Egyetemi bajnokság: Nagyarányú győzelmek a nőknél

A Debrecen és a Szombathely szorosabb találkozókat nyertek a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női mezőnyében, a TF, a Közgáz és a PTE-PEAC viszont nagyarányú győzelmeket könyvelhettek el.

 

Női keleti csoport

Debreceni Egyetem - USC Szeged 61-43 (8-14, 22-17, 13-8, 18-4)

Debrecen, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női keleti csoport

DEAC: Gál 3, Szabó 4, GÖTTLINGER 19/3, FÖLDVÁRI 12. Cs.: ÚJ 11/9, Szendrei 4, Foltin 4, Gyulai 2, Papp, Szabó E.

Szeged: KŐHÁZI 14/6, Horváth Zs. 4, Nagy L. 4, FÖLDI 15, Jáhni 4. Cs.: Balog E. 2, Karlócai Zs., Boros E. 

Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd 6-4-es hazai vezetés után a negyed utolsó 7 percét egységes csapatmunkával 10-2-re nyerte a Szeged az ekkor sokat hibázó hazaiakkal szemben, így 6 pontos vendég vezetéssel zárult a szakasz. A második negyed szegedi kosárral kezdődött, majd "beindult" az előző kiírás ezüstérmesének addig igencsak "csikorgó" hazai támadó gépezete. Egy 8-1-gyel 3 perc alatt 1 pontra feljött a DEAC, sőt a negyed közepén Göttlinger révén fordítani is tudott.

A túloldalon a Földi-Kőházi kettős lendült bele, visszaszerezte a vezetést a Szeged. Izgalmasan alakult a félidő hajrára, Új Eszter két triplájával visszaszerezte a vezetést a DEAC, de Kőházi is kedvet kapott a hármasok dobásához, ő is beszórt kettőt távolról, így félidőben 1 ponttal a vendég Szeged vezetett. Szünet után a "darabra" és minőségre egyaránt hosszabb kispaddal rendelkező debreceniek fokozatosan őrölték fel a Szeged ellenállását. A befejező 10 perc már nagyon egyoldalú lett, így érdekes mérkőzésen.


EKE EVSI-Közgáz SC és DSK 30-138 (5-28, 5-42, 10-34, 10-34)

Eger, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női, Keleti csoport, 15 néző. V: Lónáth, Bene.

EKE EVSI: Hriczó 0, Zsoldos 4, Szőllősi 2, Druzsba 9, PAPP 15. Cs: Nádudvari 0, Baráth 0, Pócsik.

Közgáz: DOKTOR28, Szekeres 14, Donkó 6, BAUER 21/3, IMRE 24. Cs: ABAHÁZY 13, CSIKÁSZ 31.

A fizikai és képzettségbeli különbség hozta ezt a nagyarányú Közgáz győzelmet. Az egriek nem tudták megismételni a múltkori összeszedettebb játékukat. Az őszi szünetben elmaradt edzéseknek is betudható ez. A nagy különbség ellenére végig elszántan, motiváltan játszó fővárosiak teljesen megérdemelten nyertek ekkora különbséggel is.

 

Női nyugati csoport

ELTE BEAC - SzoESE 49-60 (6-11, 17-18, 16-16, 10-15)

Tüskecsarnok, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, 15 néző. V.: Kruk, Pohánka G.

ELTE-BEAC: GAÁL E. 8, KULCSÁR 10/6, Farkas 2, Gundel-Takács 8, Csáktornyai 10. Cs.: REGEDÁNSZKI 11.

Szombathely: GUSZTAFIK 18/3, JAKUBOVICS 7/3, Pados 10/6, Feigl 7, USZKAI 10. Cs.: Kovács K. 8.

Igen nehezen melegedtek be a csapatok - főleg a hazaiak. Az első negyed közepén 5 ponttal ellépett a Szombathely, s ettől kezdve végig a vendégek vezettek. Küzdelmes, kemény, de elég sok hibával tarkított játék folyt a pályán. A hazaiak többször is szorossá tették a meccset, ám a vendégektől mindenki hozzátette a magáét a győzelemhez, a kritikus helyzetekből rendre a szombathelyiek jöttek ki jobban, hazai részről ilyenkor mindig jött egy-egy kihagyott ziccer vagy eladott labda, amit a vendégek büntettek.

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a záró szakaszban, amikor éppen feljövőben volt az ELTE-BEAC, a nem sokkal korábban eladott labdája után a vendégek legjobbjával, Gusztafikkal szemben sportszerűtlen hibát elkövető Kulcsár igen sportszerűen elismerte: róla ment ki a labda, holott a játékvezetők a hazaiaknak akarták adni. A záró szakaszra belefáradt ellenfele üldözésébe a hazai csapat, Pados két triplája törte meg végleg az ELTE-BEAC ellenállását, értékes győzelmet arattak a tartalékos vendégek.
 

Veszprémi Egyetem - PTE PEAC 45-94 (16-24, 9-16, 11-25, 9-29)

Veszprém, nemzeti egyetemi kosárlabda bajnokság, női nyugati csoport, 20 néző, V.: Rácz, Szőcs.

VESC: Szabó 7/3, DEÁK13/3, Nagy 2, Frank 4, Gergácz 10.  Cs.: GUTAI 9

PTE-PEAC: RICK 16, Lenti, RAUS 19/9, HERENDI 10, OROS 15/9. Cs.: Grijalvo 4, Gyuricza 10, VARGA 8, Balázs 2, VITÁRI 12, Viena, Kiss. 

Bár a mérkőzés kimenetele, a nagyobb tudású vendégek biztos sikere egy pillanatig sem volt kérdéses, a hazai lelkes csapat az első félidőben időnként ügyesen kombinálva Deák, Gergácz és Gutai révén egyes időszakokban felnőtt a nagyobb tudású pécsi csapathoz. Szünet után elfáradtak a hazaiak, pontatlanná vált játékuk, rosszul dobtak a veszprémiek. A 12 játékost szerepeltető pécsi csapat ugyanakkor Oros és Raus tripláinak, valamint elsősorban Rick, a 12 pontos, 10 lepattanós dupla-duplát elérő Vitári eredményes palánk alatti játékának, valamint Varga (8 pont, 11 lepattanó, 6 szerzett labda, 7 gólpassz) hatalmas mezőnymunkájának köszönhetően fokozatosan egyre nagyobb fölénybe került, s végül fölényes győzelmet aratott.


TFSE - Széchenyi Egyetem Győr 101-44 (37-11, 15-16, 28-11, 21-6)

Alkotás u., Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női nyugati csoport, 30 néző. V.: Győrfy, Szájer.

TFSE: MÁNYOKY 31/21, GEREBEN 12, KARLÓCAI 9. VARGA B. 23, NÉMETH A. 18. Cs.: Kováts G., Sándorfi D., Szeli 8.

Győr: Gosztola L. 6, Chroméj 10, Horváth D., NAGY R. 11, TÖRÖK B. 13. Cs.: Erős F., Hajdinák 2, Gyöngyösi 1, Balla, Boronkay 2.

Az első negyedben bajnokhoz méltó, lehengerlő játékot nyújtott a TF, amely amellett, hogy jó védekezésből villámgyorsan átcsapva támadásba sok könnyű kosarat szerzett, felállt védelem ellen is remekül játszott és dobott Mányoky Judit távolról, Gereben LÍvia középtávolról, Varga Barbara és Németh Alma jóvoltából pedig közelről - miközben a 21 lepattanót szerző Karlócai Julanna hatalmas mezőnymunkát végzett.

A második negyedben csökkent a hazai koncentráció, a Győrnek volt tartása, Nagy Rebeka és Török Barbara eredményes játéka révén 11-4-re nyerte a második negyed első felét. A félidő végén Mányoky a támadóidő lejártát jelző dudaszó pillanatában dobott vagy 9 méterről "fordulásból" palánkos triplát. Szünet után nem nagyon törődtek a védekezéssel a csapatok, a TF Mányoky és Varga jóvoltából növelte előnyét, s végül fölényesen nyert az erejével a végére elkészülő  győri csapattal szemben.
 

ELTE-BEAC - Szoese Fotó: Botár László
DEAC-Szeged Fotó: Göttlinger József

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus