Visszajelzések és kulisszatitkok a miskolci kosár Eb-ről

A 14. Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságon a közönség magyar bronzéremnek és színvonalas mérkőzéseknek, Miskolc pedig annak az elismerésnek örülhetett, amelyet a kitűnő szervezésért kapott.

A Szervező Bizottság alaposan, hónapokon keresztül készült Miskolc – labdás sportágban első – felnőtt (17 – 30 éves korosztály) világversenyének megrendezésére, amelyen 16 férfi és 12 női egyetemi csapat indult, többségében hazájuk egyetemi bajnokai. Itt volt többek között a német, a spanyol, a szerb, a francia, az olasz, a lengyel, az észt és a magyar egyetemi férfi és/vagy női bajnokcsapat, összesen 350 játékossal. A szakmai stábokkal, edzőkkel, bírókkal, szervezőkkel, valamint az önkéntesekkel 600-an vettek részt az Eb-n. Egy hét alatt 78 mérkőzést játszottak, ez 3120 perc tiszta játékidő. Az Eb-buszok 2500 km-t tettek meg a városban. A 600 fős delegáció Miskolcon töltött egy hete alatt 12 ezer liter ásványvizet, 1600 kg húst és 900 kg pékárut fogyasztott, 11 ezer darab tojásból ettek rántottát. Fogyott halból is fél tonna, de gyümölcsből is 700 kg-ot fogyasztottak. Igen meleg volt, így 500 kg jégre is szükség volt, amit a víz hűtése mellett 700 liter rostos gyümölcslébe is belerakhattak.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, az Eb Szervező Bizottságának elnöke úgy vélte, sikerült egy igazán jó tornát rendezni. – Úgy gondolom, hogy minden fiatal és minden sportoló, aki eljött hozzánk, nagyon jól érezte magát, jó benyomásokat szerzett Miskolcról, a Miskolci Egyetemről, és kellemes emlékekkel tért haza. Magas színvonalú sportrendezvény volt, külön örülök annak, hogy a magyar női csapat bronzérmes lett. – mondta a kancellár, aki hozzátette: – Az Eb-hez reklámfilm készült, melyet rövid idő alatt 28 ezren néztek meg, az esemény közösségi oldalán keresztül összesen 400 ezer embert tudtunk bevonni az eseménybe, és az Eb, valamint a kosárlabda, mint sportág mellett Miskolc és a Miskolci Egyetem, annak csodálatos környezete is a figyelem középpontjába került.

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere, az Eb Szervező Bizottságának társelnöke a díjátadó ünnepség után így értékelt: remekül sikerült estén, fantasztikus záróeseményen vettünk részt. A rendezvény méltó lezárása volt a miskolci kosárlabda Eb-nek. – Azonban nem csak ez az este sikerült jól, hanem az egész hét. Beszélgetés közben azt mondtam a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség delegáltjának, hogy ez egy jó torna volt. Ő erre azt válaszolta: ez nem egy jó, hanem egy csodálatos torna volt.

Rakaczki Zoltán, a Szervező Bizottság ügyvezetője a következőkképp értékelt – Nagyon örülök, hogy a kiegészítő programok is elérték céljukat. Jó volt látni, hogy Lillafüred, a Diósgyőri vár és annak Lovagterme, vagy a Barlangfürdőben szervezett buli mennyire lenyűgözte a résztvevőket. Tudok olyan csapatról, amelyik előzetesen kassai kirándulást és egyéb Miskolcon kívüli programokat tervezett, végül azonban az egész hetet Miskolcon töltötték. Nagyon jók a visszajelzések, nem csak egy-egy udvarias gratulációt kap a város és az egyetem a szervezésért, hanem széles körben pozitív a vélekedés, a résztvevő delegációktól, a játékvezetőktől, a sportszövetségtől, nemzetközi ellenőröktől, de külföldről is. Például a komoly szaktekintélynek számító Peter George – korábbi FIBA játékvezető és FIBA ellenőr –, aki 2002-től technikai delegáltja az Európai Egyetemi Sportszövetségnek, hivatalos jelentésében azt írta, hogy ez volt az egyik legjobban szervezett Egyetemi Európa-bajnokság, amelyen részt vett. Szeretném kiemelni az önkéntesek szerepét, akik mintegy 4000 munkaórában segítették az EB megvalósítását.


Foto, Slide - EUSA Basketball 2017 facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus