Lépéselőnyben a DEAC és a Közgáz

Debrecenben két női mérkőzéssel megkezdődött az egyetemi és főiskolai bajnokság négyes döntője. Az első összecsapás a két szomszédvár, a hazaiak és a tartalékos nyíregyháziak találkozója csupán egy negyeden át volt szoros és izgalmas. A Szeged és a Közgáz azonban igazi kőkemény ádáz harcot vívott egymással a győzelemért.

DEAC - Nyíregyháza 93-42 (15-14, 24-8, 27-6, 27-14)

DEAC: Király 8, SZABÓ 8, JÁVOR 10/3, GÖTTLINGER 21/3, GÁL 10. Cs: ÚJ 11/9, FÖLDVÁRI 13, Králik 3, Máriás 4, Papp 2, English 4, Chvatal.

Nyíregyháza: Domokos, Tatai 6, Popenko 11, GÖMZE 23, Bene. Cs: Ozsváth 2.

Idegesen kezdtek, s a nyíregyházi zóna ellen rossz ritmusban játszottak, több labdát is eladtak a hazaiak. Az erősen tartalékosan, a délutáni NB I B-s meccs miatt mindössze 6 játékossal érkező nyíregyháziak kezdetben Popenko Karolina betörései és Gömze Angéla középtávoli dobásai révén a hazaiak előtt jártak. Nagy fordulatot hozott Új beállítása, aki bedobott egy triplát. A negyed végén egy eladott labdából szerzett labda utáni ziccerrel fordított a DEAC.

A második szakaszban aztán kiderült, eddig tartott az erejük a nyíregyháziaknak. A DEAC "fárasztásos" stratégiája kezdett működni, Gömzére és Popenkóra rendre friss embereket állított a sokat cserélő Bajusz-Szűcs edzőkettős, a két nyíregyházi kulcsember játéka pedig egyre pontatlanabbá vált. Közben támadásban felpörögtek, belelendültek a hazaiak, akiknél sokat jelentett, hogy Földvári rendre visszaszerezte a lepattanókat a nyíregyházi palánk alatt s így volt eredményes. Egyre másra vezette a szebbnél szebb akciókat a DEAC, Göttlinger, Jávor és Gál vezérletével jelentős előnyre tettek szert.

Szünet után is folytatódott az egyoldalú játék, a 25. perctől a hazai szakvezetők már pihentetni próbálták csapatuk kulcsjátékosait. Tehették, ekkor már csak Gömze volt veszélyes a kosarukra. A DEAC magabiztos győzelmet aratott a tartalékos nyíregyháziakkal szemben.

Bajusz György: - Örülök, hogy nagy különbségű győzelemmel kezdtük a tornát, és ez akkor sem von le semmit a lányok érdemeiből, ha tudjuk, ellenfelünk tartalékosan állt föl.

Farkasinszki Gyuláné: - Ameddig erővel bírtuk, partiban voltunk, ebben az összetételben ennyire futotta. Gratulálok a Debrecennek.

 

USC Szeged - Közgáz SC és DSK 43-52  (10-18, 15-5, 6-10, 12-19)

Szeged: Ódry, SZABÓ B. 12/3, Mészáros 6, FÖLDI 10, TÓTH C 13/3. Cs:  Zsíros L. 2.

Közgáz: Lantos 6, Gyimesi, 5 Füge, HOFFMANN 13, HEVESI 14. Cs: SZAMOSI 10, Balogh, KOVÁTS 4, Légrádi.

Remekül kezdett a Közgáz, a fővárosiak kezdetben minden akciójukat kosárral fejezték be. A negyed közepén Földi Alexandra erőszakos betörésekből szerzet kosaraival utolérte ellenfelét a Szeged. Újra a fővárosiak percei következtek, szervezett védekezéssel, pontos passzokkal egymást jól helyzetbe hozva egy Hevesi Mercédesz vezette 8-0-s rohammal megugrottak. Tóth Cecília törte meg a szegedi kosárcsendet, de a szakasz végén 8 ponttal "ment" a Közgáz.

Szabó Bettina kosaraival eredt riválisa nyomába a második szakasz elején a szegedi csapat, miközben az első negyedben kifejezetten jól dobó közgázosok számára "bedeszkázták" a gyűrűt, ezen a szinten tisztáknak nevezhető helyzetekből sem tudtak betalálni. A félidő hajrájában át is vette a vezetést a szegedi együttes. A Közgáz vagy 6 perces kosárcsendjét Hevesi törte meg, amellyel egyenlített, de az utolsó szó egy komikus kosárral a szegedieké volt: kosárra dobás közben megszólalt a duda, s először mindenki azt hitte, vége a félidőnek, de Tóth Cecília még időben eszmélt, hogy a duda csak a támadóidő lejártát jelezte, felkapta s bedobta a labdát, így a fordulatos első félidő végén 2 pontos szegedi vezetést mutatott a tábla.

Fogcsikorgató küzdelemmel kezdődött a második félidő, már mindkét együttesen érződött, hogy játékosai a meccset megelőző napokban is kemény, kimerítő csatákban vettek részt. Minimális szegedi vezetés mellett zajlott a szikrázóan kemény csata. A negyed hajrájában Lantos csent el egy labdát s ziccerével egyenlített a Közgáz. Sőt, Hevesi révén a negyed végén a vezetést is visszavették a fővárosiak a támadásban elbizonytalanodó, több labdát eladó szegediek ellen.

A záró szakasz Kováts Gabriella ügyes duplájával indult, 4 ponttal megugrott a Közgáz, de amilyen kevés kosár esett e meccsen, akár az elhúzott kifejezést is használhatnánk. Mindkét oldalon ajtó-ablak ziccerek maradtak ki, A szakasz közepén emelkedett a színvonal, a Közgáztól Kováts és Szamosi is villant, a szegedieket Földi tartotta versenyben. Újra a szegediek váltak üldözőkké, Hoffmann kosarával 3 és fél perccel a vége előtt 6 pontra nőtt a Közgáz előnye, de Tóth ezt nem hagyta annyiban. A Szeged nem tudta átlépni saját árnyékát, amikor egyenlíthetek volna, rendre hibáztak a Tisza-parti lányok. A hajrában nagyot alakító Szamosi újabb kosarával 76 másodperccel a befejezés előtt ismét 6 ponttal "ment" a Közgáz. Sőt, a gyorsan és pontatlanul eldobott szegedi tripla után Hoffmann az utolsó percre fordulva egy indításból 8 pontosra növelte a Közgáz előnyét, amely nagy csatában, a kritikus pillanatokban jobban koncentrálva megérdemelten nyert.

Domokos Mihály: - Akaraterőben és küzdőszellemben múlt felül minket az amúgy hozzánk hasonlóan gyengén játszó Közgáz, a nem teljesen egészséges Martonosi játékát nem akartam kockáztatni.

Kováts László: - Szünet után összeállt a védekezés s ennek köszönhetően támadásainknak is jobb ritmusuk lett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus