Megnehezíteni a címvédő dolgát

Felülmúlta a várakozásokat és a nyolc közé jutott női Universiade-válogatottunk - a négy közé jutásért a címvédő amerikai csapat vár rá.

 

Horváth József, a csapat vezetőedzőjének, Sterbenz Tamásnak a segítője honlapunk érdeklődésére elmondta, a torna nyitó napján nemcsak a kanadaiak elleni meccset, hanem a kéztörést szenvedő Mányoky Juditot is elveszítette a társaság. Kifejtette: játszani ott is jól játszott a csapat, de talán az időeltolódás miatt a magyar idő szerint hajnali 3-kor kezdődő mérkőzésen a dobás még nagyon nem ment...

Következett a Mozambik elleni meccs, amelyet ugyan nagy különséggel tudott megnyerni a csapat, de korántsem volt ez egy egyszerű történet. 

Érdekes módon kezdődött a meccs. Mivel az afrikai együttes volt az elöl álló, ellenfelünknek világos mezben kellett volna pályára lépni, ám ők is piros szerelést hoztak, így kezdésnek kaptak egy technikait...

Az amúgy jó fizikai adottságokkal megáldott afrikai lányok a szünetben még vezettek, de a második félidőben már kimondottan olajozottan működött a gépezet, könnyedén, szellemesen, jól játszott s végül biztosan nyert a csapat. Amit Horváth József fontosnak tartott kiemelni, hogy a kiegészítő játékosok közül is többen felnőttek a feladathoz, remek pillanataik voltak. 

Így érkeztünk el a hazaiak elleni, továbbjutásról döntő meccshez. A szakmai stáb látta a koreaiakat, akik hamisítatlan ázsiai stílusban játszanak: alacsonyak, gyorsak és szórják a triplákat. Szerencsére sikerült ez ellen jól felkészülni védekezésben, s egy rövid hullámvölgyet leszámítva végig a mieink irányították a mérkőzést, magabiztos győzelemmel jutott a nyolc közé az együttes. 

A szakvezetés úgy érzi, a csapat eddig - elsősorban játékban - messze többet ad, mint amit vártak tőle az edzők. Horváth József újfent kiemelte: az nagyon jó, hogy a kulcsemberek mellé a kiegészítő kosarasok közül is többen extrát tesznek hozzá. A hangulat nagyon jó, a mai szünnapon a társaság tett egy kis kiránduást Kvangdzsu belvárosában. 

A holnapi, amerikaiak elleni negyeddöntőt az eredeti - magyar idő szerint - 11 órás időpontról áttették 13.30-ra. A nyolc közé jutás sem elvárás, inkább csak amolyan titkos remény volt a szakvezetés részéről, ettől kezdve már amolyan felszabadult örömjáték vár a lányokra. 

S talán éppen ez adhat nagy erőt a csapatnak a toronymagas favorit amerikaiak elleni meccs előtt. Érdekesség, hogy a magyar keret három játékosa - Balla Dorottya, Fejes Fruzsina és Szamos Amadea - az Egyesült Államokban tanul, érdekes lehet nekik találkozni az amerikai egyetemi bajnokság legjobbjai ellen, talán extra bizonyítási vágy is lehet bennük. Egyiküknek sem szerepel csapattársa az amerikaiaknál. 

Horváth  azonban abban is biztos, hogy nem csak a tengerentúlon tanuló játékosok, hanem az itthon kosarazó lányok is nagyon "odateszik" magukat. Az esélytelenek nyugalmával, bátor, felszabadult játékkal a csapat egy szoros, jó meccset szeretne játszani az amerikaiakkal. És amennyire lehet, megnehezíteni a dolgukat... vagy akár óriási meglepetést okozni!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus