Cívis Kupa: magyar győzelem, debreceni vereség

Színvonalas mérkőzéseket hozott a Debrecenben megrendezésre kerülő Cívis Kupa első játéknapja. A torna első mérkőzésén a hétvége egyik legnagyobb esélyese, a szerb Mega Bamax kiütötte olasz ellenfelét, Sejo Bukva akadémiája pedig nagy csatában verte a spanyol Alicantét. Az magyar U15-ös szelekció magabiztosan verte a cseh korosztályos válogatottat, míg a házigazda Debreceni Kosárlabda Akadémia egy kiváló meccsen maradt alul az USK Prága ellen.

A debka.hu összefoglalója az első napról:

Fortitudo Bologna – Mega Bamax  48-105

Az első mérkőzést a Mega Bemax, az Adria Ligás Mega Leks utánpótlás egyesülete, valamint az olasz kosárlabda egyik legjelentősebb nevelő műhelye, a Fortitudo Bologna játszották egymással. Túl sok izgalmat azonban nem hozott a találkozó, a szerbek esélyt sem hagytak az itáliaiaknak. Agresszív letámadásukkal rendre eladott labdákba kergették ellenfelüket, s bár még az első negyedben, úgy ahogy tartotta magát a Davide Tognoni (19 pont, 20 lepattanó) által húzott Bologna, de a félidőre már el is dőlt a találkozó. A 105 pontig jutó déli szomszédaink érezhetően egy szinttel magasabban járnak már a korosztályuknál, a rendkívül egységes keretből talán Luka Paunovic (16 pont, 11 lepattanó, 4 szerzett labda), Andrej Djodjevic (16 pont, 5 szerzett labda) és Stefan Agoc (11 pont, 5 lepattanó, 4 szerzett labda) emelhető ki.
 

FL Alicante – BC KOS Sarajevo  55-62

A spanyol FL Alicante és a bosnyák BC Kos Sarajevo összecsapása már jóval izgalmasabbra sikerült. Sejo Bukva akadémiája egy 13-3-as rohanással kezdett, a hispánok pedig gyakorlatilag az egész mérkőzésen csak futottak az eredmény után. Az Alonso Faure Ribes, Pascual Lopez Gomis, Guillermo Baeza trió által vezetett Alicante azonban az utolsó negyedben ledolgozta hátrányát, izgalmassá téve ezzel a végjátékot. A masszív dupla-duplát szállító Alija Ismalovic (22 pont, 19 lepattanó) azonban a legjobbkor állt ismét csapata élére, amely végül hét pontos Sarajevo győzelmet ért.
 

Magyarország U15 – Csehország U15  75-57

A magyar U15-ös szelekció Csehországgal találkozott a harmadik összecsapáson. Rendkívül nagy iramban kezdődött a találkozó, sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Góbi Henrik tanítványai minimális előnyüket végig őrizték a negyed folyamán, sőt Sövegjártó Ábel utolsó másodperces hárompontosával 18-13-as vezetéssel zárták a játékrészt. A magyarokat igazi csapatjáték jellemezte, kiugró teljesítmény helyett stabil, önzetlen játékkal rukkoltak elő, így a nagyszünetre megnyugtató 8 pontos fórral mehettek.

A harmadik negyed a debreceniek kiválóságáról Neuwirth Bencéről szólt, hasznos mezőnymunkája mellett nyolc pontot tett be a közösbe. A csehek nem adták fel, a záró felvonásban öt pontra zárkóztak (58-53), ám Kass Balázs a legjobbkor süllyesztett el egy triplát, mellyel újra kétszámjegyűre nőtt a differencia. A végjátékban taktikusan játszva tovább növelték az előnyüket Radics Gerzsonék, így megérdemelt győzelmet szereztek.


Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – USK Prága 58-73

A nyitónap utolsó mérkőzését a házigazda Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI játszotta a cseh USK Prágával. Hét percig fej-fej mellett haladtak a csapatok (14-13), ám egy 9-2-es rohanásnak köszönhetően a prágaiak örülhettek az első tíz perc után. Hiába növelte kétszámjegyűre előnyét a vendégcsapat, a Cserfalvi István „fiai” nem adták fel, és újra látótávolságon belülre kerültek. A kispadról többen is jól szálltak be, Szabó Zsombor, Varga Máté és Kalassai Martin is hasznosnak bizonyult, kicsit pontosabb játékkal akár hazai vezetést is mutathatott volna az eredményjelző.

A fordulás után sebességet váltottak a cívisvárosiak, s a nap folyamán a második mérkőzését játszó, a találkozón 25 pontig jutó Neuwirth Bence vezérletével a 26. perben ki is egyenlítettek (48-48). A magassági fölényben lévő csehek elsősorban a festékből igyekeztek dominálni, centerjátékuknak és a rengeteg támadólepattanónak köszönhetően ez sikerült is. A hazaiak azonban agresszív betöréseiknek és gyorsindításaiknak köszönhetően mindössze egypontos hátrányban kezdhették meg a záró felvonást. A vendégek egy 14-0-s rohanással nyitották az utolsó negyedet, de ami debreceni szempontból még aggasztóbb volt, hogy hét percig nem dobtak kosarat. Bár az EYBL-ben már sikerült legyőzni a cseh csapatot, ezúttal megérdemelt prágai győzelem született.


Forrás, Foto, Slide - debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus