Cívis Kupa: győzelemmel zártak a hazaiak és a magyarok is

A várakozásoknak megfelelően a szerb Mega Bemax nyerte a Cívis Kupát a bosnyák BC Kos Sarajevo előtt, míg a bronzérmet a Góbi Henrik által irányított U15-ös magyar szelekció szerezte meg. Az ötödik helyért a cseh nemzeti csapat simán verte a spanyol Alicantét, míg a torna záró mérkőzésén a Debreceni Kosárlabda Akadémia is megszerezte első győzelmét a Fortitudo Bologna ellen.

A debka.hu beszámolója:

FL Alicante – Csehország U15  40-77

A tegnap az utolsó negyedben a Debrecen ellen fordító Alicante a csoportjában szintén harmadik cseh U15-ös válogatottal mérkőzött meg az 5. helyért. A spanyolokból érezhetően sokat kivett a tegnapi fordítás, kissé enerváltan mozogtak az utolsó mérkőzésen. A cseh szövetségi kapitány elosztotta a játékperceket tanítványai között, az egész tornán nagyszerűen játszó Lukas Hrebik (19 pont, 7 lepattanó, 5 szerzett labda) most is kitett magáért, Vojtech Kalny pedig a gyűrű közelében volt aktív (6pont, 13 lepattanó, 3 blokk, 4 gólpassz). A spanyolok edzője is igyekezett mindenkinek lehetőséget biztosítani, az ezúttal csereként beálló Alonso Fuare Ribes volt talán egyedül dicsérhető (11 pont, 9 lepattanó, 13 perc). A spanyolok egy negyeden keresztül tudták tartani a lépést Csehországgal, ekkor két ponttal még vezettek is, ám az érthetően mélyebb játékoskerettel rendelkező nemzeti csapat végül felőrölte őket, s 37 pontos sikert aratott.

Magyarország U15 – USK Prága 83-50

A bronzmérkőzés is igen egyoldalúra sikerült, az U15-ös magyar szelekció végig vezetve, minden negyedet megnyerve győzte le az USK Prágát. Góbi Henrik 24 percnél többet senkinek sem adott, kedvére rotálhatta csapatát, hiszen a Roman Palas (22 pont, 11 lepattanó) által húzott csehek csak nagyjából 5 percig tudták tartani a lépést a magyarokkal. A legmeggyőzőbb teljesítményt a csereként beálló Kármán Domonkos nyújtotta, a center kevesebb, mint 18 perc alatt szórt 23 pontot, emellé lekapott hét lepattanót is. A többiek megosztoztak a pontokon, de összességében –az egész tornán – meggyőző volt a magyar csapat. A prágaiak is színvonalas kosárlabdát mutattak a kupán, a végjátékban eldőlő csoportmeccsek után a bronzmeccsre kicsit elfáradtak, de igazolták, hogy miért tartják őket Csehország egyik legjobb utánpótlásműhelyének.

Mega Bemax – BC Kos Srajevo  89-57

A Cívis Kupa döntőjét a saját csoportját egyaránt veretlenül megnyerő szerb Mega Bemax és a bosnyák Sarajevo játszotta. Az már a vasárnapi játéknap első két összecsapásán látszott, hogy az A-csoportból érkező csapatok valamivel erősebbek a másik kvartett együtteseinél. Ez az első percektől kezdve érezhető volt a döntőben is, az Adria Ligás belgrádi együttes utánpótlás csapata esélyt sem hagyott Sejo Bukva akadémiájának. A bosnyákok érezhetően jobban hozzá voltak szokva a szerbek kőkemény letámadásaihoz, ám a Mega Bemax bizonyította, hogy nem csak ennek volt köszönhető a három sima győzelme a csoportban. Felállt védelem ellen is nagyszerűen mozgatták a labdát, gyorsaságban, gondolkodásban, labdajáratásban és a dobások terén is már-már egy felnőtt csapatra emlékeztettek, a fizikai hiányosságokon kívül gyakorlatilag kész játékosok alkották a keretet. A 26 pontos félidei különbség tudatában mindkét szakmai stáb kedvére próbálgathatta a különböző felállásokat, de ez az eredményt jelentősen nem befolyásolta. Sejo Bukva akadémistáinak erejéből mindössze a harmadik negyed megnyerésére futotta, de a játék képe alapján megérdemelten nyerte a mérkőzést, és egyúttal a tornát is a Belgrád. Bár izgalmakat nem nagyon hozott a döntő, magyar pályán a korosztályban ritkán látható színvonalat láthattak az szép számban kilátogató nézők.

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Fortitudo Bologna 54-38

A torna záró mérkőzését az eddig egyaránt nyeretlen házigazda és a Bologna játszotta a hetedik helyért. A cívisvárosiak három szoros meccsen maradtak alul a csoportkörben, míg az olaszok a tornán kiemelkedő szerbek mellett két válogatottal kerültek egy négyesbe, így ez az összecsapás is izgalmasnak ígérkezett. A felek kissé csalódott, és legfőképpen fáradt csapat benyomását keltették, ám annál nagyobb szívvel vetették bele magukat a küzdelembe. Cserfalvi István tanítványain látszott, hogy nagyon szeretnének szépen búcsúzni a hazai rendezésű kupától, ennek megfelelően az első perctől kezdve, nagyon koncetráltan védekeztek. Tíz perc után még csak 6 ponttal vezettek Somi Miklósék, de a 15-4-re megnyert második negyeddel gyakorlatilag el is dőlt a találkozó. Az utolsó negyedben, közel húszpontos különbségnél pályára kerültek az addig kevesebbet játszók is, de mérkőzés végkimenetelét ez már nem befolyásolta, s megérdemelten nyert a nagyot küzdő Debrecen.


Forrás, Foto, Slide - debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus