Kiküzdötte az újabb győzelmet a Debrecen

Bár parádésan kezdett, később hullámvölgybe került, de végül nagy csatában portugál ellenfele fölé kerekedett a Debrecen, s csoportelsőként jutott a legjobb nyolc közé az Európai Egyetemi Játékokon Rotterdamban.

Debreceni Egyetem - Minho Egyetem 65-61 (19-14, 20-11, 10-22, 16-14)

Debrecen: NAGY BOTOND 15/3, Nagy Benedek 8/6, Pék 9/9, SZARKA 13/6, REIZER 19. Cs: Kiss L., Tóth L., Mezei, BÁCS 1, Tóth P., Gál, Opre.

A debreceni legények úgy kezdték a játékot, ahogy tegnap az egyetemi Európa-bajnok Split legyőzése alkalmával befejezték. Reizer Roland jó büntetői után előbb Szarka Dávid, majd Nagy Botond dobott be egy triplát, így másfél perc elteltével 8-0-ra vezettek a debreceniek - időt kért a portugál edző. Utána Pék is beemelt két triplát, 4 perc elteltével 18-5-re vezettek dr. Nagy Ágoston tanítványai. Ezt követően kicsit megtört a lendület, a luzitánok kezdtek magukhoz térni a kezdeti "szőnyegbombázás" után, s a negyed második felében zsinórban dobtak 8 pontot, miközben a hajdúságiak képtelenek voltak betalálni, ráadásul a védekezésben, a lepattanóknál fegyelmezetlenek voltak. Ritmust vesztettek, így a negyed végére feljöttek a lelkes portugálok.

Dr. Nagy Ágoston a kis szünetben bizony igen kemény hangot ütött meg tompán játszó fiait felrázandó. Reizer ugyan kosár plusz büntetős akcióval jelentkezett, de a Minho Egyetem legényei vérszemet kaptak, s úgy tűnt, jobban is "harapnak" a szabad labdákra, mint a debreceniek. Nagy Botond dobásai sem (s)ültek, a negyed közepén átvették a vezetést. A kezdeti 18-5 után a portugálok egy 20-6-ot produkáltak. Nagy Benedek a támadóidő utolsó másodpercében beemelt triplájával vette vissza a vezetést a debreceni együttes, majd miután betörésénél leszerelték, de visszakerült hozzá a labda, újabb triplát emelt be. E két távoli után Reizer villogott, a félidő hajrájában egy 15-0-s futással megnyugtató előnyt szereztek szünetre a debreceniek.

Szünet után ezt váltakozó színvonalú játék mellett tartotta a Debrecen. A szakasz közepén túlpörgött kicsit a magyar csapat, s a szívós, időnként ügyesen kombináló portugálok 10 ponton belülre kerültek. Messze nem pörögtek a tegnapi szinten a debreceniek, és úgy tűnt, a horvátok legyőzése - érthetően persze - sokat kivett a srácokból, az ellenfél viszont pihenőnapja után játszott, jóval frissebben. A védekezés sem volt olyan koncentrált, fegyelmezett, mint tegnap, az alacsonyabb portugálok volt, hogy addig szedegették vissza a pattanókat a debreceni palánk alatt, amíg végül be nem találtak. A negyed végén ismét leblokkolt a Debrecen, pár bravúros kosárral a záró szakasz előtt 2 pontra zárkózott fel a Minho.

A záró szakaszban sem tudott kijönni a hullámvölgyből a debreceni legénység, egy 6-0-s rohammal fordítottak a portugálok. Nem volt ritmusuk az akcióknak. Igen hosszú magyar kosárcsendet tört meg Szarka triplával, utána pedig indításból volt eredményes, sőt a bónusz büntetővel egalizált. A portugálok legjobbja triplát dobott, Nagy Benedek büntetőivel a vége előtt 3 és fél perccel 1 pontra jött föl a DEAC. Kiélezett, feszült volt a végjáték, Szarka "büntetett", Nagy Benedek pedig a palánk síkja mögül szerzett bravúros kosarat. A végjátékban Bács Csaba szerzett kulcsfontosságú labdákat, lepattanókat, s 36 másodperccel a befejezés előtt megszerezte a debreceni cserepad első pontját. 11 másodperccel a befejezés előtt a portugálok élvonalbeli kosarasa újabb triplájával 2 pontra jött föl a Minho csapata, de Nagy Botond büntetői pontot tettek az érdekes, fordulatos összecsapás végére.

Dr. Nagy Ágoston: - Mentálisan sem egyszerű azok után, hogy a csapat úgy érzi, hogy a neheze már megvan. Most is igen jó dobóformával kezdtünk, de érezhető volt, hogy ez a tegnapi kitűnő forma után nem tarthat túl sokáig. Azok után, hogy nem mentek be a dobások, igazán nem tudtunk váltani, csak küszködtünk. Néhány kétes játékvezetői ítélet után pedig megzavarodtak a srácok, több hibát vetettünk, szabálytalan zárások formájában. Tudtunk újítani, de a hajrában a portugálok első osztályú játékosa visszahozta ellenfelünket. A sikerhez újra kellettek jó egyéni teljesítmények, ki kell emelni Reizer Roli hatékony belső játékát. A lényeg, hogy a tegnapi remek forma után most csúszva-mászva, de megoldottuk a feladatot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus