Egyetemi kosár: Rangadót nyert a TF és a Debrecen

Az előző kiírás ezüstérmese, a Debrecen a bronzérmes Közgázt, a címvédő TFSE pedig a 4. PTE-PEAC csapatát győzte le. A MEAFC az Egert, a Szombathely a Veszprémet verte fölényesen. Győzni tudott a MAFC-BME Nyíregyházán, a Győr pedig hazai környezetben az ELTE-BEAC csapatát múlta felül.

Női keleti csoport

Debreceni Egyetem - Közgáz 63-48 (15-15, 21-16, 12-7, 13-10)

Debrecen, Nemzeti Egyetemi Bajnokság, női keleti csoport, 50 néző V: Balogh Gy., Hegedűs I.

Debrecen: Szabó 3/3, GÁL 10, Máriás, GÖTTLINGER 8, Földvári 1. Cs.: FOLTIN 20, Gaszner 1, Papp, Szabó, GYULAI 13/9, SZENDREI 7/3, Új.

Közgáz: Katona 7, Shirian 6, DOKTOR 11, ABAHÁZY 8, Imre 8. Cs.: Donkó, Kovács, CSIKÁSZ 8.

A hazai csapat egy 5-0-s rohammal indította az előző kiírás ezüst- és bronzérmesének, kelet két veretlen együttesének rangadóját. Két perc után azonban már 4 csapathibánál jártak Kovács Imre lányai, a Közgáz büntetőkből megkezdte a felzárkózást. Ezt követően Foltin Blanka és Gál Annamária vezérletével ismét elléptek a hazaiak, ám Abaházy Anna és Shirian Fatime gondoskodott arról, hogy a fővárosiak "tapadjanak" a vendéglátókra. A második negyedet is a debreceniek kezdték jobban, Foltin nyitotta a pontgyártást, majd Gyulai Jázmin triplái következtek, aki ebben a negyedben mindhárom kísérletét értékesítette. A vendégeknél továbbra is remekelt az Abaházy-Shirian duó, illetve a végül 11 pontig jutó Doktor Anna és a 7 pontot szerző Katona Bianka is meg-megvillant. A félidő végén 38-31 hazai vezetéssel mehettek pihenni a felek.

A harmadik negyedben a pontatlanság jellemezte a csapatokat. Sorra maradtak ki a ziccerek. A cívisvárosiak Foltin ziccere révén 3 és fél, míg a fővárosiak büntetőből 4 és fél perc után tudtak először pontot szerezni szünet után. Ezt követően a debreceniek akarata érvényesült, akik 12 ponttal vezettek a negyed végén (50-38). A záró játékrészben a Közgáz ráijesztett a hazai publikumra, hiszen Doktor ponterős játékának köszönhetően 8 pontra csökkent a differencia. Ekkor azonban összekapta magát a tabella éllovasa, és a végül 8 pontig és 11 lepattanóig jutó Göttlinger Anna, valamint Foltin és Gál kosarai révén a Debrecen visszaverte a Közgáz felzárkózási kísérletét, s végül biztosan győzött, így továbbra is veretlen, és listavezetőként mehet a téli pihenőre.


MEAFC – EKE EVSI 141-29 (35-13, 37-1, 35-0, 34-15)

Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női keleti csoport, 25 néző. V.: Lónáth, Takács

MEAFC: KOSTYÓ 13/9, SIKORA 39, VASAS 21, CHVATAL 14, Kovács 9. Cs.: BAKOS 19, BENKŐ 12, Papp 12, Balogh 2.

Eger: MIZSER 11, Zsoldos 10, Domoszlai 3, Szöllösi 1, Hriczó. Cs: Baráth 2, Papp 2, Druzsba, Nádudvari.

Az már az első negyedben is látszott, hogy a hazai együttes sokkal nagyobb tudású, jobb képességű játékosokból áll, de ekkor még Mizser és Zsoldos jóvoltából akadtak felvillanásai az egri együttesnek. A két középső negyed ritka egyoldalú játékot hozott, még úgy is, hogy a hazai szakvezető, Lőrinc István forgatta csapatát, sokat szerepeltette a korábban kevés játéklehetőséghez jutó játékosait. A két középső negyedet összeadva 72-1-re nyerte a MEAFC, a lelkes egriek a záró szakaszban megint vezettek egy-két szép támadást, de a különbség így is 100 pont fölötti lett.


Nyíregyházi Egyetem - MAFC-BME 49-66 (4-15, 12-21, 19-14, 14-16)

Nyíregyháza, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női keleti csoport, 25 néző, V.: Karé, Tóth.

Nyíregyháza: FEKETE D. 25/3, Moldován, Bíró 8, Urbin  4, PÁLL V. 12. Cs.: Szabó Zs., Deák.

MAFC-BME: FÜLEP 28/12, Tarnai 8/6, Kékesi, Horváth A. 6, SZABÓ V. 14/6. Cs.: BACSÁRDI 6, Éder 2, Kanik 2.

Az első negyedben 4 ponton tudta tartani a sokat hibázó hazai csapatot a MAFC-BME. A folytatásban Fekete Dóra és Fülep Csilla dobópárbaját láthatták a nézők. A két "szárnysegéd" a két Vivien, Szabó, illetve hazai részről Páll volt. A félidőben 20 pontos előnyt szerző vendég fővárosiak az első 20 percben eldöntötték a meccset a maguk javára. A harmadik negyedben jól játszottak a hazaiak, ezt a szakaszt meg is nyerték, de nem tudták kétségessé tenni a vendég MAFC-BME győzelmét, többek között azért, mert amíg fővárosi részről a cserepadról is érkezett 10 pont, addig hazai részről a padról beszálló játékosok pont nélkül maradtak.

 

Női nyugati csoport

TFSE - PTE PEAC 97-55 (25-19, 18-14, 24-10, 30-12)

Alkotás u. Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női nyugati csoport, 40 néző. V.: Győrfy, Kozma.

TF: MÁNYOKY 39/21, Bodnár 8, KARLÓCAI 14/3, Kováts G. 2, VARGA 6. Cs.: GEREBEN 5/3, SZELI 17, Sándorfi R. 6.

PTE-PEAC: Herendi 9/6, Gyuricza 5/3, Kóbor 4/3, RICK 17/6, KÉSŐI 16/6. Cs.: Balázs R. 4, Vitári.

Az első percekben nyoma sem volt annak. hogy a TF három kulcsjátékosa, Mányoky Judit, Karlócai Julianna és Varga Barbara Kínában járt az egyetemi 3x3-as világbajnokságon, és csak a hét vége felé érkeztek haza. Éppen e trió vezetésével kezdett 8-2-vel a legutóbbi két egyetemi döntő MVP-jét, Németh Almát nélkülöző TF. A szakasz közepén azonban 3 triplával fordított a pécsi csapat. A negyed hajrája a kifejezetten ügyesen, eredményesen "beszálló" Szeli Dorina, valamint a hazai csapat játékát ügyesen szervező Gereben Dorka jóvoltából a hazaiaké volt, akik visszaszerezve a vezetést 6 pontos előnnyel zárták a nyitó negyedet. A második szakaszt 6-2-vel kezdve 2 pontra feljött e Pécs. Ezt követően azonban egységes csapatmunkával, egy 8-0-lal 10 pontosra növelt előnyét a címvédő. A félidő hajrájában Késői Melinda és Rick Mónika jóvoltából kiegyenlítetté tette a játékot a pécsi csapat, szünetben 10 ponttal vezetett a TF.

A második félidőt 10-0-lal kezdve lényegében eldöntötte a meccset a maga javára a címvédő a fokozatosan fáradó pécsiekkel szemben. A vendégek szünet utáni első kosarukat 4 és fél perc elteltével szerezték, Herendi Zsófia dobott triplát. Az utolsó 15 perc Mányoky show-t hozott. A Kínában a csapat vb-bronza mellett a tripladobó versenyen is 3. helyezést szerző "vajkezű", de e meccsen addig távolról nem túl jól célzó kosaras elkapta a fonalat, szórta a triplákat, s végül 7-ig jutott - igaz összesen 20 kísérletből, ami 35%. Emellett a mezőnymunkából is kivette a részét, volt 10 gólpassza - nem egy hát mögötti - valamint 6-6 lepattanója és szerzett labdája. Az előző kiírás bajnokának és 4. helyezettjének találkozóján egy félidőt bírt a pécsi csapat, az első félidő még kifejezetten színvonalas, élvezetes volt - a második már elég egyoldalú.  A meccs után köszöntötték a 3x3-as vb-bronzérmes csapat játékosait, Mányoky Juditot, Karlócai Juliannát, Varga Barbarát és a Női Amatőr Nemzeti Bajnokságban a TF, de az egyetemi bajnokságban a MAFC-BME színeiben kosarazó Miháczi Diánát.


SzoESE - Veszprémi Egyetem 94-29 (24-8, 21-5, 24-4, 25-12)

Szombathely, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női nyugati csoport

SzoESE: CZINDER 10/3, GUSZTAFIK 20, SIMON 11/3, Uszkai 8, Feigl 6. Cs.: JAKUBOVICS 13, KOVÁCS K. 14, Fekete 4, Mezősi 6/3, Orsós-Bogdán 2.

Veszprém: Deák 2, Nagy V., Gergácz 9, SZABÓ 13, Gutai 4. Cs.: Frank 1.

Három negyeden át nyomasztó fölényben játszott a hazai csapat. A vendég veszprémiek támadásban nem nagyon tudtak kibontakozni. Bár a szombathelyi együttes játékában is akadtak azért hibák, eladott labdák, s távolról sem dobtak fényesen a vendéglátók (3/16, 18.75%), a védekezésükkel nem igazán tudtak mit kezdeni a veszprémi lányok, akik az első 30 percben összesen 17 pontot értek el. A záró 10 percben hazai oldalon lehetőséget kaptak az eddigi meccseken kevesebbet játszó kosaras hölgyek, s velük szemben a Veszprém Szabó Zsófia vezetésével egy negyed alatt csaknem annyi pontot szerzett, mint az előző harminc perc alatt összesen. A hazai csapatból Gusztafik Lilla (20 pont, 10 lepattanó) és Kovács Krisztina (14 pont, 10 lepattanó) egyaránt dupla-duplát ért el, előbbi ráadásul a tripla-duplától sem állt távol, 2 labdaszerzés hiányzott csupán neki.


Széchenyi Egyetem - ELTE-BEAC 66-53 (19-17, 17-16, 8-10, 22-10)

Győr, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női nyugati csoport, 100 néző. V.: Surányi. Sebesi.

Széchenyi Egyetem: Gosztola 6, CHROMÉJ 11/6, Horváth 7/3, NAGY R. 16, TÖRÖK B. 20. Cs.: Szűts 6, Gyöngyösi.

ELTE-BEAC: Kokavecz 9, Kulcsár 12/3, Farkas 3, GUNDEL-TAKÁCS 12, Csáktornyai 8. Cs.: GAÁL 7, Regedánszki 2.

A szép számú közönség előtt rendezett találkozó előtt Professzor Doktor Földesi Péter, a Széchenyi Egyetem rektora és Fűzy András, az egyetemmel szoros kapcsolatban álló CMB Cargo-UNI Győr NB I-es, bajnoki ezüstérmes csapatának társadalmi elnöke dobta föl a labdát. Nagy taktikai csata folyt a pályán, a vendégek volt, hogy letámadással operáltak, a győri együttes pedig váltogatta a zónát és az emberfogást. Három negyeden át fej-fej mellett haladt a két csapat, hazai oldalon a két dupla-duplát elérő játékos, Török Barbara (20 pont, 15 lepattanó) és Nagy Rebeka (16 pont, 10 lepattanó) volt a vezér.

A távolról igen gyengén (1/19 5,26%) dobó vendégeket elsősorban az eredményessége mellett óriási mezőnymunkát végző, tripla-duplát elérő Gundel-Takács Anna (12 pont, 14 lepattanó, 10 szerzett labda) próbálta versenyben tartani, Kokavecz Annának és Kulcsár Biankának nem ment a dobás. A záró szakasz előtt egyetlen pont előnye volt a házigazda Győrnek, amely ekkor védekezésben fokozta a nyomást, s támadásban a triplát, majd duplát is szerző Chroméj Hajnalka vezetésével egy 11-0-s bő 3 perces roham formájában döntő csapást mért fővárosi riválisára, s ennek köszönhetően megnyerte a küzdelmes összecsapást.

 

Fotók: 
Győr-ELTE rektori feldobás: Béki Gábor 
3x3 vb-köszöntő: Práczki Péter

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus