A legjobbkor a legjobban játszva lett U16-os bajnok a Vasas

A Vasas a nyolcas döntő öt napja közül a legjobbkor, a sorozat fináléjában nyújtotta legjobb játékát, és elsősorban elsöprő második negyedbeli teljesítményének köszönhetően biztosan nyert a MAFC ellen, s lett bajnok. A bronzmeccs is sima volt, a Körmend magabiztosan verte a jóval fáradtabb szolnoki együttest.

A 7. helyért:
Bp. Honvéd-Bajai Bácska 67-60 (12-14, 17-14, 10-12, 28-20)

Nyeretlen marad-e a Honvéd a tornán, ez volt a kérdés a mérkőzésen. Két napja a Baja legyőzte a Zsoldos-csapatot, amelynek megadatott a lehetőség a visszavágásra.

Az első negyed jórészt Pálkerti és Kerpel-Fronius dobópárbaját hozta, fej-fej mellett haladtak a csapatok, a végén a Baja vezetett. Tartotta is szűk előnyét a Bácska, ám a második szakasz közepén Schwarz és Kerpel-Fronius villanásaival egy 8-0-s rohamot bemutatva 3 pontos hátrányát 5 pontos előnnyé alakította a Honvéd az ekkor rosszul dobó, több labdát eladó Bajával szemben. A félidő végén mindkét fáradt csapat sokat hibázott, szünetben 1 pontos Honvéd-vezetést mutatott az eredményjelző.

Térfélcsere után gyorsan ellépett 6-tal a Honvéd, majd Pálkerti kosár plusz büntetős akcióval megfelezte a bajai hátrányt. A Honvéd kialakította a helyzeteit, de rosszul dobott, viszont agresszív védekezésével több eladott labdába hajszolta bele a bajai legényeket. Kerpel-Fronius büntetőivel majd Steier betörésből dobott kosarával újra ellépett a Baja. A negyed végén azonban jött pár meglepetés pont a bajai kiegészítő emberektől, Rozsitól és Eperjesitől, s Schubert triplája után pedig a 7-0-t "repesztő" bácskai legénység vezetett - s várhatta 1 pontos előnnyel a záró szakaszt.

Ennek elején potyogtak a triplák, Mucza hármasa után a Honvéd, Eperjesi szintén 3 pontot érő távoli felelete után pedig a bajai tábor érezte mennyben magát, igazán odatette magát mindkét alakulat, fontos volt a győzelem s a 7. hely megszerzése mindkét alakulatnak. Utolsó erőtartalékaikat mozgósították a felek, a Mucza újabb villanása s Weisz büntetői utáni 3 pontos Honvéd-előnyt Pálkerti tüntette el triplával, Schwarcz pedig ismét a fővárosiakat juttatta előnyhöz, sőt, kosara egy 6-0-s Honvéd-roham kezdetét jelentette. Frissebbeknek tűntek a torna során bővebb rotációval játszó fővárosiak, a hajrában két könnyű indításos kosarat is szereztek, s a 38. percben 8 pontra nőtt az előnyük.

Cservék Csaba egy időkéréssel próbálta utolsó nagy rohamra vezetni tanítványait, ám másfél perccel a vége előtt úgy tűnt, Weisz triplája megpecsételi csapata sorsát. Csapata azonban másként gondoltam, 20 másodperc alatt "lejött" 11 pontról 7-re. Az utolsó percben azonban Kerpel-Fronius és Schwarcz is biztos kézzel értékesítette a büntetőket, így a Honvéd szerezte meg a győzelmet, s a 7. helyet.

Zsoldos András: - Nagy elismerés a srácoknak, hogy tartalékosan, a legelcsigázottabb állapotukban is volt lelki erejük, arra, hogy megvédjék becsületüket s megnyerjék a meccset. A csoportban a két elvesztett egylabdás meccs lelkileg nagyon visszavetette a társaságot, nüanszokon múlt, hogy nem jutottunk a négybe. Még többet s keményebben kell dolgozni ahhoz, hogy az olyan szituációkban, amelyekben nem volt szerencsénk, legközelebb nekünk legyen.

Cservék Csaba: - A vasárnap reggeli meccsben a kosárlabda minden szépsége benne volt. Tartalékosan, álmosan, fáradtan játszottunk, gratulálok a frissebb és a győzelmet valamivel jobban akaró Honvédnak.


Az 5. helyért
Kaposvári Delfinek - Szombathelyi Kosárlabda Akadémia 50-67 (10-17, 11-17, 16-16, 13-17)

A Szombathely egy 7-0-s rohammal azonnal jelezte szándékát a visszavágásra és az 5.  hely megszerzésére. A negyed közepén a szombathelyiek a látványra is adtak, szerzett labda után Durázi zsákolt, Tömböly pedig triplát dobott. Vezetett már 10 ponttal is a vasi alakulat. Utána magukra találtak a somogyi srácok, Radnai és Kocsis eredményes játéka révén 14-4 után egy 6-0-lal szorossá tette a meccset a Delfinek, de a negyed Horváth révén újabb szombathelyi triplával zárult.

A második szakasz Hock révén kaposvári kosárral kezdődött. Továbbra is remekül céloztak távolról Svajda Gábor fiai, 20-13 után egy 7-0-s rohammal - benne egy Kozma tripla s egy távoli Rónai dupla- elléptek. Szünetben a 13 ponttal vezetett az első 20 percben kitűnő, 5/11-es triplamutatóval dobó szombathelyi együttes.

Ahogy a meccset, a második félidőt is a szombathelyiek kezdték jobban, hamar közel 20 pontra nőtt a különbség, a kaposváriak ekkor  több labdát eladtak. De nem adták fel, hanem Kocsis vezérletével szívósan harcolva, küzdve, a védekezésen keményítve a záró szakasz közepén 10 ponton belülre kerültek. Durázi vezérletével ekkor egy 6-0-s futást mutattak be az új erőre kapó szombathelyi fiúk, s ez volt az, ami végképp megtörte a tornán eddig meccsről meccsre fokozatosan javuló kaposvári legénység ellenállását.

 Fehér Iván: - Gratulálok a Szombathelynek. Mindent kiadtunk magunkból, de nagyon elfáradtak a srácok, támadásban sok rossz döntést hoztak. Megint nagyon kevés pontot dobtunk, s időnként a védekezés is szétesett. Ezzel együtt a hatodik hely szép eredmény, a tornán mutatott játékért gratulálok a csapatomnak, próbáljuk a tornán szerzett tapasztalatokat a további fejlődés érdekében felhasználni, köszönjük a szervezők munkáját.

Svajda Gábor: - Gratulálok a csapatomnak az egész éves teljesítményéhez.

 

A bronzéremért:
Szolnoki VSI-Körmendi Törpördögök  42-64 (5-11, 17-16, 10-18, 10-19)

Az első percekben úgy tűnt, a két utolsó erőtartalékait mozgósító gárda közül a szolnokiból vett ki többet az elődöntő, a nyitó szakasz közepén 5-0-ra vezetett a Körmend. Érezhető volt, mindkét gárda játékosai nagyon fáradtak. A szakasz második felében Molnár emelt beemelt egy triplát, 6 pontos előnyt szerzett a Körmend.

A második negyed elején hamar 10 pont fölé nőtt a különbség, Németh és Molnár is beemelt 1-1 triplát. A félidő végén Kiss szerencsés triplája adott egy lökést a Szolnoknak, amely visszajött 10 ponton belülre szünetre.

Térfélcsere után a körmendiek betörésekkel többször is ügyesen megbontották a szolnoki zónát, s Oroszi Viktor könnyű kosaraival stabilan 10 pont fölé nőtt a Törpördögök előnye.

A záró szakaszban a magassági fölényben lévő Szolnok visszaszerzett támadó lepattanókból szerzett kosarakat, a körmendiek megnyugodtak, Laczó, Németh és Doktor láthatóan nagy önbizalommal szerezte a kosarakat, 20 pont fölé nőtt a különbség. Az utolsó 5 percben már mindkét edző csapata azon játékosait küldte pályára, akik a döntőn eddig alig-alig jutottak szóhoz.

Honti Viktor: - Két a végsőkig fáradt, elcsigázott csapat küzdelméből a fejben jobban koncentráló került ki győztesen - sajnos ez nem a mi csapatunk volt. Gratulálok a Körmendnek, de saját csapatom is megérdemel minden elismerést, hiszen a négy közé jutás nagyon szép eredmény.

Szalai János: - A célunkat elértünk, egy érem megszerzése volt az elvárás. Gratulálok a csapatomnak, hiszen az öt nap alatt olyan teljesítményt nyújtott, amelyre büszke lehet a körmendi utánpótlás.

 

A döntőben:
Vasas Akadémia - MAFC Kosársuli 90-67 (21-17, 31-14, 15-8, 23-28)

V-betűsök villanásaival kezdődött a finálé, két Vízvári kosár közé ékelődött egy Völgyi dupla. Remek iramban indult a döntő, kezdetben váltva vezettek a csapatok. Élvezetes volt, lüktetett a játék, abszolút lekötötte a pasaréti csarnok telt házas közönségét. Bordács és Lewis villant hazai részről, a MAFC centerére, Pápaira nagyon figyeltek, ő ügyesen hozta helyzetbe társát. A félidő végén Steier triplája után Albu felelt erőteljes betörésből dobott kosárral, a csattanó pedig Lewis dudaszóra dobott triplája volt.

A második negyed Pápai kosarával kezdődött, Lewis előbb volt eredményes, betörésből, majd labdaszerzés után triplát dobott. Ettől megnyugodtak a hazaiak, s a második negyedben a döntő során először felszabadult, látványos támadójátékot nyújtott. Bordács és Lewis "lubickolt", Nshimba  és Völgyi is meg-megvillant, szellemes akciókat vezettek a hazaiak, távolról is jól dobtak. A MAFC-ból ekkor gyakorlatilag csak Albu jelentett veszélyt a Vasas kosarára, szünetben több, mint 20 ponttal vezettek a hazaiak.

Szünet után elsősorban Joel Nshimba remek játéka révén nőtt tovább a különbség, a kongói származású center hihetetlen rugóit kihasználva volt eredményes, blokkolt s a negyed hajrájában zsákolt is, miközben a MAFC játékosai egyéni betörésekkel operáltak - többnyire sikertelenül. A szakasz hajrájában már volt 30 pont is a felek között, s mindkét szakvezető beküldte csapata kiegészítő embereit.

Aztán a záró negyedben jöttek újra a meghatározó játékosok. s az ekkor már veszítenivaló nélkül játszó MAFC minden mindegy alapon elkezdte szórni a triplákat. Beesett egy-egy távoli dobás Pápaitól, Isvántól és Vízváritól is, az addig magabiztos Vasas pedig teljesen megzavarodott, sorra adták el a labdákat a hazaiak. Pápai kipontozódása után a Vasas hosszabb kosárcsendjét a döntőben óriásit játszó Nshimba (21 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) törte meg, s az ő vezérletével a végére újra lábra kaptak, ismét 20 pont fölé nőtt a különbség. A meccset a két csapat eddig keveset játszó játékosai fejezték be.

A Vasas mindent egybevetve a legjobbkor játszott a legjobban, s összességében magabiztosan nyerte a tornát s lett bajnok.

Sárosi Bulcsú: - Egy nagyobb hullámvölgyet leszámítva végig meggyőző játékkal nyertük meg a döntőt. Kérek mindenkit szurkoljon nekünk a jövő heti EYBL-döntőn, majd nyáron az U16-os válogatottnak, mert ez egy sikeres korosztály lehet, Gratulálok a MAFC-nak a második helyéhez.

Vavra András: - Megint nagyon küzdöttek a fiúk, de sajnos a kritikus időszakban nem volt vezérünk. A végén azonban a tartásunk éls a becsületünk megmaradt, gratulálok a játékosaimnak a döntőben nyújtott játékukhoz. Gratulálok a Vasasnak a bajnoki címhez!

A döntő MVP-je: Joel Nshimba (Vasas)

Az All-Star ötös: Chester Lewis (Vasas), Doktor Péter (Körmend), Durázi Krisztofer (Szombathely), Rudner Gábor (Vasas), Pápai Máté (MAFC)

Fotó: kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus