A Vasas U14 az EYBL 10-es döntőjében szerepelt

Maurer Csaba, a gárda vezetőedzője számolt be a nem mindennapi tapasztalatokról, íme a teljes beszámoló a mérkőzésekről.

"Az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga közép-európai csoportjában harmadik helyen végzett U-14-es csapatunk. Mivel a második Alba Berlin - a német bajnoki döntővel való egybeesés miatt - nem vállalta a szereplést, így mi kaptuk a jogot és lehetőséget, hogy részt vegyünk a sorozat döntőjében, a lettországi Rigában.

Azt előre tudtuk, hogy erős lesz a mezőny, hiszen a csoportunk győztesén, a Stellazzurra Rómán kívül az észak-keleti régió 32 csapatából a legjobb 8 vehetett részt ezen a rangos eseményen. Arra azonban, amit itt láttunk és tapasztaltunk, mi sem számítottunk. Ez egy teljesen más szintje ennek a sportágnak, mint amit itthon a serdülő mezőnyben megtapasztaltunk.

Bár idén már játszottunk erős külföldi együttesekkel (Flash Belgrád, Cibona Zagreb, USK Prága), és meg is vertük őket, a rigai mezőnyben inkább csak egy ilyen jópofa suli-buli csapatnak tűntünk! Az talán sokat elárul, hogy az általunk megcsodált rómaiak, akik porrá zúzták a pasaréti nemzetközi torna mezőnyét, majd a közép-európai EYBL csoportban is sorra nagy különbségű győzelmeket arattak, az első meccsükön 24 ponttal kikaptak attól a Trinta Moszkvától, aki végül csak az 5. helyet szerezte meg!

A csapatok 2-3, de volt, hogy 4-5 (jó mozgású!) 190 feletti játékossal rendelkeztek, akikben volt még bőven centi, és akkor a dinamikus, képzett, még növésben lévő 180-185 cm-es mezőnyemberekről már ne is beszéljünk. Itt 9, valóban kosárlabda csapat közé keveredtünk! Futball-, jobb esetben kézilabda kinézetű csapatokhoz szokott szemünket csak meresztgettük, hogy lám létezik ilyen is!

De nemcsak magasságban, szerkezetben lógtunk ki a mezőnyből. Technikailag volt talán a legkisebb különbség, bár minden csapatban volt egy-két hihetetlen tehetséges, labdaügyes "kisember", akiken látszott, hogy nem heti négy edzésen tanultak meg kosarazni, hanem kis túlzással labdával a kezükben születtek és rengeteget játszanak, gyakorolnak az edzések mellett is.

Taktikailag jóval szélesebb repertoárral rendelkeztek az ellenfeleink. Több olyan csapat is volt, akik szinte felnőtt kosárlabdát játszottak, összetett figurális támadójátékokkal és védekezésben is pl. több fajta zónával a tarsolyukban (ott lehet zónázni ebben a korosztályban, de ettől függetlenül nem a zóna volt a jellemző védekezés). Az a bontás-kiosztásos játék, ill. a hozzá kapcsolódó spacing, passzkúltúra, dobókészség, amit itthon - jóformán - csak mi játszunk, alkalmazunk a serdülő korosztályban, az ott teljesen alap! Meccsenként 15-20 triplakísérlet/csapat (4x8 perces negyedekről van szó), és hasonló mennyiségű középtávoli abszolút általános, és nem csak az az egy-két "üdvöske" dobálja rá a labdát, hanem a csapat összes tagja, aki éppen helyzetbe kerül!

Abból is rengeteget lehetett tanulni, ahogy ezek a csapatok, játékosok a mérkőzésekhez álltak. Elképesztő küzdelem, harcosság, keménység jellemezte a játékukat. Mentális téren mi is erősek vagyunk, ezt itthon, ill. az EYBL selejtezőben is számtalanszor bizonyítottuk, de azért látszik, hogy hová lehet még fejlődni!

Az első két meccsen, amíg bírtuk (ez egy-egy félidőt jelent), szorossá tudtuk tenni az eredményt, a második félidőre kijött a csapatok közti különbség és bedaráltak minket. A harmadik meccs olyan rémálommal kezdődött, amit egykönnyen nem fogunk elfelejteni! Teljes lefagyás után, a 7. percben 25-0-ra vezetett az ellenfél! Egy ilyen helyzetben edző és játékos a sportágváltáson gondolkodik, mindezt ugye a 9. helyért vívott találkozón! Ezért is hatalmas gratuláció a fiúknak, hogy egy ilyen mélységből felálltak, olyannyira, hogy a következő 33 percet (a helyosztók már 40 percesek voltak) 69-55-re megnyertük. Nagyon-nagyon kellett ez, és a becsületünkért játszottunk. Nyilván az észtek sokat cseréltek, de arról szó sem volt, hogy lassítottak volna vagy könnyedebben vették volna a meccset. Mi javultunk fel és olyan kosárlabdát játszottunk amivel bizonyítottuk, hogy nem csak turistaként jöttünk ide. Kivívtuk a nézők és a szakma elismerését is, sokan jöttek oda gratulálni hozzánk, jó érzésekkel jöhettünk le a pályáról!

Bár nem sok sikerélményünk akadt és esélyünk sem volt meccset nyerni, szerencsések vagyunk, hogy ott lehettünk ebben a mezőnyben, láthattuk ezeket a csapatokat, átélhettük ezeket a mérkőzéseket. Ez a szint abban a régióban és valószínűleg az egész európai mezőnyben is extrának számít. Nem szégyen, hogy nem ütjük meg! Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy idáig el is kellett jutni! Köszönjük a klubunk és a szülők segítségét, támogatását, hogy részt vehettünk az idei EYBL sorozatban!"
 

SKM - Vasas 49-32
Sass 9, Meződi 7, Jenei 4, Szabolcs 3/3, Bartha 2, Hanzély 2, Laki 2, Vadász 2, Faragó 1, Kováts, Lakatos, Radics

Audentas - Vasas 62-33
Meződi 10, Jenei 7, Sass 5/3, Laki 3, Hanzély 2, Radics 2, Szabolcs 2, Vadász 2, Batha, Faragó, Kováts, Lakatos

Tartu Rock - Vasas 80-69
Meződi 17/6, Sass 15/9, Jenei 14, Hanzély 8, Szabolcs 6/6, Vadász 4, Laki 2, Radics 2, Bartha 1, Faragó, Kováts, Lakatos
 

A 2014-2015-ös U-14 EYBL szezonjának a végeredménye:
1. DYNAMO MOSZKVA ( orosz)
2. CSZKA MOSZKVA (orosz)
3. PERKUNAS KAUNAS (litván)
4. BOLDERAJA RIGA (lett)
5. TRINTA MOSZKVA (orosz)
6. SKM VILNIUS (litván)
7. STELLAZZURRA ROMA (olasz)
8. AUDENTES TALINN (észt)
9. TARTU ROCK (észt)
10. VASAS BUDAPEST

Forrás: kosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus