A Zsíros Akadémia Kőbánya nagyott lépett előre ebben az évben

Véget ért a 2018/19-es bajnoki év, hosszú idő után az egyik legjobb évén van túl a Zsíros Tibor Nemzeti Akadémia. Hajdu Péter elnököt kérték egy évértékelőre.

A darazsak.hu interjúja:

Igen, nagyon szép év volt. Két csapatunk is ”darázstörténelmet” írt, hiszen 2006 óta nem szerepeltünk ilyen jól a fiú kadett és serdülő korosztályban, előbbi nagy küzdelemben bronzérmet szerzett, utóbbi pedig a negyedik helyen végzett, valamint bejutott az EYBL Közép-európai döntőjébe. Ezen kívül egyébként a többi csapat is jól szerepelt, a kicsik kijutottak a dzsemborikra, a nagyobbak pedig A vagy B döntősek voltak mindkét nemben, Budapesten pedig meghatározó lett a szerepünk.

Óriási munkát végeztek az edzők, rengeteg túlóra, egyéni képzés, plusz munka van ebben, köszönet érte. Örülünk ezeknek a sikereknek és a filozófia változatlan: elsősorban nem korosztályos bajnokokat, hanem olyan embereket nevelünk, akik jól kosárlabdáznak.

Az egyéni teljesítmények is kiemelkedtek ebben a bajnoki évben.

Ez is nagy öröm. Három fiú válogatottunk van, Vámos Ádám és Pafféri Péter az U16-os, Hajdu Péter az U15-ös válogatottba szerepelt, illetve kapott meghívót a nyárra és reményeink szerint ez folytatódik is. Egyébként a kadett döntőn ebből a hármasból Vámos Ádám és Pafféri Péter bekerült a torna All-Star ötösébe, Hajdu Péter pedig 19,2-es pontátlaggal volt - egy évvel fiatalabbként - az egyik legjobb dobónk. Tegyük hozzá, hogy Ádám a torna legjobb teljesítménnyel rendelkező játékos volt a statisztikai mutatók alapján (is). A serdülő fiúknál Simonics Olivér lett All-Star, testvére Levente pedig a csapat legjobbja. A serdülő lányoknál Oberfrank Laura érdemelte ki a csapat legjobbja címet a lány döntőben. Úgyhogy kezdjük megjegyezni ezeket a neveket, találkozni fogunk velük évek múlva, akár az élvonalban.

Többször hangoztatta az év során, hogy büszke arra, saját erőből dolgozik az akadémia.

Ez így van, saját erőből értük el ezeket a sikereket, ezek a gyerekek kosaras pályafutásuk kezdete óta darazsasok, nálunk nem volt a ma már gyakorlattá vált oldaligazolás, külföldi vagy honosított játékos szerepeltetése. Nem törekszünk arra, hogy másik akadémiától szerezzünk játékosokat, arra azonban igen, hogy a kisebb klubokban feltűnő tehetségeket aránylag korán - klubjával való korrekt együttműködés alapján - ide igazoljuk és magasabb szintű munkát biztosítsunk neki. Mi elsősorban magyar edzőkkel, magyar körülmények között, magyar gyerekeknek szeretnénk megtanítani ezt a csodálatos játékot Zsíros Tibor szellemisége és az egykori KSI tantervének felhasználásával.

Következhet az új bajnoki évre való felkészülés.

Igen, de addig még vannak feladataink. A közműbekötések elvégzése után kezdődik a Darázsfészek Kosárlabda Csarnok használatbavételi eljárása, berendezése. Pályázat kiírása után elkezdtük a dunakanyari képzőtáborunk építését. Ezen kívül kicseréljük a Zsíros Tibor Kosárlabda Csarnok parkettáját és felújítjuk a kispesti Pannónia iskola tornatermét. Elkezdjük a Harmat Általános Iskola kosárlabda osztályának szervezését, a személyi és tárgyi feltételek biztosítását ahhoz, hogy a 2020/21-es tanévtől zökkenőmentes legyen az indulás. Augusztustól pedig természetesen indul a 2019/2020-as bajnoki évre való felkészülés, indulnak az edzőtáborok. Ezt megelőzően az augusztus 8-17 között Montenegróban megrendezésre kerülő U16-os B divíziós Európa-bajnokságra való felkészülésen vesz részt Pafféri Péter és Vámos Ádám és csatlakozik hozzájuk majd, de előtte az U15-ös válogatott programban vesz részt Hajdu Péter. Az U13-asoknál Ruckel Dániel, az U12-eseknél pedig Csorba Tibor, Demeter Levente és Lányi Zalán kaptak meghívót. De lányaink sem fognak unatkozni, MKOSZ képzőtáborokba kapott meghívást Németh Lili, Pásztor Arina, Josepovits Kinga (U12), Pelle Fanni (U13) és Tatár Hanna (U14).

Végül egy személyes, az MKOSZ idei tisztújító közgyűlésén beválasztották az elnökségbe.

Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az MKOSZ tisztújító közgyűlésén az elnökség soraiba választott 103 küldött. Reményeim szerint a korábban készült Budapest-koncepciót felfrissítve erőteljesebben tudom képviselni és még több támogatásra talál. Ebben a 2 milliós városban több százezer kosárlabda-barát van, akik megérdemlik, hogy magas színvonalú kosárlabda mérkőzéseket lássanak. Bízom benne, hogy a fővárosi akadémiák és a velük együttműködő klubok összefogásából kialakul egy olyan rendszer, mely - elsősorban a nagyszámú utánpótlás-sportolókra támaszkodva - olyan minőségi játékosokat nevelnek, akik megállják a helyüket az NB I/A csoportjában is. Nem passzív résztvevő szeretnék lenni az elnökségi munka során és remélem, hogy méltóképpen tudom majd képviselni Budapestet.

Fotó - darazsak.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus