Pazar párharc - a végén vasi örömünnep

Hihetetlen izgalmas, a végsőkig kiélezett párharcot vívott egymással a női Nemzeti Egyetemi Bajnokság (MEFOB) 5. helyéért a fináléról éppencsak lecsúszó SzoESE és a tavasszal káprázatos formát mutató NKE SE csapata. Mindkét összecsapáson vendégsiker született, összesítésben pedig egyetlen ponttal a szombathelyiek bizonyultak jobbaknak, s szerezték meg az 5. helyet - szinte bajnokoknak járó ünneplést csaptak

1. mérkőzés

SzoESE - NKE SE 70-75 (15-17, 17-13, 18-27, 20-18)

SzoESE: Czinder 4, GUSZTAFIK 21/6, Handler 15, NÉMETH K. 13, USZKAI 14. Cs: Gyuricza, Tóth T. 3.

NKE: KOKAVECZ 22/12, GLAVINICS 14/6, Urbán 11/3, TARNAI 17/6, Németh R. 4. Cs: Körtélyesi 7/3, Radócz, Szabó.

A közdelmes, kiegyenlített első negyedben, ha szűken is, de többnyire a vendégek vezettek. A második negyed elején magassági fölényét kihasználva fordított a Szombathely, s a szünetben 2 pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. 

Térfélcsere után nagyon "elkapták a fonalat" a fővárosi lányok, Gyarmati István tanítványai. A szakasz első felében egy 17-8-as száguldást "repesztve" fordított és meg is ugrott az NKE csapata, Kokavecz Annáék ebben a negyedben 5 triplát süllyesztettek el vendéglátóik kosarába. A záró szakasz elején egy 10-4-es rohammal 1 pontra felzárkózott a Szombathely, de a vendégek újítani tudtak, s egy színvonalas, remek mérkőzésen végül 5 pontos előnyt szereztek a visszavágóra.


2. mérkőzés

NKE SE - SzoESE 59-65 (21-13, 8-20, 18-14, 12-18)

NKE: Kokavecz 4, GLAVINICS 10/6, URBÁN 17/15, TARNAI 10/3, HORVÁTH A. 11. Cs: Körtélyesi 7/3, Szabó N.

SzoESE: CZINDER 17/6, Gusztafik 13/3, HANDLER 14/3, NÉMETH K. 8, USZKAI 3. Cs: Gyuricza 2, Tóth T. 6.

"Repülőrajttal" indított a visszavágót amúgy is 5 pont előnnyel kezdő hazai csapat, amelynek első 11 pontját - 3 triplával "felturbózva" Urbán Vanda szerezte. A magasság kontra mozgékonyság párharcban kezdetben utóbbi abszolút dominált, a fővárosiak agresszív letámadása ellen sorra adták el a labdákat a szombathelyiek. 6-5-ös hazai vezetés után egy 12-0-s rohammal tetemes előnyre tett szert az NKE, amely 18-5-nél összesítésben már 18 pontos előnyben volt, ráadásul Czinder Adrienn 3 személynél járt. A negyed hajrájában rendezték soraikat a vendégek, s elsősorban Handler Kinga eredményessége révén 10 ponton belülre kerültek. 

A második szakaszban egyértelműen a vendégek akarata érvényesült, a kezdetben pazar hazai dobószázalék pedig sokat romlott. Mindkét palánk alatt rendre a vendég vasiak szerezték meg a lepattanókat. Hiába villant Tarnai Kata hazai részről, fokozatosan csökkent az NKE előnye. A félidő hajrájában ráadásul alacsony szerkezetre váltott a Szombathely, ettől még gyorsabb, pontosabb lett a vendégek játéka. A félidő utolsó 5 percét 9-2-vel hozta le az ekkor szintén letámadó SzOESE, így megfordította az állást.

Térfélcsere után Gusztafik Lilla vezérletével 8-2-vel indítottak a vasi vendégek, s ekkor már összesítésben is ők álltak jobban. Gyarmati István időkéréssel rendezte csapata sorait. Urbán triplája adott újabb lökést az NKE együttesének, amely ügyesen átjátszva a szombathelyi letámadást, rendre megtalálta a vasi gyűrű alatt Horváth Annát, s az ő eredményességére építve mind a mérkőzés, mind pedig a párharc összesített állását megfordították a hazaiak, s ehhez Glavinics palánkos triplája is nagyon kellett nekik. A szakasz végén 47-47-et mutatott az eredményjelző, ám Handler technikait kapott a két negyed között, így hazai büntetővel plusz labdabirtoklással kezdődött a záró szakasz.

Ez újabb lendületet adott az NKE csapatának, amely 8-1-gyel indította a záró szakaszt, s mind a visszavágó, mind a párharc tekintetében győztesnek tűnt. A vendégek azonban nem így gondolták. Többször is ügyesen átjátszva a hazai zónát, Németh Kitti, valamint az igen harcos Tóth Tamara révén megkezdték a felzárkózást a meglepő módon kissé elbátortalanodó hazaiakkal szemben. Még Körtélyesi triplája, valamint Gusztafik technikaija reményt adott a hazaiaknak, ám a véghajrá hihetetlen érdekesen alakult. Uszkai sorra kapkodta le a lepattanókat, sőt, hazai dobásokat is blokkolt, a túloldalon viszont Gyuricza is villant, s visszaszerezte a vezetést a Szombathely. A kiélezett pillanatokban az addig jól és hasznosan játszó, apró termete ellenére 8 lepattanót is megkaparintó Glavinics keze megremegett, 4 büntetőből csak egyet értékesített. A túloldalon viszont előlépett az addig - önmagához képest - visszafogottan játsz Czinder, aki az utolsó percben két triplát is beemelt. A másodikkal nőtt 6 pontra a SzoESE előnye, így összesítésben 1 ponttal a vasi hölgykoszorú állt jobban. Az NKE már nem a meccs, hanem a párharc megnyeréséért támadott, de a hazaiknak nem sikerült eredményesen befejezni akciójukat, így a remek párharc végén a szombathelyi lányok örülhettek az 5. helynek.

Amennyire elkeseredettek voltak a negyeddöntő után, hogy csupán egyetlen dobáson múlt a kiesésük a DEAC-cal szemben, most legalább annyira örültek az 5. hely óriási csatában történt megszerzése alkalmával. És - tegyük rögtön hozzá - mindez valahol a szezon során óriásit fejlődő NKE csapata számára is nagyon nagy dicséret. 

Fotó, Slide: SzoESE

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus