Jövő héten kezdődnek az Európai Egyetemi Játékok

Vasárnap indul Zágrábba, az Európai Egyetemi Játékok (European University Games, röviden: EUG) kosárlabda tornájára a női és a férfi MEFOB-győztes, egyetemi bajnok, a TFSE női és a DEAC férfi együttese. A torna előtt a két szakvezető, Boros Zoltán és dr. Nagy Ágoston beszélt a kosarsport.hu-nak a felkészülésről és a várható esélyekről. 

A kosarsport.hu felvezetői:

A TFSE - a debreceni egyetemi finálét meccsről meccsre javulva veretlenül nyerő együttesének - szakvezetője, a korábbi 86-szoros válogatott Boros Zoltán érdeklődésükre elmondta, a csapat gyakorlatilag folyamatosan edzésben maradt a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság - amelyben bronzérmes lett az együttes - befejezése után. A B33-as döntőre is készültek a TF-es lányok, valamint megmérkőztek az Universiade-válogatottal, amelynek Budapesten volt összetartása, és amelynek több TF-játékos is tagja. Bár a vizsgaidőszak, valamint rövidebb nyaralások miatt nem mindig tudott teljes létszámmal edzeni a TF csapata, Boros Zoltán bízik benne, hogy a folyamatos edzések hatására lányai azért megfelelő fizikai állapotban lesznek, és bírják majd a sorozatterhelést. A debreceni döntőn mindenesetre bírták, sőt meccsről meccsre jobban és jobban játszottak.

Ami az esélyeket illeti, arról a csapatát ilyen rendezvényen először vezető Boros túl sokat nem tudott mondani. A csapat lényegében . Az európai egyetemi tornákon tapasztaltabb kollégájától, dr. Nagy Ágostontól értesült, hogy bizony vannak csapatok amelyekben profik, válogatott játékosok is szerepelnek. A TF szakvezetője mindenesetre bízik csapata összeszokottságában. Czivinger Lilla sérült, talpcsonttörés miatt gipszben van a lába, de ő is elutazik - szurkolni.

A TFSE női csapatának játékoskerete az Egyetemi Európa Játékokon: Bodnár Fanni, Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Lakatos Dóra, Magyar Bianka, Mányoky Judit, Németh Alma, Miháczi Diána, Sándorfi Dóra, Sándorfi Réka, Varga Barbara.

 

Ami a DEAC-ot illeti, dr. Nagy Ágoston tanítványai - a TF-es lányokhoz hasonlóan - veretlenül nyerték az egyetemi bajnokságot, ráadásul a DEAC NB II-es csapata is veretlenül lett bajnok. Mindez - mint a debreceniek szakvezetője taglalta - jelentős plusz motivációt jelent egy jó szereplésre a legutóbbi rotterdami EUG-n a 7. helyezést elérő DEAC-nak.

A csapat szakvezetője honlapunknak elmondta, az NB II befejezése után egy hét pihenőt kapott az együttes, de három hete folyamatosan edz, és csak erre a tornára készül a társaság, amelyet a montenegrói Filip Patkovics helyett egy 2 méteres orosz magasbadobó hallgató, bizonyos Ruszlan Kakunov erősít.

A szakvezető úgy véli, az EUG kosárlabda tornája folyamatosan erősödik, úgy hírlik a zágrábi csapatban például két Cibona-profi is játszik. Az orosz és a litván gárda is igen jónak, erősnek ígérkezik, ráadásul a baltiaktól nem az a csapat érkezik, amely 2 éve nyert hanem nyilván egy annál is erősebb. A férfi tornán 20 csapat indul, köztük 3 horvát. Kérdés ennyi csapattal milyen lesz a lebonyolítás, s a sorsolás, a csoportbeosztás. Dr. Nagy Ágoston reméli, sikerül csapatával bejutni a legjobb nyolc közé, és sikerül felülmúlni a két évvel ezelőtti szereplést. Ez azért igen nehéznek tűnik, hiszen az előbb említett csapatok mellett lesz még két horvát, valamint két szlovén, francia, török és szerb gárda is a mezőnyben. De a DEAC edzője amondó: miél erősebb a mezőny, annál jobban lehet fejlődni. 

A debreceniek edzője azért is bizakodó, mert amíg az egyetemi döntőt fiai erőltetett menet - NB I B-s és NB II-es mérkőzések - közben játszották, addig most három hete csak az EUG-tornára készülnek. Több edzőmeccset is játszottak a DEAC nem egyetemista játékosaiból és a közeli hajdóhadházi NB II-es csapat kosarasaiból összeálított megerősített együttes ellen. Az utazásig hátralévő napok már inkább a frissítésről, pihenésről szólnak, még egy lazító fürdőzés is vár a srácokra.

A DEAC férfi együttesének játákoskerete az Egyetemi Európa Játékokon: Bak Márton, Gál Balázs, Jávor Barna, Ruszlan Kakunov, Kiss Lajos, Lippai Szabolcs, Nagy Benedek, Nagy Botond, Opre Roland, Szarka Dávid, Szendrei József, Tóth Péter. 

Érdekességként jegyezzük meg: mindkét magyar csapatban van egy-egy testvérpár, a Sándorfi nővérek TF-nél és a Nagy-fivérek a DEAC-nál.

Forrás, Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus