A DKKA megverte a Bayernt, a válogatott kétszer kikapott

Tegnap megkezdődött az V. Szent István Kupa utánpótlástorna. Az Alba Fehérvár DKKA együttese előbb magabiztosan verte a Bayern Münchent, majd szoros meccsen kapott ki a Partizantól. Az U16-os válogatott a Stellazzurra Romával játszott kiélezett mérkőzést, de kikapott a végjátékban, ma pedig a Cibona múlta felül Váradi Attila együttesét.

A szekesfehervar.hu beszámolója az első napról:

Az elmúlt négy alkalomhoz hasonlóan az V. Szent István Kupára is az U16-os korosztály legkiválóbb kosarasai érkeztek Székesfehérvárra. Az Alba Fehérvár-DKKA és az U16-os magyar kosárlabda válogatott mellett a német FC Bayern München, a horvát Cibona Zagreb, a szerb Partizan Beograd, az olasz Stellazzurra Rome, valamint a két spanyol gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona fiataljai küzdenek a végső sikerért.

A várakozásoknak megfelelően, magasszínvonalú, lendületes találkozókkal kezdődött el csütörtökön délben az V. Szent István Kupa. Európa egyik legrangosabb utánpótlás seregszemléje rögtön egy pikáns mérkőzéssel nyitott: a házigazda Alba Fehérvár-DKKA a német FC Bayern Münchennel csapott össze. Peresztegi Nagy Ákos tanítványai az első pillanattól kezdve koncentráltan és nagy akarattal játszottak, ez pedig az eredményen is megmutatkozott. A székesfehérvári alakulat a játék minden elemében felülmúlta a bajor gárdát, és a 20 pontot szerző Seyi Awogbemi Sodiq vezérletével kiütéses 78-40-es győzelmet aratott.

A torna második meccsén a címvédő, háromszoros bajnok Real Madrid a 2014-es győztes Partizan Beograddal mérte össze tudását. A királyiak az egész meccset kézben tartották és nagyon simán, 98-68-re nyertek. Ezt követően a kiváló erőkből álló U16-os magyar válogatott mérte össze tudását a Stellazzurra Rome együttesével. Váradi Attila tanítványai az egész találkozó alatt kiélezett küzdelemre késztették a római alakulatot, ám a helyzeteivel jobban sáfárkodó olaszok végül megérdemelt 84-79-es győzelmet arattak.

A csütörtöki játéknap utolsó mérkőzése előtt az ünnepélyes megnyitón Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte a csapatokat. „Nagy öröm számunkra, hogy már ötödik alkalommal adhat otthont a rangos tornának Székesfehérvár. Az V. Szent István Kupán résztvevő csapatoknak jó mérkőzéseket és versengést kívánok, emellett remélem, nagyon jól érzik majd magukat vendégeink a nemzet történelmi fővárosában a négy nap során.” – mondta Mészáros Attila.

A megnyitó után a torna újonca, az FC Barcelona a Cibona Zagrebbel mérkőzött meg. A találkozót a katalánok nyerték 92-86-ra. A négynapos utánpótlás torna pénteken 12.00 órától a Cibona Zagreb – Magyarország U16 találkozóval folytatódik. A mérkőzéseket az Alba Regia Sportcsarnokban játsszák le, ahova ingyenesen mehetnek be a kosárlabda-szimpatizánsok.
 

Horváth Orsolya technikai vezető beszámolója és Váradi Attila vezetőedző értékelése az U16-os válogatott Stellazzurra Roma elleni meccséről:

Szent István Torna - 1. nap
Magyarország U16 - Stellazzurra Rome 79-84 (16-25, 23-21, 21-13, 19-25)

Magyarország: Krasovec 4, Pintér 11/3, Verasztó 11/6, Valerio-Bodon 10, Kovács B. 18/12 Cs: Kiss M., Bolden 4, Kiss B., Fekete 8/3, Kovács K. 2, Pallai 9, Dokmanovic 2 

Gyenge védekezéssel és pontatlan támadásokkal kezdett a magyar csapat. Az első negyed végére a rómaiak már tetemes előnyre tettek szert. Az első félidő hátralévő részében sem sokat változott a játék képe, így az olasz csapat előnyével zárult az első játékrész. A harmadik negyedben rendezte sorait válogatottunk, ledolgozta hátrányát és nyílttá tette a mérkőzést. A végjátékban sokáig fej fej mellett haladtak a csapatok, de az utolsó percekben a rómaiak akarata érvényesült és megérdemelt győzelmet arattak.

Váradi Attila vezetőedző: Ahhoz, hogy nehéz csatákat is meg tudjunk nyerni, elsősorban a mentalitásunkon kell változtatni. Meg kell tanulnunk harcolni és küzdeni a pályán.

 

A szekesfehervar.hu beszámolója a második napról:

Pénteken délben a Cibona Zagreb – Magyarország U16 találkozóval folytatódott az V. Szent István Kupa. Az egész találkozón magabiztosan játszó a horvát csapat a második negyedben egy 10-0-s rohammal nyitott. A magyar alakulat fokozatosan faragott hátrányából, ám így is 45-37-es hátránnyal mehettek pihenőre a csapatok. Fordulást követően még jobban elhúztak a horvátok, innen pedig már nem tudtak visszakapaszkodni Váradi Attila tanítványai. A találkozó 98-67-es Cibona Zagreb győzelemmel ért véget.

A nap második meccsén a B-csoport két veretlen együttese, a Stellazzurra Rome és az FC Barcelona játszott egymással. Az összecsapásból az olaszok jöttek ki jobban, hiszen 89-74-es diadalt arattak. A pénteki játéknap harmadik meccsén az Alba Fehérvár-DKKA azzal a Partizan Beograddal mérte össze tudását, amely sima vereséget szenvedett a címvédő Real Madridtól pénteken. Peresztegi Nagy Ákos együttese végig méltó ellenfele volt a szerb alakulatnak, és hatalmasat hajrázott, ám ezúttal elmaradt a bravúr. A helyzeteivel jobban sáfárkodó Partizan végül egy végletekig kiélezetten meccsen 67-64-re nyert.

(A nap utolsó meccsén egyébként a Real Madrid 77-52-re legyőzte a Bayern Münchent.)
 

Horváth Orsolya technikai vezető beszámolója és Váradi Attila vezetőedző értékelése az U16-os válogatott Cibona Zagreb elleni meccséről:

Szent István Torna 2. nap
Cibona Zagreb - Magyarország U16 98-67 (21-17, 24-20, 29-11, 24-19)

Magyarország U16: Krasovec 7/3, Fekete 5, Pintér 6, Verasztó 15/9, Valerio-Bodon 3/3 Cs: Bolden 6, Kiss B. 5/3, Gilszki 3/3, Anyanwu 12/3, Kovács K., Pallai 2, Dokmanovic 3

A Szent István Kupa mindig nagyon jó felkészülés a válogatottnak, hogy összeszokott, egy évvel idősebb nemzetközi szinten jegyzett csapatok ellen tudjunk felkészülni. Az idén sincs másként erős, európa élvonalához tartozó csapatokkal találkoztunk, akárcsak a mai játéknapon is. Az első félidőben sikerült még helyenként komoly ellenállást kifejteni a Cibona rohamaival szemben, de már itt is sok hiba jellemezte játékunkat. A harmadik negyedben a horvát csapat nagyon jó védekezésének köszönhetően sok gyors támadást vezethetett és a szakasz végére tetemes előnyre tett szert. Összességében ilyen arányban is megérdemelt Cibona siker született.

Váradi Attila vezetőedző: Ellenfelünk agresszív védekezése ellen, nagyon gyámoltalanul, pontatlanul vezettük támadásainkat, de sajnos védekezésünk ezen a napon még ennél is gyengébb volt. A mérkőzésen 68 pontot kaptunk átmenetekből és rossz 1-1 védekezésekből, sajnos így nem tudtunk ezen a mérkőzésen komoly ellenállást kifejteni. Elsősorban küzdenitudásunkon, a védekezéshez való hozzáállásunkon kell javítanunk.


Forrás, Foto, Slide - szekesfehervar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus