Menetelnek a bajnokok

A héten folytatódtak a küzdelmek az egyetemi és főiskolai bajnokságban. A női bajnok Közgáz hazai környezetben fölényesen, a férfi címvédő DEAC Egerben, nagy rangadón nyert. Megszerezte első győzelmét az előző kiírás férfi bronzérmese, az ELTE-BEAC csapata, amely nagy hátrányból felállva hosszabbítás után bizonyult jobbnak a MEAFC együttesénél. Jöjjenek a részletek!

Női keleti csoport

ELTE BEAC – MEAFC 88-58 (15-21, 21-16, 25-6, 26-15)

ELTE BEAC: Csajkó 7, MANGLIÁR 16, Árvay 6, WIESNER 27/3, ÚJ 13/3. Cs.: WUNDERLICH 13, Nagy 2, Debreczeni 2, Erős 2.

MEAFC: HÁJER 20/6, Eisert 12/6, Kővári 3/3, Kovács 12/3, Zsoldos 11.

Nem kellett túl sokat törnie a fejét Lőrincz Istvánnak, a miskolci lányok edzőjének a kezdőötös összeállításakor, mivel mindössze öt játékossal érkeztek a borsodiak. Az öt lány azonban nagyon stílusos, szervezett játékot produkálva, kezdetben Zsoldos Anna révén tartotta a lépést a hazaiakkal, a negyed hajrájában pedig elsősorban Kovács Kinga ügyes megmozdulásaival 6 pontos előnyt is szerzett. Az ELTE-BEAC letámadással próbálta fárasztani a vendégeket, de a miskolci zóna általában kifogott a hazaiakon, rosszul dobtak, sok labdát eladtak.

A második negyed elején folytatódott a MEAFC-parádé, Hájer Tamara és Eisert Eszter is triplát dobott. A 14. percben 32-21-re vezetett a MEAFC - de ekkor mintha kihúzták volna a vezetéket a konnektorból - elszállt az erő a vendégeknél. Hazai oldalon Wiesner Fanni megállíthatatlan volt, Wunderlich Anna a rossz dobások után sorra szedte vissza a támadó pattanókat. Labdaszerzésekkel, könnyű kosarakkal szünetig 1 pontra jött föl az ELTE-BEAC, a vendégektől ekkor csak Hájer volt eredményes, ő is büntetőkből.

A hazai csapat a harmadik negyed elején döntötte el végképp a meccset a maga javára, labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal a Wiesner-Mangliár duó vezérletével egy 17-0-s futással indítva a második félidőt. Az erejükkel teljesen elkészülő vendégek akciókosarat csak a negyed hajrájában szereztek. A záró szakasz előtt már eldőlt a meccs, a befejező 10 percben mindkét csapat játékosai mutattak be ügyes dolgokat. A második félidőre a hazai együttes felőrölte a miskolci csapat ellenállását, s a lepattanó harcot 65-41-re nyerve magabiztos győzelmet aratott.

 


Női nyugati csoport

Közgáz - Pannon Egyetem Petőfi SE 94-37 (24-13, 16-6, 26-7, 28-7)

Közgáz: SZAMOSI 11/3, GYIMESI 21, FILIPOVICZ 14/6, Vásárhelyi 10, IMRE 8. Cs: LÉGRÁDI 9/3, PÉTER 9, Füge 6, Szőnyi 2.

PE Petőfi SE: FÖLDI 22/9, Stier 10, Kacskó 3/3, Vass, Gutai. Cs: Nádasdi, Takács, Molnár.

7-0-lal indított a bajnok, ám a folytatásban a vendégek egy extra egyéni teljesítmény, Földi Gyöngyvér remek sorozata révén 7 percig remekül tartották magukat. Az első 13 pontból 11-et vállaló kosaras szórta a triplákat, ám a negyed hajrájában Szamosi Rita és Gyimesi Krisztina révén néhány gyors indításos könnyű kosárral elhúzott a Közgáz.

A második negyedben a hazaiaknál a cseresor volt a pályán, amely kiegyenlített és valljuk meg igen alacsony színvonalú csatát vívott a vendégekkel. A negyed első 7 percének az eredménye 4-4 volt, aztán a félidő hajrájára visszatért Filipovicz Vanda, s az ő ügyes, eredményes játéka révén 20 pont fölé nőtt a hazai előny, még akkor is, ha a játékrész a veszprémi Stier Katinka szerencsésnek tűnő, félfordulatból "kapásból" szerzett találatával zárult.

Bár az összeállításból élénk fantáziával akár így is tűnhet, a hazaiaknál sem Vásárhelyi Imre, sem pedig Légrádi Péter nevű játékos nem szerepel, s ezt szünet után bizonyította is a Közgáz. A harmadik negyed elején elsősorban Imre Nóra, a második felében pedig Péter Alexandra ügyes, eredményes játékával nőtt a különbség, a túloldalon Földi már fáradni látszott, a többiek pedig túl sok veszélyt nem jelentettek a hazai kosárra.

A záró szakasz elején Vásárhelyi Kinga, a hajrában pedig a mutatós triplát is beemelő Légrádi Réka jóvoltából már a 100 pontot ostromolta az igen egyoldalúvá vált találkozón a Közgáz. A meccs végén Kacskó Flóra dobott triplát, ezzel alakult ki a végeredmény, ő volt a harmadik vendég játékos, aki kosarat szerzett.

 

Nyíregyházi FSE - NKE SE 91-52 (24-5, 22-10, 23-8, 22-19)

Nyíregyháza: GÖMZE 16/3, POPENKO 15, Soós 6, PÁLL 23, SÁNDORFI 16. Cs: TAKÁCS A. 15/9, Szabó Zs.

NKE: Kokavecz 2, Urbán 8, TARNAI 12/3, Szabó N. 8, Karlóczai Zs. 10. Cs: Nagy D., Németh R. 2.

Ahogy az előző játékhéten odahaza a Szeged ellen, most Nyíregyházán is tompán, rossz ritmusban kezdtek a fővárosiak. A hazai csapat ez könyörtelenül kihasználta, s lendületes, pontos játékkal a nyitó negyed közepén már 15-3-ra vezetett. Az első negyed végig nagyon egyoldalú volt. Ellentétben a múlt heti meccsel a folytatásban sem tudott felpörögni az NKE, A második szakaszban is fölényben játszottak a nyíregyházi főiskolás lányok, akik a szakasz közepén már 36-11-re vezettek. Ekkor azonban már egy-két villanásra a fővárosi együttes erejéből is futotta.

Térfélcsere után sem változott a játék képe, Gömze Angéla, valamint a palánk alatti játékos létére 7 gólpasszig jutó Páll Vivien vezérletével tovább növelte előnyét a Nyíregyháza a kishitűnek, hitehagyottnak tűnő fővárosi együttessel szemben. A befejező negyedben hazai részről a korábban kevesebbet játszó lányok is lehetőséghez jutottak. Velük szemben kiegyenlítetté tudták tenni a játékot a vendégek, de a mérkőzés addigra már régen eldőlt.

 


Férfi keleti csoport

NYFSE - NKE SE 78-71 (21-22, 14-15, 16-21, 27-13)

NYFSE: CZURA 34/6, OLÁH 26/18, Gáspár 5, FÖLDESI 6, Szondi Á. 4. Cs: Szondi K. 3, Soltész.

NKE SE: TULKÁN 22/9, SZŐKE 13/3, BALLA 15/6, Muzsik 8, Fülöp 8. Cs: Bozó 2, Szakács D. 3.

Kiegyenlített játékkal indult az összecsapás, az hamar látszott, hogy a nyíregyházi csapatot megint a Czura Attila-Oláh Zoltán kettős "húzza" majd. A vendégeknél jobban megoszlottak a terhek, Tulkán Máté mellett Balla Soma és ezúttal Szőke Ferenc is meg-megvillant. Váltva vezettek a csapatok, nagyobb előnyt egyik együttes sem tudott kialakítani. Ez így volt egészen a 3.negyed közepéig, amikor a hazai csapat kulcsembereinél jött egy kis holtpont. A vendég fővárosiak viszont vérszemet kaptak, s néhány ügyes, pontosan befejezett akcióval egy 11-2-es futást bemutatva a harmadik negyed második felében 7 pontos előnyt szereztek a záró etap előtt.

És ebből 4 megmaradt a negyedik negyed közepéig. Az addig csapatként nem igazán működő nyíregyházi legénység viszont a végjátékra nagyon összekapta magát, az utolsó 5 percet 18-7-re nyerve végül, ha a vártnál nehezebben is, de a maga javára fordította a találkozót. Érdekesség, hogy gólpassz nem volt túl sok a meccsen, s e tekintetben a vendégek felülmúlták a szabolcsi legénységet (7-5), ugyanakkor aminek talán még nagyobb szerepe lehetett, hogy a lepattanóharcot a hazaiak 36-25-re "hozták".

 

USC Szeged - EKF SE 63-80 (11-28. 10-12, 27-22, 15-18)

Szeged: GYURISKÓ 20, Takács G. 13/3, Verba 6, Simon 7, SZŐKE B. 8. Cs: Szőke T., Grezsa, JÁHNI 9.

Eger: SZABÓ P. 16/9, Pongrácz 6/3, Csabák 4, JAKAB 28/12, VARGA 14. Cs: FREY 7/6, Tasnádi, Nemes 3/3, Bürgés.

Állva hagyta kezdésnél a vendég egri alakulat a szegedi társulatot. A látogatók Szabó Péter és Jakab Zsolt remek sorozata révén a nyitó szakasz közepén 23-5-re vezettek. Ekkor kezdtek "éledezni" a hazaiak, akik a folytatásban Gyuriskó András vezérletével kiegyenlítetté tudták tenni a játékot. Az első félidőben tartani tudta a 20 pont körüli előnyét az Eger.

Szünet után óriási erőfeszítéseket tett a Szeged hátránya ledolgozásáért. Bár távolról gyengén dobtak a hazaiak, a lepattanókat még a támadó palánk alatt is jól szedték magasembereik - elsősorban két Bence keresztnévre hallgató játékosuk, Jáhni és Szőke - így szép lassan elkezdtek faragni hátrányukon. Az egri "tűzerő" hatékonysága csökkent, bár próbálkoztak hármasokkal becsülettel a vendégek, sok kimaradt közülük.

A záró szakasz közepén 10 pontra feljött a szívósan küzdő szegedi csapat, de a hajrában újra beesett 2-3 egri tripla, s ez megpecsételte a lepattanócsatát ugyan 44-34-re megnyerő, ám hazai pályán távolról - mit szépítsük - pocsékul (1/17 - 6%) célzó szegediek sorsát. Az egriek idegenben elfogadható triplamutatót (11/35 - 31%) hoztak, több tripla kísérletük volt, mint 2 pontos, s végig vezetve biztosnak mondható győzelmet arattak.

 

EKF SE - DEAC 63-76 (16-20, 18-22, 18-19, 11-15)

Eger: SZABÓ P. 25/12, Pongrácz 9/3, Csabák 9/3, Jakab 11/3, VARGA 9. Cs: Frey, Szabó D., Kis S.

DEAC: NAGY BOTOND 28, NAGY BENEDEK 22/18, Kaluha 3, Pék 7/3, REIZER 9. Cs: Szarka, Gál 2, Szendrei 2, Kiss 2, Lippai, Bács 1.

Csaknem ugyanolyan lendülettel, ellenállhatatlanul kezdett az Eger, mint előző este Szegeden. A nyitó negyed közepén 11-2-re vezetett a Szabó Péter vezette EKF SE. A bajnok DEAC azonban rendezte sorait, s a negyed második felében a két Nagy fivér remek megmozdulásai révén egy 18-5-ös "száguldást" produkálva fordítottak.

A folytatásban elszánt, nagy küzdelmet vívott a két együttes, s a nagy csatában a vendég debreceniek voltak valamivel pontosabbak. Fontos pontocskákat gyűjtött vendég részről Reizer Roland, neki is volt szerepe abban, hogy szünetben 8 ponttal vezetett a DEAC.

Térfélcsere után, ha lehet, még nagyobb lett a küzdelem. Az egrieken azért érződött, hogy volt a lábukban egy nappal korábbról egy kemény meccs s egy hosszú oda-vissza utazás. A két Nagy fivér vezérletével tartotta, sőt növelni is tudta előnyét a DEAC, Botond jórészt büntetőkből volt eredményes, Benedek viszont szórta a triplákat. A hajrában is gigászi, nagy csata volt a pályán, mindkét csapat elszántan, s szervezetten védekezett. Végül az ellenfelét több hibába - például 19 eladott labdába - belehajszoló bajnokcsapat a kezdeti nehézségek után kihasználva játékosai frissességét uralta a játékot, s megérdemelten nyerte a veretlenek találkozóját.

 

ELTE-BEAC – MEAFC 90-87 (17-28, 15-18, 30-18, 18-16, 10-7)

ELTE-BEAC: Jakucs 6, VARGA 20, SZABARI 19, Szabó, Marjay 6. Cs.: VAJDA 23/9, KERESZTI 10/3, Molnár 6, Mayer.

MEAFC: Kiss 14, Papp 10/3, Nádasi 8, HADHÁZI 12, VERES 18. Cs.: SÖRLEI 14/6, TAMÁS 11.

A miskolci csapat agresszív, kemény védekezésből labdákat szerezve könnyű kosarakkal szinte állva hagyta a tompán, sok hibával, eladott labdával, álmosan kezdő hazai együttest. A nyitó negyed közepén 21-6-ra vezetett a remek csapatmunkát nyújtó MEAFC. A hazaiak a negyed hajrájában Szabari Krisztián vezérletével tudták kiegyenlítetté tenni a játékot. A második etap elején Tamás László ügyes center kosaraival növelni tudta előnyét a MEAFC, amely megnyugtató, 14 pontos előnnyel vonult pihenőre.

Lehet talán túlságosan is megnyugodtak a vendégek, ám az ELTE-BEAC a meccsbe érdemben szünet után "megérkező" Vajda Péter, valamint Varga Zsolt vezérletével, egy 15-3-as száguldással kezdve a második félidőt hamar megközelítette ellenfelét. Kiss Balázs próbálta átlendíteni a holtponton a MEAFC-ot, amely Papp Gergely triplájával ismét megugrott 10 ponttal. És azért csak ennyivel, mert ekkor 4 büntetőből csak egyet értékesítettek a vendég játékosok. Jött egy újabb Vajda vezette 13-2-es hazai futás, átvette a vezetést az ELTE-BEAC. A negyed végén aztán Veres Gábor villanásaival visszaszerezték a vezetést a miskolciak.

Érdekesen indult a záró szakasz. Drahos Gábor ellen a második technikait is megítélték - fölöttébb szigorúan - a játékvezetők, s a MEAFC edzőjének el kellett hagynia a pályát. Fiai azonban új erőre kaptak és ismét elléptek 11 ponttal úgy, hogy e roham közben 6-ból csak 1 büntetőt értékesítettek. A Szabari-Varga kettős révén megnyitotta a hosszú hajrát az ELTE, s az utolsó percben Vajda triplájával egyenlített. Válaszul Veres vezetett elő egy nyerőnek tűnő 2+1-es akciót, ám a hazai időkérés után Kereszti Ádám egy némiképp szerencsésnek tűnő triplával hosszabbításra mentette a találkozót az ELTE-nek. Még ugyan volt válaszra ideje a MEAFC-nak, a helyzetet kialakították, de kihagyták a miskolciak. A túlóra első 2 percében aztán Vajda 6 pontjával eldőlt ez a fordulatokban gazdag találkozó.

 


Férfi nyugati csoport

Széchenyi Egyetem - SMAFC 79-73 (24-19, 12-19, 26-8, 17-26)

Győr: PALAVICS 10, Bokor 4, HLINYÁNSZKI 15/15, PÉTERFAI 13, BARUTA 25/6. Cs: Erdész 3, Horváth M. 3, Kovács T. 4, Iváncsics, Bosnyák, van der Meer 2.

SMAFC: Nagy G. 8, SZABÓ N.11/3, Jávor 17/9, BERNECZEI 10, Török 8. Cs: Forrai 5/3, CZELLER 13, Gaál 1, Szála, Varga.

Jó iramú, látványos játékkal kezdődött a megyei rangadó. Előbb Jávor Barna vendég, majd Hlinyánszki Gábor hazai részről emelt be egy-egy triplát, majd kisvártatva még egyet mindketten. 10-10 után Bokor Zoltán és Péterfai Richárd villanásaival egy 7-0-s rohammal elléptek a hazaiak, akik végül 5 ponttal nyerték a nyitó szakaszt.

A második elején cserejátékosaik villanásaival, Forrai Dániel triplájával és Czeller Márton duplájával hamar ledolgozta hátrányát a SMAFC. Ekkor Palavics Barnabás állt a győri csapat élére, s vezetésével egy 8-0-s futással újra elléptek a hazaiak. A félidő végén Szabó Norbert triplája egy 11-0-s soproni "száguldás" kezdetét jelentette, s e nagy rohamnak köszönhetően 3 pontos vendég vezetéssel fordultak a felek.

Hlinyánszki két triplájára alapozva egy 10-2-es "attakkal" nyitotta a második félidőt a Győr. A szakasz közepén leült a játék, Baruta Richárd villanásaival növelni tudták előnyüket a hazaiak, a soproniak pedig technikait is kaptak. Szétesett a vendégek játéka, rossz dobások, eladott labdák követték egymást soproni részről, a Győr ezt kihasználva egy 11-0-s rohamot bemutatva megnyugtató előnyre tett szert. A SMAFC több mint 4 perces kosárcsendjét Jávor törte meg, de a vendégek számára elúszni látszott a hajó.

A záró szakasz elején újra villant Czeller és Forrai, s egy 10-2-es részhajrával a 10 pontos lélektani határon belülre küzdötte fel - vagy le - magát a soproni csapat - ekkor a győriek kaptak technikait. A hazaiak hosszabb kosárcsendjének Baruta vetett véget, csapata számára a legjobbkor.  A végjátékban az ő vezérletével tartotta 10 pont körüli előnyét a Győr. A legvégén már a cserejátékosok voltak a pályán a hazaiaknál, és ellenük ugyan szorossá tette a meccset a SMAFC, de fordítani már nem tudott a Széchenyi Egyetem ellen, amely remek harmadik negyedbeli játékának köszönhetően kerekedett megyei riválisa fölé.

 

Közgáz - Pannon Egyetem Veszprém 94-57 (13-18, 24-11, 32-15, 24-13)

Közgáz: SZALAY 14/9, Vágvölgyi 8, Tóth Sz. 8/6, Orbán, TEREMY 10. Cs: Bános 2, Fazekas 3/3, Szatmáry 5, SARP 22/18, KARDOS 8, Papp 4, NÉMETH 6/6.

Veszprém: Novák 6, Kelemen 7, Gaál 12/9, SIPOS 17, TAKÁCS 15. Cs: Móricz, Bagó.

A vendégek elakadtak a fővárosi dugóban, jó 20 perces késéssel kezdődött a találkozó. A meccset megelőző kis közjáték úgy tűnt, nagyon megzavarta a hazaiakat, akik kifejezetten indiszponáltan kezdtek. Több labdát eladtak, pontatlanul dobtak, így a nyugodtan kosarazó vendégek Gáll Dominik tripláival 12-4-re elhúztak. A vendégek a negyed hajrájáig úgy tartották ezt az előnyt elég alacsony színvonalú játék mellett, hogy játékosai sorra hagyták ki a büntetőket. A negyed Fazekas Mihály triplájával és 5 pontos Veszprém-vezetéssel zárult.

A második negyed elején maradt az alacsony színvonal és a sok kihagyott veszprémi büntető, Teremy Zsombor ügyes palánk alatti villanásaival zárkóztak a hazaiak, majd török játékosuk, Sarp hármasa elindította a triplaesőt. Szalay Ákos hármasa után már hazai vezetést mutatott a tábla, s a félidő hajrájában Kardos Ádám ügyes, eredményes center játéka, valamint Sarp újabb két triplája után szünetben már 8 ponttal a hazaiak "mentek".

Térfélcsere után fokozatosan domborodott ki, hogy a hazai kispad mind minőségben, mind pedig mennyiségben jóval hosszabb a veszpréminél. Sarp újabb hármasokat vágott, s ez Szalaynak is megtetszett, aki csatlakozott hozzá. Fokozatosan nőtt a hazai előny, a fáradó vendégeknél elsősorban Sipos Ádám volt dicsérhető néhány ügyes megmozdulásért. Takács András is meg-megvillant, s sok lepattanót kapott le.

A befejező negyed elején Tóth Szabolcs folytatta a triplaszórást. A hajrában a hazaiaknál a kiegészítő emberek játszottak, Németh Patrik is beszórt két trojkát. Furcsa, izgalmasan, de gyenge játékkal induló, később egyoldalúvá, ugyanakkor elsősorban az összesen 14 triplát beemelő hazai játékosok jóvoltából látványossá váló találkozó volt ez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus