Egyetemi Eb: Két vereség a férfiaknál, TFSE-siker a nőknél

Az óriási lelkesedéssel, ám végig nagyon idegesen, görcsösen játszó házigazda miskolci együttes az egyetemi Európa-bajnokságon, első mérkőzésén férfias, nagy csatában kikapott a higgadtabb, a kritikus helyzetekben pontosabb német riválisától. A tartalékos magyar egyetemi bajnok Debrecen csak időnként tudott felnőni a remek játékerőt képviselő olasz ellenfeléhez, amely végig vezetve simán győzött a férfi magyar egyetemi bajnokcsapat ellen. Ha nyerni nem is sikerült férfi csapatainknak, tapasztalatszerzésre kiváló volt a két mérkőzés. A nőknél a TFSE magabiztos sikerrel kezdett.

Botár László beszámolója a két férfi meccsről:

Miskolci Egyetem - Münster Egyetem 48-57 (10-13, 10-18, 18-9, 10-17)

Miskolc: SZÖGI 18/3, Takács 7/3, Kopasz 10, Béres 1, Kővágó-Laska 3. Cs.: Orosz, Máté 3/3, LIPPAI 6, Szepesi, Baptiszta.

A hazai csapat, a Miskolci Egyetem premierje előtt a csoport másik mérkőzésén, nem kis meglepetésre a mezőnyben újoncnak számító lengyel Marie Curie Sklodowska Egyetem csapata kerek 40 (!) pontos verést mért a szlovén Primorska Egyetem együttesére.

A miskolciak debütálására szép számú, vagy 400 főnyi közönség előtt került sor. A németek szereztek vezetést, a szép számú közönsége előtt kissé elfogódottan kezdő hazaiaknak kezdetben semmi nem jött - illetve ment - be. A németek is idegesen kezdtek, így közel 2 és fél perc elteltével egy sportszerűtlen hiba után Takács Dániel egyenlített, majd a mezőny legalacsonyabb játékosa, Szögi Ádám támadó pattanó utáni kosarával fordított a hazai együttes. Kevés találat esett, a küzdelem dominált, a 7. perc elején 6-5-ös hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Drahos Gábor folyamatosan forgatta csapatát, Lippai Szabolcs támadó pattanó után találatával hosszú hazai kosárcsendnek vetett véget. A helyzeteket kidolgozták, de ki is hagyták a hazaiak, majd a negyed utolsó percére fordulva Kopasz Márton parádés zsákolása után csattant fel az első nyíltszini taps a találkozón. Az utolsó szó egy tripla formájában a vendégeké volt.

A második szakasz elején tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó, ám mivel egyedül Szögi volt veszélyes a német kosárra, fordítani nem tudott. 17-16-os német vezetésnél szinte "befagyott az eredményjelző", majd a németek mozdultak el a holtpontról, majd egy triplával 6 pontosra nőtt a német zóna ellen - mit szépítsük - szenvedő miskolci alakulat hátránya. A félidő hajrájában egy Husmann nevű német egy, egy Hartmann nevű pedig 2 triplát emelt be, szünetben 11 ponttal vezetett a Münster az első félidőt 1/18-as triplamutatóval záró hazaiak ellen.

Szünet után újabb rontott hazai hármasok után Szögi ügyes bejátszásából Kővágó-Laska szerzett 2 pontot. A kosáreső a második félidőben sem eredt el, állandósult a 10 és 15 pont közötti német vezetés. A 24. percben Takács Dániel révén megszerezte első könnyű, indításos kosarát a miskolci gárda, s ezzel 10 pontra jött föl. Védekezésben fokozta a nyomást ellenfelén Drahos Gábor legénysége, több ízben is labdaeladásba hajszolva a németeket. s bár mezőnyből továbbra is gyengén dobtak a hazaiak, büntetőkkel 10 ponton belülre kerültek. Sőt, miután Máté Balázs beemelte a második hazai hármast, 37-32-es német vezetést mutatott az eredményjelző. Újított, 8 ponttal ellépett a münsteri gárda, ám a negyed utolsó percében Takács is beemelt egy hármast, majd a játékrész utolsó pillanatában a félpályáról kísérletező Szögit lökték meg a németek, ő pedig nagy üdvrivalgás közepette mindhárom büntetőt értékesítve 2 pontra hozta föl csapatát - igazi aréna lett a Generali.

Az addig is elkeseredett küzdelem tovább élesedett a záró szakaszban. Tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó csapat, volt több lehetősége is egyenlíteni vagy fordítani, ám ez esetekben rendre elkapkodták a befejezéseket a hazaiak. Bő 2 perccel a vége előtt egy triplával 7 pontra növelte előnyét, majd bő 1 perccel a vége előtt a támadóidő utolsó pillanatában vagy 8 méterről hanyatt esve bedobott palánkos münsteri "monster-tripla" megpecsételte az óriásit küzdő, ám a mérkőzést 3/32-es - 9,375% - triplamutatóval záró és 19 labdát eladó hazai legénység sorsát.
 

Bologna Egyetem - Debreceni Egyetem 84-61 (25-12, 22-16, 15-12, 22-21)

Debrecen: Kozák 4, Kósa 10/6, Pék 7/3, BAK 12, Opre 4. Cs.: Varga Á. 8/6, Jávor 8/6, Blaskovits 6, Oláh 2, Szűcs.

A csoport korábban lejátszott másik meccsén a francia Rouen fölényes, 77-40-es győzelmet aratott a román Pitesti ellen. 5-0-s repülőrajtot vettek az olaszok, amikor másfél perc elteltével Opre Roland szépített, ám erre azonnal dobott egy triplát a bolognai együttes. A szakasz közepén Bak Márton villanásaival tartotta a lépést ellenfelével a magyar férfi egyetemi bajnok. Ezt követően azonban jött egy kis hullámvölgy, több eladott labda, s ezt a Bologna könyörtelenül büntette egy 9-0-s rohammal. A negyed hajrájában Varga Ádám ugyan beemelt két triplát, de így is 13 pontos hátránnyal zárta a nyitó etapot a magyar férfi egyetemi bajnok.

5 olasz ponttal indult a második szakasz, amikor Kósa Tamás emelt be egy hármast. Majd még egyet, s egy 8-2-es rohamot vezényelve a 10 pontos lélektani határ közelébe hozta fel csapatát. A félidő hajrája azonban az olaszoké volt, vezettek már 21 ponttal is. Az első játékrész Blaskovits Balázs kosarával, s 19 pontos olasz vezetéssel zárult.

A Bologna szerette volna hamar végleg "lerendezni" a találkozót, újabb labdaeladásokra kényszerítve a debrecenieket egy 9-0-lal kezdve a második félidőt közel 30 pontra nőtt előnye. Az olasz szakvezető már a további csatározásokra gondolva próbálta pihentetni csapata kulcsjátékosait, a Debrecennek volt tartása, Pék Dávid villanásaival a negyed végére 20 pont közelbe faragta hátrányát. A záró szakaszban hiába voltak jó megmozdulásai Baknak, valamint Jávor Barnának, a jobb szerkezetű olasz gárda növelni tudta előnyét, s érvényre juttatva nagyobb tudását, fölényes győzelmet aratott - az összesen 32 labdát eladó debreceniektől ebben az összetételben ennyire futotta.


A wbasket.hu beszámolója a női mérkőzésről:

"Ahogy arról a beharangozónkban már hírt adtunk, a TFSE a vasárnap esti sorsoláson az A-csoportba került a pozsonyi Comenius Egyetem és az Észt Élettudományi Egyetem mellé. A hármas csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe, melynek elérése az előzetesen kitűzött cél ezen a tornán. Házigazdaként nyitómeccset játszani nem egyszerű feladat. Az első percekben 5-0-ra el is lépett a pozsonyi rivális. Ezt követően azonban a TFSE rendezte a sorokat és 13-6-ra fordított. Az első negyed végén 16-11 állt az eredményjelzőn. 

A második szakasz elején Gereben Dorka és Németh Alma pontjaival 21-13-ra lépett el a magyar csapat. A folytatásban már gyorsan nőtt a különbség, 30-15-nél kétszer annyi pontja volt a TF-nek, mint riválisának. A félidőben 35-15-ös eredményt rögzíthettünk. A mieink minden fontos mutatóban jobban álltak, a lepattanócsatában 21-14-re vezettek, de ki kell emelni a 13 gólpasszt és 12 szerzett labdát. Ráadásul a pontok is szépen megoszlottak, nyolcan betaláltak a keretből. A remek szereplés értékét növeli, hogy Mányoky Judit nem lépett pályára.

A harmadik negyed elején két triplával már 20 egység felett járt a differencia. Nem volt kérdés a győztes kiléte. Az utolsó 10 percnek 61-25-ről vágtak neki a csapatok. Boros Zoltán mély rotációval dolgozott, minden bevethető játékos lehetőséget kapott és bizakodásra okot adó 73-30-as siker született. A TFSE legeredményesebbje a 13 pontos Németh Alma lett. Innen már csak nehezebb ellenfelek jönnek, legközelebb kedden 20 óra 30 perctől az Észt Élettudományi Egyetem alakulatával mérkőznek a magyar lányok.

Eredmény
TFSE - Comenius Egyetem 73-30 (16-11, 19-4, 26-10, 12-5)"

TFSE: Miháczi 7, Karlócai 9/6, Magyar 9/3, Bodnár 6, Sándorfi -, Kováts 7, Varga 10/3, Szeli 2, Gereben 10/6, Németh 13, Czvinger -.


Forrás - wbasket.hu
Foto, Slide - EUSA Basketball 2017 facebook-oldala

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus