Rajtol az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság Miskolcon

Minden készen áll arra, hogy hétvégén megkezdődjön a viadal. 

Július 16-23. között rendezik meg Miskolcon a 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot. A felnőtt világversenyen intézményi csapatok, többségében hazájuk országos bajnokai, 16 férfi és 12 női egyetemi csapat vesz részt, köztük a férfi és női Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság győztese, valamint a Miskolci Egyetem férfi csapata. Az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb miskolci sporteseményén várhatóan 450-500 fő vesz részt. A versenyeknek három helyszín, a megújult Egyetemi Körcsarnok, a Jégcsarnok és a Generali Aréna ad otthont.

16 országból érkeznek csapatok, amelyek július 17-én kezdik meg szereplésüket a csoportmérkőzésekkel, július 20-án van egy szünnap, majd 21-23. között rájátszás és helyosztók következnek. A döntő július 23-án lesz a Generali Arénában. Bízunk benne – továbbá a rengeteg munka, az alapos előkészület és a miskolciak kosárlabda iránti szeretete is azt mondatja velünk –, hogy nagyon jó Európa-bajnokságot szervezünk - mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján a Szervező Bizottság elnöke, a Miskolci Egyetem kancellárja, Dr. Deák Csaba, aki hozzátette: felnőtt világversenyről van szó, ami jelentőségében, látványosságában, a mérkőzések színvonalában az elmúlt évek legkiemelkedőbb sporteseménye lesz a városnak. 

– Miskolc igazi sportváros, ennek részei a DVTK, mint tradicionális egyesületünk mellett kisebb, de nagyon fontos műhelymunkát folytató egyesületeink, identitásunk, amely ezekkel az egyesületekkel kapcsolatban kialakult, szurkolóink, és helyszíneink, sport-infrastruktúránk, amely folyamatosan fejlődik. – ezt már Dr. Kiss János, a város alpolgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke mondta az esemény pénteki tájékoztatóján. – Tudatosan építjük ezt a sportvárost, amely szórakoztat, infrastruktúrát, gazdaságot fejleszt, támogatja a városimázst, a turizmust, az egészség megőrzését. A figyelem most érthető módon elsősorban a vizes világbajnokságé, de ez is az ország és benne városunk erejét, sportosságát mutatja, hogy a főváros és a vizes világbajnokság mellett Miskolc is világversenynek ad otthont.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke az egyetemi, főiskolai sport jelentőségéről, a magyar és nemzetközi sportéletben betöltött szerepéről beszélt, majd elmondta azt is, hogy ez komoly bázist jelent az élsport számára. Elmondása szerint Miskolc nagyon sok rangos nemzetközi versenynek adott otthont az elmúlt években. Legutóbb tavaly bizonyított a borsodi megyeszékhely, a Miskolci Egyetem, a szervezők, amikor kiválóan megrendezték az egyetemi-főiskolai tájékozódási futó világbajnokságot.

A rendezvényen részt vett Bodnár Péter, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) főtitkára, aki büszkén említette meg a sportági szövetség és a MEFS által közösen indított, példaértékű egyetemi kosárlabda bajnokságot, melynek révén jelentősen fejlődött a hazai egyetemi kosárlabdasport. Mindezt egy sikeres miskolci Európa-bajnokság tovább tudja erősíteni, amelynek lebonyolításhoz az MKOSZ is jelentős mértékben hozzájárult.

A sajtótájékoztatón jelen volt Peter George, az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) technikai delegáltja, aki – megnyugtatva szervezőket és résztvevőket – közölte, mindent rendben talált, kezdődhet a kontinensviadal!

Magyar esélyek, remények

– Mivel két évvel ezelőtt a szlovéniai Koperben és tavaly Zágrábban az Európai Egyetemi Játékokon is 9. helyen végeztünk, úgy gondolom a minimális elvárás hazai környezetben, hogy bekerüljünk a legjobb nyolc közé – tudtuk meg Boros Zoltántól, a Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület (TFSE) női csapatának edzőjétől. - Hozzá kell tenni, hogy mindig vannak meglepetés csapatok ebben a versengésben, így nem lehet biztosra menni senki ellen sem. Úgy gondolom, hogy az elmúlt két évben győztes horvátokon kívül a francia, orosz, szerb csapatok is erős együttesekkel érkeznek, de itt lesz a tavalyi döntős román egyetem is. Nagyon komoly mezőny várható, ahol igen kemény mérkőzések várnak ránk. A végső helyezéssel kapcsolatos álmainkat szeretném megtartani magunknak, mert mindig a soron következő mérkőzésre kell összpontosítanunk, és azt megnyerni.

– A tavalyi évből következtetve nem lesz könnyű dolgunk, mivel erős bajnokságokból érkeznek ellenfeleink – hangsúlyozta Kovács Imre, a Debreceni Egyetem férfi csapatának edzője. - Elsősorban saját magunknak szeretnénk megfelelni és méltón képviselni a Debreceni Egyetemet, illetve Debrecen városát. Próbálunk a legjobb tudásunk szerint felkészülni. Szeretnénk gyors és hatékony játékot játszani.

– Az országos egyetemi bajnokság bronzérmeseként és rendező-házigazdaként a miskolci csapat célja megmutatni Európa elitjének és szurkolóinknak a gárdát jellemző küzdeni tudást és koncentrációt  fogalmazott Drahos Gábor, a Miskolci Egyetem kosárlabda csapatának vezetőedzője. – Keményen készültek a fiúk, már nagyon várják, hogy pályára lépjenek, ám az erőviszonyokról szinte alig tudunk konkrétumokat. Annyi biztos, hogy kiváló nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget kínál ez a megmérettetés a miskolci kosárlabdázásnak!

Megnyitó ünnepség a belvárosban

A 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokság megnyitó ünnepségének 2017. július 16-án, 18 órakor a Miskolc belvárosában lévő Szent István tér ad otthont, ahová a csapatok és kísérőik együttesen vonulnak fel a Hősök teréről. Az Európa-bajnokságot hivatalosan Miskolc polgármestere, Dr. Kriza Ákos nyitja meg. A megnyitó ünnepséget az esemény hivatalos Facebook oldalán a szervezők élőben közvetítik.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus