MEFOB: Két-két szombathelyi és győri siker

A legnépesebb csoportban, a férfiaknál, nyugaton folytatódtak idén leghamarabb az egyetemi és főiskolai bajnokság küzdelmei. A 2014-es év első hónapja a szombathelyi és a győri srácoknak sikerült legjobban. Előbbiek elmondhatják magukról, hogy győzni járnak a fővárosba. A tavalyi nyugati bajnok előbb az ELTE, majd a TF otthonában is nyerni tudott. A győriek pedig előbb idegenben majd hazai környezetben is nagy küzdelemben nyertek

Veszprémi Egyetem - Széchenyi Egyetem Győr 87-89 (29-28, 21-20, 21-29, 16-12)
Egyetemi és főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport, Veszprém.

Veszprém: Pintér 6/6, KELEMEN 20/3, Horváth O. 4, CZAKÓ 21, TAKÁCS 34/9. Cs: Bagó 2, Huszár, Csaba M.

Győr: Káli 2, GAÁL 28/6, Péterfai 13, BARUTA 16/12, Papp 10. Cs: Erdész 5, VIDA 15.

A Veszprém kapott hamarabb lábra, s 9-3-mal kezdte a meccset. A Győr a negyed közepén kezdett "éledezni", s a 8. percben ledolgozta hátrányát, 21-21-nél utolérte a Takács vezette hazaiakat. Ettől kezdve az egész első félidő látványos, nagy iramú játékot hozott, jobbára szűk hazai vezetés mellett.

A harmadik negyed közepéig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd következett egy hazai rövidzárlat, több eladott labdával. Ezt a vendégek kíméletlenül kihasználták, három triplát is szereztek, s a záró szakasz előtt 6 ponttal vezettek.

A negyedik negyedben próbált szigorítani védekezésén a Veszprém, miközben mindkét oldalon érződött a fáradtság, több lett a pontatlanság. A hazaiak a záró szakasz közepén egymás után két támadásukat is triplával befejezve kiegyenlítettek. A végjátékban fej-fej mellett haladtak a csapatok, fél perccel a befejezés előtt a Győr szerzett vezetést. A következő veszprémi akciónál büntetőhöz jutottak a hazaiak, ám ezeket elhibázták, így egy remek mérkőzésen, amely ismét kitűnő hírverése volt az egyetemi kosárlabdának s bajnokságnak, ha némi szerencsével is, de vendég siker született.


ELTE BEAC - Szombathelyi ESE 83-95 (16-21, 18-21, 24-32, 25-21)
Budapest, egyetemi és főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport

ELTE: Földi 11/3, BUZA 23/3, VARGA 12, Vajda 4, Marjay 4. Cs: LAKOSA 23, Szentesi 4, Beri 2.

Szombathely: TÓTH D. 17, SIMON B 12/6., Földesi M. 5, FÖLDESI  Á. 16/6, KARAGITY 20. Cs: Mészáros 8, HORVÁTH A. 10/3, Tömböly, Szabó A 7.

Bár Simon és Földesi Ádám révén hamar beemeltek 2 triplát a vendégek, kezdetben Varga és Biza eredményessége révén tartotta a lépést a tavalyi nyugati bajnokkal a hazai csapat. A negyed közepén 9-9 után aztán egy 6-0-s rohamot mutattak be a vendégek, akik Horváth villanásaival tartották előnyüket.

A második szakaszt Karagity vezérletével egy 14-2-es száguldással kezdték a vasiak. A szakasz közepén Buza triplája után Lakosa vezérletével a negyed második felében magukra találtak a hazaiak, s 10 ponton belülre kerültek.

A második félidő elején Tóth Dávid állt a "vendégsereg" élére, vezetésével egy 12-4-es rohammal gyorsan megduplázta szünetbeli előnyét a Szombathely. Utána kiegyenlített játék mellett nagy dobópárbaj alakult ki, Lakosa próbálta versenyben tartani a hazaiakat, ám az egységes csapatjátékot játszó szombathelyieknek mindenre volt válaszuk.

Nem úgy a záró szakasz elején, amikor egy Buza vezette 8-0-s futással ismét 10 ponton belülre került a szívósan küzdő ELTE. A vendégek rendezték soraikat, s a szakasz közepén egy 9-3-as "részhajrával" eldöntötték a színvonalas meccset a maguk javára.

 

TFSE - Szombathelyi Egyetemi SE 67-76 (16-20, 16-13, 16-20, 19-23)
Budapest, egyetemi és főiskolai bajnokság, férfi nyugati csoport.

TFSE: Sinkovits 8, TAKÁCS 20/3, Misek 10, BÓDI 18, Mácsai 3. Cs: BOGNÁR 6, Laki 2, Oláh, Jókai.

Szombathely: TÓTH D. 14/6, SIMON 5/3, Földesi M. 4, FÖLDESI Á. 27/6, Karagity 10. Cs: MÉSZÁROS 11/3, Horváth A. 2, Szabó B., Zsebe, Horváth B. 2.

A vendégek kezdtek jobban, ám 6-2-es vezetésük után az első 10 perc közepén Misek vezérletével egy 10-0-s rohamot mutatott be a TF. A negyed második felében azért érződött, hogy elég "karcsú" a hazai kispad, a cserék után a játékrész második felében jött egy Földesi Ádám vezette 14-4-es szombathelyi roham, így a vendégek zárták előnnyel a nyitó negyedet.

A második szakaszt is a SZOESE kezdte jobban, ám a szakasz közepén zónára álltak át a vendégek s bánták. E negyed közepén is érkezett egy 10-0 a TF-től, ezt a triplát, duplákat s büntetőket is beemelő Takács Gergely vezette. A félidő vége ismét a szombathelyi csapaté volt, Mészáros és Földesi Ádám villanásainak köszönhetően szünetre visszaszerezte a vezetést a vendég együttes.

Egy hazai technikai után Tóth Dávid vezetésével egy 6-0-s futást mutatott be a Szombathely. Bódi nem hagyta annyiban, jóvoltából egy 8-0-s hazai futás következett.  A negyed végén görcsösen, kapkodva kosaraztak, egyéni játékot erőltettek a hazaiak, miközben a Szombathely egyre inkább csapatként működött. A záró szakasz elején Simon, Földesi Á. és Tóth D. is beemelt egy-egy hármast, a hazaiaknak nem ment a dobás, továbbra is csak erőlködtek. Vezetett már 15 ponttal is a Szombathely. A végén amolyan minden mindegy alapon letámadásból szerzett labdákkal s kosarakkal egy 8-0-s rohammal ugyan 10 ponton belülre került a TF, de a csapatként egységesebb szombathelyi csapat ellen a katasztrofális tripla mutatóval (1/20) nem volt esélyük nyerni.


Széchenyi Egyetem Győr – NYME-SMAFC 81-75 (28-20, 13-15, 13-22, 27-18)
Győr, egyetemi és főiskolai bajnokság, nyugati csoport

Győr: Káli 3/3, GÁLL 15/6, PÉTERFAI 15, Vida 10, PAPP 17/3. Cs.: Palavics 4, Erdész, Geszler, BARUTA17/9.

NYME:  NAGY 15,   Karácsonyi 9/3, Jávor 13/3, HERCZEG 18/9 Czeller 5. Csere: BENCSIK B. 15/3.

Pár napja a két együttes NB I B-s "kiadása" már összecsapott, s akkor Győrben sima soproni siker született. Ezúttal nem így indult a mérkőzés, az első negyed hatalmas dobópárbajában jó ideig fej-fej mellett haladt a két csapat, majd a negyed végén leblokkolt a mindössze 6 játékossal érkező Sopron, s elhúzott a Gáll és Baruta vezette Győr.

A második negyedet sokkal inkább jellemezte a kemény védekezés, a harc, a küzdelem, mint az elsőt, kiegyenlített, kemény küzdelem folyt a pályán.

Szünet után elkapta a ritmust a soproni csapat, Bencsik, Herczeg és Nagy vezérletével távolról is jól dobva fordított. Izgalmasan alakult a záró szakasz, sokáig fej-fej mellett haladt a két együttes. A végjátékban aztán kiütközött a két csapat létszáma közötti különbség, a fáradó soproniak többször is hibáztak, s végül e rontásokat kihasználva nagy csatában a hazaiak a maguk javára fordították a mérkőzést.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus