Meglepetés MVP az első egyetemi All-Star gálán

Mint köztudott, az előző szezon egyetemi bajnokságának teljesítményei alapján állították össze a csapatokat a szakvezetők a történelmi, első egyetemi kelet-nyugat All-Star gálára. A mérkőzésen az előző szezonban a Szombathelyi ESE csapatát erősítő Földesi Ádám érdemelte ki a legértékesebb játékosnak járó MVP-címet, vele beszélgettünk.

- Gratulálunk, számítottál arra, hogy ilyen átütő sikere lesz részedről az első gálának?

- Á, dehogy - neveti el magát az MVP. - Nem vagyok sem játékban, sem edzésben, annak örültem, hogy játszhattam egy jót, a többi hab volt a tortán.

- Az előző évadban még a Szombathely kulcsjátékosa voltál, most viszont nem szerepel a neved a csapat összeállításában, amely amúgy nélküled is szépen menetel. Mi történt veled azóta?

- Az utolsó meccsemet valóban úgy fél éve, tavasszal, a debreceni négyes döntőn játszottam. Most Zalaegerszegen tanítok egy iskolában, s emellett - hogy azért teljesen ne vesszen el a kapcsolat a sportággal - mérkőzéseket vezetek.

- Ennek tükrében egy ilyen parádés játék még nagyobb bravúr. Milyen volt belülről a mérkőzés, hogy érezted magad a vadonatúj Tüskecsarnok parkettáján?

- A hosszú kihagyás miatt bevallom, tartottam tőle, hogy erővel nem fogom bírni. Az első három dobásom, bár jóknak éreztem őket, kimaradt. Aztán az első félidő végén sikerült egy támadó lepattanó után kosár plusz büntetős akciót végrehajtanom, majd a félidő végén a sarokból bement egy triplám. Ez helyretette az önbizalmamat, a második félidőt már kifejezetten élveztem, ment a játék, előjött néhány megoldás a "régiből". Ami pedig magát a meccset illeti, próbáltuk megadni a gála jellegét, de azért volt benne némi presztízs is. A keletiek például időnként letámadással próbálkoztak, szerencsére általában sikerült átjátszani őket. Mindent egybevetve nagyon jó meccs volt.

- Bár szombathelyi színekben játszottál, mint mondtad, most Zalaegerszegen tanítasz. Földesi és Zalaegerszeg - kosaras körökben régebbről sem ismeretlen ez a név arrafelé...

- Így van, édesapám, Földesi Attila, vagy ahogy annak idején becézték, Hobó háromszoros bajnok, valamint kupagyőztes volt a ZTE-vel, és a Honvéddal is nyert bajnokságot. Profi karrierje befejezése után még játszott a másodosztályban Siófokon és Nagykanizsán, de a térde és a dereka sem bírta. Utána edzősködni kezdett, Nagykanizsán, majd Egerbe került, ahol a csapatot veretlenül magasabb osztályba, az élvonalba vezette. Aztán abbahagyta az edzősködést és a civil szférában dolgozik. A szombathelyi csapatban pedig öcsém, Marcell képviseli a családot.

- Ez a kitüntető cím és a jó játék nem sarkall arra, hogy esetleg visszatérj a pályára?

- De, igen, legalábbis elgondolkodtatott. Ugyanakkor, így edzés nélkül kicsúszhat egy ilyen jó játék, mint a gálán, de ahhoz azért, hogy az ember folyamatosan úgy teljesítsen, ahogy elvárná magától, folyamatosan kellene edzenie. Ez viszont sajnos mostanában nem nagyon fér bele az időmbe.

- Végezetül azt hadd kérdezzem meg, mint az első egyetemi gála MVP-je, milyennek találtad magát az ötletet, hogy egyetemisták részére ilyen gálamérkőzést rendezzenek?

- Nagyon jó kezdeményezés. Szerencsére aránylag sokan látták a meccset, és a reakciókból, a hangokból ítélve jól is szórakoztak a nézők a lelátókon, nekünk pedig - azt hiszem az összes pályára lépő játékos nevében mondhatom - nagyon jó érzés volt ilyen nagy közönség előtt játszani. Azt pedig kifejezetten hasznosnak, értékesnek gondolom, hogy egy ilyen gálamérkőzéssel azok a kosarasok is fókuszba kerülhetnek, akik magas szintű tanulmányaik mellett magas szinten is sportolnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus