Két fővárosi riválisát legyőzve kezdett a Közgáz

"Nagyüzem" volt a múlt héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiak mezőnyében. A keleti csoportban a Közgáz mindkét fővárosi riválisát idegenben legyőzve kezdte meg szereplését, a Miskolc és a Nyíregyháza is idegenben győzött. A nyugati csoportban remek meccsen verte a BME a szombathelyieket, a TF pedig magabiztos győzelmet aratott a Petőfi SE otthonában.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG

Férfi keleti csoport

ELTE-BEAC - Közgáz 67-78 (18-17, 17-21, 19-25, 13-15)
Tüskecsarnok, 40 néző. V.: Goda, Magyar

ELTE-BEAC: SZEKERES 15/9. Gyurcsányi 10/6, Molnár A. 2, Czimer 11/6, CZIBULA 13. Csere: Mokos 5/3, Debreceni J. 7, Jakucs 3/3, Kondé 1, Sveda, Bognár. Edző: Varga Zsolt.

Közgáz: VÖRÖS M. 16/6, SZALAY Á. 19/6, VÁGVÖLGYI 13/6, Sebők 2, Debreceni G. 2. Csere: Pálházi 8/3, Bea 8, Szatmári 2, Horváth M. 3/3. Edző: Vladár Csaba.

Néhány szikrázóan kemény párharc és sok hiba jellemezte az első negyedet, amelyben váltott vezetéssel, fej-fej mellett haladtak a felek. A második szakaszt a végül 13 pontos, 11 lepattanós dupla-dupláig jutó Czibula Bence vezérletével 7-1-gyel kezdte a hazai gárda, ám egy 7-0-lal a negyed közepére ledolgozta hátrányát a Közgáz, amely a félidő hajrájában Vörös Miklós labdaszerzéseinek és triplájának köszönhetően fordított.

Lendületben maradt, s 7-2-vel kezdte a második félidőt a Közgáz. Szekeres Ábel és Gyurcsányi Péter révén triplákkal tartotta a lépést ellenfelével a vendéglátó, a hazaiak 5 triplát szereztek ebben a negyedben, ám Szalay Ákos vezetésével mindenre volt válasza a Közgáznak. A szakasz két vendég triplával, s 9 pontos Közgáz vezetéssel zárult. A befejező etap elején még egy lapáttal rátettek a vendégek, s a szakasz első felét 11-4-re nyerve eldöntötték a meccset a maguk javára, A hazaiak végig harcoltak, letámadással átmenetileg 10 ponton belülre kerültek, de szorossá tenni nem tudták a meccset.

Varga Zsolt: - Gratulálok a Közgáznak. Sok az új fiú a csapatunkban, nem igazán állt még össze a játékunk főleg támadásban, s ez most megpecsételte a sorsunkat, de szeretnénk a visszavágón visszavágni ellenfelünknek. 

Vladár Csaba: - Örülök, hogy győzelemmel kezdtük a szezont, bár a játékunk nagyon akadozott. Összességében kétszer öt perc jó védekezésnek, valamint pár beeső hárompontosnak köszönhettük a győzelmet.


Szegedi RSC – Miskolci Egyetem 64-100 (16-26, 18-27, 16-18, 14-29)
Szeged, Topolya sori sportcsarnok, 40 néző. V.: Nyilas I., Tóth C.

Szegedi RSC: Jegesi 5/3, Fehér 2, MAYER 26/3, Kereszty 8, Liszkai 2. Csere: Balog 6, Kubik 5/3, Masa 6/3, Segesvári:4, Buj. Edző: Szablics Péter.

Miskolc: TAKÁCS 11/6, Szepesi 7/3,  Piukovics 5/3, KOPASZ 13/3, LIPPAI 19 Csere: GALLÓ 25, HOMOKI 10, Varga 10, Jurányi, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.

A mérkőzés elején egységes játékkal elhúztak a vendégek, ám a folytatásban, a második negyed közepéig a szegediek 10 pontnál jóval nagyobb előnyt nem hagytak szerezni jóval erősebb ellenfelüknek. Egy szerencsétlen eset után a szegediek egyik legjobbja, Kereszty Domos nem tudta folytatni a játékot. Kiválása után a Szegedi RSC csapata ritmust vesztett és leszakadt a vendég együttestől. A harmadik negyedben a szegediek rendezték soraikat, Mayer Ádám vezérletével kiegyenlítetté tették a játékot, de a záró 10 percben a miskolciak agresszív játékkal végül elérték a 100 pontot, Galló (25 pont, 13 lepattanó) és Homoki 10-10 pont és lepattanó) is dupla-duplát ért el a vendégeknél.

Szablics Péter: - A mérkőzésen történt szerencsétlen esemény tükrében sajnos reális, hogy a miskolci gárda ilyen fölényesen tudott győzni nálunk. A csapat megmaradt játékosai mindent elkövettek, ami csak képességeikből és erejükből tellett, de nem tudták kompenzálni az ellenfél magassági és erőfölényét. Információim szerint Domos térdét az ügyeleten visszarakták és két lábon távozott a körházból.

Drahos Gábor: - Örülök, hogy folytatódott a győzelmi sorozatunk, zsinórban negyedik éve tudunk győzelemmel hazaindulni Szegedről. Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen súlyos sérülés történt a mérkőzésen, és az egész csapat nevében kívánjuk, hogy Domos minél hamarabb gyógyuljon meg!


Debreceni Medikus SE - Nyíregyházi Egyetem 77-97 (20-25, 22-30, 10-32, 25-10)
Debrecen, DOTE Csarnok, 20 néző. V: Kisházi, Hegedűs.

DMSE: Nemes 9/3, Bujdosó 9/3, KOVÁCH 11, Urbán 6, PROKAJ 12. Csere: Papp 10, Mészáros 10/6, Mászlé 7, Malkócs 3/3. Edző: Kovács István.

Nyíregyháza: VIDA 31/27, CZURA 32/9,  Földesi 6, KOVÁCS 14, Gáspár 6. Csere: Horányi, Jánkfalvi 6/6, Oláh 2. Edző: Hegedűs Ferenc.

Az idényben már egy alkalommal Debrecenből győztesen távozó Nyíregyháza a papíron gyengébb debreceni csapat ellen lépett pályára. Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, amíg a hazaiak Prokaj palánk alatti munkájában bízhattak, addig a vendégeket a szélvészgyors Vida-Czura duó pontjai vitték előre. A második negyed végére sikerült a vendég gárdának 10 pont felé tornázni előnyét a Nyíregyháza javára, de a DMSE gárdája meglepően jó és eredményes játékot mutatva versenyben volt.

A harmadik negyed elején állva hagyta a vendégcsapat a Debrecen gárdáját, gyors indításokkal zilálták szét az addig remekül küzdő hazaiak védelmét, így majdnem 40 pontosra hízott a különbség. Az utolsó negyedben azonban a hazaiak mindent megtettek azért, hogy csökkentsék a különbséget. Vida (31 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 9/16 tripla), valamint Czura (32 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) ellenállhatatlanok voltak, míg a hazaiaknál Prokaj (12 pont, 6 lepattanó), Kovách (11 pont, 9 lepattanó), valamint Urbán (6 pont, 10 lepattanó) mezőnymunkája mellett elsősorban a csapatjátékon volt a hangsúly.

Kovács István: -  Vegyes érzéseim vannak a mérkőzéssel kapcsolatban, hiszen a harmadik negyedben leromboltuk azt a kiváló játékot, amelyet a többi 30 percben produkáltunk. Ennek ellenére büszke vagyok a csapat tartására és küzdeni akarására, hiszen ismét egy jóval erősebb játékosokból álló csapattal vettük fel a versenyt, és nem vallottunk szégyent. Gratulálok az ellenfélnek.

Hegedűs Ferenc: - Gratulálok a csapatom győzelméhez. A mérkőzés elején nehezen pörögtünk föl, irányítónk, Bus Iván hiánya nagyon érződött a társaságon. Örülök, hogy a második félidőben jelentős előnyt tudtunk kialakítani, így a cseresorunk több játéklehetőséghez jutott, amivel néhányan élni is tudtak, a mérkőzést azonban nem úgy fejeztük be, ahogy azt kellett volna, kapkodtunk, sokat hibáztunk támadásban.


NKE SE - Közgáz 62-92 (13-18, 22-23, 10-23, 17-28)
Mányoki út, 30 néző V: Győrfy, Nagy-Pál.

NKE SE: Tasnádi 4, LACZÓ 25/12, SOLYMOSI 15/3, ZSÁMÁR 12/6, Kaló 4. Csere: Csaba, Soós, Bordás, Marton, Polyák 2. Edző: Szabó Antal. 

Közgáz: Vörös 10/6, Goczi 10, Tóth 4, BALTA 9, BEA 14. Csere: Horváth 6/6, Pálházi 7, SZATMÁRI 7, Debreceni 10/3, Tóth 4, KOROMPAI 15. Edző: Vladár Csaba.

Jó hangulatban zajlott a mérkőzés, a pálya mellett a Közgáz szurkolói és az NKE drukkerei külön meccset vívtak. Az első percekben Laczó vezérletével tartotta a lépést a tartalékos felállásban érkező Közgázzal az ügyesen kombináló hazai együttes, ám a negyed közepén egységes csapatjátékot bemutatva 10 ponttal elléptek a vendégek. Volt azonban tartása az NKE csapatának, amely a negyed hajrájában "visszajött" a mérkőzésbe. A második szakasz koreográfiája hasonló volt az első negyedéhez, a szakasz közepéig tapadt az NKE a Közgázra, majd egy a Bea-Korompai duó vezette 12-5-tel 10 pont fölé nőtt a vendég előny. A félidő hajrája a hazaiaké volt, Laczó mellé felnőtt Solymosi és Zsámár is, egy 8-2-vel szünetig szorossá tette a meccset a vendéglátó.

Az NKE a harmadik negyed közepéig tudta tartani a lépést a Közgázzal, akkor még "látótávolságon", azaz 10 ponton belül voltak a hazaiak, ám az utolsó 15 percben már megmutatkozott a vendégek hosszabb kispadja, s végül magabiztos győzelmet aratott a Közgáz, de a magát 25 percig remekül tartó NKE is dicséretet érdemel, meccsről meccsre lépnek előre Szabó Antal tanítványai.

Szabó Antal: - Tudtuk, hogy ellenfelünk tartalékosan is kiváló erőt képvisel, nem véletlenül került be többször is a négyes döntőbe. Fokozatosan erősítve játékosaim önbizalmát egyre közelebb kerülünk a bajnokságra jellemző gyors játékritmushoz. Kiemelném Laczó Levente, Zsámár Dániel és Solymosi Tamás játékát, akik egyre jobban és eredményesebben játszanak. Egy félidőn keresztül lépést tudtunk tartani a Közgázzal, de várható volt a visszaesés, amint a fáradtság miatt egyre pontatlanabbak lettünk védekezésben és támadásban egyaránt. Gratulálok a Közgáz csapatának, reméljük, a teljes kerettel felálló csapatukkal is jó mérkőzést tudunk játszani a visszavágón.

Vladár Csaba: -  Jó volt visszatérni ide a Mányoki útra. Sok régi emlék köt bennünket ehhez a csarnokhoz. Nagyon örülök neki, hogy az NKE SE férfi kosarasai több év szünet után ismét csatlakoztak az egyetemi bajnokság küzdelmeihez. Mi is egy kissé megújított csapattal érkeztünk. Az NBI/B-ben szereplő játékosainkat sajnos nem engedték el a mérkőzésre, de sok tapasztalt, az NBII-ben rendszeresen edződő játékosunk van, akikre ilyen esetekben támaszkodhatunk. Ezen a mérkőzésen arra törekedtünk, hogy a bajnokság újonccsapata ellen új embereket is kipróbáljunk néhány poszton, ezért a mérkőzés első félidejében a szokásosnál is többet cseréltünk. Az NKE élt is a hazai pálya adta lehetőségekkel és viszonylag sokáig szorosan tartották az eredményt. A harmadik negyed végén és az utolsó játékrészben a nagyobb tapasztalattal rendelkező játékosaim nem hibáztak, és erőben is jobban bírtuk a hajrát.  A házigazdának sok sikert kívánok a további csapatépítéshez!

 

Nyugati csoport

PTE-EMES Petőfi SE – TFSE 62-83 (10-21, 14-21, 19-24, 16-17)
Kozármisleny, 15 néző. V: Dr. Danka, Szalóki

PTE-EMES Petőfi SE: Mészáros M. 6, SZŐNYI 19/3, Kovács A., Pungor 8, Kovács D. 2. Csere: Komlódi 3/3, Sütő A. 8/6, KÖVECS 13/9, Győr Fülöp Cs., Szavai. Edző: Sipos Ádám.

TFSE: SINKOVITS 10/6, NOVÁK 17/6, HARIS R. 19/9, JÓKAI 11/3, FÜLÖP 20. Csere: HORVÁTH B. 6, Kovács M., Mező, Világi. Edző: Juhász Tamás.

Az első negyed elején még szoros volt az állás, majd a negyed végére szétesett a hazaiak védőjátéka, így könnyű kosarakat szerezve elhúzott a TFSE. A vendég csapat a második negyedben jó százalékkal dobta triplákat (50 % 5/10), így az első félidő végére nagyobb előnyre tett szert. A TFSE nagyon sok pontot szerzett második esélyből az egész mérkőzésen. A végére sem állt össze a hazai csapat védekezése, s csupán 34%-os mezőnymutatóval dobtak a pécsiek. A TF 50%-os dobóformája és lendületes játéka meghozta számára a győzelmet. Fülöp (20 pont, 12 lepattanó) és Jókai (11-11 pont és lepattanó) dupla-duplával járult a vendég sikerhez.

Sipos Ádám: - Sajnos hazai pályán nem tudtunk elővenni a jó dobóformánkat, illetve a védekezésünk sem állt össze. Gratulálok a TFSE-nek.

Juhász Tamás: - Jó mérkőzést játszottunk, lendületes játékot tudtunk tartani az elejétől kezdve, a védekezésünk megszilárdult az első negyed után. Gratulálunk az ellenfél játékosainak is, kitartóan küzdöttek.


BME-MAFC - SzoESE 74-64 (17-20, 18-18, 21-13, 18-13)
Tüskecsarnok, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, férfi nyugati csoport, 40 néző. V: Józsa, Szilágyi.

BME-MAFC: Fehér Á. 6, Dobos 4, SZÁLAS 22/18, MIHALICS 12/3, KISS L. 20. Csere: Adányi 3, Tóth L., ANDRÁSSY 7/3. Edző: Bagi Melinda.

SzoESE: Czukor 8, Földesi 10/3, Mészáros M. 9/3, KARAGITY 13/3, PERÁK 6. Csere: RÁTVAY T. 18/9, Vicze. Edző: Kéri Péter.

Idegesen kezdtek a csapatok, több mint két és fél perc elteltével Mészáros Máté triplájával a vendégek szereztek vezetést. Szálas Gábor hármassal felelt, majd Karagity Milán is triplát dobott. Hatalmas volt az iram, a szombathelyiek játszottak, s dobtak pontosabban, a szakasz második felében Rátvay Tamás és Czukor Bence villanásaival 7 ponttal megugrott a SzoESE, a negyed végén a végül 22 pontos, 14 lepattanós dupla-duplával záró Kiss Lajos dinamikus centerjátékával feljöttek a hazaiak. A Szombathely a második negyed közepéig tartotta szűk előnyét, majd Karagity - 13 pontos, 10 lepattanós dupla-dupla -, Rátvay és Mészáros jóvoltából egy 8-2-t bemutatva 9 ponttal elléptek. A félidő vége a hazaiaké volt, akik Andrássy Géza hármasával szünetig 3 pontra feljöttek.

Szünet után Perák Denis találataira építve 8-2-ve kezdett a Szombathely. Ezt követően azonban a vendégek egyetlen várbeli irányítója, Czukor Bence ellen előbb sportszerűtlen, majd technikai hibát ítéltek a játékvezetők, a harmadik negyed közepén a vasiak elveszítették amúgy hasznosan, jól játszó játékmesterüket. Ez meg is törte lendületüket, sorra adták el a labdákat. A "műszaki alakulat" azonnal megérezte az esélyt, s az Andrássy-Mihalics-Szilas trió révén a negyed második felét 16-3-ra nyerve fordított. Andrássy a negyed végén a saját térfeléről, a felezővonal közeléből is betalált - nem kis bánatára időn túl. A záró etap elején - már ha két és fél perc egy negyed elejének tekinthető - zsákolással vigasztalódott. Az első negyed hazai hőse, Kiss újra előlépett, a túloldalon pedig Andrássy látványos blokkokkal vétette észre magát. Elbizonytalanodtak a vendégek a gyűrű közelében, 10 pontosra nőtt a hazai előny. Kéri Péter időkéréssel rendezte csapata sorait, egy 6-0-lal 4 pontra feljött a SzoESE, ám a végjátékban Szálas 3 triplája pontot tett a remek összecsapás végére.

Bagi Melinda: - Tudtuk, hogy ellenfelünk nagyon eredményes játékra képes, azaz ha lendületbe jönnek, sok pontot tudnak dobni a szombathelyiek, így nagyon örülök annak, hogy védekezésben megvalósítva az elképzeléseket hatvan pont környékén tudtuk tartani őket. Szünet után már támadásban is mutattak be szép, ügyes dolgokat a srácok, kezd összeállni a játékunk.

Kéri Péter: - Több meghatározó játékosunk nélkül voltunk kénytelenek felállni ezen az összecsapáson, amelyen a sok buta, ki nem kényszerített módon eladott labda, valamint Czukor Bence kiállítása megpecsételte a sorsunkat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus