Keleti döntő a hölgyeknél

Lejátszották a női negyeddöntőket az egyetemi és főiskolai bajnokságban. Érdekesség, hogy mind a négy párharcban a keleti csoportból érkező csapatok jutottak tovább. A négyes döntőben tehát egymásnak csupa ismerős együttes találkozik, olyanok, amelyek már a csoportmeccsek során megmérkőztek egymással. Nézzük, mi történt a negyeddöntők visszavágóin

USC Szeged - PTE-PEAC 45-38 (14-11, 8-10, 11-17, 12-0)

Szeged: Ódry, MARTONOSI 11/3, FÖLDI 16, Tóth 9, Szabó 4. Cs: Varga P. 2, Zsíros L. 3, Barabás, Láng.
PEAC: Ignácz 7, Baka 6/6, ORBÁN 16, Késői 2, Szabó E. 7. Cs: Raus, Gaál, Fülöp, Priol, Varga.

Igazi ki-ki kupameccs volt, hatalmas küzdelemmel, kevés kosárral, mégis óriási fordulatokkal. A szegediek 2 pontos előnyt szereztek a bajnokcsapat otthonában, amely azonban, amint az várható volt, még első számú irányítója, Kovács nélkül sem adta olcsón a bőrét. A hazaiaktól a pécsi mérkőzésen súlyos sérülést szenvedő Mészáros hiányzott. A kiegyenlített első negyed végén a hazaiak vezettek. A második 10 percben még szorosabban, harcosabban védekeztek a vendégek, a kiegyenlítette első 20 perc után 1 ponttal a Szeges vezetett.

A harmadik 10 percben támadásban nagyot javult a címvédő. Orbán  vezérletével pontos, ügyes akciókat vezettek a vendégek, s fordítottak. A befejező 10 perc előtt 5 - összesítésben pedig 3 - ponttal a PEAC vezetett s továbbjutásra állt.

A záró szakasz újabb hatalmas fordulatot hozott. Ekkor a hazaiak "keményítettek" védekezésükön. A kiélezett végjátékban akadtak vitatható ítéletek, a lényeg: a PTE-PEAC a befejező 10 percben nem tudott pontot dobni, számított, hogy a padról ezúttal pécsi részről e tekintetben nem érkezett segítség. A Szeged a Földi-Martonosi kettős eredményessége révén visszaszerezte a vezetést, győzött, s összesítésben csoportja 4. helyezettjeként kettős győzelemmel verte ki a címvédőt, így nagy önbizalommal készülhet a négyes döntőre.

 

Közgáz SC és DSK - ELTE BEAC 77-66 (21-12, 16-15, 28-15, 12-24)

Közgáz: LANTOS 10, Füge 2, Szőnyi 2, GYIMESI 20, HOFFMANN 28. Cs: BALOGH 15/3, Bishof, Légrádi.
ELTE: Csajkó 3, Horváth 6/3, WIESNER 16/6, SZEKERES 20, Albert 2. Cs: Wunderlich 8, MANGLIÁR 9, Új 4.
 
Az idegenben szerzett 30 pontos Közgáz előny után formalitásnak tűnt a visszavágó. A Közgáz nélkülözte egyik alapemberét, Hevesit.  Mindezek ellenére Vladár Csaba és Kováts László tanítványai, bizonyítani akaráván, hogy a Kinizsi utcában végképp ők az úrnők, remekül kezdtek. Az első 6 percben a Közgáz kezdő ötösének minden játékosa betalált, 14-4-gyel indította a meccset. Ezt követően az első félidő hátralévő részében Valuska László tanítványai - elsősorban Szekeres Viktóriának köszönhetően - kiegyenlítetté tudták tenni a játékot.

A második félidő elejét ismét "megnyomta" a hazai együttes, amelyet ekkor a Hoffmann Flóra, Gyimesi Krisztina, Balogh Júlia trió "húzott. A Közgáz a meccset egy 20-6-os első 7 percet produkálva eldöntötte a maga javára. A hátralévő időben a hazaiak edzőkettőse több lehetőséget adott a korábban kevesebbet szereplő játékosoknak. Az ELTE becsületére legyen mondva egy pillanatra nem állt le, s a záró szakaszban  többek között Horváth Kinga és Wiesner Fanni 1-1 triplájának is köszönhetően a végére a 10 pontos határ közelébe küzdötték fel magukat, tisztesre kozmetikázva vereségét.

Összességében egyértelműen a jobb csapat, a Közgáz jutott a négyes döntőbe, méghozzá kettős győzelemmel.

 

TFSE-Nyíregyházi Főiskola 67-63 (20-11, 5-16, 11-18, 31-18)
Budapest, egyetemi és főiskolai bajnokság, nők, negyeddöntő 2. mérkőzés
TF: Szalai 7. Bíró D. 5/3, Szabados 2, BALSAY 30/3, Németh A. 2. Cs: FÓRIZS 11/3, Magyar B., Kovács A., Tóth J. 5, Czivinger 5/3.
Nyíregyháza: Tóth K. 9, Tatai , Gömze 4, PÁLL 17/3, SÁNDORFI 23. Cs: Poponko 2.

Érdekes előzménye volt a meccsnek, hogy lejárt illetve szabálytalan sportorvosi miatt 1 hazai és 3 vendég játékos nem léphetett pályára.

Noha az első meccsen 25 ponttal nyert, mégis idegesen, kapkodva kezdett a Nyíregyháza. A TF pedig Balsay Anna remeklése révén pontos gyors játékkal óriási lendülettel fogott hozzá tetemes hátránya ledolgozásához.  A 13 pontig jutó kosaras vezérletével egy negyed alatt 9-et le is faragott ebből a hazai együttes..

A kis szünet óriási fordulatot hozott. A vendégek Sánorfit kezdték "tömni" a labdával, aki szinte minden nyíregyházi akciót kosárral vagy büntetőkkel fejezett be. Közben a hazaiak - igen rossz százalékkal - főleg triplákkal operáltak. A vendégek legjobbja azonban a félidő végére összeszedet 4. személyi hibáját.

A harmadik negyed nem kifejezetten a kosárlabdáról szólt, feszült lett a légkör. A hazaiak, talán érezve, hogy elúszott az esély a továbbjutásra a játékvezetéssel kezdtek foglalkozni. A harmadik negyedben nem kevesebb, mint 4 technikait ítéltek a játékvezetők a TF ellen, a Nyíregyháza pedig köszönte szépen, büntetőkből növelte előnyét. Az újabb fordulat hát és fél perccel a befejezés előtt történt. Addigra a vendégek mindkét magas játékosa, Páll és Sándorfi is kipontozódott, 4 játékosa maradt a pályán a nyíregyházi együttesnek. A vendégek okosan próbálták lassítani a játékot, a TF továbbra is a triplákat erőltette - összességében 4/25-ös, 16%-os hárompontos mutatóval zártak a hazaiak. A végén a mérkőzést nagy nehezen a maga javára fordította ugyan a TF, de bár az első negyed alapján még reménykedhetett, a 25 pontos hátrányát ledogozni nem volt esélye, hiába ért el 30 pontos és 17 lepattanós igen figyelemre méltó dupla-duplát Balsay.

 

DEAC-SzOESE 96-58 (23-11, 24-19, 24-19, 25-9)

DEAC: Király 4 GÁL 14, GÖTTLINGER 28/12, Szabó R. 4, Chvatal T. 4 Cs: ÚJ 13/9, FÖLDVÁRI 11, Papp 3/3, KRÁLIK 13, Máriás, Jávor 2,
Szombathely: GUSZTAFIK 21/6 , Vidóczi 3, HANDLER 17/3, TÓTH T. 10, Uszkai 4. Cs:Gősi 3, Kovács.

Történelmi esemény: ez volt az első MEFOB-mérkőzés, amely az online statisztikai közvetítés révén követhető volt a szövetség honlapján - köszönet érte a debrecenieknek.

Az első meccsen Szombathelyen 10 pontos előnyt szerző debreceni csapat 6-0-lal indított, ám Handler Kinga és Gusztafik Lilla villanásaival 8-6-ra feljött a szombathelyi csapat. A negyed hajrájáig tartották a lépést  a Gál Annamária és Göttlinger Anna vezette DEAC-cal a Szombathely, ám a negyed végén egy 7-0-s futással 10 pont fölé növelte előnyét a debreceni együttes.

A második szakasz elején Gusztafik révén a Szombathely gyakorlatilag egyszemélyes csapat benyomását keltette, ő próbálta versenyben tartani a vendégeket. A szakasz közepe a G-betűsök  Gál és Göttlinger, illetve Gusztafik gáláját hozta. A félidő hajrájában Papp Alexandra triplájával már 20 pontra nőtt  DEAC előnye. Szünetben 17-tel vezetett a hazai csapat.

A harmadik negyedben állandósult a DEAC 20 pont körüli vezetése, arról, hogy a vendégek jobban ne szakadjanak le, ekkor Handler gondoskodott. A DEAC csapatánál pedig nem mentek újdonságszámba Új Eszter villanásai.

A záró szakasz előtt 22 ponttal vezettek a debreceniek, a meccs s a továbbjutás is eldőlt. A záró szakaszban a hazaiaknál a kevesebb lehetőséghez jutó játékosok szerepeltek, és kitettek magukért, a mindössze 7 emberrel játszó szombathelyiek pedig nagyon elfáradtak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus