Huszáros egri hajrá, hosszabbításos TF-siker Pécsett

Több rangadóra, igen szoros, kiélezett csatára került sor a múlt héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál

A keleti csoportban a Közgáz 1-1-re végzett Debrecenben, az Eger hatalmas hajrával fordított a Miskolc ellen. A nyugati csoportban a TF hosszabbításban múlta felül a PTE-PEAC gárdáját


Keleti csoport:

Nyíregyházi ESE - Szegedi RSC 106-83 (20-18, 33-20, 25-19, 28-26)
Nyíregyháza, Egyetemi csarnok, 40 néző. V: Tóth Kitti, Molnár Péter
Nyíregyházi ESE: BUS I. 46/3, VIDA Z. 33/9, KOVÁCS Z. 8, GÁSPÁR B. 9, Horváth B. 5. Csere: Földesi N. 3/3, Szondi k. 2. Edző: Hegedűs Ferenc
Szegedi RSC: KÁLMÁN B. 13/9, Korcsmáros P. 7/3, Kubik S. 4, Liszkai D. 1, MAYER Á. 22. Csere: Balogh G. 2, JEGESI N. 14/6, Kamenik B. 6, Szűcs A 5/3. Edző: Szablics Péter

Igazi férfias, küzdelmes és nagy iramú, pörgős mérkőzést játszottak a csapatok. A vendégek hamarabb elfáradtak, mint a két kulcsemberét, Czura Attilát és Oláh Zoltánt is nélkülöző hazaiak, akik közül Bus Iván (46 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) tarthatatlannak bizonyult a szegediek számára, és Vida Zoltán is alaposan "megszórta" a Tisza-partiakat. A vendégektől elsősorban Mayer Ákos villogott. Összességében a tartalékos haza gárda a két középső negyedben eldöntötte a meccset a maga javára. Az utolsó negyedre újult erővel vetették a küzdelembe magukat a csapatok, ekkor már érződött, hogy eldőlt az összecsapás, a záró etap nagy dobópárbajt hozott.

Hegedűs Ferenc: - Nagyon büszke vagyok a csapatra, mindenki aki a pályára került kivette részét a sikerből. Sajnos apró sérülések nehezítették a dolgunkat, de a meccsen szereplő játékosok kiemelkedően küzdöttek.

Szablics Péter: - Egy barátságos mérkőzést láthattak a nézők. Jó hangulat uralkodott a pályán. Próbáltunk felnőni a feladathoz, és ezt kisebb-nagyobb sikerrel meg is tudtuk tenni. Gratulálok az ellenfélnek. Látszott az osztálykülönbség.

 

Debreceni Egyetem - Közgáz 103-82 (24-21, 31-20, 21-22, 27-19)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok 20 néző. V.: Hegedűs I., Kisházi B.
Debrecen: SZŰCS M. 8/6, ASZTALOS 38/12, KÓSA 29/9, SZŰCS B. 8, BAK 8. Csere: Asszú 2, ZSUGA 10/6. Edző: Ferenczi Tamás.
Közgáz: VÖRÖS M. 19/6, Pálházi 2, Harsányi 4, Tóth Sz. 6, DEBRECENI G. 10/6. Csere: SEBŐK 18, BALTA 16, Tóth B., Korompai, Szatmári 4. Edző: Vladár Csaba.

A debreceni egyetemisták a mérkőzést lassú tempóban kezdték, és ezt kihasználva a tartalékos Közgáz az első negyedben kiegyenlítetté tudta tenni a  játékot. A folytatásban azonban fegyelmezett játékuknak, valamint Asztalos Soma és Kósa Tamás extra egyéni teljesítményének, dobóformájának köszönhetően a szünetig  már tetemes előnyt szerzett a címvédő. Hiába szedte sokkal jobban a lepattanókat a budapesti csapat (54-36) a hazaiak sokkal jobb dobóformát mutattak, kosárra törőbben, agresszívebben játszottak.  A második félidőben nem változott a játék képe, így a mérkőzés a címvédő debreceniek fölényes győzelmével zárult.

Ferenczi Tamás: - A mérkőzés folyamán végig koncentráltan játszottunk. A védekezésünk most sem volt az igazi, de a jó dobó formának köszönhetően magabiztos győzelmet arattunk.

Vladár Csaba: - Gratulálok a Debrecen csapatának, jól használták ki a helyzeteiket. A mi védekezésünk csak percekre állt össze, a támadó játékunk kapkodó volt. Ellenfelünk jobb csapat annál, mint azt a tabellán elfoglalt helyezése mutatja.

 

EKE Eger - Miskolci Egyetem 57-53 (10-15, 11-16, 17-12, 19-10)
Eger, Eszterházy Sportcsarnok 30 néző, V.: Drenyovszki , Zahorán.
EKE Eger: MÉSZÁROS 12,  ILLÉS 11, UNGI 9 CSÁKVÁRI 13, Horváth R. 3. Csere: Pomázi 6/3, Szabó 6/6, Varga 1. Edző: Váczi Péter
Miskolc: ORLICZKI 8/3, TAKÁCS D 15/12, SZEPESI 18/9, Kopasz, Lippai 5. Csere: Homoki 4, Varga 3.  Edző: Drahos Gábor

Igazi presztízscsata volt a két szomszéd város, az előző évi ezüst és bronzérmes egyetemi csapat találkozója. Voltak hiányzók mindkét oldalon, de a kevés pont inkább a nagy tét okozta feszültségnek, a túlfűtött hangulatnak tudható be. Az első félidőben egyértelműen a vendég miskolciak játszottak nyugodtabban, pontosabban. A hazaiak dobóteljesítménye fokozatosan javult fel a második félidőben. A 34. és a 39. perc között egy 14-0-s "száguldással" fordította a maga javára a meccset az egri gárda.

Váczi Péter: - Szikrázóan kemény összecsapást sikerült megnyernünk! Mindkét csapat maximális dicséretet érdemel a küzdőszelleméért.

Drahos Gábor: - Gratulálok az egri együttesnek, de a saját csapatomnak is! A mérkőzés, a küzdelem hevessége egy szomszéd városi rangadóhoz volt méltó, bár kevés pont esett.

 

DMSE - Közgáz 67-112 (19-27, 15-30, 18-34, 15-21)
Debrecen, Klinikai Campus Játékcsarnok, 20 néző. V.: Hegedűs, Kokas.
DMSE: Velkey 4, Bujdosó 11/3, URBÁN 18/15, Kovách, PROKAJ 10. Csere: Nemes, Rácz 3/3, PAPP 14, Mászlé 7. Edző: Kovács István, Dóra Márton
Közgáz: PÁLHÁZI 14/6, Bernacchini 12, SZATMÁRI 18/3  SEBŐK 15/3, DEBRECENI 16/3, Csere: TÓTH B. 17/3,Harsányi 8/3, BALTA 6/3, Korompai 6, Vörös. Edző: Vladár Csaba

A vendégek két nap alatt a második mérkőzésüket játszották, ami egyáltalán nem látszott a teljesítményükön. Hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, és megnyugtató előnyt harcoltak ki a vendéglátókkal szemben. A második negyedben hamar megduplázták az előnyüket, és a félidővégére tulajdonképpen eldöntötték a mérkőzést.

A második félidőben sem változott a játék képe, fokozatosan növekedett a különbség, a budapestiek végig agresszívabban, koncentráltabban játszottak a kissé enerváltan kosarazó debreceniekkel szemben. A lepattanókért folytatott küzdelmet 63-40-re nyerték meg, a távolikat pedig 40%-kal dobták csapatszinten.

A DMSE gárdájánál kiemelhető Urbán Antal (18/15, 5 lepattanó 4 szerzett labda), valamint a cserék közül Papp Mátyás (14 pont, 5 lepattanó, 6 kiharcolt falt). A Közgáz színeiben többen is kiemelkedő számokat "hoztak". Szatmári Barnabás (18 pont, 7 lepattanó, 2 szerzett labda), Pálházi Richárd (14/6, 6 lepattanó, 5 gólpassz) támadásban, míg Lüftühan Balta (6 pont, 13 lepattanó) védekezésben nyújtott kiemelkedőt. A cserék közül Tóth Barna 70%-os dobóteljesítménnyel tett hozzá 17 pontot.

Kovács István: - Hamar kiütközött a valós különbség a két csapat között. Ez nem a mi napunk volt, gratulálok és sok sikert kívánok az ellenfélnek a továbbiakban.

Vladár Csaba: - Élvezetes, jó meccset játszottunk egy szimpatikus csapattal. Gratulálok és örülünk a győzelemnek.

 

NKE SE - ELTE-BEAC 47-75 (19-21, 14-20, 7-14, 7-20)
Mányoky u., 30 néző V.: Czupi Márton, Hartai Tamás
NKE SE: Marton 4, KALO 14/3, Csaba 6/6, Tasnádi  2, SOLYMOSI 21/3.  Csere: Polyák A. Edző: Szekeres Dávid.
ELTE-BEAC: GYURCSÁNYI 19/6, Sveda 2, CZIBULA 15/3, Debreceni  6, Mayer P. Csere:  MOKOS 7/3, Berberovics 3,  Somosi 4, KONCZ 9/3, Molnár 10. Edző: Varga Zsolt.

Az első félidőben Kalo Ádám és Solymosi Tamás eredményességének köszönhetően jól tartotta magát az NKE SE, azonban a második félidőben elfáradt a sérülések és betegségek miatt mindössze hat embert forgató hazai csapat. A szünet után fokozatosan ellenfele fölé kerekedő, hosszabb kispaddal rendelkező ELTE csapata Gyurcsányi Péter és a 15 pontos, 12 lepattanós dupla-duplával záró Czibula Bence, valamint a hasznosan kosarazó Molnár Alex, Mokos Dániel és Koncz Péter vezérletével magabiztos győzelmet aratott.

Szekeres Dávid: - Az első félidőben jól ment a játék, az ellenfél a támadó lepattanóknak köszönhette minimális előnyét. A második félidőben kijavítottuk a hibát, de addigra elfáradtak a játékosok, nem tudtuk tartani a tempót. Gratulálok az ellenfélnek a győzelemhez.

Varga Zsolt: - Jó hangulatú mérkőzésen sikerült  összességében fegyelmezett játékkal felülkerekedni ellenfelünkön. Sajnos még mindig sok hiányosságunk van főleg koncentráció területén, amin még sokat kell dolgoznunk. Gratulálok a csapatnak a győzelemhez, hajrá ELTE!

 

Férfi nyugati csoport:

PTE-PEAC - TFSE 83-92 (20-15, 17-23, 20-10, 22-31, 4-13)
Pécs, Egyetemi Csarnok, 35 néző. V: Dr. Danka P., Flieischmann K.
PTE-PEAC: Bíró 5, BUDAY-SÁNTHA 12/3, BERKICS 12/6, KIS 10, KŐVÁGÓ-LASKA 10. Csere: Földes 9/3, Mándity 3, Laufer 2, BENKE 18, Bokor. Edző: Bán Gábor
TFSE: SINKOVITS 11/6, HORVÁTH K. 19/6, PETRUCSIK 17, PINTÉR 13. BOINITZER 17. Csere: Novák 2, Haris 2, HORVÁTH B. 11/9, Hole, Mező, Világi. Edző: Juhász Tamás

Igazi magas színvonalú rangadó volt, remek hírverése az egyetemi kosárlabdának. Mindkét fél igazi csapatjátékot játszott, mind a két csapatnál szépen megoszlottak a pontok. A csapatoknak voltak jobb és gyengébb időszakaik egyaránt Az első félidőben szoros mérkőzésen több átlagon felüli egyéni teljesítmény akadt mindkét oldalon, hazai részről Berkics Bence (12 pont - 15 mezőnykísérlet - 11 lepattanó) és Kővágó-Laska Márk (10-10 pont és lepattanó), a vendégektől Pintér Dávid (13 pont, 11 lepattanó) ért el dupla-duplát. Térfélcsere után elléptek a hazaiak, de a záró etapban feljött, sőt fordítani is tudott a TF. A rendes játékidő vége roppant izgalmasan alakult, váltva vezettek a felek. A negyedik etap végeredményét Berkics állította be oly módon, hogy 1 pontos TF-vezetésnél első büntetőjét kihagyta, a másodikat pedig bedobta.

A hosszabbításban a hazaiak nem tudtak élni a lélektani előnyükkel, végén jobban koncentráló csapat győzött.

Bán Gábor: Nagyon jó mérkőzést láthattak a szurkolók. A jobbik csapat nyert. Gratulálok mind a két csapatnak!

Juhász Tamás: -  Időben érkezve rendesen be tudtunk melegíteni. Tudtuk: fontos meccs vár ránk, ennek megfelelően léptünk pályára. Hamar kiderült, nem lesz egyszerű esténk. A védekezésre koncentráltunk, ám a játékvezetők nem feltétlenül gondolták, hogy ez a harcos hozzáállás a pályára való, hamar faultproblémákkal szembesültünk, ugyanakkor támadásban egyre hatékonyabbak lettünk. A végjátékban egy pontos vezetésünknél egy lepattanó harcnál Pintér Dávidot látták szabálytalannak egy kétes szituációban a játékvezetők. Az ellenfél egy büntetőt értékesített, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben érződött, hogy ellenfelünk elfáradt, így érvényre juttattuk akaratunkat. Le a kalappal mindkét csapat előtt, hatalmasat harcolt mindkét fél - de csak egy győztes lehet.   

 

SzoESE - SMAFC 91-58 (17-12, 28-18, 29-13, 17-15)
Szombathely, ELTE-SEK Sportcsarnok, 50 néző V.: Tóth K..; Sabáli L.;
SzoESE: TÓTH D. 9/3, FÖLDESI 12/3, MÉSZÁROS M. 27/3,  Karagity  10, PERÁK  10. Csere: VICZE K. 16/12, Gábor 3/3, Kauzál  4; Kerekes., Kovács B. Edző: Kéri Péter, Laki Ádám
SMAFC: Horváth Cs. 6, Tukovits 9/3, Szegedi M. 6/3; BERNECZEI L. 27/12; Rátvay B. 6. Csere: Széplaki 1, Kőfaragó R. Edző: Rátvay Tamás

Mindkét csapatnál akadtak hiányzók, a szombathelyieknek volt miért
visszavágni, mivel ősszel nem várt vereséget szenvedtek Sopronban.

Hamar magához is ragadta a kezdeményezést a hazai csapat és bár az első negyedben nem alakult ki jelentős különbség, a SzoSE diktálta a meccs ritmusát és helyenként látványos játékkal szerzett könnyű kosarakat.

A második negyedben Vincze Kristóf érkezett a padról és egymás után háromszor köszönt be a triplavonalon túlról. Mivel erre nem érkezett válasz a vendégektől 15 pontos hazai előnyt mutatott az eredményjelző. Ezután a  szünetig felváltva estek a kosarak így megőrizte a 15 pontos előnyt a szombathelyi gárda.

A fordulást követően egy 18:2-es etapot produkált Kéri Péter csapata, amivel végképp eldőlt a találkozó. Ezt követően már gyakorlatilag csak a különbség volt kérdéses. Végül a hazaiak 33 pontos győzelemmel sikeresen vágtak vissza az őszi vereségért.

A SZOESE-ben több játékos is hasznos teljesítményt nyújtott. Tóth Dávid a szokásos sokoldalú  játékot mutatta 9 pontja mellé, jegyzett még 6 lepattanót, 5 szerzett labdát és 11 gólpasszt (26 VAL) Földesi Marcell 12 ponttal 9 lepattanóval és 8 gólpasszal járt a tripla-dupla közelében (24 VAL), míg Mészáros Máté pontszerzésben jeleskedett 27 pontjával csapata legeredményesebb játékosa lett. A vendégeknél Berneczei László alkotott maradandót 27 pont 10 lepattanós (22 VAL) masszív dupla-duplával.

Kéri Péter: - Sikerült védekezésben és támadásban is végrehajtani a megbeszélteket. Talán az idei legjobb játékunkat mutatva visszavágtunk a soproni vereségért.

Rátvay Tamás: - A sokkal jobb erőkből álló szombathelyi csapat nyerte a találkozót. Próbáltunk jó mérkőzést "csinálni", ennyire futotta erőnkből.


PTE-EMES Petőfi SE - Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem 81-100 (18-26, 17-23, 28-19, 18-32)
Kozármisleny, 20 néző. V: Mintál, Szalóki.
PTE-EMES Petőfi SE: Komlódi 8/3, FÜLÖP ZS. 27, PUNGOR 14/12,  FÜZY M. 10/6, Győr 4. Csere: Szavai P. 2, Kövecs 5/3, Fülöp Cs. 4, Kárpáti B. 7. Edző: Sipos Ádám.
Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: TÓTH R. 17/9 KÁMÁN 18/3, GEIGER  40/18, Mándity 10, NAGY B. 13
Csere: Kaczmarski -, Iváncsics 2, Kiss M. Edző: Laky Tibor.

Mindkét csapatnál láthattunk gyorsindításos kosarakat, igazán szép megmozdulásokat. Az első negyedben a pazar dobóformát kifogó Geiger Bálint vezette vendég csapat játszott pontosabban, a hazai együttes távoli dobásai rendre kimaradtak. A második szakasz is hasonlóan zajlott. Bár a hazai csapat kezdett "felébredni", továbbra is tudatosabban, pontosabban játszott a mosonmagyaróvári legénység, amely szünetig megnyugtató, 14 pontos előnyt szerzett.  Térfélcsere után a hazai csapat magára talált, közeli-távoli dobásai sorra pontokat értek. A Fülöp Zsombor-Pungor Szabolcs-Füzy Marcell trió jóvoltából 4 pontra is fel tudtak zárkózni - a negyedet 9 ponttal sikerült megnyerniük a vendéglátóknak, akik közül Füzy 10 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával zárta az összecsapást.

Mivel éles, szoros lett a mérkőzés, a 4. negyedre parázs hangulatúvá vált. A feszültté váló légkört a vendégek "kezelték" jobban, - Nagy Barnabás 13-13 pontos és lepattanós dupla-duplát ért el - így végül a mosonmagyaróvári csapat rajt-cél győzelmet aratott,  bár a látottak alapján azért a közel 20 pontos különbség azért túlzott.

Sipos Ádám: - A mérkőzés folyamán háromszor is volt lehetőségünk arra, hogy átvegyük a vezetést, de mind a háromszor sikerült ellenfelünknek húznia valami újat. Emellett akadt náluk egy extra dobóteljesítmény is. Gratulálok nekik a győzelemhez!

Laky Tibor: - Jól gazdálkodtunk az erőforrásainkkal, mezőnyjátékunk erősebb volt a hazai csapaténál, egyetemi mérkőzéseknél nem megszokott, parázshangulatú volt a meccs, mégis elmondhatjuk, hogy sportszerű mérkőzés zajlott a pályán. További sok sikert kívánok a hazai csapatnak!

 

Veszprémi ESC - BME-MAFC 54-77 (18-14, 14-21, 13-24, 9-18)
Veszprém, Egyetemi Tornacsarnok, 120 néző. V.: Sebesi, Prieger.
Veszprémi Egyetemi SC: Penksza 3, NOVÁK P. 24/12, Kacskó Cs. 9, Grifatong M, TAKÁCS A. 16/3. Csere: Jin Ju-teng, Répási R. 2. Edző: Mónus Péter
BME-MAFC: Dobos 10, Szálas 24/3, Mihalics 15, Lukács, Tóth L. 26. Csere: Tálos, Kiss L. 2, Velenyák. Edző: Dr. Bagi Melinda

A hazaiak kezdtek jobban, hamar elhúztak 10 ponttal. A negyed hajrájában magára talált a fővárosi együttes, de a nyitó szakasz végén 18-14-es hazai vezetést mutatott a tábla. A 2 negyed kiegyenlített játékot hozott, a negyed közepéig, ekkor néhány játékvezetői ítélet korbácsolta a hangulatot.  A hazaiak edzője nem is tudta szó nélkül hagyni, a bírák 2 gyors technikaival kiállították. A félidőre ledolgozta a BME a hátrányát, sőt fordított is, a fővárosiak 3 pontos előnnyel vonulhattak pihenőre.

A 3. negyedben a BME védekezést váltott, keményített, "feszesebbé" tette az addig eléggé hézagos védekezését. A hazaiak próbáltak meccsbe maradni, de látszott rajtuk, hogy kezdik a hitüket is elveszíteni. Rengeteg eladott labdájukból könnyű kosarakat kaptak, és a játék képe a záró etapban is hasonló maradt.

A BME részéről a Szálas Gábor (24 pont 11 pattanó (8 támadó), 7 szerzett labda)), Tóth Lóránt (26 pont), Mihalics Gábor (15 pont, 5 lepattanó, 6 szerzett labda) hármas szállította a pontokat. Hazai oldalon Takács András (16 pont 10 lepattanó) - Novák Patrik (24 pont, 4 gólpassz) duónak pontszerzésben nem volt érdemi segítsége.

Mónus Péter: - Gratulálok ellenfelünknek jól játszottak és a csapatomnak is. Küzdöttünk, hajtottunk, de öt a hét ellen nehéz játszani. Sajnos ez a második félidőre rá is nyomta a bélyegét, kapkodóvá idegessé váltunk, amit jól játszó ellenfelünk ki is használt.

Dr. Bagi Melinda: - Örülök a győzelmünknek. Nehezen indult a meccs számunkra, majd összeállt a védekezésünk. A kemény védekezésből pedig jó ritmusú és szép támadásokat tudtunk vezetni, amelyekből  jöttek a könnyű kosarak jöttek és így alakult ki a számunkra szép eredmény.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus