Egyetemi Eb: A TF veretlenül csoportelső

A TFSE női csapata második meccsét is nagyon simán megnyerte a miskolci Egyetemi Eb-n, ezzel csoportelsőként jutott tovább, a házigazda Miskolc és a Debrecen férfi együttesei azonban egy-egy újabb vereséget könyvelhettek el lengyel és francia ellenfelükkel szemben.

A kosarsport.hu beszámolója a női mérkőzésről::

TFSE - Észt Élettudományi Egyetem 70-22, (21-7, 16-10, 21-0, 12-5) 

TFSE: MIHÁCZI 13, GEREBEN 10/6, Karlócai 4, NÉMETH A. 8, Varga B. 4. Cs.: Kováts G. 4, SHIRIAN 12, Magyar B. 2, Szeli 7, Czivinger 2, Sándorfi R. 2. 

Gereben Dorka kosarára triplával feleltek az észtek, majd 5-3-ra is a balti lányok vezettek, ám ezt követően Gereben hármasaira építve, valamint elsősorban Németh Alma és Karlócai Julianna révén egy 14-0-s rohammal lényegében eldöntötte a meccset a maga javára a TF csapata. Remek volt a hangulat, a magyar lányokat több férfi alakulat is buzdította, de az észtek férfi csapata is próbálta hangerőben felvenni a versenyt a lányainkkal erősen szimpatizáló spanyol és osztrák srácokkal. Mondjuk a spanyol fiúknak mindegy volt, ők az észt kosaraknak is örültek. 

A második szakasz két TF-kosárral indult, közel 20 pontosra nőtt az előny. Boros Zoltán látva az érezhető jelentős tudáskülönbséget, elkezdte forgatni csapatát. A tegnapi meccsel ellentétben most a padról érkező játékosok valamivel nehezebben melegedtek be, egy 5-0-s részhajrát produkáltak az észt lányok. A magyar női bajnok hosszabb kosárcsendjét Shirian Fatime törte meg, majd Magyar Bianka kosara után ismét 15 pontra nőtt az előny. A félidő hajrájában Gereben és Németh vezérletével 20 pontosra nőtt az előny - a spanyol srácok találataik után mindkettőjüket éltették, skandálva keresztnevüket. 

Szünet után közel 3 percig nem esett kosár, majd Miháczi Diána szinte center módra, a nála is alacsonyabb észt lányt beforgatva talált be, majd támadó pattanó után ismét ő volt eredményes. A szakasz első felében csak a TF irányítója villogott, zsinórban 10 pontot szerzett, s ezzel 30 pontosra nőtt az előny az érezhetően fáradó észt csapattal szemben. A negyed közepén Boros Zoltán leültette csapata kezdőötösének tagjait, de Shirian Fatime révén tovább nőtt a különbség. A szakasz végén az volt a kérdés, lenullázza-e ellenfelét a negyedben a TF, azaz eléri-e, hogy ellenfele ne tudjon pontot szerezni. Nos, elérte. A találkozónak gálameccs jellege lett, nagy üdvrivalgás fogadta a záró szakasz közepén a második félidő első észt kosarát. Sporttörténelmi pillanatnak lehettünk tanúi, az időnként önmagukat szórakoztató külföldi kosaras srácok, e meccsen, mint szurkolók, hangos referee, referee kiáltásokkal a játékvezetőket éltették - lehet, arra az időszakra gondoltak, amikor később még élesben is találkoznak... az egyik spori talán túlságosan is a gálahangulat hatása alá került. 

Az osztrák és a spanyol srácok abszolút képbe kerültek a magyar női keresztneveket illetően. A pályán közben a TF cseresorának tagjai és az észt csapat játékosai között elszánt, helyenként igen kemény küzdelem dúlt, a TF fölényes győzelmét nem fenyegette veszély. Minden pályára lépő TF-játékos szerzett kosarat, a magyar női egyetemi bajnok veretlenül lett csoportelső. Holnap zárulnak a csoportmérkőzések a hölgyeknél, a TF szabadnapos lesz, s csak holnap dől el, kivel játszanak Miháczi Diáék a legjobb négy közé jutásért. 


A kosarsport.hu beszámolója a két férfi mérkőzésről:

Miskolci Egyetem - Marie Curie Skladowska Egyetem (lengyel) 49-56 (12-20, 14-14, 8-16, 17-8) 

Miskolc, Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság, 500 néző. V.: Pacuraru (román), Quintero (spanyol) 

Miskolc: Szögi 5/3, TAKÁCS 11/6, Máté 3, LIPPAI 8, KŐVÁGÓ-LASKA 12. Cs.: KOPASZ 7/3, Béres 3, Orosz. 

Ismét szép számú nézősereg buzdította a hazaiakat, s a szurkolók talán abban reménykedtek, hogy Szögi Ádám és társai azt követően, hogy hétfőn átestek a tűzkeresztségen, már felszabadultabban, kevésbé görcsösen kosaraznak, mint tették a német rivális ellen. Az esélyesség terhe sem nyomasztotta Drahos Gábor fiait, hiszen velük szemben a szlovén gárdát szinte kiütő lengyel, lublini alakulat állt. 

A lengyel csapat vezető találatára Szögi Ádám felelt szép betörésből. Lippai Szabolcs sikeres büntetőjét követően a második dobása után Kővágó-Laska Márk pöckölte vissza a labdát a lengyel gyűrűbe, s ezzel még 5-5-re egyenlítettek a hazaiak, ám ezt követően a remek szerkezetű, két 210 centi körüli, remek felépítésű centerrel felálló rivális egy 7-0-lal elhúzott, időt is kért Drahos Gábor. Sikerült megtörni a lengyel lendületet, Lippai duplája, majd Kopasz Márton triplája után 2 pontra csökkent a hátrány. A negyed vége az ellenfélé volt, amely egy 8-0-lal 10 pontos előnyre tett szert, de mutatós és eredményes volt a szakasz végén az oldalbedobás-figura, amelynek végén Kopasz szerzett szép kosarat. 

6 lengyel pont után, jó 3 perc elteltével Szögi egy hárompontos kosár formájában talált be. A szakasz közepén Drahos mester vágta dühösen földhöz tábláját egy technikaiért - bár úgy tűnt, jogosan várt sípszót, miután Kopaszt megtolták a levegőben. Ezzel együtt olyan iramban, keménységgel játszott a Lublin, amilyenhez a magyar másodosztályban nem nagyon szok(hat)tak hozzá a hazaiak. A félidő hajrájában támadásban sokat hibáztak a lengyelek, egy 7-0-lal 10 ponton belülre került a hazai gárda. 

Takács Dániel 2+1-es akciójával 5 pontra jött fel a Miskolc a második félidő elején. A negyed közepén egy 10-0-lal ismét tízen túli előnyt szerzett a lengyel gárda. A negyed hajárában Lippai büntetőkből igen hosszú hazai kosárcsendnek vetett véget, de a 3. negyed végén a lengyelek mutattak be ügyes oldalbedobás figurát zsákolással, 16 ponttal vezettek a záró etap előtt. 

Takács triplát szerzett záró szakasz elején, majd Kővágó-Laska is villant, a a lengyeleket frusztrálttá tette a hazai gárda szívóssága, összeszedtek egy sportszerűtlent. Takács újabb triplájával egy 11-0-lal a szakasz közepén 7 pontra feljött a vendéglátó, időt kért a lengyel szakvezető. Nem tört meg a lendület, Kővágó-Laska jóvoltából a roham 14-0-sra duzzadt, a hátrány pedig 4 pontosra apadt. Ekkor jött egy hármas lengyel részről. A kőkemény, küzdelmes végjátékban mindkét csapat sokat hibázott, s végül a lengyel csapat nyert, de az ilyen iramú, keménységű meccsek nagyon sokat segíthetnek a miskolci csapat játékosainak a fejlődésükben.

Debreceni Egyetem - Rouen Egyetem 52-70 (11-19, 17-13, 9-16, 15-22) 

Debrecen: Kozák 5/3, KÓSA 5/3, Jávor 8/3, PÉK 12/6, BAK 8. Cs.: Varga Á. 3/3, Opre 2, Blaskovits, Szűcs M. 3/3, Oláh 

Jól, 4-0-lal kezdett a Debrecen, utána azonban egy 13-2-es szakaszt repesztett a lepattanókat mindkét palánk alatt uraló francia együttes. A negyed hajrájában nagyon kellett Kozák Márton triplája. 

A második szakasz elején Opre Roland büntetőivel tovább zárkóztak a debreceniek, majd egy küzdelmes periódus következett, kevés kosárral. Állandósult a 10 pont körüli francia vezetés, elsősorban Pék Dávid eredményessége révén tudta tartani a lépést ellenfelével a Debrecen. A félidő végén Jávor Barna, majd Szűcs Máté egy-egy hármasával 4 pontra küzdötte vissza magát a Debrecen, ami elsősorban azért dicséretes, mert a lepattanózás tekintetében szünetben 25-13-ra vezetett a francia alakulat. 

Kósa Tamás találatával 2 pontra jött föl a Debrecen. Erre 2 büntetővel feleltek a franciák, ám Pék triplájával egyetlen pontra zsugorodott a magyar férfi egyetemi bajnok hátránya. Több esély is kínálkozott a fordításra, de ezzel nem tudtak élni a debreceni legények, egy 6-0-lal levegőhöz jutott a Rouen, sőt a jelek szerint a korábbi felzárkózás sokat kivett a magyar férfi bajnokcsapat játékosaiból. A negyed vége egyértelműen a francia együttesé volt, amely 11 pontos előnnyel várhatta az utolsó 10 percet. 

A debreceniek a záró szakaszban is becsülettel küzdöttek, vezettek pár ügyes akciót, de nem tudtak mit kezdeni a lepattanózást végül 50-27-re nyerő francia kosarasok nyomasztó fizikai fölényével.
 

Forrás - kosarsport.hu
Foto, Slide - EUSA Basketball 2017 facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus