Évzárás az egyetemi bajnokságban

Befejeződtek a küzdelmek 2015-re az egyetemi és főiskolai bajnokságban. A Szeged-DEAC "kettős ütközet" küzdelmes, hazai sikerrel végződő női és fölényes vendég győzelemmel záruló férfi mérkőzést hozott. Hosszú böjt után érezte újra a győzelem ízét az ELTE-BEAC férfi csapata, a Petőfi SE-Győr meccsen pedig tripla-dupla is született.

NŐI KELETI CSOPORT

USC Szeged - DEAC 71-67 (14-10, 16-19, 23-19, 18-19)

Szeged: Kőházi 5, KECSKÉS 15/3, Nagy L. 3, FÖLDI 19/9, ZSÍROS 9. Cs: BARABÁS 7, MÉSZÁROS V. 13.

DEAC: GÁL 14, SZABÓ 13/3, Jávor 2, GÖTTLINGER 28/6, Chvatal. Cs: STEKLER 6, Papp A. 4/3.  

Nehezen melegedtek be a felek, 5 perc után 4-3-as DEAC vezetést mutatott az eredményjelző. Ekkor egységes csapatmunkával egy 7-0-s rohamot bemutatva fordítottak, s megugrottak a hazaiak, akik ennek köszönhetően vezettek 10 perc után. A második szakasz elején Földi Alexandra villanásainak köszönhetően ismét megugrott az USC, a DEAC Szabó Réka és Göttlinger Anna eredményessége révén tartotta a lépést vendéglátójával. A félidő végén Gál Annamária is villant két duplával, s egy 6-0-s rohammal szünet előtt 1 pontra feljöttek a debreceniek.

Térfélcsere után továbbra is ott "lihegett" a Szeged nyakában a DEAC, ám fordítani nem tudott. A negyed közepén Kecskés Fanny és Kőházi Fanni villanásaival ismét megugrott a hazai együttes, ám Papp Alexandra triplája, s Szabó Réka újabb találata után 1 pontra zsugorodott a hazai előny. 41-40 után új erőre kaptak a szegediek, s Kecskés hármasára épíve egy 7-0-lal 8 ponttal megugrottak. A negyed végén Göttlinger és Gál révén próbált tapadni vendéglátójára a DEAC, de hazai részről ekkor Mészáros Vivien tett sokat azért, hogy ne legyen még szorosabb az állás. A befejező 10 perc előtt 5 ponttal "ment" az USC.

A negyedik negyed elején Földi lépett elő vezérré hazai oldalon, két triplájára alapozva, egy 12-2-es bő 3 perccel indítva a szakaszt 13 pontosra nőtt a Szeged előnye. A DEAC azonban egy hete a Közgáz vendégeként is nagyot hajrázott, s a negyed közepén Szabó és Göttlinger vezetésével Szegeden is bemutatott egy 12-2-es "száguldást", 5 pontra felzárkózva. Kecskés lendítette át a holtponton a hazaiakat, ám az utolsó percben triplát, majd duplát is szerezve Göttlinger 2 pntra felhozta a DEAC-ot. Gyorsan szabálytalankodtak is a vendégek, ám Mészáros értékesítette a büntetőket, így egy ha fordulatosnak nem is mondható - hiszen az első negyed közepétől végig a Szeged vezetett -, de izgalmas, színvonalas meccsen az USC legyőzte a Debrecent.

 

NŐI NYUGATI CSOPORT

ELTE-BEAC - NKE KTK 49-60 (12-10, 11-23, 10-9, 16-18)

ELTE-BEAC: Csajkó 2, WIRNHARDT 9, Debreceni 2, ÁRVAY 11, WUNDERLICH 13. Cs: Roik 2, Sziráki 8.

NKE: HÁJER 10/6, TARNAI 18/12, Togyeriska 1, Regedánszki, ARADI 21. Cs: SZABÓ A. 9/3, Czakó 1.

Idegesen, kapkova kezdtek a felek a budai szomszédvári rangadón. Bár Aradi Zsanett révén gyorsan vezetést szerzett az NKE, az első percekben Wunderlich Anna közeli, valamint Árvay Júlia középtávoli találatai révén jobbára a hazaiak vezettek. A vendégek a szakasz közepén az első 8 pontjukból 6-ot jegyző Aradi vezérletével egy 6-0-lal fordítottak. A sok hibával tarkított negyed hajrájában váltva vezettek a csapatok, Csajkó Dóra büntetőinek köszönhetően hazai vezetéssel zárult a nyitó negyed.

A második elején folytatódott az alacsony színvonalú játék, a nagy lelkesedésbe, akarásba mind a két oldalon sok hiba csúszott. Közel 3 percen át nem esett kosár, majd Tarnai Kata triplája nagy fordulatot hozott. 15-15 után újabb két triplát, majd egy duplát is dobott, s erre nem volt válasza az ELTE-BEAC sok közeli tiszta helyzetet elrontó együttesének. A félidő hajrájában Árvay és Wirnhardt Zsófia villanásaival 4 pontra még feljött a hazai csapat, ám Szabó Anna és Hájer Tamara jóvoltából visszaverte a hazai együttes felzárkózási kísérletét az NKE, amely 10 ponttal vezetett félidőben.

A második félidőt Hájer triplájának is köszönhetően egy 7-2-es rohammal kezdte a vendég együttes. Az ELTE-BEAC azonban nem adta föl. Wunderlich és Wirnhardt jóvoltából a támadásban teljesen elbizonytalanodó NKE-vel szemben a szakasz második felét 8-2-re nyerve a negyed végén 10 ponton belülre került.

A záró szakaszban felpörgött, kifejezetten élvezetes, látványos lett az addig bizony elég alacsony színvonalú játék. Wunderlich újabb találatára Tarnai triplával felelt, majd újabb két hazai kosárral rég látott közelségbe került ellenfeléhez az ELTE-BEAC, amely 6 pontra zárkózott fel. Ekkor a mezőnyben sokat dolgozó Szabó Anna (9 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) dobott triplát, majd Aradi újabb találatával 11 pontra nőtt a különbség. A szakasz középén felváltva estek a kosarak, állandósult a 10 pont körüli vendég vezetés. A szívósan küzdő ELTE-BEAC-nak a kegyelemdöfést Hájer triplája adta meg.

Mindkét oldalon akadt egy-egy "míves" dupla-dupla: hazai részről Wunderlich Anna 13 ponttal és 16 lepattanóval zárta a mérkőzést, a győztes vendégknél pedig Aradi Zsanett 21 pontig és 15 lepattanóig jutott.

 

FÉRFI KELETI CSOPORT

MEFC-DMSE 84-73 (14-28, 25-10, 22-19, 23-16)

MEAFC: Orliczki 6, OROSZ 35, Horváth M. 5/3, KOROKNAI 12, TAMÁS 12. Cs: SÖRLEI 14/12.

DMSE: Hanzel 10, PALI 21/15, Törköly 7/3, VIDÓ 13/9, Mezei 8. Cs: KŐRÖSI 12, Varnyú 2. 
Kezdetben szinte otthon érezték magukat Miskolcon, az Egyetemi Körcsarnokban a debreceni medikusok, akik szédületes dobóformát mutattak az első negyedben. A DMSE játékosai szinte egymást múlták felül, és az első 10 percben elért 9/10-es dupla, valamint 3/7-es tripla mutatójuknak (12/17, 71% mezőnyből) köszönhetően jelentős előnyt szereztek, a hazaiak talán nem vették komolyan a védekezést az első 10 percben. Nem úgy a második szakaszban. Ekkor már "szigorított eljárással" védekezve csak ebben a negyedben összesen 8 labdaeladásba hajszolták bele a debrecenieket a miskolciak, akik Orosz Bence vezetésével fokozazosan közelítették meg ellenfelüket, sőt a félidő végén át is vették a vezetést.

Térfélcsere után élvezetes, kiegyenlített játék zajlott, végig szűk miskolci vezetéssel. Az Orosz, valamint a dupla-duplát elérő center, Tamás László (12 pont, 13 lepattanó) vezette MEAFC nem tudott nagyobb előnyt kicsikarni, a helyenként ügyesen kombináló Medikus legénység tapadt a hazaiakra, a befejező negyed előtt 4 pont volt a vendéglátók előnye. A befejező negyedben pontosabban játszó, s ekkor 5 triplakísérletéből hármat sikeresen végrehajtó MEAFC fokozatosan növelte előnyét, s egy érdekes meccsen végül ellenfele fölé tudott kerekedni.


USC Szeged-DEAC 50-134 (18-30, 13-39, 8-36, 11-29)

Szeged: GYURICSKÓ 15/9, MASA 8/6, Horváth R. 2, Fehér 7/3, Halász 6. Cs: JÁHNI 9, Zabala 2, Csúcs 2, Kovács J.

DEAC: NAGY BENEDEK, 14/12, NAGY BOTOND 35/27, PÉK 22/12, Szarka 9/3, KISS L 16. Cs: LIPPAI 22, Szendrei 2, GÁL 4, Jávor 9/3. 

Nagy Botond triplájával indult a meccs, majd 3 perc elteltével már 10-0-ra vezetett az esélyeshez méltó, lendületes, pontos játékkal kezdő DEAC. Gyuricskó András 2, valamint Masa Tamás 1 triplájával 15-9-re még feljött a DEAC, de utána a vendégek két káprázatos dobóformát kifogó játékosa, Nagy Botond és Pék Dávid 1-1 triplájára épített 8-0-lal ismét megugrott a DEAC, s megnyugtató előnnyel zárta a nyitó negyedet. A második negyed elején Pék, Nagy Botond, valamit Jávor hárompontosaira alapozva lényegében el is döntötte a meccset a DEAC. A debreceniek a második negyed első felét 20-2-vel hozták, előnyük 30 pontosra nőtt. A Szeged 50-20-as debreceni vezetésnél beletörődött a vereségbe, a folytatás DEAC-örömjátékot hozott - időnként egy-egy hazai felvillanással. 

A debreceniek szédületes dobóformát nyújtottak, a triplákat - főleg, ha azt nézzük, hogy idegenben játszottak - szenzációsan, közel 53%-os pontossággal (19/36) dobták, Nagy Botond pedig hihetetlen napot fogott ki, az ő közel 82%-is triplamutatójára (9/11) nehéz szavakat találni.  A "triplák árnyékában" Kiss Lajos 16 pontos, 13 lepattanós dupla-dupával járult hozzá a DEAC fölényes győzeméhez.

 

FÉRFI NYUGATI CSOPORT

ELTE-BEAC - SMAFC 68-62 (17-18, 17-17, 16-14, 17-13)

ELTE-BEAC: Mokos 5/3, BUZA 31/6, Czimer, BOGNÁR 7/3, DÉVÉNYI 8. Cs: GYURCSÁNYI 10/6, Szentesi 4, Szekeres 3, Cseri, Mayer, Soltész, Molnár.

SMAFC: NAGY G. 19/3, FORRAI 10/6, BERNECZEI 21/6, Tukovits 1, Török 7. Cs: Gaál 2, Szegedi.

Berneczei László úgy 4 másodperc elteltével a vendégeknek szerzett vezetést, Bognár Domokos révén hamar egalizáltak a hazaiak. Jó iramú, küzdelmes volt a játék, 8-2-re ellépett a SMAFC, Buza triplájával kezdett zárkózni a hazai alakulat. Nagy Gergő és Buza pontpárbajának jegyében telt a negyed közepe, 16-7-re is vezettek a vendégek az első negyedben. A negyed végén a Buza-Bognár duó jóvoltából egy 10-2-est futást "repesztve" 1 pontra feljöttek a hazaiak. A második szakasz elején Gyurcsányi révén fordítottak is, majd váltott vezetéssel fej-fej mellett haladt a két csapat. Az ELTE-BEAC játékosai időnként nem töltöttek, csak "tüzeltek", nem ritkán egy passz után, a SMAFC viszont nem igazán tudott kibontakozni, Török Balázst jól tartotta Dévényi Gábor. Hazai oldalon továbbra is Buza volt a vezér, a túloldalon Berneczei lépett elő. Szünetben 35-35-ös döntetlent mutatott az eredményjelző.

A második félidőt Berneczei, valamint Forrai Dániel révén két triplával indította a SMAFC, miközben a hazaiak szenvedtek a soproni zóna ellen. Nagy és Berneczei duplát is dobott, 10-0-s rohammal kezdte a második félidőt a soproni gárda. Hazai időkérés, valamint közel 4 játékperc után Dévényi szerezte az első hazai pontokat a második félidőben. Áttört ezzel egy gátat, Mokos Dániel triplája után megfelezte a második félidő elején gyorsan összeszedett hátrányát az ELTE-BEAC, sőt Buza kosarával egy 7-0-lal 3 pontra jöttek föl a hazaiak, akik nem sokkal később a földijei ellen debütáló Szekeres Ábel büntetőivel ki is egyenlítettek, sőt Mokos bátör betörés utáni kosarával a negyed végén előnyhöz is jutottak.

A záró etap elején Forrai duplát, majd triplát "vágott", s ismét fordult a kocka. Majd szinte támadásról támadásra változott, mely együttes is jár éppen minimális különbséggel riválisa előtt. Izgalmas volt a végjáték, felsejlett egy újabb éjszakába nyúló, hosszabbításos meccs esélye. A végjáték hihetetlen izgalmasan alalult. Gyurcsányi hármasával 4 ponttal "ellépett" a hazai gárda, ám Bernczei triplája, majd Nagy kosár plusz büntetős akciója után 2-vel a SMAFC vezetett. Az utolsó másfél percben aztán megmutatkozott, hogy amíg hazai oldalon rövidebb-hosszabb időre mind a 12 játékos pályára lépett, addig a soproni alakulat gyakorlatilag 6 emberrel játszotta végig a meccset. Buza előbb triplát, majd labdaszerzés után ziccert dobott, s 65-62 után, az utolsó percre fordulva Gyurcsányi hármasa megadta a kegyelemdöfést az összecsapás végére az erejével elkészülő soproni együttesnek.


PTE-PEAC - SZoESE 65-88 (12-32, 16-12, 24-17, 13-27)

PEAC: Buday-Sántha 8, NAGY B. 14, BERKICS B. 15/3, Koltai  6, Kis M. 4. Cs: Marczi, Tálos  4, Perényi, Thán Cs., Al-Farhat N. 13/3,  Füzy M. 1.

SzoESE: SIMON B. 5/3, Novák B. 7, MÉSZÁROS M.18/6, Földesi M. 5/3, SZABÓ B. 19/3. Cs: BAZSÓ B. 20/3, Németh A. -, Gábor M. 2, Horváth A. 7/3, Perák D. 3.

Kifejezetten jól, bajnokhoz méltó játékkal rukkolt ki Pécsett az első negyedben a szombathelyi gárda. Az első percek "ismerkedését" követően 9-6-os vezetése után a 3. és a 9. perc között Mészáros Máté és Szabó Bence vezérletével egy 23-4-es "száguldást" produkáltak a vendégek, akik 4 triplát is elsüllyeszettek a pécsi kosárba, és szinte állva hagyták a hazai gárdát. A szakasz 20 pontos SzoESE vezetéssel zárult. A második negyed két vendég kosárral indult, tovább mélyült a szakadék a felek között. Nagy Bence próbált "életet lehelni" a hazai együttesbe, elsősorban az ő ponterőssége révén mutatott be egy 10-2-es részhajrát a szakasz közepén a PTE-PEAC, de a szombathelyi vezetést így sem fenyegette veszély.

A címvédő, elsősorban Bazsó Brúnó jó és eredményes játéka révén a harmadik negyed hajrájáig tartotta 15 és 20 pont közötti előnyét. A szakasz hajrájában Buday-Sántha és Berkics villanásaival egy 11-4-es rohamot bemutatva 10 ponton belülre került a hazai együttes. Ez azonban a jelek szerint túl sokat kivett belőle, mert a befejező 10 percben, miután 8 pontra csökkent előnye, a SzoESE "kivágott" egy 20-4-es rohamot, s végül fölényes győzelmet aratott.


Esély a Sportra Petőfi SE - SzE Győr 107-44 (32-8, 21-13, 28-18, 27-5)

ES Petőfi SE: DRAGASEVICS 21/3, Sütő 8, FÖLDES 9/9, SOMOGYFOKI 25/15, Bödör 4. Cs: GYŐR 12, Pungor 3, FARKAS 9, SÜMEGI 16.

Győr: Bartalus, Hlinyánszki 2, Vida 2, Baruta 12, KOVÁCS T 13. Cs: Bosnyák 3, Tóth Á. 4, Iváncsics 2.

Hamar döntésre vitte a dolgot a Petőfi SE, az első negyedben kevés ellenállást tanusított a győri együttes, amelyből ezúttal irányító és külső mezőnyposztról több játékos - Káli, Palavics és Zábó - hiányzott, és ez érződött is a játékán. A vendégeknél ezúttal ráadásul a "gólvágó" Baruta Richárdnak sem volt igazán jó napja, a hazaiak viszont nagy kedvvel, jól játszottak. A két középső negyedben a dupla-dupláig jutó Kovács T. (13 pont, 10 lepattanó) jóvoltából egyes idószakokban sikerült kiegyenlítetté tenni a játékot, ám a távolság csak nőtt a két csapat között. A záró szakaszra pedig elkészült erejével a tartalékos győri gárda, szinte tetszés szerint szerezte kosarait a hazai alakulat.

A Petőfi csapatából Veljko Dragasevics 21 pontos, 10-10 lepattanós és gólpasszos tripla-duplával fejezte be a találkozót. A belső posztról 5 triplát is beemelő Somogyfoki Szabolcs 25 pontos 10 lepattanós, Győr Marcell pedig - ki  más, mint a Győr ellen - 12 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát ért el.


Fotók
1. Botár László (ELTE-NKE női)
2. Práczki Péter (ELTE-SMAFC férfi)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus