két fél között, biztos győztesnek látszott a címvédő. A fővárosi legénység azonban nem adta föl. Egy 8-0-s rohammal megfelezte hátrányát a Barta vezette MAFC, amelyből Horváth Márton triplával jelentkezett, ám Földesi átlendítette a kisebb holtponton a hazaiakat. A vendégek minden mindegy alapon triplákkal operáltak - sikerrel, Barta és Horváth újabb hármasaira építve a 37. percben 3 pontra feljöttek a vendégek, s Németh Armad elrontott büntetői után volt lehetőségük tovább zárkózni. Ez azonban nem sikerült, Gábor Máté 1, s Bazsó 4 jó büntetője, valamint Földesi találata révén ismét megugrottak a hazaiak. A végén Dobos Viktor és Szálas révén is beemelt egy-egy triplát a remekül küzdő MAFC, ám ezzel csak csökkenteni tudott hátrányán a vendégcsapat, fordítani már nem.


Fotók: Közgáz-DEAC: Práczki Péter
SzoESE-MAFC: Hurtik Péter (Slide)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus