Hajszál híján DEAC-bravúr

Az Európai Egyetemi Játékok pénteki játéknapján a DEAC-nak kis híján sikerült legyőzni a Bologna egyetem csapatát, egy erősen vitatható bírói ítélet után győztek egyetlen ponttal az olaszok.

A kosarsport.hu beszámolója:

Bologna - DEAC 75-74 (20-22, 21-24, 15-16, 18-13) 

DEAC: NAGY BENEDEK 13/6, NAGY BOTOND 16/12, GÁL 8/3, KAKUNOV 9, KISS L. 20 Cs.: Lippai 2, Bak, Jávor, Opre 3/3, Tóth P. 3/3. 

Nem tűnt rossz előjelnek, hogy a debreceniek egyetlen győzelmüket e találkozó helyszínén, a Trnsko nevű létesítményben aratták, ugyanakkor az olaszok az itt játszott meccsüket elveszítették. A DEAC-nál először került a kezdőbe az orosz vendégjátékos, Ruszlan Kakunov. Éppen az ő szabálytalansága után dobott büntetőkből szerzett vezetést a Bologna. A Rusz becenévre hallgató fiú is büntetőzhetett, ő egyet dobott, be. A már az előző meccsen is remeklő Kiss Lali pillanatai következtek, előbb lerohanásból volt eredményes az elsőnek felérő center, majd támadó pattanót szerezve talált be. 

Hullámzott a játék, az 5 debreceni pontra 5 olasz jött egy dupla és egy tripla formájában. Kisst ugyan nem tudták tartani az olaszok, ám a pontatlan visszarendeződés miatt egy-két könnyebb kosárral a negyed közepén 7 ponttal elléptek. Nagy Benedek faragott a hátrányon egy hármassal, majd Kakunov megkapta második hibáját. A negyed hajrájában Gál Balázs szerzett labdát az olasz palánk alatt, s 2+1-es akciójával szorossá tette a meccset. Ez óriási lökést adott a DEAC-nak, többször belehajszolták a srácok az olaszokat labdaeladásba. Nagy Botond triplája, majd Kiss újabb kosara után már debreceni vezetést mutatott az eredményjelző egy parádés 8-0-s debreceni részhajrának köszönhetően. A negyed végén túlpörgött, eladott 1-2 labdát a DEAC, s ezt kihasználva visszaszerezte a vezetést a Bologna. 

A második negyed elején a küzdelem dominált, védekezésben fokozták a nyomást az olaszok, s magas játékosaik kosaraival ismét elléptek 6-tal. Nagy Botond több mint 2 és fél perc elteltével szerezte a negyed első debreceni kosarát, ám triplájával megfelezte csapata hátrányát. Öccse bravúros 2+1-gyel egyenlített, de előtte dr Nagy Ágoston "szerzett labdát" folyamatosan kiabálva: three seconds. A játékvezetők is felfigyeltek, befújva a 3 másodpercet, elvették a labdát az olaszoktól, ám egy technikait is kilátásba helyeztek a debreceni mesternek. Kakunov röpke fél percre tért vissza, majd megkapta a 3. hibáját. Két triplával kapott új erőre a Bologna, s a DEAC újra kezdhette ellenfele üldözését. Nagy Botond újabb hármast dobott, egy olasz srác is betalált távolról, a nem sokkal korábban pályára lépő Tóth Péter pedig mutatós hármassal "regisztrált" a meccsbe. A félidő végén Opre Roli is beemelt egy szép névnapi hármast, de erre is volt válaszuk távolról az olaszoknak, akik 5 ponttal vezettek szünetben. 

Olasz duplával indult a második félidő, ám Nagy Botond álompasszát pontokra váltva, majd két büntetőt is biztos kézzel értékesítve Kiss Lali 3 pontra hozta föl a debreceni legénységet. Ellenfelünk támadópattanókból "élt", de Gál hármasával 2-re jött föl a DEAC, s támadhatott. Bár a helyzet megvolt, nem sikerült kosárral befejezni az akciót, jött viszont egy olasz tripla, majd egy dupla - egál helyett lett 7 oda - nem mindegy. Az ismét extrát játszó Kiss Lali próbálta versenyben tartani a DEAC-ot, majd Kakunov is megvillant, próbált tapadni ellenfelére a DEAC. A negyed hajrájában az olasz irányító és Nagy Botond váltott triplát. Küzdelmes játékkal, s 6 pontos olasz vezetéssel zárult a 3. negyed. 

Nagy Botond hármasával indult a záró etap, Kakunov jó védekezés után szép duplával 1-re hozta fel a DEAC-ot. A kis pihenő után visszatérő Nagy Benedek labdaszerzés utáni ziccerével 7 és fél perccel a vége előtt átvették a vezetést a debreceniek. Egy percig nem esett kosár, majd duplával fordított a Bologna. Boti triplájával újra itt volt az előny, 2-vel. A negyed közepén jött néhány pontatlan labda, rossz dobás, ekkor tűnt úgy: számít, hogy az olaszok pihenőnap után játszhattak, míg a debreceniek egy hatalmas iramú meccset a hazaiakkal. A végén még Kiss vezetésével 1 pontra feljött a DEAC, ám 4,5 másodperccel a vége előtt kosarat kapott. Időkérés után Nagy Botond dobhatott triplát, ám dobás közben aláléptek, s meg is támasztották. A dobás ki-, a bírói síp néma maradt, a DEAC pedig - bár Kakunov egy duplát dobott még a lepattanóból - alulmaradt. Ennek ellenére a tornán messze a legjobbját nyújtva minden dicséretet megérdemel. Kiss Lajos 20 pontos, 11 lepattanós dupla-duplával zárt. 

Dr. Nagy Ágoston: - A magyar másod- és harmadosztályban szereplő csapatom abszolút felnőtt a feladathoz olasz másodosztályú ellenfelével szemben, sőt jobban is játszott nála. A játékvezetés színvonala mélyen alulmúlta a mérkőzését, az utolsó triplánál, amit elengedtek, az nem egyszerűen fault, hanem sportszerűtlen hiba volt, de azért jöttünk, hogy ilyen sebességű, intenzitású, keménységű meccseket játszhassunk.
 

Foto, Forrás, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus